Akupunktúra lieči bolesti, zmierňuje stres a úzkosť

Akupunktúra má široké uplatnenie v rámci alternatívnej medicíny. Používa sa na liečbu fyzických, ale aj psychických problémov. Použitie ihiel môže niekoho odradiť, avšak procedúra nie je bolestivá a má minimálne nežiadúce účinky.

Akupunktúra je prospešná aj ako podporná liečba pri redukcii hmotnosti

Čo je akupunktúra

Akupunktúra je starobylá čínska terapia, ktorá zahŕňa zavádzanie tenkých ihiel do špecifických bodov na tele. Používa sa na zlepšenie celkového zdravotného stavu a na liečbu rôznych fyzických a emocionálnych stavov. Akupunktúra je kľúčovou súčasťou tradičnej čínskej medicíny a vo všeobecnosti sa najčastejšie používa na liečbu bolesti napríklad hlavy, chrbta, krku a podobne.

Akupunktúra – ako funguje

Podľa tradičnej čínskej medicíny prúdi Qi meridiánmi alebo dráhami v ľudskom tele. Tieto meridiány a energetické toky sú prístupné cez 361 akupunktúrnych bodov v tele. Zavádzanie ihiel do týchto bodov vhodnými kombináciami uvedie tok energie späť do rovnováhy.

Akupunktúra sa vykonáva pomocou ihiel tenkých ako vlas. Väčšina ľudí uvádza, že pri zavádzaní ihly pociťuje minimálnu bolesť. Ihla sa zavádza do bodu, ktorý vyvoláva pocit tlaku alebo bolesti. Ihly sa počas liečby zahrievajú alebo sa na ne použije mierny elektrický prúd. Niektorí ľudia uvádzajú, že akupunktúra im dodáva energiu, iní hovoria, že sa cítia uvoľnene. V súčasnosti je obľúbená aj akupunktúra ucha, známa ako aurikuloterapia.

Nesprávne umiestnenie ihly môže počas liečby spôsobiť bolesť. Ihly musia byť sterilizované, aby sa zabránilo infekcii. Preto je dôležité vyhľadať ošetrenie u kvalifikovaného špecialistu. Namiesto ihiel sa niekedy používajú iné formy stimulácie nad akupunktúrnymi bodmi, vrátane:

  • tepla (moxovanie);
  • tlaku (akupresúra);
  • trenia;
  • odsávania (bankovanie);
  • impulzov elektromagnetickej energie.

Účinky a výhody akupunktúry na zdravie

Akupunktúra má široké uplatnenie v alternatívnej medicíne. Pýtate sa, aké sú jej výhody akupunktúry? Tu je zopár problémov, pri ktorých je vhodná:

Chudnutie

Výskum ukazuje, že terapia akupunktúrou pomáha ľuďom schudnúť tým, že znižuje hlad a chuť na jedlo, zvyšuje metabolizmus a zlepšuje trávenie. Okrem toho znižuje hladinu stresu, ktorý prispieva k nezdravým stravovacím návykom. Ak máte záujem vyskúšať akupunktúru na chudnutie, najlepšie je nájsť kvalifikovaného akupunkturistu, ktorý má skúsenosti s liečbou problémov súvisiacich s hmotnosťou. Môže trvať niekoľko týždňov alebo dokonca mesiacov, kým sa dostavia viditeľné výsledky.

Stres a úzkosť

Klinické štúdie preukázali, že akupunktúra znižuje hladinu stresových hormónov a zároveň zvyšuje hladinu endorfínov, čím sa dosiahne úľava od príznakov úzkosti či stresu. Aj Svetová zdravotnícka organizácia uznáva, že akupunktúra je účinnou liečbou úzkosti, depresie a iných porúch súvisiacich so stresom.

Ak vás zaujímajú ďalšie informácie od WHO ohľadom akupunktúry, dozviete sa ich v knihe Acupuncture: Review and Analysis of Reports on Controlled Clinical Trials. Odkaz na knihu nájdete nižšie v sekcii Súvisiace odkazy.

Tinitus

Hoci neexistujú jednoznačné dôkazy o tom, že akupunktúra dokáže vyliečiť alebo zmierniť tinnitus, niektoré štúdie naznačujú, že môže byť prospešná na zmiernenie príznakov spojených s týmto ochorením, ako je úzkosť alebo stres.

Bolesti hlavy

Akupunktúra je obľúbenou liečbou bolesti hlavy a migrény. Štúdie ukazujú, že akupunktúrou môžeme znížiť frekvenciu a závažnosť bolestí hlavy, najmä tých, ktoré spôsobuje napätie alebo stres. Ďalšou účinnou terapiou pri bolestiach hlavy je antimigrenózna masáž.

Akupunktúra tváre

Akupunktúra tváre zlepšuje tón pleti, znižuje jemné linky a vrásky, zlepšuje krvný obeh a svalový tonus. Zároveň zvyšuje prirodzenú tvorbu kolagénu a celkový pocit uvoľnenia. Okrem toho môže akupunktúra tváre pomôcť zlepšiť celkový zdravotný stav tela tým, že podporuje rovnováhu medzi mysľou a telom.

Vertigo

Akupunktúra zmierňuje príznaky, ako sú závraty, nevoľnosť a strata rovnováhy spojené s vertigom. Okrem toho niektoré štúdie zistili, že znižuje frekvenciu a závažnosť príhod.

Nespavosť

Akupunktúra zmierňuje príznaky nespavosti, ako sú ťažkosti so zaspávaním a budenie sa uprostred noci. Zlepšuje tiež kvalitu a dĺžku spánku a celkový pocit pohody.

Akupunktúra lieči bolesť

Karpálny tunel

Akupunktúra stimuluje prirodzenú hojivú reakciu tela uvoľňovaním endorfínov a iných hormónov, čo znižuje opuch zápästia a rúk. Zlepšuje tiež funkciu nervov a znižuje bolesť. Je dôležité poznamenať, že akupunktúru by sme mali používať len ako doplnok k štandardnej lekárskej liečbe syndrómu karpálneho tunela.

Akné

Akupunktúra zlepšuje krvný obeh, čo pomáha znížiť zápal a podráždenie kože spojené s akné. Môže tiež pomôcť zlepšiť trávenie a detoxikáciu, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri znižovaní akné.

Alergie

Akupunktúra je obľúbenou alternatívnou liečbou alergií. Štúdie zistili, že akupunktúra znižuje príznaky alergie vrátane nádchy, kýchania a svrbenia očí. Môže tiež znížiť závažnosť astmatických záchvatov. Často sa používa v kombinácii s bylinnými liekmi, aby sa zvýšila jej účinnosť.

Bolesti chrbta a krku

Zavedenie ihiel do konkrétnych bodov reguluje tok energie (Qi) v celom tele, čo uvoľňuje svalové napätie a znižuje zápal. Je vhodná na zníženie bolesti, ako aj pri zlepšovaní rozsahu pohybu u ľudí s chronickou bolesťou krku alebo chrbta. Obľúbená je aj pri bolestiach spodnej časti chrbta a iných bolestiach.

Kontraindikácie a vedľajšie účinky akupunktúry

Ako pri každej liečbe, aj pri akupunktúre existujú určité kontraindikácie, vrátane:

  • Intoxikácia drogami alebo alkoholom;
  • Používanie kardiostimulátora;
  • Záchvatové ochorenie;
  • Krvácavé poruchy, ako je hemofília alebo užívanie liekov na riedenie krvi;
  • Infekčné kožné poruchy alebo ochorenia;
  • V prípade tehotenstva sa treba vyhnúť ihličkovaniu v oblasti brucha alebo bedrovo-krížovej oblasti. Odporúča sa tiež vyhnúť sa akejkoľvek akupunktúre, ktorá by mohla stimulovať predčasný pôrod plodu alebo dokonca viesť k potratu. Nie všetky tieto body sa nachádzajú v oblasti brucha alebo v lumbosakrálnej oblasti.
Prípadné kontraindikácie konzultujte so svojim lekárom

Možné riziká akupunktúry sú nasledujúce:

  • V miestach vpichu sa môže vyskytnúť krvácanie, modriny a bolestivosť.
  • Nesterilizované ihly môžu viesť k infekcii.
  • V zriedkavých prípadoch sa môže ihla zlomiť a poškodiť vnútorný orgán.

Akupunktúra vs. suchá ihla (dry needle)

Suchá ihla aj akupunktúra sú liečebné postupy založené na ihlách, ktoré sa používajú na liečbu svalovej bolesti. Akupunktúra je starobylá čínska medicínska prax, ktorá zahŕňa zavádzanie tenkých ihiel do špecifických bodov pozdĺž meridiánov (energetických dráh) s cieľom obnoviť rovnováhu telesnej energie alebo čchi.

Suchá ihla je moderná technika, ktorá zahŕňa zavádzanie tenkých ihiel do spúšťacích bodov vo svaloch s cieľom uvoľniť napätie a zrelaxovať ich. Zatiaľ čo akupunktúra sa zameriava na obnovenie rovnováhy v celom tele, suchá ihla sa zameriava najmä na zmiernenie lokalizovanej bolesti vo svaloch. Suchá ihla sa často používa aj v kombinácii s inými formami fyzikálnej terapie, aby sa dosiahla maximálna účinnosť.

Akupunktúra vs. akupresúra

Akupresúra aj akupunktúra sú formy tradičnej čínskej medicíny, ktoré zahŕňajú stimuláciu tlakových bodov na tele s cieľom zlepšiť zdravie.

Akupunktúra zahŕňa zavádzanie tenkých ihiel do špecifických bodov na tele, zatiaľ čo akupresúra je aplikácia priameho tlaku na tie isté body. Predpokladá sa, že obe techniky pomáhajú vyrovnávať tok energie v celom tele, čím sa zvyšuje celkové zdravie a pohoda. Akupunktúra je účinnejšia pri liečbe chronickej bolesti a niektorých zdravotných ťažkostí, zatiaľ čo akupresúra môže byť užitočnejšia pri zmierňovaní stresu a napätia.

Vaše najčastejšie otázky

Je akupunktúra bolestivá?

Nie, akupunktúra by nemala bolieť. Väčšina ľudí pociťuje pri vpichovaní ihiel mierny tlak alebo ľahké mravčenie, ale procedúra by nemala byť bolestivá.

Môže akupunktúra uškodiť?

Akupunktúra sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú liečbu, ak ju vykonáva skúsený a licencovaný lekár. Možné vedľajšie účinky môžu zahŕňať drobné krvácanie, modriny alebo bolestivosť v mieste zavedenia ihly.

Môžem absolvovať akupunktúru počas tehotenstva?

Akupunktúra počas tehotenstva sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú a môže byť prospešná pri liečbe určitých ochorení. Je však dôležité využiť služby skúseného terapeuta. Tak ako pri každej liečbe, aj pred absolvovaním akupunktúry v tehotenstve by ste mali s lekárom prediskutovať možné riziká a prínosy.

Akupunktúru využívajú niektoré ženy na vyvolanie pôrodu, ale je dôležité si uvedomiť, že neexistujú žiadne klinické štúdie, ktoré by mali dostatočné dôkazy o tom, že akupunktúra sa dá bezpečne a účinne použiť na vyvolanie pôrodu. Je dôležité, aby ste sa pred pokusom o akúkoľvek formu alternatívnej medicíny alebo terapie, pokiaľ ide o vyvolanie pôrodu, poradili so svojím lekárom. Ak vás trápia bolesti svalov a kĺbov počas tehotenstva, vyskúšajte tehotenskú masáž, ktorá má príjemne relaxačné a uvoľňujúce účinky.

Koľko stojí akupunktúra

Akupunktúra stojí v priemere od 25 €. Cena sa líši v závislosti od jednotlivých zariadení.

Kde ponúkajú akupunktúru

Akupunktúru môžu poskytovať len kvalifikovaní lekári. Trápia vás niektoré zo spomenutých problémov? Pri strese a úzkostiach navštívte niektorý z relaxačných pobytov v kúpeľoch. Ak vás trápia iné zdravotné problémy, vyskúšajte liečebné kúpele.Hľadáte poskytovateľov akupunktúry, či iných tradičných čínskych terapii? V našom wellness katalógu si vyhľadáte jednotlivých poskytovateľov vo vašej lokalite

Video

Mohlo by vás zaujímať

Čínska masáž je účinnou procedúrou, ktorá vychádza z tradičnej čínskej medicíny Čínska masáž

Čínska masáž je účinnou procedúrou, ktorá vychádza z tradičnej čínskej medicíny a využíva akupunktúrne body a prepojené energetické dráhy ľudského tela. Cieľom čínskej masáže, nazývanej aj ako TUI-NA, je dosiahnuť uvoľnenie cesty energetickej a cievnej regulácie. Regulovaním zložiek jin a jang navodzuje čínska masáž rovnováhu v organizme a urýchľuje uzdravenie.

Zistiť viac
Ajurvéda je predovšetkým o rovnováhe Sila ajurvédy

Ajurvéda patrí medzi najstaršie a najúžasnejšie systémy liečby na svete. Pochádza z Indie a je stará viac než 5000 rokov. Už tisícročia sa používa na liečbu počiatočných štádií chorôb. Ide v podstate o jednoduchú formu liečby, ktorá má odhaliť hlbšie príčiny zdravia človeka. Dôležité je si uvedomiť, že kľúčom k dlhému a zdravému životu je rovnováha. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore