Bio sauna: Jemnejšia alternatíva k fínskej saune

Bio sauna je podobná fínskej saune, ale je vhodnejšia pre začiatočníkov, deti a starších ľudí. V bio saune je totiž nižšia teplota a vyššia vlhkosť, takže v nej môžete zostať dlhšie. Do tohto typu sauny môžete pridať aj esenciálne oleje. Pre lepšiu relaxáciu je doplnená aj svetelnou terapiou a hudbou.

Bio sauna je vhodná aj pre deti a starších ľudí

Čo je to bio sauna

Bio sauna využíva na zabezpečenie tepla prírodné, organické materiály, ako sú popol a drevo. Táto sauna je modernou alternatívou tradičnej fínskej sauny a bola navrhnutá tak, aby priviedla do sauny všetkých, ktorým vysoké teploty nerobia dobre.

Názov „bio“ dostala preto, lebo na rozdiel od suchého tepla bežnej sauny poskytuje telu prirodzenejšie prostredie na potenie. Predpokladá sa, že bio sauny sú lepšie na uvoľnenie svalov či detoxikáciu. O tomto type sauny sa často hovorí, že je prospešný pre celkové zdravie a pohodu, pretože pomáha zlepšiť krvný obeh, detoxikovať telo a stimulovať rast nových kožných buniek.

Vzhľadom na nízke teploty je bio sauna vhodná pre začiatočníkov, deti a starších ľudí. Teplota v tejto saune sa pohybuje okolo 50 – 60 °C a vlhkosť vzduchu je v rozmedzí 60 – 70 %. Odporúčaný čas pobytu je od 15 do 30 minút.

Ako funguje bio sauna

Bio sauna využíva kombináciu infračerveného svetla, tepla a aromaterapie na vytvorenie relaxačnej a terapeutickej atmosféry. Infračervené svetlo preniká do tela a poskytuje hĺbkovú terapiu, ktorá pomáha uvoľniť svaly, znížiť zápal a zvýšiť krvný obeh. Teplo vyžaruje do celého tela, čím umožňuje vypotiť toxíny a zároveň poskytuje úľavu od bolesti a stuhnutosti kĺbov. A nakoniec, esenciálne oleje pomáhajú vytvoriť aromaterapeutické prostredie.

V bio saune sa môžu nachádzať kachle napájané drevom, elektrinou alebo infračerveným žiarením. Kachle na drevo sú tradičnejšie, ale elektrické a infračervené kachle sa tešia čoraz väčšej obľube vďaka svojej účinnosti a jednoduchému používaniu. Všetky typy saunových pecí musia byť správne dimenzované na veľkosť miestnosti a musia dodržiavať bezpečnostné predpisy.

Bio sauna a aromaterapia

V bio saunách sa často na umocnenie relaxačnej atmosféry používa aromaterapia. Esenciálne oleje sa kvapkajú buď na saunové kamene alebo do vody. Použiť sa môžu aj sušené bylinky, podobne ako v bylinkových saunách. Vďaka vôni bylín cítite úplne uvoľnenie. V bio saune sa niekedy nachádzajú aj svetielka a relaxačné prostredie dotvára príjemná hudba.

Účinky a výhody bio sauny

Účinky bio sauny sú takmer totožné s fínskou saunou. Obe stimulujú potenie, čím umožňujú vylúčiť toxíny a nečistoty prítomné v pokožke a pomáhajú zlepšiť jej okysličenie. Nižšie teploty v biosaunách však umožňujú dlhšie relaxovať. Medzi účinky a výhody bio saunovania patria:

  • zlepšenie nálady a relaxácia;
  • úľava od bolesti svalov a napätia;
  • zlepšenie krvného obehu a detoxikácia;
  • zvýšenie duševnej jasnosti a sústredenia;
  • zlepšenie tonusu pokožky;
  • lepšia kvalita spánku.

Okrem týchto výhod má bio sauna údajne pozitívny vplyv na imunitný systém tým, že stimuluje tvorbu endorfínov a zvyšuje úroveň nasýtenia krvi kyslíkom. Bio sauny môžu tiež pomôcť znížiť úroveň stresu a úzkosti, ako aj zvýšiť hladinu energie.

Kontraindikácie bio sauny

Tento typ sauny je vhodný takmer pre všetky vekové kategórie, existujú však niektoré kontraindikácie, pri ktorých by ste sa mali poradiť s lekárom:

  1. Ľudia s kardiostimulátorom
  2. Tehotné ženy
  3. Ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi
  4. Ľudia s anamnézou srdcových problémov alebo vysokým krvným tlakom
  5. Osoby precitlivené na teplo
Bio sauna ako alternatíva fínskej sauny

Bio sauna a bronchitída

Kladiete si otázku, či môžete navštíviť bio saunu, ak máte bronchitídu, odpoveď závisí od vášho aktuálneho stavu. Ak ide o akútny zápal dýchacích ciest, neodporúča sa saunovanie, pretože je riziko, že nakazíte aj ostatných návštevníkov. Ak trpíte bronchiálnou astmou, sauna môže byť naopak prospešná.

Bio sauna vs. fínska sauna

Bio sauna je jemnejšia alternatíva k fínskemu typu sauny a je vhodná pre osoby, ktoré nemajú radi vysoké teploty v klasických saunách.

Hlavný rozdiel oproti fínskej saune je, že teploty v klasických fínskych saunách sú vyššie a vlhkosť je tu nižšia, preto je odporúčaný čas pobytu kratší ako v bio saunách. Okrem toho sa fínske sauny môžu zohrievať až hodinu v porovnaní s bio saunami, ktoré môžu dosiahnuť teplotu do 10 minút.

Biosauna vs. parná sauna

Bio sauny sú oveľa šetrnejšie ako parné sauny a na ohrev tela využívajú ďaleké infračervené žiarenie. Spotrebúvajú menej energie ako tradičné sauny, a keďže teplo sa v nich rozkladá rovnomernejšie, môžete v saune stráviť dlhší čas.

Vysoká vlhkosť v štandardných parných saunách má pozitívne účinky na uvoľnenie dýchacích ciest, pokožku a detoxikáciu organizmu. Parné sauny majú vysokú vlhkosť, teploty oboch typov sáun sú podobné v rozpätí od 50 do 60 °C.

Aká je cena bio sauny

Ceny závisia od dĺžky pobytu. Vo väčšine prípadov je potrebné zakúpiť si vstup do wellness alebo SPA, kde máte k dispozícii niekoľko druhov sáun. Ceny vstupov do wellness centier sa v priemere pohybujú od 8 do 12 eur za hodinu.

Kde ponúkajú služby

Bio sauna je v súčasnosti obľúbená medzi wellness centrami či kúpeľmi. Ak vás tento typ saunovania zaujal, môžete si v našom wellness katalógu vyhľadať jednotlivé centrá, ktoré poskytujú bio sauny. Vyskúšať si ju môžete aj v rámci wellness pobytu v kúpeľoch.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Himalájska sauna je prirodzenou detoxikačnou metódou, ktorou je možné dosiahnuť prirodzenú rovnováhu organizmu. Sauna z Himalájí

Niektorí ľudia majú problém s pobytom vo fínskej saune, pretože sa im tam zle dýcha. V soľnej saune, kde vzduch obohacuje himalájska soľ, sa preto dobre cítia aj astmatici a tí, ktorých trápia problémy s dýchaním.

Zistiť viac
Sauna je obrovským prínosom pre zdravie, ak vieme ako na to 8 krokov k správnemu saunovaniu

Ak sa chystáte do sauny prvýkrát, mali by ste sa informovať o tom, čo robiť, aby bol pobyt v saune pre vás maximálnym prínosom. Vytvorili sme 8 základných rád o tom, ako na správne saunovanie.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore