Chemický peeling: Účinná procedúra alebo prežitok?

Chemický peeling je kozmetické ošetrenie, ktoré sa používa na exfoliáciu, zjemnenie vrások, jaziev a pigmentácií. Ide o agresívnejší kozmetický zákrok, ktorý nie je pre každého. Jeho účinnou náhradou je peeling ovocnými kyselinami – enzýmami.

Detailný záber na tvár ženy, ktorá podstupuje účinný chemický peeling

Chemický peeling 

Chemický peeling je kozmetické ošetrenie, pri ktorom sa na pokožku aplikuje chemický roztok na exfoliáciu a odstránenie poškodených vonkajších vrstiev kože. Tento proces stimuluje rast nových kožných buniek, zlepšuje štruktúru a tón pleti, redukuje jemné linky a vrásky a pomáha uvoľňovať póry. Podľa typu chemického peelingu sa riešia rôzne problémy pleti vrátane akné, hyperpigmentácie a vrások.

Typy chemického peelingu 

Existujú tri typy chemického peelingu: 

  1. Povrchový peeling: Pri tomto type peelingu sa používajú mierne kyseliny, ako napríklad alfa-hydroxykyselina (AHA) alebo beta-hydroxykyselina (BHA). Tie zlepšujú štruktúru pokožky, redukujú jemné vrásky a uvoľňujú póry. Tento peeling je vhodný na mierne problémy s pleťou.
  2. Stredne silný peeling: Stredný peeling používa silnejšie kyseliny, ako je kyselina glykolová alebo kyselina trichlóroctová (TCA). Tento peeling odstraňuje poškodené kožné bunky na vonkajších a stredných vrstvách pokožky, čím znižuje výskyt stareckých škvŕn, vrások a jemných liniek. 
  3. Hĺbkový peeling: Pri tomto type peelingu sa používajú silné kyseliny, ako napríklad fenol. Používa sa na liečbu závažnejších problémov s pleťou, ako sú hlboké vrásky, jazvy po akné a poškodenie slnkom. Vyžaduje si dlhšiu dobu rekonvalescencie, pretože môže byť bolestivý a spôsobiť silné olupovanie pokožky.

Peeling s kyselinou glykolovou

Peeling s kyselinou glykolovou je typ chemického peelingu, ktorý sa používa na odstránenie odumretých buniek z povrchu kože a podporu obnovy nových, zdravých buniek. Kyselina glykolová sa používa kvôli svojej schopnosti prenikať do kože a odlupovať odumreté bunky. Tento typ peelingu zlepšuje textúru kože, znižuje viditeľnosť jemných línii a pigmentových škvŕn a tiež podporuje tvorbu kolagénu.

Peeling s kyselinou mandľovou

Peeling s kyselinou mandľovou je jemnejšou alternatívou k peelingu s kyselinou glykolovou. Tento typ peelingu používa kyselinu mandľovú, ktorá má podobné účinky ako kyselina glykolová, ale je menej dráždivá pre pokožku. Tento peeling je vhodnejší pre ľudí s citlivou pleťou a má výrazne nižšie riziko poškodenia pleti, ako ostatné kyseliny.

Peeling s fenolom

Chemický peeling s fenolom je najintenzívnejší typ chemického peelingu, ktorý sa používa na odstránenie hlbších vrstiev kože. Tento typ peelingu sa vykonáva iba pod dohľadom lekára a zahrňuje použitie silného fenolového roztoku. Tento typ peelingu vyrovnáva tón pleti a odstraňuje hlboké vrásky. Ide o veľmi agresívny typ ošetrenia a môže spôsobiť značné podráždenie a dočasnú zmenu pigmentácie kože. Po zákroku sa vám doslova “odlupne” vrchná vrstva pokožky.

Čo očakávať po ošetrení

Zvyčajne je po chemickom peelingu pokožka napnutá a citlivá, môže sa objaviť začervenanie a olupovanie. Závažnosť týchto príznakov závisí od typu peelingu a pokožky. Je dôležité starostlivo dodržiavať pokyny po ošetrení a vyhýbať sa nadmernému slneniu, aby sa zabránilo ďalšiemu podráždeniu alebo poškodeniu pokožky. Časom by mala byť pokožka hladšia, jasnejšia a rovnomernejšie sfarbená.

Starostlivosť po chemickom peelingu

Chemický peeling je agresívne pleťové ošetrenie, preto si vyžaduje dôkladnú starostlivosť o pleť po ošetrení. Prinášame vám všeobecné rady ako sa starať o pleť po ošetrení:

  1. Udržujte pokožku hydratovanú pitím väčšieho množstva vody a nanesením jemného hydratačného krému bez oleja na ošetrené miesto.
  2. Každý deň používajte opaľovací krém, aby ste chránili pokožku pred škodlivým UV žiarením. Vystavovanie sa slnečnému žiareniu môže spôsobiť ďalšie poškodenie vašej pokožky a spomaliť proces hojenia.
  3. Nedotýkajte sa pokožky ani si ju neškrabte, pretože si spôsobite len väčšie podráždenie, infekciu či zjazvenie. 
  4. Prikladajte si chladné obklady, ktoré pomáhajú znižovať opuch a začervenanie. 

Čomu sa vyhnúť?

  1. Minimálne týždeň po ošetrení sa vyhýbajte priamemu slnečnému žiareniu, ako aj saunám, vírivkám a parným kúpeľom.
  2. Počas procesu hojenia nepoužívajte na pokožku žiadne drsné exfoliačné prípravky ani peelingy.
  3. Niekoľko dní po ošetrení alebo do úplného zahojenia pokožky nepoužívajte make-up.
  4. Nepoužívajte žiadne lokálne ošetrenia bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom.

Účinky a výhody chemického peelingu

Účinky chemického peelingu sú:

  • Zníženie výskytu vrások a jemných liniek.
  • Minimalizácia vzhľadu pórov.
  • Zlepšená štruktúra a tón pleti.
  • Zníženie výskytu jaziev po akné a hyperpigmentácie.
  • Žiarivejšia a mladistvejšia pleť.
Žena, ktorá zažíva v salóne krásy účinný postup ošetrenia tváre, ktorého súčasťou je chemický peeling pre umocnený omladzujúci zážitok.

Kontraindikácie chemického peelingu

Je dôležité poznamenať, že ako každé kozmetické ošetrenie, aj chemický peeling so sebou prináša určité riziká a potenciálne vedľajšie účinky, ako je začervenanie, podráždenie a citlivosť na slnko. Je dôležité poradiť sa s kvalifikovaným a skúseným odborníkom, aby ste zistili, či je chemický peeling pre vás vhodný.

Medzi kontraindikácie patria:

  1. Aktívne kožné infekcie alebo ochorenia, ako je ekzém alebo psoriáza.
  2. Spálená alebo extrémne citlivá pokožka.
  3. Používanie izotretinoinu počas posledných šiestich mesiacov.
  4. Keloidné jazvy v anamnéze.
  5. Tehotenstvo alebo dojčenie.
  6. Alergia na akékoľvek zložky roztoku chemického peelingu.
  7. Nedávna operácia tváre alebo laserový resurfacing.
  8. Používanie retinoidov alebo lokálnych liekov, ktoré zvyšujú citlivosť pokožky v priebehu dvoch týždňov pred peelingom.
  9. Osoby so zníženou imunitou, u ktorých môže byť vyššie riziko infekcie.
  10. Anamnéza rakoviny kože alebo prekanceróznych lézií.

Chemický peeling vs. enzymatický peeling

Enzymatický a chemický peeling sú dve obľúbené procedúry používané na omladenie pokožky, ale fungujú odlišným spôsobom. Chemický peeling zahŕňa aplikáciu chemického roztoku na pokožku, ktorý zvyčajne obsahuje kyseliny, ako je kyselina glykolová, AHA a BHA kyseliny či kyselinu trichlóroctovú. Roztok odlupuje vrchné vrstvy pokožky, čím sa odlupujú a odhaľujú hladšiu a jasnejšiu pokožku pod nimi.

Enzymatické peelingy naopak využívajú prírodné enzýmy, ako papaín (z papáje), bromelaín (z ananásu) a tekvicové enzýmy. Enzymatické peelingy sú šetrnejšie ako chemické peelingy a sú ideálne pre ľudí s citlivou pokožkou alebo pre tých, ktorí hľadajú alternatívu k chemickému peelingu. Sú tiež účinné pri zlepšovaní štruktúry pleti, znižovaní začervenania a rozjasňovaní pleti. V súčasnosti sa stáva čoraz viac obľúbeným práve enzymatický peeling, ktorý nie je tak agresívny ako chemický. Nespôsobuje olupovanie pokožky, ale zároveň je účinný a efektívny.

Chemický peeling vs. mikrodermabrázia

Chemický peeling a mikrodermabrázia sa líšia hĺbkou, invazívnosťou a výsledkami, ktoré prinášajú. Tu je niekoľko kľúčových rozdielov medzi hĺbkovým chemickým peelingom a mikrodermabráziou:

  • Chemický peeling preniká hlbšie do pokožky a zasahuje do strednej vrstvy dermy, zatiaľ čo mikrodermabrázia odstraňuje len povrchovú vrstvu odumretých kožných buniek.
  • Hĺbkový peeling je invazívnejší ako mikrodermabrázia.
  • Peeling znižuje výskyt jemných liniek a vrások, poškodenie slnkom, jazvy po akné a hyperpigmentáciu. Mikrodermabrázia je najlepšia na zlepšenie štruktúry pokožky a redukciu povrchových škvŕn, ako je mierne akné a starecké škvrny.
  • Hĺbkový chemický peeling si zvyčajne vyžaduje dlhšiu dobu zotavenia ako pri mikrodermabrázii. V závislosti od sily peelingu môže trvať niekoľko dní až týždňov, kým sa pokožka úplne zahojí a prestane sa olupovať. 
  • Mikrodermabrázia sa vykonáva pravidelne, každých 4 až 6 týždňov, aby sa udržal zdravý, hladký a pružný vzhľad pokožky. Na druhej strane, hĺbkový chemický peeling sa zvyčajne vykonáva raz za niekoľko rokov, v závislosti od individuálnych potrieb.

Aká je cena

Cena chemického peelingu sa pohybuje od 35 €. Ceny sa líšia v jednotlivých salónoch, ako aj od typu peelingu.

Kde ponúkajú chemický peeling

Chemický peeling vykonávajú kozmetické salóny a estetické kliniky. Vyberte si ten správny vďaka nášmu wellness katalógu.

Krásnu a žiarivú pleť dosiahnete aj vďaka skrášľovaciemu pobytu v kúpeľoch. Či už sa rozhodnete pre kúpele Piešťany, Trenčianske Teplice, Dudince, Rajecke Teplice či Turčianske Teplice, vaša pleť sa vám poďakuje.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Detailný záber na ženské oči s upraveným obočím Laminácia obočia – kozmetický trend, ktorý musíte vyskúšať

Nebaví vás neustále si upravovať obočie? Vďaka laminácii bude vaše obočie upravené vyše mesiaca, a tak sa nemusíte starať o nepoddajné chĺpky.

Zistiť viac
Nechajte sa rozmaznať bahnom, ktoré vám dodá liečivú silu mora. Bahenný zábal detoxikuje, vyživuje a hydratuje pokožku

Telový zábal je skvelý spôsob ako vyživiť pokožku. Bahno pomáha pri kožných problémoch, ako je akné alebo ekzém. Zároveň je účinnou terapiou pri bolestiach svalov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore