Predĺžené víkendy 2024 – naplánujte si víkendové úniky od bežných starostí

Predĺžené víkendy sú vynikajúcou príležitosťou na to, aby sme si oddýchli, načerpali novú energiu a strávili čas so svojimi blízkymi a priateľmi. V roku 2024 nás čaká niekoľko príležitostí na to, aby sme si užili viacero dní voľna v rade.

Využite potenciál predĺžených víkendov na maximum

Zoznam predĺžených víkendov

Pri pohľade na kalendár väčšine z nás zlepší náladu, keď vidíme červeným písmom vyznačené štátne sviatky alebo dni pracovného pokoja. Obľúbené sú medzi dospelými, ale aj deťmi, veď každé voľno navyše sa počíta. V tomto článku sa pozrieme na to, ako môžeme využiť potenciál predĺžených víkendov na maximum.

Sviatky, kde voľný deň pripadá na pondelok a piatok

3-dňový a dokonca i jeden 4-dňový predĺžený víkend v tomto roku ponúkajú nasledovné sviatky:

  • 1. január – Deň vzniku Slovenskej republiky
  • 29. marec – Veľký piatok
  • 1. apríl – Veľkonočný pondelok
  • 5. júl – Sviatok svätého Cyrila a Metoda
  • 1. november – Sviatok všetkých svätých

Sviatky, kde voľný deň pripadá na utorok a štvrtok

Ak ste ochotní obetovať 1 deň dovolenky, tak aj tu si môžete užiť až 4 dni oddychu v rámci nasledovných sviatkov:

  • 29. august – Výročie SNP
  • 24. december – Štedrý deň
  • 26. december – Druhý sviatok vianočný

Sviatky, kde voľný deň pripadá na stredu

Voľno uprostred týždňa nie je práve ideálne, ale i tak poteší. Môžeme ho využiť na oddych, ak máte náročnú prácu, alebo športoví nadšenci na turistiku či ľahký strečing.

  • 1. máj – Sviatok práce
  • 8. máj – Deň víťazstva nad fašizmom
  • 25. december – Prvý sviatok vianočný
Pri správnom plánovaní predĺžených víkendov ušetríte hneď niekoľko dní dovolenky

Sviatky, spadajúce na víkend

Nevýhodou sviatkov, ktoré majú pevne stanovený dátum, je to, že z času na čas pripadnú aj na víkend. Tento rok sú to tieto sviatky:

  • 6. január – Zjavenie pána / Traja králi
  • 1. september – Deň Ústavy Slovenskej republiky
  • 15. september – Sedembolestná Panna Mária
  • 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu

Predĺžené víkendy ponúkajú hneď niekoľko výhod

Ani tento rok 2024 sa na nedostatok predĺžených víkendov nemôžeme sťažovať a bola by obrovská škoda nevyužiť ich vo svoj prospech. Oproti dlhej dovolenke má navyše predĺžený víkendový pobyt hneď niekoľko výhod.

  1. Predĺžený víkend je ideálny pre tých z nás, ktorí majú obmedzený počet voľných dní. Na väčšiu dovolenku si väčšina z nás môže naplánovať 1 – 2x do roka a nie vždy nám prinesie očakávaný oddych. Naopak predĺžené víkendy poskytujú možnosť častejšieho a rýchlejšieho úniku od bežných starostí.
  2. Spojiť víkend s blízkym štátnym sviatkom je finančne výhodné. Toto spojenie nám umožňuje spoznať nové miesta bez nutnosti čerpania si voľna v práci.
  3. Už počas krátkeho víkendu si dokážeme dobiť “baterky” do ďalších pracovných dní. Takéto mini-dovolenky nám pomáhajú udržať sústredenosť a pracovnú efektivitu nielen v práci.
  4. A nakoniec to najlepšie, umožňujú nám stráviť viac času so svojimi blízkymi a priateľmi a podniknúť spoločný výlet či kratší víkendový relaxačný pobyt.

Januárové predĺžené víkendy

Hneď na začiatku prelome rokov nás poteší jeden predĺžený víkend: 

sobota30.12.2023
nedeľa31.12.2023
pondelok1.1.2024Deň vzniku Slovenskej republiky

Chladný januárový mesiac je ideálny mesiac na návštevu termálnych kúpeľov. Priaznivci horúcej vody si prídu na svoje napríklad v trenčianskoteplicej Sine, kde priemerná teplota vody sa pohybuje okolo 39 °C.

Marcovo-aprílový veľkonočný predĺžený víkend

piatok29.3Veľký piatok
sobota30.3
nedeľa31.3
pondelok1.4Veľkonočný pondelok

Tieto sviatky sú okrem tradičných veľkonočných zvyklostí charakteristické aj tým, že viac než oddychu sa venujeme príprave tradičných jedál, výzdobe a na oddych ani nepomyslíme. Skúste to tento rok inak a strávte Veľkú noc v kúpeľoch, kde si užijete nielen tradície, kultúry, ale urobíte aj niečo pre svoje zdravie.

Predĺžený júlový víkend

piatok5.6Sviatok svätého Cyrila a Metoda
sobota6.6.
nedeľa7.6

Počas júla si nenechajte ujsť príležitosť spoznať a preskúmať niektoré z naj slovenských kúpeľov. Veď čo môže byť lepšie ako sa dozvedieť niečo nové o svojej krajine a pritom si užiť jej darov v podobe unikátnych liečivých vôd v rámci víkendového letného pobytu.

Predĺžený víkend v novembri

piatok1.11Sviatok všetkýc svätých
sobota2.11
nedeľa3.11

Dopriať si 3 dni voľna bez nutnosti čerpania dovolenky poteší iste každého milovníka neskorej jesene. Počasie býva v tomto období ešte priaznivé, a tak by bola škoda nevyužiť posledné liečivé slnečné lúče v rámci Halloween pobytu

Predĺžený víkendový pobyt začiatkom novembra môžeme využiť aj na návštevu slovenských hradov alebo zámkov. Silné hradby rozprávkového Bojnického zámku, alebo veľkolepého Oravského hradu vás uchránia aj počas sychravého počasia. Zaujímavým tipom na tento víkend môže byť aj návšteva Spišu, kde sa môžete vydať po stopách spišských minerálnych prameňov, ktoré vás zavedú i do Kúpeľov Vyšné Ružbachy.

December – vianočný a novoročný predĺžený víkend

utorok24.12 – Štedrý deň
streda25.12 – Prvý sviatok vianočný
štvrtok26.12 – Druhý sviatok vianočný
piatok27.12
sobota28.12
nedeľa29.12
Naplánujte si predĺžený víkend v horách a užite si zimných radovánok

Vianoce tento rok pripadli na pracovné dni utorok až štvrtok, takže predĺženie si najkrajších sviatkov roka sa tentokrát nezaobíde bez čerpania si pracovného voľna. Útechou iste je, že tak získate najdlhší predĺžený víkend aký rok 2024 umožňuje, kde si môžete užiť až 6 dní voľna pri vyčerpaní si 1 dňa dovolenky.

Naplánujte si svoju dovolenku v horách, spojte športový zážitok z lyžovania s príjemným odpočinkom v saunách alebo si užite zimný predĺžený víkend v slovenských kúpeľoch. Medzi naše tipy patrí spojenie lyžovačky v stredisku Ski Tále s pobytom v Brusne, alebo si môžete vybrať jedno z niekoľkých lyžiarskych stredísk v okolí Vyšných Ružbách.

Mohlo by vás zaujímať

Turistické trasy v Tatrách sú vhodné aj pre deti Navštívte Tatry s deťmi

Tatry istotne navštívil aspoň raz v živote každý Slovák. Známe turistické trasy ponúkajú dychberúce výhľady do okolia. Ak sa rozhodnete navštíviť Tatry s deťmi, v článku sa dozviete, kam sa môžete spolu vydať za rodinnou dovolenkou alebo nenáročnou turistikou.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok Čo zbaliť na wellness dovolenku?

Či už cestujete sám, s polovičkou, deťmi či dokonca s malým bábätkom, wellness dovolenku by ste si mali vždy užiť. Poradíme vám, čo a ako si zbaliť tak, aby sa veci nepokrčili. Dozviete sa aj to, že na spodok kufra patria výsostne topánky a ťažké predmety.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore