Moxovanie: Zvyšuje energiu a zmierňuje príznaky PMS

Táto starobylá liečba je často doplnkom akupunktúry. Hlavnou zložkou je sušená bylina Palina obyčajná. Moxovanie pomáha zmierniť bolesti a uvoľniť organizmus. Moxa je známa aj svojimi priaznivými účinkami na ženské zdravie.

Medzi tradičné terapie čínskej medicíny patrí aj moxovanie

Čo je to moxovanie

Moxovanie je tradičná terapia čínskej medicíny, ktorá zahŕňa pálenie moxy, malej hubovitej byliny. Moxovanie je termín odvodený od japonského slova „mogusa“ v preklade „horiaca bylina„.

Tradičná čínska medicína hovorí, že tento typ tepelnej terapie stimuluje krvný obeh a pomáha telu liečiť sa prostredníctvom procesu nazývaného „qi“, čo symbolizuje energiu. Moxovanie sa používa v kombinácii s akupunktúrou na liečbu rôznych ochorení vrátane bolesti svalov a kĺbov, tráviacich problémov, menštruačných kŕčov či neplodnosti.

Moxa

Moxa je bylina, inak nazývaná artemisia vulgaria (palina obyčajná). Rastlina sa používa v Ázií už tisíce rokov a je známa tým, že zvyšuje krvný obeh, najmä v oblasti panvy a maternice, z čoho profitujú, samozrejme, najmä ženy. Rastlina urýchľuje hojenie a vplyvom tepla dokáže rozptýliť nežiadúce patogény v tele. Moxa sa najčastejšie využíva v moxovacích cigárach, ktoré sa prikladajú na akupunktúrne body. Upravené uhlíkové moxy dymia len veľmi málo a nezanechávajú žiadny zápach.

Čo môžete očakávať od moxovania

Priame moxovanie je, keď vám lekár priloží kužele moxy priamo na pokožku. V súčasnosti sa viac používa nepriame moxovanie, kedy sa horiaca moxa nedotýka priamo vášho tela. Moxovanie môže prebiehať nasledovne:

  1. Držanie moxy asi centimeter od vašej pokožky.
  2. Umiestnenie moxy na akupunktúrne ihly, čím sa teplo dostane do vášho tela cez ihly.
  3. Pred priložením moxy na pokožku ju môže terapeut položiť na iný terapeutický materiál, napríklad zázvor, soľ alebo bambusovú „moxa škatuľku“.

Ako funguje moxovanie

Moxovanie sa už po stáročia používa na liečbu mnohých ochorení vrátane prechladnutia, artritídy, menštruačných kŕčov a bolesti chrbta. Teplo z horiacej moxy preniká cez oblečenie do akupunktúrnych bodov tela. Táto stimulácia pomáha znižovať bolesť, zlepšovať krvný obeh a podporovať hojenie. V niektorých prípadoch sa môže použiť aj priama aplikácia horiacej moxy.

Moxovanie sa zvyčajne kombinuje s inými liečebnými postupmi, ako je akupunktúra alebo bylinná medicína, aby sa dosiahli účinnejšie výsledky. Je dôležité poznamenať, že hoci moxovanie môže priniesť úľavu pri určitých ochoreniach, nemalo by sa považovať za všeliek na všetky ochorenia.

Aké sú výhody a účinky moxovania

Teplo vytvárané moxovaním zvyšuje krvný obeh a uvoľňuje svaly, čo umožňuje hlbšie prenikanie ihiel počas akupunktúrnych procedúr. Medzi výhody moxovania patria:

  1. Zníženie zápalu a zlepšenie prekrvenia celého tela.
  2. Zmiernenie reumatických bolesti.
  3. Posilnenie imunity.
  4. Zlepšenie funkcie tráviaceho traktu.
  5. Vyváženie hormónov.
  6. Upokojenie a úľava od bolesti.
  7. Zvýšenie hladiny energie.
  8. Relaxácia a regeneračný spánok.
  9. Liečba gynekologických problémov, ako je nepravidelnosť menštruácie, neplodnosť a tehotenstvo v predčasnom štádiu.
Teplo z moxovania zlepšuje krvný obeh a uvoľňuje napäté svaly

Kontraindikácie moxovania

Medzi kontraindikácie moxovania patria:

  • kožné problémy, ako je ekzém alebo psoriáza;
  • otvorené rany na liečenej oblasti. 
  • horúčka;
  • užívanie liekov na riedenie krvi;
  • citlivosť na teplo.

Moxovanie vs. akupunktúra

Moxovanie a akupunktúra sú liečebné postupy tradičnej čínskej medicíny (TČM), ktoré sa používajú na obnovenie rovnováhy v ľudskom tele. Hoci sú obe založené na princípoch TČM, existujú medzi nimi niektoré kľúčové rozdiely.

Akupunktúra je liečba, ktorá zahŕňa zavádzanie veľmi tenkých ihiel do špecifických bodov tela. Tým sa stimulujú nervové zakončenia a pomáha sa uvoľniť napätie a zlepšiť tok energie (Qi) v tele. Akupunktúra sa môže používať na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí, vrátane zmiernenia bolesti, únavy, úzkosti, tráviacich problémov, nespavosti a ďalších.

Moxovanie je forma tepelnej terapie, pri ktorej sa používajú väčšinou moxa tyčinky alebo cigary, vyrobené zo sušených bylín paliny, ktoré sa potom pália nad akupunktúrnym bodom alebo oblasťou tela. V Číne sa už po stáročia používa ako spôsob stimulácie krvného obehu a posilnenia imunity uvoľnením Qi do oblasti, kde sa aplikuje. Najčastejšie sa moxovanie používa na úľavu od bolesti a artritídy, ale môže sa použiť aj pri iných zdravotných problémoch, ako sú menštruačné kŕče, neplodnosť, preťaženie dutín a iné.

Moxovanie vs. bankovanie

Moxovanie a bankovanie sú dve tradičné čínske terapeutické metódy, ktoré sa používajú na liečbu rôznych ochorení. Obe zahŕňajú aplikáciu tepla na konkrétne body na tele, avšak ide o rozličné procedúry.

Pri moxovaní sa predpokladá, že teplo z horiacich bylín stimuluje krvný obeh a podporuje hojenie v postihnutej oblasti. Pri bankovaní sa na určité miesta pokožky prikladajú sklenené alebo plastové poháriky a ohrievaním vzduchu v nich sa vytvára podtlak. Toto odsávanie spôsobuje prílev krvi do danej oblasti, čím sa zmierňuje bolesť a stimuluje hojenie.

Moxovanie sa vo všeobecnosti považuje za vhodnejšie pri chronických ochoreniach, ako je napríklad artritída, a môže sa použiť na zmiernenie zápalu, zatiaľ čo bankovanie je účinnejšie pri akútnych problémoch, ako sú svalové kŕče a bolesti kĺbov

Aká je cena 

Priemerná cena moxovanie sa pohybuje od 10 € za polhodinovú terapiu.

Kto môže vykonávať moxovanie

Moxovanie väčšinou poskytujú špecialisti na tradičnú čínsku medicínu a niekedy aj fyzioterapeutické centrá. Vyhľadajte poskytovateľa moxovania vo vašom okolí. 

Moxovanie je známe najmä svojimi pozitívnymi účinkami na ženské zdravie. Ak vás trápia gynekologické problémy, vyskúšajte liečebný pobyt v kúpeľoch. Vhodnými sú napríklad kúpele v Bardejove, ktoré sa zameriavajú aj na ženské problémy. Doprajte svojmu telu relaxačný a zároveň ozdravný pobyt.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Ajurvéda je predovšetkým o rovnováhe Sila ajurvédy

Ajurvéda patrí medzi najstaršie a najúžasnejšie systémy liečby na svete. Pochádza z Indie a je stará viac než 5000 rokov. Už tisícročia sa používa ako prevencia proti vzniku rôznych druhov ochorení. Ide v podstate o jednoduchú formu liečby, ktorá má odhaliť hlbšie príčiny zdravia človeka. Dôležité je si uvedomiť, že kľúčom k dlhému a zdravému životu je rovnováha. 

Zistiť viac
Bylinková sauna má teurapeutický a relaxačný účinok Bylinková sauna: Relax u0026amp; Detox

Medzi nezvyčajnú ponuku saunovania patrí bylinná sauna. Tento typ sauny posúva holistickú saunovú terapiu na úplne novú úroveň. Iste, existujú bežné sauny, ako sú infrasauna, fínska sauna alebo parná sauna, ktoré sú neuveriteľne prospešné a veľmi obľúbené. Ak však hľadáte niečo špeciálne, zaujímavé a iné, bylinková parná sauna je pre vás to pravé.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore