Čo to je diamantová mikrodermabrázia?

Mikrodermabrázia je neinvazívne kozmetické ošetrenie, ktoré jemne odstraňuje vrchnú vrstvu pokožky, čím zmierňuje pigmentové škvrny, vrásky, lieči jazvy a zlepšuje vzhľad pleti. Po zákroku je bežné jemné začervenanie pleti.

Pri diamantovej mikrodermabrázii sa exfoliuje vrchná vrstva pokožky

Čo je to diamantová mikrodermabrázia

Mikrodermabrázia je kozmetické ošetrenie, ktoré zahŕňa exfoliáciu a odstránenie vrchnej vrstvy odumretých kožných buniek a nečistôt z tváre, krku, hrudníka alebo rúk. A to pomocou špecializovaného zariadenia, ktoré rozprašuje drobné kryštáliky alebo používa diamantovú paličku. Ošetrenie zvyčajne trvá 30 až 60 minút a na dosiahnutie optimálnych výsledkov je potrebných viacero sedení.

Mikrodermabrázia sa považuje za bezpečný postup pre väčšinu typov pleti. Táto neinvazívna procedúra sa zameriava na tieto najčastejšie problémy pleti:

  • jemné linky a vrásky;
  • hyperpigmentácia, starecké a hnedé škvrny;
  • rozšírené póry a čierne bodky;
  • akné a jazvy po akné;
  • strie;
  • mdlý vzhľad pleti;
  • nerovnomerný tón a štruktúra pleti;
  • melasma;
  • poškodenie slnkom.

Je mikrodermabrázia bolestivá?

Predstava, že si na pleť necháte striekať kryštály alebo si po tvári potiahnete prútik s diamantovými hrotmi, sa zdá byť brutálna. Ale v skutočnosti to nie je také zlé, ako to znie. Niektorí ľudia tento pocit prirovnávajú k drsnému olizovaniu mačacieho jazyka. Iní opisujú, že cítia len drobné ťahanie za pokožku. Nech sa to opisuje akokoľvek, nemusíte sa obávať. Mikrodermabrázia nie je bolestivá, pretože pôsobí len na povrchové vrstvy pokožky.

Ako sa mám pripraviť pred mikrodermabráziou?

Dva až tri dni pred ošetrením dodržujte tieto odporúčania:

  • Vyhnite sa aspirínu a liekom na báze aspirínu.
  • Nevykonávajte depiláciu voskom v oblasti ošetrenia.
  • Zdržujte sa mimo slnka, aby ste sa vyhli spáleniu.
  • Prestaňte používať exfoliačné prípravky, Retin-A a kyselinu glykolovú.

O ďalších odporúčaniach sa poraďte s vašou kozmetičkou.

Ako prebieha mikrodermabrázia

Procedúra zjednotí tón pleti a dodá jej svieži vzhľad

Mikrodermabrázia je spolu so sonoforézou neinvazívna kozmetická procedúra, ktorá exfoliuje a odstraňuje odumreté kožné bunky, zlepšuje štruktúru pokožky a znižuje výskyt jemných liniek, vrások, poškodenia spôsobeného slnkom a stareckých škvŕn. Pri zákroku sa používa špeciálne zariadenie, ktoré pomocou prúdu mikrokryštálikov alebo prútika s diamantovými hrotmi jemne odstraňuje najvrchnejšiu vrstvu pokožky a odhaľuje pod ňou hladšiu a mladšie vyzerajúcu pokožku.

  1. Počas zákroku dermatológ alebo kozmetička najprv pleť očistí a odstráni z nej prípadný make-up alebo maz.
  2. Potom pomocou mikrodermabrázie jemne obrusuje pokožku malými krúživými pohybmi a zameriava sa na ošetrované oblasti. Prístroj nasaje odumreté kožné bunky a mikrokryštáliky použité počas procedúry.
  3. Po ukončení procedúry môže byť pokožka červená a citlivá, ale to zvyčajne do jedného dňa ustúpi. Je dôležité, aby ste sa bezprostredne po zákroku nevystavovali príliš dlho slnku a denne používali opaľovací krém na ochranu čerstvo odlúpenej pokožky.

Mikrodermabrázia sa môže vykonávať na tvári, krku, hrudníku, rukách alebo chrbte a na dosiahnutie optimálnych výsledkov je zvyčajne potrebných viacero sedení. Ide o bezpečný a účinný spôsob, ako zlepšiť celkový vzhľad a zdravie pokožky bez použitia drsných chemických látok alebo chirurgického zákroku.

Typy ošetrenia mikrodermabráziou

Existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako zákrok vykonať, a to na základe použitého zariadenia:

Diamantová mikrodermabrázia

Ručný prístroj s diamantovým hrotom je určený na jemné odlupovanie odumretých buniek pokožky. Zároveň ich okamžite odsaje. Hĺbku abrázie môže ovplyvniť tlak vyvíjaný na násadku, ako aj to, ako dlho sa odsávanie nechá pôsobiť na pokožku. Tento typ aplikátora na mikrodermabráziu sa zvyčajne používa v citlivejších oblastiach tváre, napríklad v blízkosti očí.

Kryštálová mikrodermabrázia

Pri kryštálovej mikrodermabrázii sa na rozprašovanie jemných kryštálikov používa rukoväť vysielajúca kryštály, ktoré stierajú vonkajšie vrstvy pokožky. Podobne, ako v prípade rukoväte s diamantovým hrotom, sa odumreté kožné bunky hneď odsajú. Medzi rôzne typy kryštálov, ktoré sa môžu použiť, patrí oxid hlinitý a hydrogenuhličitan sodný.

Hydradermabrázia

Hydradermabrázia je novšia metóda. Ide o kombináciu exfoliácie bez kryštálov a infúzie produktov do pokožky. Hovorí sa, že tento proces stimuluje tvorbu kolagénu a maximalizuje prietok krvi do pokožky.

Účinky a výhody mikrodermabrázie

Procedúra môže pomôcť zlepšiť vzhľad jemných liniek, vrások, stareckých škvŕn, jaziev po akné a iných nedokonalostí pleti. Má niekoľko výhod a účinkov:

  1. Pri odstraňovaní vrchnej vrstvy odumretých kožných buniek sa pokožka pod ňou stimuluje k produkcii nových kolagénových a elastínových vlákien. To vedie k pevnejšiemu, hladšiemu a mladistvejšiemu vzhľadu.
  2. Zákrok znižuje výskyt jemných liniek, vrások a stareckých škvŕn, vďaka čomu pokožka vyzerá sviežejšie a mladšie.
  3. Znižuje výskyt jaziev po akné, poškodení spôsobených slnkom a hyperpigmentácie. Pokožka získa rovnomernejší tón a textúru.
  4. Mikrodermabrázia zlepšuje schopnosť pokožky absorbovať účinné látky v produktoch, čo vedie k účinnejším ošetreniam.
  5. Uvoľňuje póry, odstraňuje čierne a biele bodky a znižuje pravdepodobnosť budúceho výskytu.

Kontraindikácie a vedľajšie účinky mikrodermabrázie

Vedľajšie účinky mikrodermabrázie sú dočasné a zahŕňajú:

  • modriny,
  • suchá alebo olupujúca sa pokožka,
  • zvýšená citlivosť na slnko, ktorá môže trvať niekoľko dní,
  • mierne odreniny,
  • opätovný výskyt oparu.

Mikrodermabráziu nepodstupujte, ak máte v súčasnosti:

  • Aktívne ohnisko oparu.
  • Stredne závažné až závažné akné.
  • Otvorenú ranu alebo iné podráždenie kože.
  • Ťažšiu formu akné.
  • Rozaceu.
  • Podozrivé materské znamienko.
  • Popáleniny od slnka.
Medzi vedľajší účinok mikrodermabrázie patrí aj dočasná citlivosť na slnko

Ak ste v posledných šiestich mesiacoch užívali liek na akné izotretinoín, s ošetrením mikrodermabráziou by ste mali počkať.

Mikrodermabrázia vs. hydrafacial

Hydrafacial a mikrodermabrázia sú dve populárne techniky omladenia pleti, ktoré pomáhajú zlepšiť vzhľad a štruktúru pokožky. Mikrodermabrázia používa ručné zariadenie na odlupovanie odumretých kožných buniek a uvoľňovanie pórov pomocou drobných kryštálikov alebo exfoliačných diamantových hrotov. Naproti tomu hydrafacial využíva špeciálne zariadenie, ktoré aplikuje do pleti prospešné látky a zároveň pomocou jemného vákua odstraňuje odumreté kožné bunky, nečistoty a mastnotu.

Mikrodermabrázia aj hydrafacial zlepšujú celkový vzhľad pokožky, ale hydrafacial poskytuje výraznejšie výsledky, pretože komplexnejšie rieši viaceré problémy pokožky.

Mikrodermabrázia sa neodporúča osobám s citlivou pleťou alebo rosaceou, zatiaľ čo hydrafacial je dostatočne jemný pre takmer všetky typy pleti. Ošetrenie mikrodermabráziou spôsobuje mierne začervenanie a olupovanie, ktoré môže trvať niekoľko dní. Na druhej strane, hydrafacial nespôsobuje žiadne začervenania ani iné jemné podráždenia pleti. Pleť je automaticky vyživená a svieža.

Mikrodermabrázia vs. microneedling

Microneedling aj mikrodermabrázia sú obľúbené neinvazívne kozmetické postupy na zlepšenie vzhľadu pokožky, líšia sa však metódou, ošetrovanými problémami a výsledkami. Mikrodermabrázia zahŕňa použitie zariadenia na odstránenie vrchnej vrstvy pokožky, zvyčajne pomocou jemných kryštálikov alebo prútika s diamantovými hrotmi. Cieľom tohto procesu je exfoliácia pokožky, uvoľnenie pórov, redukcia jemných vrások a zlepšenie štruktúry a tónu pokožky. Ošetrenie je vo všeobecnosti bezbolestné a prestávky sú minimálne. Nie je však vhodné na vážnejšie problémy s pleťou, ako sú hlboké vrásky alebo jazvy.

Na druhej strane pri microneedlingu sa používa zariadenie s mnohými malými, jemnými ihlami, ktoré prepichujú povrch pokožky a vytvárajú mikrokanáliky, ktoré stimulujú prirodzený proces hojenia pokožky. Tým sa zvyšuje produkcia kolagénu a elastínu, znižuje sa výskyt jemných liniek, vrások a poškodení spôsobených slnkom, zlepšujú sa jazvy po akné a vyrovná tón pleti. Microneedling môže byť síce mierne nepríjemný, ale vo všeobecnosti sa dobre znáša.

Mikrodermabrázia vs. chemický peeling

Mikrodermabrázia zahŕňa manuálnu exfoliáciu pomocou jemných kryštálikov či diamantov. Chemický peeling naopak využíva chemické roztoky, ktoré prenikajú hlbšie do pokožky a odstraňujú vrstvy poškodených kožných buniek.

Mikrodermabrázia je vo všeobecnosti menej invazívne ošetrenie ako chemický peeling. Je jemnejšia a možno ju prispôsobiť rôznym typom a stavom pleti, od ľahkého až po hĺbkový peeling. Chemický peeling je intenzívnejšie ošetrenie, ktoré si vyžaduje starostlivú aplikáciu a monitorovanie skúseným odborníkom. Zahŕňa odstránenie stanoveného percenta pokožky a rôzne sily chemických látok umožnia viac alebo menej drsný prístup k peelingu.
Chemický peeling je účinnejší pri liečbe hlbších vrások, jaziev a problémov s hlbšou pigmentáciou, pretože preniká hlbšie a podporuje regeneráciu kolagénu, ktorý dodáva pokožke pružnosť. Najmä hlbší peeling si vyžaduje dlhšiu regeneráciu pokožky, ktorá trvá až týždeň. V nasledujúcich dňoch po zákroku sa môže vyskytnúť aj viac olupovania pokožky.

Aká je cena

Priemerná cena mikrodermabrázie sa pohybuje od 50 €.

Kde ponúkajú službu

Diamantovú mikrodermabráziu poskytujú kozmetické salóny. Vyberte si salón vo vašej lokalite presne pre vás v našom wellness katalógu.

Jemná, čistá a žiarivá pleť je snom každej z nás. Doprajte vašej pleti oddych v podobe skrášľovacieho pobytu v niektorých slovenských kúpeľov. Krásne prostredie spolu s procedúrami si vychutnáte v kúpeľoch v Rajeckých Tepliciach alebo v piešťanských kúpeľoch.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Oxygen terapia Oxygenoterapia

Oxygenoterapia je účinná aj ako prevencia či dokonca ako skrášľovacia procedúra. Využívajú ju športovci na zlepšenie výkonov, či kozmetické salóny. Aplikuje sa s cieľom dosiahnuť celkovú regeneráciu buniek, posilnenie imunity a naštartovanie bunkového metabolizmu.

Zistiť viac
Mŕtve more – liečba TOMESA TOMESA vs. pobyt pri Mŕtvom mori

Viete čo najlepšie zaberá na kožné ochorenia? Mnohí odborníci sa zhodujú v tom, že pobyt pri Mŕtvom mori je jedným z najlepších spôsobov ako zmierniť až vyliečiť kožné choroby. Neuveríte, ale liečebný pobyt podobný tomu pri Mŕtvom mori, môžete zažiť aj u nás.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore