Šikmá veža vo Vrbovom púta pozornosť každého návštevníka, pretože je naklonená o 99 cm. Veža bola postavená pred asi 200 rokmi po veľkej epidémii cholery, ktorá vtedy postihla celé Slovensko. Zvony na veži odbíjali smrť každého piateho až šiesteho nešťastníka, ktorý umrel na choleru.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Vrbovská šikmá veža – slovenská Pisa

Šikmá veža sa nachádza v meste Vrbové, neďaleko kostola svätého Martina. Ide o klasicistickú budovu s pôdorysom 6,5 x 6,5 m a výškou 38 m. Základný kameň veže postavili v roku 1832 a stavba bola dokončená v roku 1835. Na jej projekte sa podieľal murársky majster Jozef Verner z Čachtíc.

V roku 2017 mesto Vrbové vežu nasvietilo a očistilo hlavne od náletov holubov. Zabezpečili aj nastavenie mechanizmu hodín tak, aby ukazovali synchronizovane čas z každej svetovej strany. Mesto dalo vyhotoviť informačnú tabuľu s textom v troch jazykoch, ktorá sa nachádza pod vežou.

Šikmá veža leží len pár kilometrov od piešťanských kúpeľov. Návštevu preto môžete spojiť aj s relaxáciou a oddychovým pobytom v Piešťanoch. Ak ste na výlete aj s deťmi, tak vám môže prísť vhod osvieženie sa na legendárnom kúpalisku Eva.

Ako to všetko začalo

Veža bola postavená na mieste starej gotickej veže, ktorú z bezpečnostných dôvodov museli zbúrať. Postavili ju po epidémii cholery, ktorá mesto zasiahla a v tom čase v každej rodine ktosi zomrel. Veža odbíjala smrť každého piateho až šiesteho človeka. 

Náklady na výstavbu veže hradila cirkev, ktorej objekt aj v súčasnosti patrí. Hodinový mechanizmus na veži patrí do vlastníctva mesta. Zvony umiestnené vo veži zvolávajú ľudí na bohoslužby, oznamujú poludnie, vyprevádzajú novomanželov na cestu životom, ale aj mŕtvych. V minulosti signalizovali aj rôzne nebezpečenstvá a požiare.

28.10.1930 sa veža po dlhotrvajúcich dažďoch naklonila v dôsledku podmytia pôdy a úzkym základom. Vežu stabilizovali v roku 1931 vďaka staviteľovi Ľudovítovi Megovi betónom, aby nehrozilo jej zrútenie. V roku 1997 objednal Mestský úrad Vrbové odborné zameranie u zememeračskej kancelárie. Tá zistila odklon stavby od zvislej osi o 98 cm smerom na juhozápad. To potvrdilo aj nasledujúce meranie v roku 2000. 

Zistený odklon stavby sa stal jej prednosťou a veža sa premenila na zaujímavú atrakciu. Preto je Vrbové nazývané aj slovenská Pisa. Táto šikmá veža na Slovensku však nie je osamotená, máme ešte šikmú vežu na Kostole svätého Martina v Ivanke pri Nitre (náklon 151 cm) a Hodinovú vežu (náklon 68 cm), ktorá stojí oproti Mestskému hradu v Banskej Bystrici.

Míľniky

  • 1832 – 1835 – stavba veže vo Vrbovom;
  • 1930 – veža sa naklonila v dôsledku narušenia jej základov dažďami;
  • 1931 – stabilizovanie veže betónom, aby sa nezrútila;
  • 1997 – zememeračská kancelária zistila odklon stavby od zvislej osi od 98 cm;
  • 2000 – ďalšie merania a potvrdenie odklonu stavby;
  • 2017 – nasvietenie veže, očistenie od náletov holubov, nastavenie mechanizmu hodín.

Zdroj dobovej fotografie: FB – Historické fotografie obcí a miest

Zaujímavosti

  • Vrbové je rodiskom kráľa Madagaskaru – Mórica Beňovského. Priečelie jeho rodného domu vo Vrbovom zdobí pamätná tabuľa.
  • Ku Šikmej veži si domáci Vrbovčania vymysleli vtipnú slovnú prešmyčku: Na koho raz tá veža padne, toho dočista zabije.

Fotografie

Doprava do Vrbového

Vrbové je mesto na západnom Slovensku v okrese Piešťany. Šikmá veža sa nachádza približne v strede mesta Vrbové pri križovatke cesty II/499 a cesty II/502 vedúcej od Dechtíc, kde môžete navštíviť dechtický románsky kostol, ktorého interiér zdobia unikátne fresky.

Ako sa dostať do Vrbového z kúpeľného mesta Piešťany

Vrbové sa nachádza 10 km západne od kúpeľného mesta Piešťany. Z Piešťan vás do Vrbového najrýchlejšie dovedie cesta II/499. Cesta osobným automobilom vám zaberie necelých 15 minút. Dostanete sa sem aj priamou autobusovou linkou, ktorá premáva z autobusovej stanice v Piešťanoch, v tomto prípade sa do Vrbového dostanete približne za 0,5 hodinu.

Necelých 10 km od Vrbového môžete navštíviť aj ďalšie zaujímavé miesta ako napríklad Park miniatúr a Očkovskú Mohylu.

Ako sa dostať do Vrbového z kúpeľov v Smrdákoch

V prípade, že ste na kúpeľnom pobyte v Smrdákoch, tak do Vrbového to máte približne 43 km. Dostanete sa sem po ceste III/1148, z nej sa napojíte na III/1146 smerom na Senicu a Rybky, kde sa môžete pristaviť pri Miléniovom kríži. V Senici odbočíte z hlavnej cesty na Myjavu na cestu III/1149, na jej konci odbočíte na cestu II/499, smer Piešťany a Brezová pod Bradlom, ktorá vás dovedie až do Vrbového.

Ak pôjdete autom, tak určite cestom tam, či späť, nezaudnite navštíviť aj ikonickú Mohylu Milana Rastislav Štefánika v Brezovej pod Bradlom. Je to síce malá zachádzka, približne 5 km, ale určite stojí za to vidieť ju na vlastné oči.

Spojenie verejnej dopravy je až príliš komplikované a časovo náročné (2,5 hodiny a viac), preto ho ani nebudeme uvádzať.

Parkovanie

Parkovať je možné v blízkosti veže.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Šikmá veža, odchýlka je vraj 99 centimetrov. Nie je to šikmá veža v Pise, ale stojí to za zastavenie sa. Pamätník Móric Beňovského je pár desiatok metrov od kostola. Odchýlenie je viditeľné aj voľným okom. Parkovanie je zadarmo dostupné všade okolo. Odporúčam navštíviť 🙂
Dušan O.

Kto má rád rôzne zaujímavosti tak určite zaujme, v blízkosti je pekný parčík a celkovo pekne mestečko.
Gabriela B.

Kontakt

Šikmá veža vo Vrbovom je vo vlastníctve Rímskokatolíckej cirkvi a Farnosti Vrbové. Mechanizmus hodín patrí mestu Vrbové.

VrbovéNámestie slobody 2922 03 VrbovéGPS súradnice: 48.6203445°, 17.72043022°

Mohlo by vás zaujímať

Kaštieľ Chtelnica

Kaštieľ Chtelnica je dominantou obce s rovnomenným názvom. V 17. storočí sa stal sídlom dobrovodského panstva, ktorým bol dovtedy hradDobrá voda. Kaštieľ navštívila dokonca uhorská panovníčka Mária Terézia. V súčasnosti je kultúrnym centrom obce. Sídli v ňom Malokarpatská galéria a Regionálne múzeum.

Zistiť viac
Kláštor Katarínka

Kláštor Katarínka, ukrytý hlboko v malokarpatských lesoch, vás ohúri svojou majestátnosťou a neobyčajnou atmosférou. Je to ruina františkánskeho kláštorného komplexu, postaveného v roku 1618. Nachádza sa na západnom Slovensku, nedaľeko obcí Dechtice a Naháč, asi 30 km od Piešťan smerom na západ.

Zistiť viac
Silvia

Silvia má v Relaxose na starosti úspešné vybavenie zákazníka. Vyštudovala archívnictvo a pomocné vedy historické. Získané vedomosti naplno využíva aj pri písaní článkov pre blog Relaxosu. Mimo práce sa naplno venuje svojej rodine a dvom deťom. Podnikajú spolu vychádzky do prírody spojené s návštevou zaujímavých miest. Na infocestách sa snaží na kúpele pozerať očami rodiča a posudzuje vhodnosť lokality pre rodiny s deťmi.

Recent Posts

Masáž rúk: Relaxačné techniky vás zbavia stresu aj bolesti

Neustále písanie na počítači či každodenná manuálna práca dá našim rukám poriadne zabrať. Masáž rúk…

18 hodín dozadu

Zdravotná masáž: Účinná pri bolesti chrbtice, svalov a kĺbov

Liečebná alebo zdravotná masáž sa zvyčajne používa ako doplnková terapia popri iných liečebných postupoch, ako…

3 dni dozadu

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

1 týždeň dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

2 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

4 týždne dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu