Procedúry

Masáž rúk: Relaxačné techniky vás zbavia stresu aj bolesti

Neustále písanie na počítači či každodenná manuálna práca dá našim rukám poriadne zabrať. Masáž rúk je však príjemná a jednoduchá metóda, ako si aj v pohodlí domova uľaviť od nepríjemných bolestí a stresu.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Zbavte sa bolesti aj stresu vďaka masáži rúk

Masáž rúk zahŕňa tlakové a hnetiace techniky na svaly, šľachy a kĺby rúk a prstov. Masáž je prospešná pre ľudí, ktorí často pracujú na počítači alebo majú manuálnu prácu. Jemná masáž rúk zlepšuje krvný obeh, zmierňuje napätie a bolesti. Masáž je zároveň vhodná aj na zmiernenie stresu a úzkosti a zároveň na zlepšenie pohyblivosti rúk. 

Pri rôznych typoch problémov môžete vyskúšať aj akupunktúru rúk. Pravidelná masáž tiež podporuje zdravie pokožky, nechtov a kĺbov. Pri masáži rúk sa využívajú tieto typy masáži:

Doprajte si masáž rúk

Tu je niekoľko jednoduchých krokov, ako si spraviť masáž rúk doma:

  1. Nájdite si pokojné a pohodlné miesto, kde si môžete sadnúť a relaxovať.
  2. Na ruky naneste malé množstvo masážneho oleja alebo krému.
  3. Druhou rukou si jemne pridržte zápästie a palcom jemne tlačte na základňu dlane a pohybujte krúživými pohybmi. Takto uvoľnite napätie vo svaloch a zlepšíte krvný obeh.
  4. Prstami jemne masírujte svaly na dlani a prstoch, pričom začnite od základne dlane a postupujte smerom ku končekom prstov.
  5. Palcom vyvíjajte tlak na hornú časť každého prsta a postupujte od základne ku špičke.
  6. Prstami jemne naťahujte a ťahajte každý prst po jednom, jemným a kontrolovaným spôsobom.
  7. Masáž ukončite tak, že oboma rukami jemne natiahnete a potiahnete celú ruku, pričom začnete od zápästia smerom ku končekom prstov.

Aké sú účinky a výhody masáže rúk

Masáž rúk si obľúbite nielen pre jej liečebné účinky, ale aj pre jej relaxačné jemné techniky. Masážou rúk získate nasledovné benefity:

  • Znižuje stres a úzkosť – Masáž rúk, ale aj akákoľvek iná masáž, znižuje hladinu kortizolu, hormónu spojeného so stresom.
  • Zlepšuje krvný obeh – Masáž zvyšuje prietok krvi a prísun kyslíka do rúk.
  • Zvyšuje pohyblivosť kĺbov – Techniky zmierňujú stuhnutosť a zlepšujú rozsah pohybu prstov a zápästia.
  • Zmierňuje bolesť – Ak máte artritídu, syndróm karpálneho tunela alebo iné ochorenia rúk, masáž je vhodnou doplnkovou terapiou najmä na zmiernenie príznakov.

Masáž rúk po operácii

Ak ste po operácií ruky, v určitých prípadoch vám masáž pomôže znížiť opuch a zlepšiť pohyblivosť a celkovú funkciu ruky. Po operácií či po zložení sadry sú prsty a ruky často stuhnuté. Práve s tým vám dokážu pomôcť masážne techniky. Pred masážou sa poraďte s lekárom, či je pre váš zdravotný stav vhodne masáž absolvovať.

Masáž rúk pri karpálnom tuneli

Masáž rúk nelieči karpálny tunel, pomáha však zmierňovať príznaky a uľaviť od bolesti spojenej s týmto problémom.

Kontraindikácie masáže rúk

Medzi kontraindikácie patria najmä tieto stavy a problémy:

  • Hlboká žilová trombóza (DVT) alebo krvné zrazeniny v rukách alebo poranenie rúk.
  • Otvorené rany, rezné rany alebo modriny na rukách.
  • Popáleniny alebo kožné infekcie na rukách.
  • Akútny zápal alebo opuch na rukách.
  • Reumatoidná artritída.
  • Syndróm karpálneho tunela.
  • Nedávne zlomeniny, vykĺbenia alebo vyvrtnutia ruky, zápästia alebo ramena.
  • Osteoporóza alebo krehké kosti rúk.
  • Infekcie spôsobené baktériami, hubami alebo vírusmi na rukách.

Klasická masáž rúk vs. čínska masáž rúk

Klasická masáž rúk kladie dôraz na jemný a uvoľňujúci tlak na rôzne časti ruky. Jej cieľom je zlepšiť krvný obeh, znížiť stres a podporiť relaxáciu. Klasická technika je jednoduchá, používa prírodné oleje. Poskytujú ju masážne salóny či kúpeľné zariadenia. Klasickú masáž rúk si môžete spraviť aj sami doma.

Čínska masáž rúk, známa aj ako akupresúra, sa zameriava na vyvíjanie tlaku na konkrétne akupunktúrne body a meridiány na ruke. Podľa tradičnej čínskej medicíny tieto body súvisia s rôznymi orgánmi a systémami v tele. Ich stimuláca sa zameriava na vyrovnanie toku energie v tele (Qi), zlepšenie funkcie orgánov a zmiernenie bolesti alebo iných zdravotných problémov.

Ak hľadáte úľavu od napätia, môže byť pre vás vhodnejšia klasická masáž rúk. Ak však máte záujem o stimuláciu prirodzených liečivých schopností vášho tela a zlepšenie vášho zdravia, vyskúšajte čínsku ručnú masáž alebo akupresúru.

Reflexná masáž rúk – koniec bolestiam hlavy

Reflexná masáž rúk, podobne ako reflexná masáž chodidiel, je založená na predpoklade, že existujú reflexné body v rukách, ktoré sú prepojené s inými časťami tela. Stimulácia týchto bodov uvoľňuje napätie a zlepšuje celkové zdravie. Masáž rúk nepomáha len od bolesti svalov a kĺbov na rukách, ale aj s bolesťami hlavy. Je to tým, že aj na rukách máme reflexné body a ich stimuláciou sa dokážu zmierniť aj nepríjemné príznaky bolesti hlavy. 

Aká je cena

Profesionálna masáž rúk stojí v priemere od 10-15 €  a často sa vykonáva ako záverečné ošetrenie pri manikúre, či ako súčasť iných masáží.

Kde ponúkajú masáž rúk

Masáž rúk si vychutnáte či už v manikérskom alebo masážnom salóne, tak aj v kúpeľoch. Rezervujte si relaxačný alebo liečebný pobyt ešte dnes. Ak pracujete neustále za počítačom či máte manuálnu prácu, masáž rúk v spojení s ďalšími kúpeľnými procedúrami vám poskytne príjemnú úľavu a relax. Navštívte Kúpele Piešťany alebo Bardejovské Kúpele a doprajte si príjemný oddych.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Japonská manikúra

Trápia vás lámavé nechty bez lesku? Vyskúšajte japonskú manikúru s obsahom včelieho peľu a vosku a ďalších vitamínov pre posilnenie nechtov. Nechty budú vyživené a lesklé až dva týždne.

Zistiť viac
Myofasciálna masáž

Myofasciálna masáž sa špecializuje na uvoľnenie svalového a šľachového aparátu. Ak vás trápia migrény, syndróm karpálneho tunela, bolesti svalov či kĺbov, myofasciálne techniky môžu byť pre vás riešením.

Zistiť viac
Anastázia

Recent Posts

Subaquálna podvodná masáž: Zažite liečivú silu vody a masáže

Podvodná či subaquálna masáž je jedinečný a účinný spôsob, ako zmierniť stres, bolesti a zlepšiť…

2 dni dozadu

Zdravotná masáž: Účinná pri bolesti chrbtice, svalov a kĺbov

Liečebná alebo zdravotná masáž sa zvyčajne používa ako doplnková terapia popri iných liečebných postupoch, ako…

2 týždne dozadu

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

3 týždne dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

1 mesiac dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

1 mesiac dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

2 mesiace dozadu