Vodná nádrž Teplý Vrch

Vodná nádrž Teplý Vrch predstavuje obľúbené rekreačné stredisko pre ľudí z blízkeho, ale aj ďalekého okolia. Je to vďaka priaznivým klimatickým podmienkam a najteplejšej vode na Slovensku. Čakajú na vás štrkovo pieskové pláže, športové vyžitie, stánky s občerstvením, no na svoje si prídu aj rybári.

Pláž Drieňok

Najteplejšiu vodu na Slovensku nájdete v obci Teplý Vrch

Najväčším lákadlom obce Teplý Vrch je vodná nádrž, ktorá patrí medzi najteplejšie vodné nádrže na Slovensku a to vďaka priaznivým klimatickým podmienkam južného Slovenska. Vodnú nádrž Teplý Vrch vybudovali na rieke Blh medzi obcami Teplý Vrch, Budikovany a Drienčany. Slúžila na zavlažovanie, ale aj na zmierňovanie povodní a chov rýb. 

Viete o tom, že aj neďaleké obľúbené prírodné kúpele Číž oplývajú priaznivou klímou a radia sa medzi kúpele s najväčším počtom slnečných dní ročne?

Teplý Vrch ponúka dve pláže a hĺbku vody až do 14 m

V súčasnosti sa využívajú na letnú rekreáciu na Teplom Vrchu dve pláže. Jedna je pri rekreačnom stredisku Drieňok na juhozápadnom brehu a druhá na východnom brehu. Západná strana nádrže slúži na rybolov. Turisti najviac navštevujú východnú časť. Nájdete tu bohaté možnosti na občerstvenie, kempovanie, či športové vyžitie. 

Vodná nádrž Teplý Vrch sa na rekreačné účely začala využívať od roku 1987, kedy vznikli ubytovacie bunky, sociálne zariadenia a stánky s občerstvením. Neskôr sa tu vybudovali športoviská a areál sa zmodernizoval. V roku 2015 prebehla rekonštrukcia vodnej nádrže. ⅔ objemu vody z nádrže vypustili. V súčasnosti patrí Teplý Vrch medzi vyhľadávané rekreačné lokality v regióne Gemer-Malohont. 

Teplota vody na Teplom Vrchu

V letných mesiacoch sa teplota vody na Teplom Vrchu šplhá až na 28 ~ 30°C. Je obľúbený medzi rodinami s deťmi, ale aj tými, čo trávia radi svoju dovolenku aktívne. 

Kúpacia sezóna trvá od polovice júna do polovice septembra a vodná nádrž dosahuje hĺbku vody až do 14 m. 

Možnosti na športové vyžitie

V areáli umelého jazera Teplý Vrch si môžete požičať čln, či vodný bicykel alebo paddleboardy. Najmenšie deti majú k dispozícii ohradenú časť s malou šmýkačkou. Pre väčšie deti je veľkým lákadlom tobogán.

Využiť môžete aj Kemp Teplý Vrch, ktorý ponúka ideálne podmienky na niekoľkodňovú rekreáciu. Ubytovať sa môžete v stanoch, či karavanoch. 

Na svoje si prídu aj rybári

Okrem letnej rekreácie ponúka vodná nádrž Teplý Vrch aj výborné podmienky na rybárčenie. Ide o veľmi dobre zarybnený revír. Počas letných prázdnin je lov z dôvodu veľkého rekreačného tlaku kúpajúcich, plávajúcich a člnkujúcich sa obmedzený. 

Prístup k vode majú rybári len na krátkom úseku v západnej časti. Ostatné časti brehu sú rozparcelované a aj zastavané. Uloviť si môžete kapre, pleskáče, amury, šťuky, zubáče, ale aj sumce a úhory. 

Teplý Vrch – obľúbenec bulharského cára Ferdinandom Coburgom

Obec Teplý Vrch vznikla pod hradom Blh. Rozsiahle majetky v okolí hradu Blh boli vo vlastníctve šľachtického rodu Coburgovcov. Na mieste dnešného hotela Drieňok na juhozápadnom brehu vodnej nádrže stál pôvodne kaštieľ bulharského cára Coburga. Gaštanová aleja, vysadená za jeho čias, lemovala cestu k jeho starému letnému poľovníckemu sídlu. Keďže stromy už boli staré, v roku 2014 tu boli vysadené nové gaštany jedlé. Upozorní vás na to aj informačná tabuľa.

Milovník prírody Ferdinand Coburg obohatil Teplý Vrch cudzokrajným drevinami z Južnej Ameriky – hikóriami. Cudzokrajné dreviny pri rekreačnom komplexe Drieňok – Teplý Vrch sú prvou zastávkou Náučného chodníka Drienčanský kras, ktorý vás zavedie do malebnej dediny, pôsobiska nášho najznámejšieho rozprávkara Pavla Emanuela Dobšinského. 

Ferdinand Coburg bol majiteľ najstaršej zvernice Teplý Vrch

Ferdinand Coburg (1861 – 1948) bol nielen bulharský cár, ale aj spisovateľ, botanik, ornitológ, vášnivý cestovateľ a poľovník. Bol posledný neštátny majiteľ najstaršej zvernice na Slovensku Teplý Vrch, ktorá je súčasťou Lesníckeho náučného chodníka. Bola zriadená v 18. storočí a je prvou, do ktorej bol na Slovensko dovezený daniel škvrnitý, pochádzajúci zo Stredomoria a juhozápadnej Ázie. 

Zvernica sa zameriava na chov danielej a muflónej zveri. Trasa dlhá 2920 m s 8 stanovišťami vás zoznámi s históriou, miestnou faunou a flórou. Jednou zo zastávok je zrúcanina hradu Blh s krásnym výhľadom na Gemer. 

Vzácnosťou lesa je dub Márie Széchyovej, ktorý je približne 300 rokov starý a sekvoja mamutia. Okrem toho tu rastie tuja západná, borievka virginská, lipa americká a lipa malolistá. Lesnícky chodník je prístupný až po telefonickej dohode so štátnym podnikom Lesy Slovenskej republiky.

Fotogaléria z Teplého Vrchu a okolia

Cykloturistika v okolí Teplého Vrchu

Pokiaľ vás omrzelo ležanie na pláži, môžete sa v Teplom Vrchu vybrať na cykloturistiku. Bicyklovať sa môžete na málo frekventovaných cestách 3. triedy a poľných cestách. Cyklotrasa vás z Teplého vrchu dovedie až do Danielej zvernice.

Cyklotrasa z Teplého Vrchu – Padarovce Dražice Veľký Blh Danielia zvernica

Z Teplého vrchu sa vyberiete na Padarovce, kde cesta začína stúpať cez les. V Padarovciach odbočíte na križovatke vľavo na Dražice. V Dražiciach sa vyberiete vpravo pred poľnohospodárskym družstvom smerom na Veľký Blh. Asfaltová cesta sa mení na poľnú cestu. Na druhej križovatke odbočíte vľavo a pokračujete na Teplý Vrch. 600 m za obcou odbočíte vpravo do kopca smerom k Danielej zvernici. Odtiaľ sa môžete vrátiť naspäť na Teplý Vrch.

Doprava

Vodná nádrž Teplý Vrch sa nachádza v rovnomennej obci, asi 12 km od okresného mesta Rimavská Sobota. Nachádza sa medzi obcami Teplý Vrch, Budikovany a Drienčany. Premáva sem priamy autobusový spoj z Rimavskej Soboty. 

Ako sa dostať k vodnej nádrži Teplý Vrch z kúpeľov Číž

Ak zatúžite po zmene a chceli by ste dopriať svojmu telu príjemnú masáž a relax, tak navštívte čížsske kúpele. Nezáleží na tom, či sa tu zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s pobytom v Číži, určite nebudete ľutovať. Kúpele Číž ležia od vodnej nádrže Teplý Vrch asi 28 km.

Ak si práve užívate zaslúženú dovolenku v Číži, tak sa vydajte smerom na Rimavskú Seč a odtiaľ smerom na Bátku cestou č. 2798. V Bátke sa napojíte na cestu č. 2753 a tá vás dovedie cez Veľký Blh až na Teplý Vrch. Verejnou autobusovou dopravou sa na Teplý Vrch z Čížu dostanete s jedným prestupom v Bakte. 

Parkovanie

Zaparkovať môžete pri rekreačnom stredisku Ormet pri ceste bez poplatku. Pokiaľ sa vyberiete na Teplý Vrch Drieňok, parkovanie je v letných mesiacoch spoplatnené.

Mapa miesta

Program/Akcie

Vodná nádrž Teplý Vrch ponúka možnosti pre školské zájazdy, školu v prírode, školenia a rôzne akcie.

Postrehy návštevníkov

Vrelo odporúčam kúpanie na pláži priehrady Teplý Vrch. Pláž je oplotená a kultúrne upravená. Majú tu rôzne stánky s občerstvením, dennou tlačou či nafukovačkami do vody. Pláž je pekne upravená. Sú na nej vysadené stromy, ktoré poskytujú veľký tieň tým, ktorí sa slniť nechcú. Jedna časť pláže je určená deťom, druhá pre plavcov a tretia slúži na požičiavanie vodných bicyklov a paddleboardov. A všetky tri tvoria útulný ucelený celok. Po pláži sú rozmiestnené smetné koše pre fajčiarov a bokom pláže koše na smeti, takže všade je čisto. V areáli na viacerých miestach sú murované wc, sprchy. Je tu miesto určené na opekanie, či grilovanie a hneď vedľa umyvárka, kde sa dá poumývať použitý riad. Čo príde vhod najmä ľuďom v kempingovom a stanovom priestore. Radi sa sem vraciame. Je tu pokoj aj vtedy, keď je veľká návštevnosť.
Renáta Ď.

Pekné prostredie, v okolí VN v mieste kde som sa nachádzal DRIEŇOK čistota, poriadok, piesková pláž udržiavania, strava na výbornej úrovni, personál ochotný poradiť pri výbere stravy, občerstvenia, taktiež požadované jedlo, resp. občerstvenie ihneď podané rýchlo podľa počtu hostí a pod.. Rád sa tu zasa vrátim, nebol som tu teraz prvý krát, vždy som bol spokojný so službami.
Jozef P.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Rekreačná oblasť Teplý Vrch je otvorená v letnej sezóne od júna do septembra. Vstupné na kúpalisko Teplý Vrch sa pohybuje v rozmedzí 0,80 – 2,00 €.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke vodnej nádrže Teplý Vrch, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Vodná nádrž Teplý Vrch

980 23 Teplý Vrch

GPS súradnice: 48.4763004°, 20.0920626°

Mohlo by vás zaujímať

Prameň Gemerka-prístrešok a most Minerálny prameň Gemerka

Minerálny prameň Gemerka je medzi miestnymi známy ako šťavica. Gemerka je jedinečná predovšetkým svojím bohatým zložením horčíka a vápnika. Vyviera v oblasti Slovenského krasu a jej priaznivé účinky na zdravie si môžete vyskúšať aj vy.

Zistiť viac
Večerná obloha Hvezdáreň v Rimavskej Sobote

Hvezdáreň v Rimavskej Sobote vás zoznámi s fungovaním vesmíru. Môžete sa tu zúčastniť astronomických víkendov a stráviť v hvezdárni noc. V areáli hvezdárne sa nachádza astropark, kde si spolu s deťmi nielen oddýchnete, ale zároveň sa niečo nové naučíte.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore