Vodná nádrž – rybársky revír Číž

Rybársky revír Číž vo vodnej nádrži sa nachádza v pešej dostupnosti priamo z kúpeľov Číž. Slúži rekreačným rybárom, avšak udržiavané okolie s chodníkmi a každoročne osadenými lavičkami, je ideálnym miestom na pokojné prechádzky a posedenie v prírode.

Vodná nádrž Číž

Rybársky revír Číž

Vodná nádrž Číž sa začala budovať v roku 1961 na zachytávanie okolitých vlásočníc z potoka Téška. O rok na to sa však práce z finančných dôvodov zastavili. Vodná nádrž bola daná do prevádzky až v roku 1965. Slúžila ako zavlažovací zdroj pre okolité polia.

Neskôr sa začala využívať ako chovný rybník. Rybník sa dostal do obhospodarovania Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu, ktorý nádrž otvoril pre rekreačný a športový rybolov. Rybník sa naposledy spustil v roku 1987, pretože rybári si mysleli, že v ňom už nie sú ryby. Opak bol pravdou a vylovili kapitálne kapre, zubáče aj šťuky. Niektoré skončili ako trofej, pretože v tom čase ešte nebolo zaužívané púšťať trofejné ryby.

Rybník v Číži neslúži len na rybolov, ale aj na pokojné prechádzky

Pokiaľ vyhľadávate pokojnejšie prostredie a vodný svet v kúpeľoch Číž vás už omrzel, určite sa vyberte k rybníku na prechádzku. Okolie rybníka je udržiavané, sú tu cestičky, pravidelne sa tu kosí a zbierajú sa smeti. Každoročne sa tiež vysádzajú stromčeky a osádzajú lavičky.

Rybársky revír Číž slúži rekreačnému rybolovu. Nachádza sa tu aj chata, ktorá patrí rybárskemu zväzu a prešla rekonštrukciou. Môžete si uloviť kapre, amury, šťuky, zubáče, úhory, boleny, pleskáče a karasy, samozrejme, len s rybárskym povolením.

Vodné nádrže v okolí kúpeľov Číž

V okolí kúpeľov Číž sa nachádzajú aj ďalšie vodné nádrže, ktoré sa využívajú nielen na rybolov, ale aj na rekreačné účely. Najteplejšiu vodu na Slovensku má vodná nádrž Teplý vrch, geotermálnu vodu nájdete v rekreačnom stredisku Kurinec – Zelená voda neďaleko okresného mesta Rimavská Sobota.

Vodná nádrž Teplý vrch

Vodná nádrž Teplý vrch sa pýši najteplejšou vodou na Slovensku. Je vzdialená asi 30 km od kúpeľov Číž. Na svoje si prídu aj tí, čo majú radi aktívny oddych. Môžete si požičať paddleboard a vyskúšať si tento šport. Na juhozápade vodnej plochy sa začína trasa Náučného chodníka Drienčanský kras, ktorý vás oboznámi nielen s prírodnými pamiatkami, ale zavedie vás aj do obce, v ktorej pôsobil náš najznámejší rozprávkar Pavol Emanuel Dobšinský. 

Rekreačná oblasť Kurinec – Zelená voda

Ak by ste chceli vyskúšať účinky geotermálnej vody, tak navštívte neďaleké rekreačné stredisko Kurinec – Zelená voda. Rekreačná oblasť Kurinec leží asi 30 km od kúpeľov Číž. Vodná nádrž sa využíva nielen na rybolov, ale môžete si aj zaplávať a vyskúšať vodné bicykle alebo člnkovanie.

Okrem toho sa v areáli nachádza plavecký bazén a dva geotermálne bazény s teplotou vody asi 33 °C. Pre menších návštevníkov je k dispozícii veľký detský bazén so šmýkačkou a množstvom ďalších atrakcií. Novinkou je tobogánový komplex. Rekreačná oblasť Kurinec je aj obľúbeným miestom na kemping. 

Fotografie

Doprava k vodnej nádrži v Číži z kúpeľov Číž

Vodná nádrž Číž je v pešej dostupnosti od kúpeľov Číž. Od kúpeľného domu Rimava sa vyberiete smerom do obce, ale na hlavnej ceste odbočíte vľavo. Budete prechádzať popri cintoríne až na poľnú cestu. Cesta je vhodná aj na osobné auto. Za pár minút pešo ste pri rybníku.

Parkovanie

Zaparkovať môžete v blízkosti vodnej nádrže alebo priamo v kúpeľoch pod liečebným domom Rimava a prejsť sa k nádrži pešo. 

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vodná nádrž v Číži je voľne prístupná celoročne bez obmedzení.

Postrehy návštevníkov

Rybník je pekné miesto hneď v blízkosti obce Číž. Okolie rybníka by mohlo byť lepšie udržiavané: chodník, miesta na odpočinok, lavičky… bolo by to perfektné na prechádzky a pikniky pre rodiny i jedincov, ktorý hľadajú miesto na prechádzky.
Josifa

GPS súradnice

Vodná nádrž Číž: 48.3249647°, 20.2739386°

Mohlo by vás zaujímať

Kúpeľný park v Číži Kúpeľný park v Číži

Kúpeľný park v Číži sa nachádza v areáli liečebných domov. Vychutnajte si prechádzky a načerpajte silu v pokojnej atmosfére parku po absolvovaní liečebných procedúr. Priaznivá klíma kúpeľov prispieva k telesnej a duševnej relaxácii.

Zistiť viac
Historická fotografia Hrad Hajnáčka

Zrúcanina hradu Hajnáčka z 13. storočia sa vypína na čadičovom brale nad obcou s rovnomenným názvom. Napriek tomu, že hrad bol súčasťou protitureckej obrannej línie, v roku 1545 ho dobyli Turci. Výstup na hrad zvládnu aj menšie deti.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore