Zaniknuté kúpele v Pezinku a Svätom Jure

Kúpele v Pezinku a Svätom Jure by ste dnes na mapách hľadali márne. V minulosti však patrili k tým známejším a boli vyhľadávané nielen domácimi, ale i Prešporčanmi. Prečítajte si o histórii dnes už zaniknutých kúpeľov v Pezinku a Svätom Jure.

Reklamná pohľadnica na svätojurské kúpele

Obľúbené pezinské či svätojurské kúpele

To, že Slovensko patri ku krajinám s nesmiernym prírodným bohatstvom minerálnych či liečivých a termálnych vôd, netreba azda ani spomínať. Už od nepamäti ľudia toto prírodné bohatstvo využívali vo svoj prospech o čom svedčia až dodnes fungujúce kúpele.

Okrem známych kúpeľov v Piešťanoch, Trenčianskych Tepliciach či Nimnici sa na západnom Slovensku nachádzali aj mnohé ďalšie významné kúpeľné centrá, ktoré dnes však patria minulosti. Niektoré zanikli úplne, iné pripomínajú už len zmienky v dobovej tlači alebo zobrazenia na historických fotografiách a pohľadniciach. Medzi obľúbené kúpele, ktoré prežívali vrchol svojej slávy v priebehu 18. až 19. storočia patria aj dnes už zaniknuté kúpele v Pezinku, či známe sírne kúpele vo Svätom Jure.

Zaniknuté kúpele v Pezinku

Na úpätí Karpát, neďaleko Bratislavy, leží mesto Pezinok. Kúpele sa nachádzali v historickej obci Cajla, ktorá je dnes mestskou časťou Pezinka, na úpätí vrchu Ober Hausberg. Prvá zmienka o vtedajších železitých kúpeľoch pochádza už z roku 1590, keď mesto Pezinok nechalo opraviť drevené búdy patriace ku kúpeľom.

O neskoršej obľube kúpeľov, o ich vzhľade, sile liečivej vody, ale i krásnom prostredí kúpeľov sa dozvedáme zo správ Jána Mateja Korabinského z diela Geograficko-historický a tovarový lexikon Uhorska z roku 1786 či od vtedajšieho mestského lekára J. J. Torkoša, ktorý vyzdvihoval liečebné účinky železitého prameňa.

Voda využívaná v kúpeľoch vytekala z banských štôlní Ferdinand a Jozef. Liečivá voda mala údajne priaznivé účinky na rôzne ochorenia ako kožné choroby, vodnatieľku, obličkový piesok, kĺbové bolesti a iné.

Jedny z najobľúbenejších kúpeľov v Uhorsku

Murovanú kúpeľnú budovu pezinských kúpeľov v blízkosti prameňa vybudovali v roku 1777 na náklady mesta. Kúpele tvorila samotná kúpeľná budova s izbami pre kúpeľných hostí, priestranná sála, kúpeľné kabínky a kaplnka.

Okrem liečivých účinkov vody sa o kúpeľoch hovorilo ako o jedných z najkrajších, vďaka prostrediu do ktorého boli zasadené. Kúpeľní hostia mali k dispozícii upravené krajinné prostredie so stromovými alejami, vinohradmi či očarujúcimi výhľadmi na blízku obec Cajla. Ročne sa tu počas sezóny liečilo až 300 ľudí, čo svedčí o naozaj vysokom záujme o kúpele.

,,Okolie kúpeľov patrí nesporne k tým najkrajším, akoby tu príroda zhromaždila všetko, čo môže potešiť oči. Budova stojí na mieste, kde sa krásna pezinská rovina stráca v pomerne hlbokom a tienistom údolí.”

Úryvok z Geograficko – historického a produktového lexikónu / Ján Matej Korabinsky

Úpadok pezinských kúpeľov

Napriek obľube pezinských kúpeľov a krásnemu prostrediu začal záujem o ne postupne klesať. Nedostatočné financovanie či zastavený rozmach kúpeľov zapríčinili postupný odchod kúpeľných hostí, ktorí dali prednosť neďalekým a moderným kúpeľom v Piešťanoch. 

Koniec kúpeľov v Pezinku nastal ešte pred vypuknutím druhej svetovej vojny. V ich areáli bola zriadená psychiatrická nemocnica, ktorá bola neskôr prestavaná do podoby dnešného areálu Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela. Kúpeľné budovy boli asanované v 90. rokoch 20. storočia. Dnes zaniknuté kúpele v Pezinku, v súčasnom areáli nemocnice, pripomína niekdajšiu slávu kúpeľov len pár kamenných elementov.

Zaujímavosti z Kúpeľov Pezinok

  • Pitie väčšieho množstva pezinskej železitej vody malo za následok zafarbenie jazyka kúpeľných hostí do čierna.
  • Mesto Pezinok ako majiteľ kúpeľov prenajímalo prostredníctvom nájomných zmlúv kúpeľný dom so všetkými izbami, kuchyňou, komorami, šopami a stajňami, lúkami a slivkovým sadom záujemcovi s najvyššie ponúknutou sumou.

Zaniknuté sírne kúpele vo Svätom Jure

Svätý Jur bol v minulosti k najmenším mestom z pentapolitany, kedysi kráľovských miest Prešporskej stolice ležiace na úpätí Malých Karpát. Sírny prameň kúpeľov vo Svätom Jure bol objavený v 17. storočí na okraji šúrskych močarísk s prirodzenou teplotou 13° C. Ľudia hneď využili to, čo im príroda ponúkala a v blízkosti prameňa vybudovali prvé kúpeľné zariadenia.

Prameň obsahoval významné množstvo síry vhodnej na liečenie prevažne kĺbových chorôb, liečili sa tu aj ochorenia ako dna, ischias, reuma a niektoré kožné choroby. V roku 1793 Teofil Zachariáš Huszty vydal knihu pod názvom Expertíza alebo správa pre divákov zo Svätojurských sírnych kúpeľov o známych kúpeľoch vo Svätom Jure.

Najväčší rozmach svätojurských kúpeľov

Najväčší rozmach zaznamenali kúpele v 18. storočí, kedy boli oficiálne uznané liečivé vlastnosti tunajších vôd. V 19. storočí bola postavená aj kúpeľná budova. Kúpele v tomto čase boli také obľúbené, že boli navštevované aj obyvateľmi Prešporka. V roku 1937 kúpil kúpele Ladislav Ratkovský, ktorý kúpele modernizoval.

Podľa záznamov v roku 1941 boli k dispozícii 4 pramene studenej sírnej vody, ktorá sa používala na pitnú a kúpeľnú liečbu. K dispozícii bolo 13 kabín a bazén. Za liečivé kúpele vyhlásili Kúpele Svätý Jur (27.11.1947) vo vyhláške povereníka zdravotníctva Jána Bečka. V tom istom roku tu bolo ubytovaných 360 návštevníkov zo Slovenska, 525 z českých krajín a 15 z cudziny, čo svedčí o ich ozajstnej obľube.

Fotografie

Postupný úpadok

V roku 1949 boli kúpele znárodnené a v roku 1952 prestali slúžiť na svoj pôvodný účel. V roku 1954 vypukol v priestoroch kúpeľov požiar, ktorý zničil veľkú časť kúpeľov. Keďže v tom období mali len lokálny význam, nebol záujem o ich obnovenie. Z toho čo ostalo v bývalých kúpeľov bolo vybudované centrum pre mentálne postihnutú mládež. 

Neskôr bol ústav presťahovaný a kúpeľné budovy a priestory vrátené dedičom posledného majiteľa Ladislava Ratkovského. Hoci prebehli v minulosti snahy pôvodných majiteľov o rekonštrukciu kúpeľov a čistenie zasypaných prameňov, vzhľadom na finančnú náročnosť a nerentabilnosť bolo od zámerov upustené.

Zaujímavosti zo Svätého Juru

  • V blízkosti kúpeľov vo Svätom Jure sa nachádza v súčasnosti chránená prírodná rezervácia Šúr. Šúr je jedinečnou prírodnou rezerváciou so slatino jelšovým lesom a mnohými chránenými druhmi. V blízkosti Šúra smerom k mestu sa nachádzajú pramene s alkalickou sírnatou vodou.
  • V priebehu rokov 1966 až 1996, keď areál bývalých kúpeľov slúžil ako Ústav pre mentálne postihnutú mládež, došlo k znehodnoteniu a zasypaniu liečivých prameňov.
  • V roku 2007 bol vytvorený projekt pre celkovú rekonštrukciou kúpeľov a ich premenu na moderný rekreačný rezort, ktorý mal byť dokončený v roku 2009, avšak ani tento projekt nebol zatiaľ realizovaný.

Mapa miesta

GPS súradnice

Zaniknuté Kúpele Pezinok (dnes Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela): 49.3042836°, 21.5073084°
Zaniknuté Kúpele Svätý Jur: 48.2438929°, 17.2125702°

Mohlo by vás zaujímať

Santovka Zaniknuté kúpele Santovka a Slatina

Región Hont bol od nepamäti významným centrom kúpeľníctva na Slovensku. Svedčia o tom aj známe Kúpele Dudince. Okrem nich tu však fungovali v minulosti ďalšie významné kúpele. Spoznajte s nami históriu dnes už zaniknutých kúpeľov Santovka a Slatina.

Zistiť viac
Sokáčova vila stojí dodnes Vyhne – kedysi slávne kúpele, dnes aquapark Vodný Raj Vyhne

Keď je reč o Vyhniach, asi každý z nás si predstaví areál obľúbeného termálneho kúpaliska. Nie každý však vie, že na jeho mieste pôvodne stáli známe kúpele Vyhne, ktorých obľuba presiahla hranice Uhorska. Vydajte sa s nami po stopách zabudnutej slávy kúpeľov vo Vyhniach.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore