Procedúry

Zdravotná masáž: Účinná pri bolesti chrbtice, svalov a kĺbov

Liečebná alebo zdravotná masáž sa zvyčajne používa ako doplnková terapia popri iných liečebných postupoch, ako je fyzioterapia, chiropraxia a ďalšie.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Zdravotná masáž doplnková liečba rôznych typov bolestí

Liečebná masáž je zameraná na riešenie konkrétnych zdravotných problémov alebo stavov pacienta. Zvyčajne ju predpisuje a dohliada na ňu lekár alebo fyzioterapeut ako súčasť liečebného plánu pri stavoch, ako sú chronické bolesti, zranenia, poruchy súvisiace so stresom a problémy s pohyblivosťou.

Lekárska masáž sa zameriava na postihnutú oblasť, používa špecifické techniky a úrovne tlaku na manipuláciu s mäkkými tkanivami, zvýšenie cirkulácie, uvoľnenie svalového napätia, zlepšenie rozsahu pohybu, zníženie zápalu a podporu hojenia. Niekto používa zdravotnú masáž ako alternatívnu liečbu prostaty, avšak nie je to náhrada za plnohodnotnú liečbu a o jej účinkoch nie sú žiadne informácie. Taktiež existuje čínska zdravotná masáž – Tui Na, ktorá sa využíva v tradičnej čínskej medicíne na liečbu bolesti, poruch spánku a podobne.

Masér rieši problémy akútne aj chronické. Medzi ne môže patriť:

  • Problémy spojené so sedavým zamestnaním.
  • Všetky typy bolesti hlavy.
  • Porucha temporomandibulárneho kĺbu a svalov.
  • Natiahnutia a vyvrtnutia (po odznení zápalu).
  • Bolesti chrbtice.
  • Zápal šliach.
  • Vyžarujúca bolesť.
  • Pooperačné zjazvené tkanivo (so súhlasom lekára).
  • Zmrznuté rameno.

Masážne techniky pri zdravotnej masáží zahŕňajú: 

Liečebná masáž – ako funguje

Liečebná masáž sa zameriava na základný zdravotný stav alebo zranenie, ktoré pacientovi spôsobuje bolesť či nepohodlie. Použitím špecifických techník a zameraním sa na konkrétne oblasti tela dokáže terapeut zvýšiť krvný obeh, znížiť zápal a podporiť hojenie. Okrem fyzických výhod má masáž aj duševné a emocionálne výhody. Znižuje stres, podporuje relaxáciu a zlepšuje celkovú pohodu.

Účinky a výhody zdravotnej masáže

Medzi účinky liečebnej masáže patria:

  • zlepšenie krvného obehu a lymfatickej drenáže;
  • zníženie svalového napätia, stuhnutosti a zápalu;
  • zvýšenie rozsahu pohybu a flexibility;
  • zníženie bolesti a úrovne stresu;
  • zlepšenie imunitného systému a trávenia;
  • zlepšenie kvality spánku a nálady.

Liečebná masáž je vhodnou voľbou pre osoby, ktoré trápi dlhotrvajúca či akútna bolesť. Masáž je vhodná ako doplnková terapia pri rôznych stavoch a problémoch, vrátane:

  • Liečba akútnych a chronických ochorení, ako sú bolesti chrbta, krku, hlavy, artritída, fibromyalgia, ischias, syndróm karpálneho tunela a športové zranenia.
  • Podpora zotavenia po operácii alebo lekárskych zákrokoch.
  • Zvládanie príznakov úzkosti, depresie, posttraumatickej stresovej poruchy alebo chronického únavového syndrómu.
  • Podpora celkovej pohody a sebauvedomenia, čo vedie k zdravšiemu životnému štýlu a harmónii mysle a tela.

Kontraindikácie zdravotnej masáže

Liečebná masáž zahŕňa sériu manipulácií a tlakových bodov na zmiernenie špecifických stavov alebo zranení. Hoci sa považuje za bezpečnú, existujú stavy, v ktorých nemusí byť vhodná. Medzi kontraindikácie masáže patria:

  • Akútne zranenie: Ak ste utrpeli akútne zranenie, napríklad podvrtnutie alebo natiahnutie, je dôležité pred masážou počkať, kým zápal ustúpi.
  • Horúčka alebo infekčné ochorenie: Ak máte horúčku alebo trpíte infekčným ochorením, masáž sa neodporúča.
  • Zlomené kosti: Ak máte zlomenú kosť, masáži by ste sa mali vyhnúť, kým sa kosť úplne zahojí. Masáž môže spôsobiť ďalšie poškodenie alebo oddialiť proces hojenia.
  • Kožné ochorenia: Ak máte kožné ochorenie, napríklad ekzém alebo psoriázu, mali by ste sa vyhnúť masáži postihnutého miesta.
  • Krvné zrazeniny: Ak sa u vás v minulosti vyskytli krvné zrazeniny alebo vám hrozí riziko ich vzniku, odporúča sa vyhnúť určitým masážnym technikám.
  • Rakovina: Ak sa liečite na rakovinu alebo ste v minulosti trpeli týmto ochorením, je dôležité, aby ste sa pred absolvovaním liečebnej masáže poradili so svojím lekárom.
  • Tehotenstvo: Ak ste tehotná, je dôležité vyhľadať terapeuta, ktorý sa špecializuje na prenatálnu masáž.

Pred absolvovaním lekárskej masáže je vždy nevyhnutné poradiť sa s lekárom, aby ste sa uistili, že je vhodná pre váš konkrétny stav alebo situáciu.

Zdravotná masáž vs. klasická masáž

Hlavným rozdielom medzi liečebnou masážou a klasickou švédskou masážou je ich účel a zameranie. Hoci oba typy masáže zahŕňajú manipuláciu s mäkkými tkanivami s cieľom podporiť uvoľnenie a zmierniť bolesť, majú odlišné ciele a techniky.

Švédska masáž je typ terapie, ktorá je zameraná predovšetkým na podporu relaxácie a zníženie stresu. Využíva dlhé, plynulé ťahy, hnetenie a jemné trenie na manipuláciu so svalmi a podporu krvného obehu. Cieľom švédskej masáže je poskytnúť relaxačný a upokojujúci zážitok, ako aj uvoľniť svalové napätie a zlepšiť celkovú pohodu.

Na druhej strane, liečebná masáž sa zameriava na riešenie konkrétneho zdravotného stavu alebo zranenia. Zahŕňa použitie rôznych techník na manipuláciu s mäkkými tkanivami a podporu hojenia. Cieľom liečebnej masáže je zmierniť bolesť, zlepšiť pohyblivosť a podporiť celkové fyzické zdravie. Masér zvyčajne dôkladne posúdi stav pacienta a jeho anamnézu a až potom vypracuje plán liečby prispôsobený konkrétnym potrebám pacienta.

Reflexná masáž vs. zdravotná masáž chrbtice

Reflexná masáž je holistická terapia, ktorá zahŕňa vyvíjanie tlaku na špecifické oblasti chodidiel, rúk a uší, o ktorých sa predpokladá, že zodpovedajú rôznym orgánom a systémom v tele. Cieľom reflexnej masáže je podporiť liečenie a relaxáciu, zlepšiť krvný obeh a znížiť stres a napätie v tele. Reflexná terapia sa často používa ako doplnková terapia k iným liečebným postupom.

Liečebná masáž sa zvyčajne používa na liečbu špecifických zdravotných stavov, ako sú chronické bolesti, zranenia a svalové kŕče. Lekársku masáž často predpisuje lekár ako súčasť komplexného liečebného plánu.

Aká je cena

Cena zdravotnej masáže sa v priemere pohybuje od 15 € za pol hodinu.

Kde ponúkajú zdravotnú masáž

Liečebnú masáž poskytujú kvalifikované masážne salóny. Vyhľadajte masážny salón v okolí, vďaka nášmu wellness katalógu. 

Bolesti chrbta, svalov či kĺbov sú nepríjemné a často spôsobujú aj ďalšie problémy, ako napríklad migrény. Uvoľnite sa a doprajte si liečebný alebo relaxačný pobyt. Vyskúšajte napríklad kúpele Trenčianske Teplice, Piešťany, Dudince, Bojnice alebo Turčianske Teplice a zbavte sa bolesti raz a navždy. Nájdite ten správny kúpeľný pobyt pre vás.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Rebox – inovatívna liečebná metóda

Rebox je inovatívny elektroterapeutický prístroj, ktoré využíva reboxové prúdy na zlepšenie pohyblivosti, zmierňovanie bolesti a stimuláciu nervovej sústavy. Zistite viac o tom ako Rebox funguje, jeho výhody, účinky a indikácie, ale aj kontraindikácie pre použitie.

Zistiť viac
Akupunktúra lieči bolesti, zmierňuje stres a úzkosť

Akupunktúra má široké uplatnenie v rámci alternatívnej medicíny. Používa sa na liečbu fyzických, ale aj psychických problémov. Použitie ihiel môže niekoho odradiť, avšak procedúra nie je bolestivá a má minimálne nežiadúce účinky.

Zistiť viac
Anastázia

Recent Posts

Subaquálna podvodná masáž: Zažite liečivú silu vody a masáže

Podvodná či subaquálna masáž je jedinečný a účinný spôsob, ako zmierniť stres, bolesti a zlepšiť…

6 dní dozadu

Masáž rúk: Relaxačné techniky vás zbavia stresu aj bolesti

Neustále písanie na počítači či každodenná manuálna práca dá našim rukám poriadne zabrať. Masáž rúk…

3 týždne dozadu

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

4 týždne dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

1 mesiac dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

2 mesiace dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

2 mesiace dozadu