Rebox – inovatívna liečebná metóda

Rebox je inovatívny elektroterapeutický prístroj, ktorý sa stáva stále populárnejším v oblasti liečby bolesti a rehabilitácie. Ide o bezpečnú a účinnú metódu, ktorá je nápomocná pri rôznych zdravotných problémoch. Toto prenosné zariadenie využíva reboxové prúdy na zlepšenie pohyblivosti, zmierňovanie bolesti a stimuláciu nervovej sústavy. Zistite viac o tom ako Rebox funguje, jeho výhody, účinky a indikácie, ale aj kontraindikácie pre použitie.

Rebox zmierňuje zápalové ochorenia a uľavuje od bolesti

Čo je Rebox

Pod názvom “Rebox“ sa ukrýva prenosný, batériový elektroterapeutický prístroj, ktorý sa za posledné roky stal veľmi populárny. Ide o typ elektroliečby, ktorý je založený na tzv. reboxových prúdoch.

Tento prístroj navrhli tak, aby poskytoval terapeutické šoky a stimuloval nervovú sústavu. Liečba pomocou Reboxu sa často využíva v rehabilitačných centrách a klinikách, kde je kladený dôraz na liečbu pohybového aparátu a zmiernenie bolesti. Elektrické impulzy generované týmto prístrojom stimulujú svalové vlákna a podporujú prekrvenie tkanív.

Z histórie Reboxu

Elektroterapeutická metóda využívajúca zariadenie Rebox bola vynájdená v roku 1980 českým výskumníkom a učiteľom na FEL ČVUT v Prahe – Ing. Petrom Slovákom, CSc. Meno prístroja odvodili z anglického termínu „Rehabilitation Box“.

V roku 1982 metódu patentovali v Československu. Následne ho patentovali v ďalších krajinách ako napríklad v USA, Veľkej Británii a v Japonsku.

Prvá verzia Rebox I slúžila najmä pre klinické testy, ktoré spustili v roku 1982.

V roku 1985 licenciu predali britskej spoločnosti Pebleheats Ltd., ktorá sa premenovala na Rebox UK a začala vyrábať model Rebox II. Avšak v roku 1990 firma prestala platiť licenčné poplatky československej strane a licencia jej bola preto odobratá. V roku 1990, vďaka zmene politických a ekonomických podmienok v Československu, Ing. Petr Slovák založil firmu Rebox v Prahe. Firma začala vyrábať model Rebox-Physio.

Vďaka neustálemu výskumu a vývoju sa prístroj Rebox neustále zdokonaľuje a rozširuje svoje možnosti v oblasti elektroterapie. Rebox je vysoko účinný v porovnaní s inými metódami fyzikálnej terapie. V súčasnej dobe Rebox využíva viac ako 30 nemocníc po celej Slovenskej a Českej republike, rehabilitačné centrá a kúpele.

Ako rebox funguje?

Rebox, resp. Rebox-physio sa skladá z dvoch elektród: jedna je valcová, ktorú držíte v navlhčenej dlani, a druhá je dotyková. Tú terapeut prikladá na liečené miesta. Vysokofrekvenčné elektromagnetické vlny pôsobia na postihnutú oblasť tela. Tieto vlny, s frekvenciou 2 – 4 kHz, prenikajú hlboko do tkanív, kde stimulujú bunkovú regeneráciu a zlepšujú prietok krvi a lymfy. V bode dotyku elektródy sa na postihnutom mieste v priebehu niekoľkých sekúnd vykompenzuje lokálna acidóza – porucha rovnováhy medzi kyselinami a zásaditými tkanivami. Tento proces má za následok zmiernenie bolesti, úľavu od zápalov a rýchlejšie hojenie postihnutých tkanív.

Počas procedúry sedíte v kresle alebo ležíte na lehátku. Rebox spotrebuje minimálne množstvo elektrickej energie, čo zaisťuje bezpečnosť a komfort pre pacienta. Liečba elektroterapeutickým prístrojom Rebox sa stáva čoraz obľúbenejšou voľbou pre tých, ktorí hľadajú efektívnu a neinvazívnu metódu na zlepšenie svojho zdravotného stavu.

Čo sa deje v tele počas liečby?

Liečebný proces je veľmi rýchly. Priebeh liečby s Reboxom sa individuálne upravuje podľa potrieb pacienta a závažnosti jeho stavu. Počas neho dochádza k rozšíreniu ciev, k uvoľneniu kŕčovitých stiahnutí lymfatických ciev a okamžitej úľave od bolesti. Liečebná metóda má za následok aj uvoľnenie pruhovaného kostrového svalstva a zrelaxovanie hladkého svalstva stien dutých orgánov. Unikátnou vlastnosťou Reboxu je aj to, že získava informácie z tkaniva počas liečby. Proces liečby trvá v priemere 5 – 12 minút.

Priemerná doba aplikácie prúdu v jednom mieste sa pohybuje od 3 do 5 sekúnd. Počas jedného sedenia sa celkom ošetrí 20 až 30 miest vo vzájomnej vzdialenosti 1 – 2 centimetre. Väčšinou sa odporúča niekoľko terapeutických sedení, ktoré vykonáva odborný personál alebo fyzioterapeut.

Účinky Reboxu – na čo to je dobré?

Rebox prispieva k zlepšeniu motorických schopností, flexibility a svalovej sily. Je efektívny v liečbe akútnej aj chronickej bolesti a celkovo urýchľuje proces hojenia a rekonvalescencie. Navyše sa týmto prístrojom liečia aj rôzne poruchy nervovej sústavy, ako napríklad roztrúsená skleróza. Celkovo možno povedať, že Rebox je kľúčový a účinný nástroj v oblasti elektroterapie, ktorý pomáha pacientom pri rehabilitácii a zlepšovaní ich zdravotného stavu.

Preukázateľne dobré účinky sú pri:

  • bolesti kĺbov, chrbta, hlavy, šliach a úponov;
  • poúrazových a pooperačných stavoch;
  • ischemických chorobách (dolných končatín);
  • ochrnutiach tvárového nervu;
  • spasticky stuhnutých svaloch;
  • dne;
  • pätovej ostrohe;
  • bolestivých a geloidných jazvách;
  • liečbe migrén;
  • artrózy, aterosklerózy a osteartrózy;
  • neuralgiách.
Rebox pozostáva z dvoch elektród (valcovej a dotykovej)

Reboxová liečba sa využíva v rehabilitačnej a športovej medicíne, algeziológii, fyzioterapii, ortopédii a neurológii.

Domáca liečba Reboxom

Aj keď je reboxová terapia zameraná na použitie v rehabilitačných centrách, jeho jednoduchá a bezriziková metóda použitia ho predurčuje na domáce použitie. Pokiaľ Rebox správne používate, jeho aplikácia je pohodlná a úplne bezpečná.

Ak sa rozhodnete si prístroj kúpiť na doma, tak spolu s prístrojom povinne absolvujete i certifikované školenie ako správne používať toto zariadenie. Po jeho dokončení môžete Rebox bez obáv v domácom prostredí aj keď postrádate odborné zdravotné znalosti. Navyše Rebox je malý a ľahký. K výbave prístoja patrí transportná taška, ktorá uľahčuje jeho prenos kamkoľvek potrebujete.

Kontraindikácie – kto by sa Rebox-u mal vyhnúť?

Rebox je účinný elektroterapeutický prístroj, avšak ani on nie je vhodný pre všetkých. Pri každej liečebnej procedúre je dôležité poznať, ktoré skupiny ľudí by sa mali liečebnej metóde vyhnúť, aby sa zabránilo prípadným rizikám a nežiaducim účinkom. Používaniu tejto liečebnej metódy by sa mali vyvarovať ľudia, trpiaci:

  • šokovými stavmi;
  • epilepsiou;
  • flebotormbózou;
  • zápalovým ochoreniam kože, kožnými vredmi, popáleninami alebo majú otvorené rany;
  • nádorovými ochoreniami.

Vyhnúť by sa jej mali aj tehotné ženy a ľudia s kardiostimulátorom alebo s inými implantovanými elektrickými zariadeniami.

Liečba Reboxom sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú. Z vedľajších účinkov sa objavuje napríklad zvýšenú pálivú bolesť po prvej aplikácii na aplikovanom mieste, alebo pichavá bolesť pri ľuďoch, ktorí majú znížený prah bolesti. Úspešnosť liečby je až 87,7%.

Chcete vyskúšať Rebox? Vyhľadajte si rehabilitačné centrá vo vašom okolí, ktoré túto procedúru ponúkajú v našom wellness katalógu. Prípadne ak hľadáte inšpiráciu na pobyt, kde si tiež môžete dopriať liečbu Reboxom, tu je zopár tipov. Kúpele Dudince ponúkajú okrem Rebuxu vyše 70 liečebných procedúr. Za vyskúšanie stojí aj pobyt v Liečebnom dome Diamant, či liečebný pobyt v Lúčkach a Kúpeľoch Trenčianske Teplice. Vyberte si relaxačný a wellness pobyt spojený podľa vašich predstáv.

Mohlo by vás zaujímať

Operácia a množstvo liekov nemusia byť jediným spôsobom ako sa zbaviť bolestí chrbtice. Ozónová terapia – zbavte sa bolesti chrbta

Ozónová terapia je vo svete plne využívaná a ako širokospektrálna liečebná metóda. Uznávaná je už od 19. storočia. Viete, kedy vám pomôže zbaviť sa bolesti chrbta a predísť operácii chrbtice?

Zistiť viac
Detail kosti postihnutej osteoporózou Zabráňte osteoporóze preniknúť do vašich kostí

Osteoporóza je reumatické ochorenie, ktoré sa objavuje pomaly a bez viditeľných signálov. Viete, aká je prevencia osteoporózy a ako vám život s osteoporózou uľahčí pobyt v kúpeľoch?

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore