Náučný chodník Drienčanský kras

Náučný chodník Drienčanský kras je síce menej známy, no pritom prírodovedecky najhodnotnejší krasový ostrov medzi Slovenským a Muránskym krasom. Chodník vás prevedie nenáročným terénom a popritom sa oboznámite nielen s prírodnými, ale aj kultúrno-historickými pamiatkami. Ako súvisí tento chodník s menom známeho rozprávkára Pavla Emanuela Dobšinského, sa dozviete v článku.

Výhľady na náučnom chodníku

Drienčanský kras

Drienčanský kras sa nachádza na južných úbočiach Revúckej vrchoviny v okrese Rimavská Sobota. Ide o raritné územie európskeho významu. Je tvorený najmä vápencami, ktoré vznikli ako pozostatok morského pobrežia. Na jeho území sa nachádza aj väčšie množstvo prameňov. Medzi najväčší patrí Hrušovský prameň. 

Náučný chodník Drienčanský kras

Chodník začína mimo krasového územia v obci Teplý vrch, začína sa pri areáli rekreačného strediska Drieňok, odkiaľ do Drienčan prechádzate chráneným areálom Hikóriový porast. Ten bol umelo vytvorený koncom 19. storočia, kedy tu vysadili aj severoamerické dreviny – hikórie. Ďalej prechádzate okolo vodnej nádrže Teplý vrch, kde je umiestnená aj vtáčia rozhľadňa. Tento okruh má 7,5 km.

Na náučný chodník môžete nastúpiť aj v Drienčanoch, kde pokračujete od zastávky č. 4. Tento kratší okruh má dĺžku 2,9 km. Ak začnete v Drienčanoch, tak si určite pozrite slnečné hodiny, drevený rozprávkový labyrint a pamätnú faru Pavla Dobšinského. Medzi najväčšie atrakcie chodníka patrí Malá a Veľká drienčanská jaskyňa, krasové jamy, škrapy, ale aj jazierka, ktoré sú však v letných mesiacoch vyschnuté.

Poslednou zastávkou náučného chodníka sú krasové jazierka nad Drienčanmi. Trasa náučného chodníka vás napokon zavedie spať do obce Drienčany.

Okruh z obce Drienčany je vhodný aj pre rodiny s deťmi. Z obce Teplý vrch je trasa dlhšia, a preto sa tam vyberte len s väčšími deťmi. Oba okruhy sú nenáročné, líšia sa len dĺžkou.

Zaujímavosti z drienčianskej flóry a fauny

  • Na území krasu sa vyskytujú tiež vzácne a chránené druhy fauny. Z kriticky ohrozených druhov je to Apalus bimaculatus. Je to drobný chrobáčik, známy ako posol jari. Z kĺbov vylučuje jedovatú haemolymfu, ktorá je pre človeka smrteľná v troch stotinách gramu. Vedeli ste, že v stredoveku ním rodina Medicejských trávila svojich nepriateľov?
  • Flóru zastupujú liečivé byliny ako materina dúška, mäta sivá, ale aj viaceré druhy orchideí. Brehy rieky Blh zdobí perovník pštrosí, čo je najväčší druh paprade.

Výlet s deťmi po Drienčianskom krase môžete zakončiť oddychom v čížskom vodnom svete, či spojiť s pobytom v Kúpeľoch Číž a užiť si tak spoločne nezabudnuteľné rodinné chvíle.

Malá drienčanská jaskyňa – sídlo pravekého človeka

Jaskyňa s horizontálnym a 1 vertikálnym otvorom sa nachádza na ľavom brehu riečky Blh. Je dlhá 79 m a patrí k najdlhšie známym jaskyniam Drienčanského krasu. V praveku bola osídlená človekom, v súčasnosti pri troche šťastia môžete naraziť na vzácneho chrobáka, ktorý sa zatiaľ nenašiel nikde inde ako v jaskyniach Drienčanského krasu. 

Veľká drienčanská jaskyňa – zimovisko netopierov

Táto jaskyňa nie je prístupná verejnosti. Vchod do nej sa nachádza pod cca 6 m vysokým skalným bralom vo svahu Holého vrchu. Jaskyňa má dĺžku 50 m. Archeologické výskumy dokazujú aj jej osídlenie už v dávnej minulosti. V súčasnosti je ale zimoviskom netopierov. Od roku 2006 patrí dokonca medzi chránené prírodné pamiatky.

Pamätná fara Pavla Dobšinského

Pôsobisko Pavla Emanuela Dobšinského sa nachádza v obci Drienčany. Na fare je v súčasnosti zriadené múzeum slovenskej rozprávky. V blízkosti fary sa nachádza aj miesto posledného odpočinku P. E. Dobšinského, evanjelický kostol a. v. v ktorom pôsobil, renesančná zvonica aj pamätník. Celý areál patrí pritom do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok.

Slnečné hodiny v Drienčanoch

Od roku 2005 pribudli v obci slnečné hodiny s drevenými postavičkami zo slovenských rozprávok Pavla Dobšinského. Sú z dreva a kameňa s priemerom 7 m. Vedeli ste, že slnečné hodiny predstavujú najstarší spôsob merania času?

Zastávky Náučného chodníka Drienčanský kras

Tvorí ho 15 zastávok s informačnými panelmi, pričom informačné panely 2 a 3 v súčasnosti nie sú osadené v teréne :

  1. Drienčanský kras a okolie
  2. Hikóriový porast
  3. Vodné vtáctvo
  4. Drienčany
  5. Geológia Drienčanského krasu
  6. Drienčanská pevnosť
  7. 7a – Škrapy, 7b – Zraniteľnosť krasu
  8. Polosuchá dolina
  9. Lesný ekosystém
  10. Krasové jamy
  11. Studňovitá krasová jama
  12. Veľká drienčanská jaskyňa
  13. Dolina Blhu
  14. Malá Drienčanská jaskyňa
  15. Krasové jazierko

Známa osobnosť – Pavol Emanuel Dobšinský (1828 – 1885)

Fotogaléria

Doprava

Obec Teplý vrch sa nachádza asi 14 km od okresného mesta Rimavská Sobota a obec Drienčany asi 16 km. Do oboch obcí premáva priama autobusová doprava z mesta Rimavská Sobota. Autom sa sem dostanete cestou E58, ktorá vedie popri meste, odbočíte za čerpacou stanicou Slovnaft na cestu 2744. Ak máte čas a chuť, zastavte sa aj v Nižnej Pokoradzi, ktorá je východiskom pre výlet na Kamenného Janka a pokoradzské jazierka.

Ako sa dostať k Náučnému chodníku Drienčanský kras z kúpeľov Číž

Obec Teplý vrch sa od kúpeľov Číž nachádza asi 26 km. Cestou sa zastavte v obci Žíp, kde sa nachádza kostol, ktorý je súčasťou gotickej cesty. Ak chcete absolvovať kratšiu trasu Náučného chodníka napr. aj s deťmi, vydajte sa až do obce Drienčany, ktorá je niekoľko kilometrov za obcou Teplý vrch. Pokiaľ sa vyberiete verejnou autobusovou dopravou z kúpeľov Číž na Teplý vrch alebo do Drienčan, je potrebné rátať s prestupmi. 

Parkovanie

Parkovať môžete v obci Drienčany priamo pod pamätnou farou Pavla Dobšinského pri ceste. Je to bezplatné. V obci Teplý vrch je spoplatnené parkovanie. Parkovať môžete v areáli rekreačného strediska Drieňok, kde nájdete aj štrkovo-pieskovú pláž, ak by ste sa chceli v letných mesiacoch osviežiť.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Náučný chodník Drienčanský kras je voľne prístupný celoročne a bez poplatkov.

Postrehy návštevníkov

Čarovná príroda,na jar plno kvetov,v lete plno liečivých rastlín.Bonus je potok a jaskyňa.
Judita T.

Nádherné miesto – labyrint, slnečné hodiny, múzeum a drevené postavičky.
Erika S.

Video

Drienčansky kras – Drienčany – Teplý Vrch

Kontakt

Územie Drienčanského krasu patrí pod správu:

CHKO Cerová vrchovina
Železničná ul. 31
979 01 Rimavská Sobota

GPS súradnice Náučný chodník Drienčanský kras: 48.4828°, 20.0703°

Mohlo by vás zaujímať

Na obrázku obranný múr, zvonica a evanjelický kostol a.v. v Kraskove Gotická cesta

Gotická cesta: gemersko-rimavský okruh je poznávacia cesta, ktorá vás prevedie krásami gotickej nástennej maľby v kostoloch. Nachádzajú sa v zabudnutých dedinách južného Slovenska, avšak patria ku skvostom kultúrneho dedičstva na Gemeri a Malohonte. Súčasťou gotickej cesty sú okrem kostolov aj iné pamiatky.

Zistiť viac
Kostol najsvätejšej trojice v Rákoši Kostol Najsvätejšej Trojice v Rákoši

Kostol Najsvätejšej Trojice sa nachádza v dnes už zabudnutej, no v minulosti známej baníckej a železiarskej obci Rákoš, kde kedysi stál aj stredoveký hrad. Je to jedna z mála stavieb na Gemeri zachovaná v pôvodnej podobe. Románsky kostol v Rákoši pochádza z 13. storočia. Pýši sa vzácnymi nástennými maľbami zo 14. a 15. storočia.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore