Kostol Všetkých svätých v Ludrovej

Gotický Kostol Všetkých svätých v Ludrovej leží osamotene uprostred polí, v časti Kút. Svojou pozoruhodnou freskovou výzdobou sa kostolík radí k slovenským unikátom. Ak ste milovníkom histórie a najmä gotiky, nevynechajte príležitosť navštíviť tento skvost gotickej architektúry a nástenného maliarstva.

Panoramatický pohľad na Kostol všetkých svätých v Ludrovej

Kostol v Ludrovej bol zasvätený Všetkým svätým

Rímskokatolícky gotický Kostol Všetkých svätých sa nachádza v katastrálnom území obce Ludrová, v časti Kút, neďaleko Ružomberka. Bol postavený na malej vyvýšenine v otvorenom priestore mimo obce. Gotický kostol v Ludrovej môžeme v súčasnosti nájsť ticho ležať uprostred polí, hneď vedľa cesty do Ružomberka v tôni obrovských líp.  

Kostol bol postavený v 13. storočí, v súčasnosti je v správe Liptovského múzea v Ružomberku.  Počas letnej sezóny je pre návštevníkov voľne sprístupnený za symbolické vstupné aj so sprievodcom. 

Vzácne gotické nástenné maľby radia ludrovský kostol medzi najvýznamnejšie sakrálne pamiatky Slovenska

V lodi a v presbytériu kostola v Ludrovej sa nachádzajú cenné gotické nástenné maľby, ktoré boli vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku. Svätyňu kostola zdobí unikátny christologický cyklus, ktorý vznikol okolo roku 1420. Zároveň tu bol zobrazený raritný obraz obeseného Judáša, ktorý je jediný na celom Slovensku. Na severnej stene pôvodnej lode sa nachádza figurálny triptych s postavami Panny Márie Ochrankyne, Krista Trpiteľa a sv. Jána Krstiteľa, ktorý bol vytvorený okolo roku 1400.

Zaujímavosti

  • V interiéri a v exteriéroch kostola v Ludrovej sa nakrúcali viaceré slovenské filmy, napríklad Tisícročná včela či Legenda o lietajúcom Cypriánovi. 
  • Jedna z povestí dokonca vraví, že tu bol pochovaný známy templársky majster Johannes Gottfried von Herberstein.
  • Počas archeologického výskumu v 60. rokoch 20. storočia bolo v priestore veže objavených veľa detských kostier, ktoré súviseli s morovou epidémiou v 17. storočí.
  • Pod svätyňou sa v podzemnom priestore nachádza zabetónovaná hrobka rodiny Rakovských. 
  • Autor fresiek v Ludrovej ostáva do dnešných dní neznámy. 
  • Maľby v presbytériu zrejme neboli nikdy zatreté, ani počas reformácie.
  • Na južnej stene pristavanej južnej lode sa nachádzajú slnečné hodiny.

Fotografie

Spoznávanie ludrovského sakrálneho klenotu môže ukončiť oddychom v neďalekých kúpeľoch v Lúčkach. Kúpele ponúkajú mnohé svoje služby aj pre jednodňových návštevníkov. Ak zatúžite na vlastnej koži vyskúšať aj účinky miestnej liečivej vody a stráviť na pobyte v Lúčkach nejakú tú noc, určite nevynechajte príležitosť a navštívte aj lúčanské travertíny a vodopád. Nudiť sa tu určite nebudete, veď tipov kam na výlety v okolí Lúčok je tu viac než dosť.

Z histórie kostola v Ludrovej

Pôvodne tvorila kostol v Ludrovej len severná loď zakončená svätyňou. Pred rokom 1466 pristavili na západnej strane dvojpodlažnú hranolovú vežu a na začiatku 16. storočia kostol rozšírili o južnú loď s novým vstupom. Areál kostola ohraničuje neskororenesančný ohradný múr zo 17. storočia s klasicistickou bránou postavenou roku 1843. 

Keď v obci v 20. rokoch 19. storočia postavili nový rímskokatolícky kostol, začal ludrovský kostol chátrať. O jeho obnovu sa zaslúžila rodina Rakovských. Sväté omše v ňom slúžili do roku 1953. 

V nasledujúcom roku objekt odkúpil štát a dal do správy Liptovského múzea v Ružomberku. Počas obdobia rokov 1958 až 1966 prešiel kostolík komplexnou obnovou a v 70. rokoch bol sprístupnený verejnosti. V súčasnosti prebieha jeho postupná obnova. Pôvodný neskorogotický oltár Korunovania Panny Márie sa dnes nachádza v Liptovskom múzeu v Ružomberku.

Doprava

Obec Ludrová sa nachádza približne 4 km východne od Ružomberka. Do obce premáva autobusová doprava.

Ako sa dostať ku kostolu v Ludrovej z kúpeľov Lúčky

Kúpele Lúčky sú od Kostola Všetkých svätých v Ludrovej vzdialené 13,7 km. Cesta autom vám bude trvať 17 minút. Z Lúčok pokračujte smerom na Liptovskú Teplú a následne po ceste číslo 2213 až do Liskovej. Tu odbočte na cestu 2214 smerom na letisko Lisková – Ružomberok.

Po ceste 2219 pokračujte ďalej cez obec Štiavnička, na križovatke odbočte na cestu číslo 2226 smerom na Ružomberok. Vzhľadom na prestup v Ružomberku a časovú náročnosť odporúčame využiť osobný automobil.

Parkovanie

Kostol sa nachádza hneď vedľa hlavnej cesty č 2226, vedúcej z Ružomberka do Ludrovej. Zaparkovať môžete pozdĺž cesty alebo na menšej odstavnej ploche vedľa cesty pred vstupom do kostola.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí 1,00 € až 2,00 €. Kostol je pre verejnosť otvorený v priebehu letnej sezóny.

Aktuálny cenník vstupného a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov, prosím, navštívte oficiálnu webovú stránku Liptovského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Kostolík 5 hviezdičiek.Sprievodca a výklad 10 hviezdičiek. Mladý chalan bol naozaj skvelý.
Dokázal výkladom zaujať nielen dospelých, ale aj deti.
Peter B.

Kostolíku dávam 5 hviezdičiek aj keď som nebol ešte vo vnútri a išiel som iba okolo. Každopádne isto je to skvost Liptova ktorý treba navštíviť.
Štefan M.

Kontakt

Gotický kostol Všetkých svätých Ludrová
Štiavnická cesta
034 71 Ludrová

GPS súradnice: 49.0614803°, 19.3284522°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad na kostol v Leštinách Drevený artikulárny kostol Leštiny a jeho zaujímavosti

Drevený artikulárny kostol v obci Leštiny patrí medzi päť kostolov tohto druhu na Slovensku – mohol byť postavený len z dreva, bez klincov, základu, na odľahlom mieste, ale musel pritom vyzerať ako obytný dom… Kostol preveril pevnú vieru a silu veriacich, ale stálo to zato. Veď posúďte sami.

Zistiť viac
Majestátny Veľký Choč Turistika a cykloturistika v okolí Veľkého Choča

Turistika na Veľký Choč je vyhľadávaná najmä pre úchvatné panoramatické výhľady, ktoré sa vám na vrchole naskytnú. Je to najkrajší vyhliadkový bod Slovenska. Ak sa aj počasie zadarí, dovidíte až na Západné a Nízke Tatry, Liptovskú Maru, Veľkú i Malú Fatru a Podtatranskú kotlinu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore