Masáže: Všetko čo potrebujete vedieť pred návštevou masážneho salóna

Masáž je známa už po stáročia pre svoje pozitívne účinky na organizmus. V priebehu rokov sa vyvinuli rôzne typy masáží, ktoré poskytujú rozličné zdravotné benefity. V závislosti od vašich potrieb či problémov, si môžete vybrať z relaxačných, klasických, zdravotných a ďalších masáží.

Žena na masáži tváre v kúpeľoch.

Čo je to masáž

Masážna terapia je typ terapeutickej liečby, ktorá sa zameriava na manipuláciu s mäkkými tkanivami tela ako sú svaly, väzy a šľachy. Prostredníctvom rôznych masážnych techník môžu maséri pomôcť znížiť svalové napätie, zlepšiť krvný obeh, zlepšiť relaxáciu a podporiť celkovú pohodu. 

História masážnej terapie siaha až do roku 3000 pred Kristom v Indii, kde bola považovaná za posvätný systém prirodzeného liečenia. Masážna terapia, ktorú používali hinduisti v ajurvédskej medicíne „zdravia života“, predstavovala prax odovzdávanú z generácie na generáciu na liečenie zranení, zmiernenie bolesti a prevenciu a liečenie chorôb.

Aké masážne techniky poznáme?

Masážny terapeut použije kombináciu týchto techník:

  • miesenie;
  • dlhé, plynulé ťahy v smere srdca;
  • hlboké kruhové pohyby;
  • vibrácie a poklepanie;
  • pasívne techniky pohybu kĺbov.

Ako často by ste mali chodiť na masáž?

Všeobecné odporúčanie je každé 1 až 3 týždne. Pravidelné masáže môžu byť veľmi prospešné aj pre tehotné ženy, najmä ku koncu tehotenstva.

Čo robiť a nerobiť po masáží?

  • Uistite sa, že pijete dostatok vody.
  • Bezprostredne po masáži si nedávajte horúcu sprchu.
  • Nepite alkohol a kávu.
  • Jedzte ľahké jedla.
  • Nevykonávajte namáhavé cvičenia a aktivity.
  • Buďte uvoľnení.
Masáž chodidiel

Ako prebieha masáž a čo očakávať? 

Na masáž nepotrebujete žiadnu špeciálnu prípravu. Pred začatím masážnej terapie by sa vás mal masér opýtať na všetky príznaky, vašu anamnézu a na to, čo od masáže očakávate. Masér by vám mal vysvetliť druh masáže a techniky, ktoré bude používať.

Pri typickom masážnom sedení sa vyzlečiete alebo si oblečiete voľné oblečenie. Vyzlečte sa len do takej miery, aby vám to bolo pohodlné. Zvyčajne si ľahnete na stôl a prikryjete sa plachtou. Masér opustí miestnosť, počas vyzliekania pred masážou aj obliekania po nej. Masáž môžete absolvovať aj v sede na stoličke, úplne oblečení. Váš masér by mal hmatom vyhodnotiť bolestivé alebo napäté miesta a určiť, aký tlak má vyvinúť.

V závislosti od preferencií môže terapeut použiť olej alebo mlieko na zníženie trenia o vašu pokožku. Masérovi oznámte, či ste alergický na nejaké zložky.

Masáž štandardne trvá od 10 do 90 minút v závislosti od typu masáže a od toho, koľko máte času. Bez ohľadu na to, aký druh masáže si vyberiete, počas masáže a po nej by ste sa mali cítiť pokojne a uvoľnene. Počas celej masáže dýchajte prirodzene.

Vyberte si správny druh masáže

Mnoho ľudí trpí bolesťami krku, chrbta či driekovej chrbtice. Tieto bolesti najčastejšie zapríčiňuje nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie. Telo potrebuje v tomto prípade uvoľnenie, ktoré môžeme nájsť v masážnej terapii. 

Športová masáž vám pomôže zregenerovať po tréningu, lymfatická masáž rozprúdi váš lymfatický systém, ktorí plní množstvo dôležitých funkcií. Thajská masáž na druhej strane uvoľní napätie a ajurvédske masáže vám pomôžu zrelaxovať a odplaviť toxíny z tela. A čo také bankovanie, či akupresúra? Možností je naozaj veľa. 

Správny výber masáže je dôležitý. V súčasnosti existuje množstvo druhov, ktoré poskytujú jedinečné účinky a benefity pre psychické a fyzické zdravie. Vyberte si správny typ masáže presne pre vás.

Kontraindikácie masáží

Masáž má mnoho zdravotných benefitov. Existujú však aj zdravotné stavy, pri ktorých sa masáž neodporúča: 

  1. Nedávne alebo hojace sa zlomeniny
  2. Otvorené rany, rezné rany alebo vredy
  3. Infekčné kožné ochorenia
  4. Hlboká žilová trombóza
  5. Tehotenstvo (existuje špeciálna prenatálna masáž pre tehotné ženy)
  6. Akútny zápal
  7. Transplantácia orgánov
  8. Závažné arteriálne ochorenie
  9. Srdcové ochorenia
  10. Rakovina

Ak ste si nie istý, poraďte sa so svojim všeobecným lekárom. 

Aká je cena masáží?

Ceny masáží závisia od druhu požadovanej masáže a dĺžky trvania. Cena klasických masáží sa pohybuje od 15 € za pol hodinu. Thajské masáže sú drahšie a ich cena sa pohybuje od 30 € za 30 minútovú masáž.

Kde ponúkajú masážne služby?

Rôzne druhy masáží poskytujú väčšinou masážne salóny či fyzioterapeutické zariadenia. Thajské masáže nájdete najmä v pravých thajských masážnych salónoch, kde masérky pochádzajú priamo z Thajska.V našej databáze nájdete poskytovateľov masáží podľa lokality.

Ak milujete masáže a chcete si dopriať dlhší relax, určite si vyberiete ten správny typ masáže medzi ponukou wellness pobytov. Neváhajte a relaxujte!

Masáže v Bratislave

V Bratislave nájdete mnoho masážnych salónov a fyzioterapeutických zariadení, ktoré ponúkajú masérske služby. V našom katalógu wellness služieb nájdete zoznam masážnych salónov v Bratislave.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok Dobite si baterky počas wellness pobytu!

Wellness pobyt dodá každému energiu, ktorú tak nutne potrebuje. Víkendový alebo dokonca celotýždňový, na výber ich je mnoho a relaxačné procedúry vždy zaručia pocit dokonalej pohody a oddychu. Vymeňte stres, zhon, vyčerpanie a únavu za dni plné relaxu a oddychu.

Zistiť viac
Moderné tepidárium v Kúpeľoch Dudince Tepidárium: Relaxačný rímsky kúpeľ uvoľní telo i myseľ

Tepidárium je relaxačná miestnosť s miernou teplotou a vyhrievanými ležadlami. Príjemná hudba, vône a najmä atmosféra tepidária je ako stvorená na oddych od každodenných povinnosti. Dnes sa tepidárium využíva aj na oddych medzi jednotlivými fázami saunovania.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore