Hutnícke múzeum v Podbrezovej

Hutnícke múzeum v Podbrezovej približuje návštevníkom tradíciu hutníctva na Horehroní a históriu Železiarní Podbrezová. Ak vás zaujímajú dejiny priemyslu, rozhodne nevynechajte príležitosť na jeho návštevu.

Hutnícke múzeum v Podbrezovej – exponáty v exteréri

Hutnícke múzeum dokumentuje históriu hutníctva

Hutnícke múzeum Železiarní Podbrezová sa nachádza v obci Podbrezová. Obec Podbrezová bola a naďalej je neodmysliteľne spojená s hutníctvom a hutníckou výrobou. V súvislosti s tradíciou tohto odvetvia v regióne a s bohatou históriou Železiarní Podbrezová tu bolo založené múzeum hutníctva.

Múzeum hutníctva dokumentuje vývoj a históriu hutníctva v regióne Horehronie, vznik podbrezovských železiarní a ich vplyv na rozvoj regiónu. V múzeu sa nachádzajú dve expozície, jedna v exteriéri a druhá v interiéri. 

Čo môžete vidieť v múzeu hutníctva

V interiéri múzea sa nachádzajú exponáty v podobe dvadsiatich dvoch informačných panelov, na ktorých je popísaná história hutníctva. Prezentovaný je tu chronologický vývoj Železiarní Podbrezová od ich založenia až po súčasnosť. Informácie dopĺňajú archívne fotografie. 

Súčasťou expozície je aj zbierkový fond, ktorý je prezentovaný v štrnástich presklených vitrínach. Exponáty prevažne súvisia s hutníckou výrobou. Nachádza sa tu rôzne náradie, nástroje či zlievárenské výrobky. Zaujímavým exponátom je napríklad plstený hutnícky klobúk, ktorý bol súčasťou pracovného odevu z Tisovca. Spomenúť môžeme aj pec na tavenie železnej rudy z Pobedína, ktorá je ukážkou rímsko-germánskej techniky spracovania železa na našom území.

V exteriéri múzea sa nachádza vonkajšia expozícia, kde sú prezentované zakonzervované časti hutníckych strojov. Nachádza sa tu napríklad hobľovačka, ktorá patrila k najstarším strojom v mechanickej dielni, kokila na odlievanie sviečkových ingotov, či valcovacie stolice na valcovanie ingotov.

Spojite návštevu Hutníckeho múzea v Podbrezovej s relaxačným pobytom v Kúpeľoch Brusno. V prípade, ak sa rozhodnete pre dlhší kúpeľný pobyt, dovolenku v kúpeľoch môžete využiť aj na objavovanie ďalších atrakcií a tipov na výlety po brusnianskom okolí, ktorých je v tomto kraji neúrekom.

Fotogaléria

História Železiarní Podbrezová

Priestor stredného Slovenska bol v minulosti bohatý na zásoby nerastných surovín, čo dosvedčujú aj archeologické nálezy. Tradícia železiarstva siaha až do doby železnej. Prvé doklady o spracovaní železa v dolinách Slovenského Rudohoria pochádzajú zo 14. storočia. Od 16. storočia nastal v tomto odvetví rozvoj.

Železiarne Podbrezová patria k najstarším hutníckym výrobcom v priestore strednej Európy.  Železiarne boli založené v roku 1840. Medzi prvými výrobkami, ktoré začali vyrábať podbrezovské železiarne, boli koľajnice, plech či tyčové železo a rúry. 

V roku 1949 boli Stredoslovenské železiarne n.p. Podbrezová  premenované na Švermove železiarne n.p. Podbrezová, ktoré združovali závody v Podbrezovej, ale i v Tisovci, Hronci, Brezne a iných závodoch. Koncom roku 1950 boli na základe rozhodnutia nadriadených orgánov železiarne rozčlenené do viacerých podnikov. V roku 1968 bolo rozhodnuté postaviť ťaháreň rúr. V tom istom roku bol položený jej základný kameň. 

Aktuálne patria Železiarne Podbrezová, a.s k najstarším a zároveň najproduktívnejším spoločnostiam, ktorých stáročná tradícia pretrváva dodnes. 

Míľniky

  • 1838 – komorský gróf v Banskej Štiavnici navrhol postaviť valcovňu na koľajnice pod vŕškom Brezová;
  • 1840 – začiatok výstavby brezovských železiarní;
  • 1855  – vyrobených bolo 2374 ton koľajníc. Plechy, smaltovaný riad a liatinové súčiastky boli exportované do Sedmohradska, Rakúska, Sliezska a Egypta;
  • 1883 – zavedenie výroby rúr ako prvá v Rakúsko-Uhorsku;
  • koniec 19. storočia – podnik je najprosperujúcejšou železiarňou v Rakúsko-Uhorsku;
  • 1945 – vojna poškodila skoro všetky budovy výrobne;
  • 1992 – štátny podnik sa mení na akciovú spoločnosť.

Zaujímavosť

Hutnícke múzeum má zaujímavou formou spracované internetové stránky. Ak by ste múzeum nemohli osobne navštíviť, jednotlivé expozície a exponáty s podrobným popisom nájdete na oficiálnej stránke múzea. K dispozícii je dokonca virtuálna prehliadka.

Doprava

Podbrezová leží medzi okresnými mestami Brezno a Banská Bystrica. Od Brezna je vzdialená 10 km, od Banskej Bystrice 32 km. Cez Podbrezovú prechádza hlavný ťah, cesta č. 66. Do Podbrezovej pravidelne premáva železničná aj autobusová doprava. Podbrezová leží neďaleko kúpeľov Brusno.

Doprava z kúpeľov Brusno do Hutníckeho múzea 

Hutnícke múzeum v Podbrezovej je vzdialené od kúpeľov Brusno 14,9 km. Cesta osobným autom trvá približne 15 minút. Z kúpeľov je potrebné odbočiť smerom na Brezno po ceste č. 66.

Zo zastávky Brusno – kúpele pravidelne premáva vlak priamo do Podbrezovej. Cesta trvá približne 18 minút. Z obce Brusno pravidelne premáva aj autobusová doprava. Do Podbrezovej trvá cesta približne 15 až 20 minút podľa zvoleného dopravného spojenia. Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva Hutníckeho múzea v Podbrezovej obľúbeným výletom klientov liečebných pobytov v Brusne

Parkovanie

Parkovanie je možné na vyhradených zónach pre osobné automobily.

Trasa

Múzeum hutníctva Železiarní Podbrezová sa nachádza na Sládkovičovej ulici. Zo železničnej stanice trvá cesta pešo do múzea približne 8 minút, z autobusovej stanice 5 minút.

Mapa miesta

Program/Akcie

Múzeum hutníctva okrem stálej expozície usporadúva rôzne príležitostné výstavy. Aktuálne informácie nájdete na stránkach Železiarní Podbrezová, ktorú uvádzame v sekcii kontakt. 

Postrehy návštevníkov

Odporúčam sa ísť pozrieť 👍😊
Vik R.

Vidieť tam kus histórie.
Jozef G.

Vstupné/Cenník

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Železiarní Podbrezová, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Múzeum je otvorené v doobedných a poobedných hodinách. Na návštevu sa je však potrebné vopred telefonicky objednať.

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Železiarní Podbrezová, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Železiarne Podbrezová – historický prierez

Kontakt

Železiarne Podbrezová a.s.
Kolkáreň 35
976 81 Podbrezová

GPS súradnice: 48.80913°, 19.52850°

Mohlo by vás zaujímať

Historická budova radnice na námestí, kde sídli etnografická expozícia Horehronské múzeum v Brezne

Horehronské múzeum v Brezne je múzeum, ktoré približuje návštevníkom históriu mesta Brezno, ale i celého regiónu. Múzeum je rozčlenené na niekoľko tematických expozícií. Ak vás zaujíma história regiónu, či tradičné ľudové remeslá, nevynechajte príležitosť navštíviť toto múzeum.

Zistiť viac
Kúpeľný park v Brusne Kúpeľný park v kúpeľoch Brusno

Kúpele Brusno sa nachádzajú v okrese Banská Bystrica, uprostred hustých lesov Horehronia, neďaleko obce Brusno. Prítomnosť liečivých prameňov a čistého vysokohorského ovzdušia podnietili rozvoj kúpeľníctva. Okolie kúpeľov vypĺňa kúpeľný park a historické liečebné domy.  

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore