Ajurvédska sauna Swedanam: Účinky bylinnej sauny na zdravie

Ajurvéda znamená v preklade „veda o živote“. Táto liečebná metóda pochádza až z Indie a na zdravotné problémy nazerá ako na celistvý problém. Jednou z liečebných metód je práve bylinková sauna Swedanam, ktorá poskytuje mnoho detoxikačných a relaxačných benefitov. V rámci ajurvédy sa využívajú aj masáže, telové zábaly a ďalšie liečebné postupy.

Ajurvédske sauny nepatria medzi bežný typy sáun

Čo je ajurvédska sauna

Ajurvédska sauna je typ sauny, ktorý spája tradičné fínske saunovanie s ajurvédskymi liečebnými princípmi. Tento typ sauny využíva kombináciu bylín a esenciálnych olejov, ktoré pomáhajú uvoľniť a omladiť telo. V podstate ide o typ bylinnej sauny, no s využitím ajurvédskych postupov.

Takzvané potné terapie sa v ajurvéde používajú už tisíce rokov. Ajurvédske princípy saunových terapií dokazujú, že sauny môžu nielen zlepšiť naše fyzické zdravie, ale aj rozšíriť naše duchovné prežívanie života.

Ajurvédska sauna dosahuje teplotu okolo 40 – 50 °C.

Čo je ajurvéda

Ajurvéda je starobylý systém tradičnej medicíny, ktorý má pôvod v Indii. Je založený na presvedčení, že zdravie a pohoda závisia od krehkej rovnováhy medzi mysľou, telom a duchom. Podľa tohto systému medicíny sa dobré zdravie dosahuje udržiavaním harmónie v tele a jeho okolí. Ajurvéda kladie dôraz na používanie rastlinných zlúčenín, špeciálnych diét a iných prírodných terapií na udržanie fyzického a duševného zdravia.

Swedanam

Swedana zahŕňa aplikáciu vlhkého tepla. Terapeut zvyčajne najprv vykoná ajurvédsku masáž Abhyanga s použitím bylinného oleja, ktorý uvoľňuje toxíny v telesných tkanivách, a potom nad liečebný stôl umiestni špecializovaný stan, ktorý zakryje všetko okrem hlavy. 

Stan naplní bylinná para, ktorá pomáha telu vylučovať toxíny prostredníctvom potu. Na hlavu a srdce sa môžu prikladať studené obklady, aby ste sa neprehriali. Ošetrenie zvyčajne trvá do 20 minút v závislosti od tolerancie.

Typy Swedany v ajurvéde

Na základe teploty, bylinnej zmesi a zariadení používaných na vyvolanie potu existuje šesť foriem Swedany:

Pinda sweda alebo Navarakkizhi

Pinda Sweda je jednou z najdôležitejších sudačných terapií používaných v Pančakarme (ajurvedskej očiste tela). 

Počas liečby sa rôzne časti tela pacienta rovnomerne masírujú ľanovým zväzkom nazývaným kizhi namočeným v špeciálnom kuzhambu alebo liečivom oleji. Kizhi je zvyčajne v látke zabalený bolus veľkosti päste, ktorý obsahuje ryžu uvarenú v mlieku a bylinnú zmes.

Ooshma Sweda alebo Bashpa Sweda

Oshma Sweda alebo Bashpa Sweda je špeciálny bylinný parný kúpeľ. Otvára póry a odvádza toxíny v tele na centrálne miesto, aby sa ľahšie vylúčili počas hlavnej časti liečby, Pančakarmy. 

Pacient je umiestnený do špeciálnej drevenej saunovej komory. Hlava sa nachádza mimo sauny. Liečivá bylinná para sa potom nechá preniknúť do celého tela. Táto liečba si môže vyžadovať dodanie pravidelných dávok chladnej vody, aby sa zabránilo dehydratácii.

Avagaha Sweda

Počas liečby Avagaha Sweda pacient sedí v teplej vode s hĺbkou po krk alebo pupok, v ktorej sa nachádzajú bylinné výťažky. Hladinu vody vo vani, určí ajurvédsky lekár v závislosti od zdravotného stavu pacienta a liečenej časti tela.

Celá procedúra trvá približne 20 minút. Avagaha Sweda je skvelým spôsobom na uvoľnenie. Táto terapia sa odporúča osobám, ktoré trpia reumou, prietržou a ďalšími podobnými ochoreniami.

Nali Sweda

Počas tejto procedúry nepretržitý prúd pary pomaly otvára póry na pokožke a jemne usmerňuje toxíny z tela na jedno miesto, kde sa podľa ajurvédy následne vylúčia. Najprv sa konkrétna časť tela, ktorá sa má liečiť, masíruje olejom pripraveným z bylín a rastlinných derivátov. Bylinná zmes sa varí v parnom prístroji, aby sa vytvorila para, ktorá sa potom opatrne nasmeruje na telo. V procedúre sa pokračuje, kým sa pacient začne potiť.

Upanaha Sweda

Upanaha Sweda pozostáva z aplikácia teplých liečivých rastlinných olejov a zmesi na postihnutú časť tela. Po očistení a príprave oblasti na ošetrenie sa pacient usadí do pohodlnej polohy. Vybraná časť tela sa starostlivo masíruje teplým bylinným olejom a liečivými pastami a zakryje sa obväzmi alebo listami. Liečivo sa na tele ponechá dlhší čas, zvyčajne 12 hodín. Potom sa zmyje bylinkami a vlažnou vodou. V liečbe sa musí pokračovať najmenej dva až tri dni. Táto liečebná technika je obľúbená pri liečbe rôznych zápalov. 

Patrasweda alebo Ilakkizhi

Počas všetkých Swedan sa prostriedok vyvolávajúci pot starostlivo nasmeruje po povrch tela. Tento pohyb jemne premiestňuje toxíny vo vnútri a smeruje ich na konkrétne miesta.

Ajurvédsky sprievodca saunovaním 

Ajurvédska olejová masáž Abhjanga

Masáž môže byť nielen relaxačná a uvoľniť napätie, ale môže tiež zosilniť detoxikačné účinky, ak po nej nasleduje potiaca terapia, napríklad infrasauna. Ide o typickú ajurvédsku detoxikačnú kombináciu.

Hydratácia

Samozrejme, keďže sa potíme a uvoľňujeme nežiaduce toxíny, je veľmi dôležité, aby sme si doplnili zásoby vody kvalitným nápojom. Preto po saunovaní a vyplavovaní toxínov nahradíte stratenú tekutinu kvalitnou vodou, čím nielen zvýšite hladinu hydratácie po saunovaní, ale aj doplníte stratené elektrolyty.

Ajurvéda má pôvod v ďalekej Indii

Hlavu a dôležité životné organy udržujte v chlade

Hlava, vrátane očí, by sa mala udržiavať v chlade. V ajurvéde majú niektoré sauny alebo parné miestnosti na vrchu otvor, ktorým sa dá vystrčiť hlava, kým sa telo zohrieva. V opačnom prípade sa pred vstupom do horúcej miestnosti okolo hlavy omotá chladný uterák. Tým sa chráni centrálny nervový systém, mozog a zmyslové orgány pred poškodením alebo degeneráciou.

K ďalším oblastiam citlivým na teplo patria slabiny, miešok a srdce, ktoré sa dajú udržať v chlade prikrytím chladným uterákom, vodou alebo chladivými bylinkami či kvetmi.

Dbajte na svoje pocity

Ak ste nadmerne smädní alebo slabí, máte pocit, že omdliete, alebo sa u vás prejavuje závrat, horúčka, podráždenie pokožky, nevoľnosť alebo vracanie, možno to so saunovaním preháňate. Ak pocítite niektorý z týchto účinkov, odíďte zo sauny a príliš sa nenamáhajte. 

Sprcha po saunovaní

Potom, ako ste vyplavili toxíny a vypotili stres, je dôležité konečne zmyť všetky toxíny z pokožky, aby sa nevstrebali späť. Po použití sauny sa vždy osprchujte. 

Účinky a výhody ajurvédskej sauny

Sauna Swedana je starobylá forma očisty, ktorá sa už po stáročia používa na detoxikáciu tela a podporu zdravia. Je to typ sauny, ktorý na dosiahnutie výsledku kombinuje teplo, paru a bylinky.

Medzi účinky ajurvédskej sauny patrí:

Detoxikácia

Teplo pomáha vyplavovať toxíny prostredníctvom potu, zatiaľ čo bylinky poskytujú ďalšie očistné účinky. To pomáha zlepšiť celkový zdravotný stav a posilniť imunitu.

Úľava od stresu 

Čas strávený v teplom parnom prostredí pomáha znížiť hladinu stresu a podporiť relaxáciu. To môže viesť k zlepšeniu mentálnej jasnosti a sústredenosti, ako aj k lepšiemu spánku.

Bolesti hlavy

Bylinná sauna poskytuje úľavu od bolesti hlavy a podporuje celkové zdravie.

Zlepšenie krvného obehu 

Intenzívne teplo spôsobuje rozšírenie ciev, čo zvyšuje cirkuláciu krvi v celom tele. To vedie k lepšiemu okysličovaniu buniek a tkanív, čo zvyšuje hladinu energie a zlepšuje fyzickú výkonnosť.

Čistejšia pokožka 

Kombinácia tepla a bylín otvára póry a odstraňuje nečistoty z pokožky, ktorá tak vyzerá čistejšie a zdravšie ako predtým.

Kontraindikácie ajurvédskej sauny

Tak ako každý typ sauny, aj táto so sebou nesie isté riziká a kontraindikácie. Ajurvédskej saune by sa mali vyhnúť:

  • Osoby s rôznymi zraneniami. 
  • Osoby, ktoré trpia chorobami, ako sú slepota, herpes, kožné choroby, psoriáza, akné, tuberkulóza, dna a anémia.
  • Osoby, ktoré sú veľmi vyčerpané, nahnevané, bojazlivé.
  • Osoby, ktoré zjedli priveľa jedla. (Nechajte prúdiť krv v črevách, aby ste strávili jedlo. Sauna presunie všetku krv na perifériu a ohrozí trávenie.).
  • Menštrujúce ženy.
  • Tehotné ženy.

Ajurvédska sauna vs. parná sauna

Hlavný rozdiel medzi ajurvédskou saunou a parným kúpeľom spočíva v tom, že v prvom prípade sa používajú oleje s bylinným zložením a horúci vzduch, zatiaľ čo v druhom sa používa čistá para. 

Ajurvédska sauna sa používa na detoxikáciu organizmu, zníženie zápalov a zlepšenie zdravia pokožky. Pomáha tiež uvoľniť napäté svaly a pomáha pri odbúravaní stresu. Parná sauna využíva paru bez bylinkových esencií. Na rozdiel od ajurvédskej techniky, kedy máte hlavu mimo saunovej komory, do parnej sauny vstúpite celý, takže má pozitívne účinky nielen na detoxikáciu, ale aj dýchacie problémy. 

Ajurvédska sauna vs. infračervená sauna

Ajurvédske sauny využívajú kombináciu tepla, bylín, esenciálnych olejov a pary na dosiahnutie hlbokej relaxácie a liečby. Zvyčajne ide o veľký hlinený alebo kovový hrniec naplnený horúcou vodou a bylinkami. Cieľom ajurvédskej sauny je detoxikovať telo stimuláciou krvného obehu a potením.

Infračervené sauny využívajú infračervené svetlo na generovanie tepla, ktoré preniká na povrch pokožky a podporuje zdravý krvný obeh a potenie. Tento typ sauny nevyžaduje žiadne ďalšie zložky, ako sú bylinky alebo esenciálne oleje. 

Cieľ oboch typov sáun je podobný. Pomáhajú detoxikovať telo a podporujú relaxáciu. V ajurvéde je infrasauna veľmi obľúbená, preto sa často kombinuje s inými ajurvédskymi metódami.

Aká je cena 

30 minútová ajurvédska saunová terapia stojí v priemere 20 €.

Kde ponúkajú služby

Ajurvédske sauny sú veľmi špeciálne, a preto ich nenájdete v každom wellness centre či v kúpeľoch. V našej wellness databáze si môžete podľa lokality vyhľadať jednotlivé miesta, ktoré ajurvédsky typ sauny poskytujú a dopriať si tak túto exkluzívnu východnú terapiu. Saunu môžete vyskúšať i v rámci ajurvédskych pobytov.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Breussová masáž pomáha zmierňovať bolesti chrbta Breussova masáž

Existuje nespočetné množstvo masáží, ale Breussova masáž je jemnou, no účinnou energetickou metódou na regeneráciu medzistavcových platničiek a doslova balzamom na chrbticu.

Zistiť viac
Parafango – termoterapia Termoterapia v kúpeľoch

Teplo na zmiernenie bolesti využíva ľudstvo už od nepamäti. Termoterapia patrí medzi najrozšírenejšie rehabilitačné a kúpeľné procedúry. Viete, kedy vám môže teploliečba pomôcť?

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore