Infračervená lampa

Účinky infračervenej lampy sú naozaj jedinečné. Svoje miesto si našla vo fyzioterapii, pri liečbe akné, bolesti svalov a kĺbov. Benefity tejto lampy si vychutnáte aj v pohodlí domova, pretože je cenovo dostupná a jednoduchá na použitie.

Žena sedí pred červeným svetlom.

Čo je to infračervená lampa 

Infračervená lampa je zariadenie, ktoré vyžaruje infračervené žiarenie, ktoré nie je viditeľné ľudským okom. Infračervené lampy sa bežne používajú na terapeutické účely, ako je napríklad zmierňovanie bolesti alebo liečba svalových zranení. Tieto lampy fungujú tak, že produkujú teplo, ktoré telo absorbuje a preniká hlboko do kože a tkanív, čím podporuje prietok krvi a obnovu buniek. Vyskúšajte pozitívne účinky infračerveného svetla v niektorých slovenských kúpeľoch

Ako funguje terapia infralampou? 

Infračervené lampy fungujú tak, že vyžarujú elektromagnetické žiarenie v infračervenom rozsahu elektromagnetického spektra. Toto žiarenie cítime ako teplo na pokožke. Lampy sa skladajú z vykurovacieho telesa, ktoré je zvyčajne vyrobené zo žiarovky alebo keramického materiálu, a z reflektora, ktorý smeruje teplo na cieľovú oblasť. Keď vláknom prechádza elektrický prúd, vytvára sa teplo, ktoré sa potom vyžaruje ako infračervené žiarenie. Infračervené lampy sa bežne používajú pri lekárskych zákrokoch, pretože teplo, ktoré produkujú, zvyšuje prietok krvi do ošetrovanej oblasti a podporuje hojenie.

Infračervená lampa na akné 

Pokiaľ ide o liečbu akné, infračervené lampy sa používajú na zahriatie pokožky, s cieľom zamerať sa na baktérie spôsobujúce akné a zničiť ich. Teplo z lampy tiež otvára póry a stimuluje krvný obeh, čo napomáha procesu hojenia. Infračervené lampy sa často používajú v kombinácii s inými druhmi liečby akné, ako sú lokálne lieky alebo perorálne antibiotiká. Je dôležité poznamenať, že infračervené lampy by sa mali používať pod dohľadom zdravotníckeho pracovníka, pretože pri nesprávnom používaní môžu spôsobiť poškodenie kože alebo popáleniny.

Infračervená lampa v tehotenstve

Infračervená lampa sa považuje za bezpečnú, či už pre tehotnú ženu alebo pre dieťa. Svetelná terapia je podľa štúdie Journal of Clinical Psychiatry dokonca prospešná pre ženy, ktoré trpia depresiou počas tehotenstva. Odkaz na štúdiu nájdete nižšie v texte, v časti Súvisiace odkazy.

Aké sú účinky a výhody infračervenej lampy

Tento typ lampy je špecifický tým, že pomáha pri rôznych zdravotných problémoch. Pozrite sa na niektoré z hlavných výhod infralampy:

Zvýšený krvný obeh: Infračervené lampy prenikajú hlboko do tkanív a zvyšujú prietok krvi rozšírením ciev, čo vedie k lepšiemu prísunu kyslíka a živín do ošetrovanej oblasti. 

Úľava od bolesti: Infračervené svetlo stimuluje produkciu endorfínov, prirodzených chemických látok na zmiernenie bolesti v tele, ktoré pomáhajú znížiť nepríjemné pocity, zápal a bolesť svalov.

Uvoľnenie a zníženie stresu: Infračervené svetlo môže podporiť relaxáciu znížením svalového napätia a zvýšením produkcie upokojujúcich hormónov, ako sú serotonín a melatonín.

Zlepšenie zdravia pokožky: Infračervené svetlo môže stimulovať tvorbu kolagénu, čo môže pomôcť zlepšiť štruktúru, tonus a pružnosť pokožky. Okrem toho môže pomôcť znížiť výskyt akné, vrások a iných nedokonalostí pleti.

Žena si robí vlasy v salóne pod upokojujúcim teplom infračervenej lampy.

Psoriáza: Niektoré klinické štúdie podporujú používanie infračervenej svetelnej terapie pri psoriatických kožných zmenách.

Diabetické komplikácie: V štúdii na 50 diabetických pacientoch sa po týždni infračervenej terapie vyliečili vredy diabetickej nohy. Po jednom mesiaci sa vredy pacientov zmenšili a mali menej sekrétov. Infračervená lampa pomáhala predchádzať infekcii.

V ďalšej štúdii na 10 pacientoch s diabetom 2. typu pomohla terapia infračerveným svetlom znížiť hladinu glukózy v krvi. Autori predpokladajú, že infračervené žiarenie znižuje inzulínovú rezistenciu a znižuje hladinu kortizolu (stresového hormónu).

Zdravie srdca: Opakovaná terapia infrasaunou pomohla zlepšiť funkciu srdca u pacientov so zvýšeným rizikom srdcových ochorení. Po dvoch týždňoch každodennej saunovej terapie sa u pacientov zlepšil aj prietok krvi. Predpokladá sa, že infračervené žiarenie má tak pozitívny vplyv na zdravie srdca.

Regenerácia po cvičení: Infračervené žiarenie znižuje zápal a bolesť spojenú s regeneráciou po cvičení a zároveň pomáha skrátiť dobu regenerácie.

Kontraindikácie infračervenej lampy

Infračervená lampa so sebou prináša určité riziká aj kontraindikácie. Pred používaním sa poraďte so svojím lekárom.

  • Otvorené rany alebo miesta nedávnych operácií.
  • Citlivosť na teplo.
  • Problémy s očami.
  • Rakovina.

Infračervené sauny

Infrasauna je typ sauny, ktorá využíva na vytváranie tepla svetlo. Na rozdiel od tradičných sáun, ktoré na ohrievanie vzduchu okolo vás používajú rozžeravené kamene alebo paru, infrasauny používajú infračervené panely na vyžarovanie tepla, ktoré telo priamo absorbuje. Medzi výhody infračervených sáun patria: 

  • detoxikácia;
  • zlepšenie krvného obehu;
  • úľava od bolesti svalov a kĺbov;
  • zníženie stresu;
  • zlepšenie zdravia pokožky.
Žena v čiernych plavkách stojaca pred saunou osvetlenou infračervenou lampou.

Kde ponúkajú terapiu infračervenou lampou

Infračervenú terapiu môžete vyskúšať v podobe infrasauny či prostredníctvom infralampy. Táto terapia je súčasťou takmer všetkých slovenských kúpeľov. Objavte s nami kúpele presne pre vás. Ak hľadáte oddych a regeneráciu, rezervujte si relax pobyt v Piešťanoch. Ak by ste chceli skôr liečebný pobyt so zameraním na konkrétny problém, vyberte si z ponuky liečebných kúpeľov.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Mäkká technika masáže Mäkké techniky

Mäkké techniky sú jemnou manuálnou terapiou, ktorá pomáha uvoľniť napätie, spazmy a uľaviť od bolesti. Jemná masáž je upokojujúca a v kombinácií s inými fyzikálnymi terapiami znásobuje svoje pozitívne účinky.

Zistiť viac
Sírové termálne kúpele sú obľúbenou liečebnou procedúrou v kúpeľoch Sírový kúpeľ

Síra je známa svojimi pozitívnymi účinkami najmä na kožné problémy. Vďaka antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam pomáha liečiť pokožku. Spoznajte s nami čaro síry a sírne kúpele na Slovensku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore