Japonská tlaková masáž Shiatsu harmonizuje telo i dušu

Japonská tlaková masáž Shiatsu má dlhú históriu a dnes je rozšírená po celom svete. Shiatsu obnovuje rovnováhu fyzického tela, duše a mysle.

Tlaková masáž odstraňuje blokády a bolesti

Shiatsu masáž

Masáž Shiatsu pochádza z Japonska. Samotné slovo Shiatsu znamená „tlak prstov„, čo už naznačuje, že pri masáži sa používajú najmä prsty, palce a dlane na vyvíjanie tlaku a manipuláciu s energetickými bodmi tela. Cieľom masáže je vyrovnať tok energie v celom tele a zlepšiť celkové zdravie a pohodu.

Okrem tlaku prstov zahŕňa masáž aj naťahovanie, mobilizáciu kĺbov, rotácie a iné techniky, ktoré uvoľňujú svalové napätie a podporujú relaxáciu. Vykonáva sa aj cez oblečenie a nevyžaduje si používanie olejov alebo krémov, čo z nej robí pohodlnú a dostupnú formu terapie.

Pri masáži je podstatné si všímať, ktorý meridián je Jing alebo Jang. Zatiaľ čo pri masáži meridiánov Jing sa cítite uvoľnene a zrelaxovane, masáž meridiánov Jang sa považuje za viac nepríjemnejšiu a bolestivejšiu.

História Shiatsu

Pôvod Shiatsu siaha až k tradičnému čínskemu liečebnému umeniu akupunktúry, ktoré do Japonska priniesli budhistickí mnísi v 6. storočí. Shiatsu bolo počas svojej dlhej histórie známe pod rôznymi názvami, vrátane Anma, Teate a Atsubushi.

Moderná forma masáže Shiatsu vznikla začiatkom 20. storočia, vďaka práci Tokujira Namikoshiho, japonského lekára, ktorý vyvinul nový prístup k práci s telom. Namikoshiho prístup integroval tradičné čínske a japonské techniky s modernou anatómiou a fyziológiou. V roku 1940 Namikóši založil Inštitút terapie Shiatsu na japonskom ostrove Hokkaido a začal svoje techniky vyučovať aj ostatných.

Počas prvých rokov hnutia Shiatsu nebola táto prax úplne akceptovaná hlavným prúdom lekárov v Japonsku. Keď sa však objavili dôkazy o fyziologických prínosoch, začalo si získavať širšie uznanie ako účinná forma doplnkovej terapie. Dnes je Shiatsu japonskou vládou uznávané ako vedecká metóda terapie a je rozšírené po celom svete.

Aké typy masáže Shiatsu existujú

Shiatsu má rôzne podoby, ktoré sa odlišujú najmä technikami a spôsobom využitia. Patria tu: 

  1. Zen Shiatsu;
  2. Shiatsu piatich prvkov;
  3. Namikoshi Shiatsu;
  4. Makrobiotické Shiatsu;
  5. Ohashiatsu;
  6. Bodová terapia Tsubo;
  7. AShiatsu;
  8. Sotai Transformational Shiatsu.
Pri masáži Shiatsu je dôležitá komunikácia medzi masérom a klientom

Masáž Shiatsu – ako funguje

Filozofia Shiatsu spočíva v tom, že ľudské telo má energetické dráhy, nazývané meridiány, a keď sa tieto dráhy zablokujú, môže to spôsobiť fyzicky a emocionálny stres. Cieľom masáže Shiatsu je odstrániť tieto blokády a obnoviť energetickú rovnováhu.

Počas masáže Shiatsu terapeut zvyčajne začne posúdením energetického toku klienta a určí, ktoré body si vyžadujú pozornosť. Vyvíja tlak na konkrétne body na tele pomocou rôznych techník, vrátane naťahovania, držania, poklepávania a hnetenia. Tlak je zvyčajne silný, ale môže byť aj jemný, v závislosti od úrovne pohodlia klienta.

Terapeut môže na zvýšenie účinnosti masáže použiť aj iné techniky, ako napríklad tepelnú terapiu alebo jemný pasívny pohyb. V závislosti od vašej telesnej konštitúcie a celkovej úrovne energie terapeut použije rôzne techniky, a ak je to vhodné, aj dynamickejšie rotácie a naťahovanie. V tomto prípade je užitočná otvorená komunikácia medzi lekárom a klientom. Môžu sa vyskytnúť oblasti s vyššou intenzitou, ale vo všeobecnosti pôsobí skôr ako tanec medzi dvoma ľuďmi.

Celkovo má masáž Shiatsu za cieľ upokojiť telo, myseľ a podporiť uvoľnenie a uzdravenie. Je nápomocná pri širokom spektre ochorení, napríklad pri bolesti chrbta, úzkosti, tráviacich problémov a podobne. Vyskúšajte pozitívne účinky Shiatsu masáže v rámci kúpeľného pobytu v Turčianskych Tepliciach. Zrelaxujete nielen telo, ale aj myseľ a dušu.

Shiatsu – účinky a výhody

Tradičná japonská forma masážnej terapie využíva tlak pôsobiaci na špecifické body na tele na podporu liečby a uvoľnenia. Medzi účinky a prínosy Shiatsu patria:

  • Shiatsu zmierňuje bolesť v tele, najmä v oblasti krku, chrbta a kĺbov. Účinky Shiatsu sú dokázané aj v štúdií z roku 2019, ktorá skúmala najmä bolesti spodného chrbta. Ukázalo sa, že Shiatsu spolu so štandardnými postupmi pri bolestiach driekovej chrbtice, efektívne zmierňuje symptómy už krátko po terapii.
  • Táto forma masáže znižuje stres a napätie v tele, čo vedie k zlepšeniu celkového zdravotného stavu.
  • Zlepšuje flexibilitu uvoľnením napätých svalov a zlepšením krvného obehu.
  • Tlak vyvíjaný počas Shiatsu podporuje prúdenie krvi a okysličovanie tela, čo vedie k zlepšeniu krvného obehu.
  • Zlepšuje držanie tela tým, že sa zameriava na špecifické svalové skupiny.
  • Zlepšuje spánkový režim uvoľnením mysle a tela, čo vedie k hlbšiemu a pokojnejšiemu spánku.
  • Stimuluje imunitný systém, čo vedie k menšiemu počtu ochorení a zlepšeniu celkového zdravotného stavu.
  • Znižuje zápal v tele, čím zlepšuje bolesti kĺbov a iné chronické ochorenia.
  • Zlepšuje trávenie a vylučovanie.

Pozitívne účinky Shiatsu sa prejavili aj pri zmiernení stresu u študentov. Ak vás čaká náročná skúška, skúste absolvovať japonskú masáž. Viac o pozitívnych účinkoch Shiatsu pre študentov si môžete prečítať v článku The Effects of Shiatsu Massage on Stressed College Students. Odkaz na článok nájdete nižšie v časti Súvisiace odkazy.

Kontraindikácie masáže Shiatsu

Ak máte niektorý zo zdravotných problémov, masáži sa vyhnite:

  • Zlomenina;
  • Popáleniny;
  • Otvorené rany;
  • Vyrážka;
  • Atletická noha;
  • Horúčka;
  • Nákazlivé ochorenie, napríklad ovčie kiahne alebo chrípka;
  • Rakovina;
  • Nekontrolovaná cukrovka.
Pri horúčke sa vyhnite akejkoľvek masáži

Okrem toho ľudia s obmedzeným rozsahom pohybu, ktorí nedávno podstúpili operáciu, majú slabý imunitný systém musia postupovať opatrne. Odborníci by mali vyvíjať len jemný tlak a nemali by sa dotýkať citlivých oblastí.

Shiatsu vs. klasická švédska masáž

Shiatsu je druh masáže, ktorý zahŕňa techniky naťahovania a manipulácie s kĺbmi na zlepšenie flexibility a uvoľnenie napätia. Často sa opisuje ako hlboká, povzbudzujúca masáž, ktorá môže výrazne zmierniť bolesť svalov a stres.

Švédska masáž je populárna forma západnej masáže, ktorá je určená na podporu uvoľnenia, krvného obehu a celkovej pohody. Využíva dlhé, hladké ťahy, hnetenie a jemné poklepávanie na uvoľnenie a relaxáciu svalov. Švédska masáž zahŕňa aj techniky, ktoré zvyšujú prietok krvi a poskytujú pocit uvoľnenia a omladenia.

Masáž Shiatsu vs. hĺbková masáž

Hĺbková masáž sa zameriava na uvoľnenie napätia a uzlov v hlbších vrstvách svalového tkaniva. Tento typ masážnej techniky zmierňuje chronickú bolesť a zlepšuje pohyblivosť. Terapeuti hĺbkovej masáže používajú kĺby, päste a lakte na vyvíjanie tlaku na hlbšie vrstvy tkaniva. Hĺbková masáž rozbíja zjazvené tkanivá a svalové zrasty.

Shiatsu masáž môže byť jemnejšia, predovšetkým ak sa aplikuje na bolestivé miesta na kĺboch alebo svaloch, ale hĺbková tkanivová masáž môže dosiahnuť hlboké svalové tkanivá, ktoré sú príčinou chronickej bolesti alebo zranenia. Každá technika má svoje silné stránky a výber tej, ktorej dáte prednosť, závisí od konkrétnych cieľov masážneho sedenia.

Shiatsu masáž – cena

Cena japonskej tlakovej masáže Shiatsu sa v masážnych salónoch pohybuje od 35 € za hodinu.

Kde ponúkajú japonskú tlakovú masáž

Shiatsu poskytujú najmä masážne salóny a kúpeľné zariadenia. Uľahčíte si hľadanie salónov a využite náš wellness katalóg.

Každý z nás potrebuje z času na čas dobiť baterky, uvoľniť myseľ aj telo a  zbaviť ich nahromadeného stresu. Doprajte si kúpeľný pobyt, kde môžete vyskúšať aj masáž Shiatsu. Navštívte napríklad Bardejovské Kúpele alebo známy kúpeľný areál Dudince a užite si príjemnú atmosféru spojenú s procedúrami.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Doprajte si masáž a pocíťte jej účinky na vlastnej koži Myofasciálna masáž

Myofasciálna masáž sa špecializuje na uvoľnenie svalového a šľachového aparátu. Ak vás trápia migrény, syndróm karpálneho tunela či skrátené tkanivá, myofasciálne techniky môžu byť pre vás riešením.

Zistiť viac
Mäkká technika masáže Mäkké techniky

Mäkké techniky sú jemnou manuálnou terapiou, ktorá pomáha uvoľniť napätie, spazmy a uľaviť od bolesti. Jemná masáž je upokojujúca a v kombinácií s inými fyzikálnymi terapiami znásobuje svoje pozitívne účinky.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore