Románsky kostol v Dechticiach

Románsky kostol v Dechticiach je najvýznamnejšia pamiatka obce. Kostol sa pýši nielen jedinečnými freskami v interiéri, ale aj exteriér je unikátny. A to vďaka vodorovným pásom z tvarovaných tehál, čo je na Slovensku skutočne ojedinelé. V neskoršom období fasádu upravili a namaľovali iluzívne kvádrovanie, ktoré vidíme aj dnes.

Kostol Všetkých svätých Dechtice

Rotunda všetkých svätých v Dechticiach – história

Historické zobrazenie kostola Dechtice 1932

Kostol všetkých svätých v Dechticiach bola postavená asi okolo roku 1172. Nájdete ju na okraji obce v areáli cintorína. Nájdete ju aj na zozname národných kultúrnych pamiatok. Okrem toho je vďaka nástenným maľbám zapísaná do súboru kultúrnych pamiatok s označením Stredoveké nástenné maľby.

V druhej polovici 13. storočia bola rotunda vyzdobená románskymi freskami. Ďalšie maľby pribudli v 14. storočí. Pod barokovou vežou nájdete aj zachovaný pôvodný románsky oblúk kombinovaný s neskorším gotickým portálikom.

V období neskorej gotiky prešiel dechtický kostol prvými stavebnými úpravami. V roku 1741 bol barokovo prestavaný a nadobudol dnešnú podobu. Bola dostavaná veža, na západnej strane lode pribudla v roku 1756 murovaná tribúna. 

Pri rekonštrukcii v roku 1932 boli odkryté fresky v lodi aj apside a kostol dostal nové zvony. Vtedy bola otvorená aj krypta, ktorá sa nachádza pod kostolom a je v nej pochovaná zemianska rodina Jackovičová. 

Počas druhej svetovej vojny sa veža vážne poškodená, avšak v roku 1945 ju opravili. Strešná krytina bola vymenená za medenú v rokoch 1985 až 1986. V priebehu roku 1991 obnovili aj vnútorné zariadenie spolu s barokovým oltárom. V roku 2015 sa realizoval výskum a obnova fasády apsidy a lode, ale aj interiéru. Uskutočnila sa tiež výmena podlahy.

Obrázok vpravo: Historické zobrazenie kostola Dechtice z roku 1932, zdroj foto: Obec Dechtice

Zaujímavosti dechtického kostola

  • Zvonku vyzerá rotunda ako bežný kostol s vežou, a preto niektorí odborníci spochybňujú jeho zaradenie medzi rotundy.
  • Na východnej strane apsidy sa zachovalo pôvodné kruhové okno.
  • Veľmi netradične dnes pôsobí maľba Panny Márie a ďalších postáv kvôli tmavej pleti. Románsky umelec zrejme nenamiešal kvalitnú červenú farbu, a preto postupne sčernela.
  • V neďalekých lesoch nad obcou Dechtice stojí Katarínka, zrúcanina františkánskeho kláštora zo 17. storočia.

Túžite navštíviť viacero pamiatok v Trenčianskom kraji? Spojte spoznávanie krás s wellness pobytom v Piešťanoch, alebo s kúpeľným pobytom v kúpeľoch Smrdáky.

Fotogaléria

Doprava

Dechtice sa nachádzajú v okrese Trnava, presnejšie približne 20 km od Trnavy. Obcou prechádza cesta II/502 z Trstína do Vrbového, ktorú križuje v centre obce cesta do Trnavy II/560. 

Premávajú sem priame autobusové spoje z Trnavy. Pokiaľ sa vyberiete z Trnavy alebo Hlohovca, rátajte s jedným prestupom. Kostol sa nachádza na okraji obce v areáli cintorína.

Ako sa dostanete ku románskemu kostolu v Dechticiach z kúpeľov Piešťany

Kúpele Piešťany sa nachádzajú od Dechtíc približne 24 km. Autom vás povedie cesta II/499 až do Vrbového, kde sa napojíte vľavo na cestu II/502, ktorá vás privedie do obce Dechtice. V obci odbočíte doprava smerom ku cintorínu. V jeho areáli sa nachádza románsky kostolík. 

Pokiaľ pôjdete autobusovou dopravou, rátajte s prestupmi.

Ako sa dostanete ku kostolu v Dechticiach z kúpeľov Smrdáky

Z kúpeľov Smrdáky je románsky kostol v Dechticiach vzdialený asi 40 km južným smerom. Zo Smrdák sa vydajte po ceste č. 1146 smernom na Senicu. Zo Senice vedie cesta I/51 do Trstína, kde sa napojíte na cestu II/502, ktorá vedie priamo do obce Dechtice. Kostol nájdete pri cintoríne v obci.

Pokiaľ sa do Dechtíc vyberiete verejnou autobusovou dopravou, rátajte minimálne s dvoma prestupmi.

Parkovanie

Parkovať môžete pri ceste pred cintorínom.

Mapa miesta

Program/Akcie

Bohoslužby sa tu konajú len príležitostne, niekoľkokrát do roka, zvyčajne na sviatok Všetkých svätých a na Pamiatku zosnulých.

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekná rotunda. Všetkých svätých pôsobí ako kostolík vedľa je cintorín ďalej po ceste sa dá dostať k pútnickému miestu.
Juraj B.

Nachádza sa na miestnom cintoríne, je čiastočne dostavaná a pôsobí ako kostolík. Dnu sme sa nedostali, ale na krátke zastavenie, keď ste v blízkosti Trnavy sa to oplatí.
P. B.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Kostol je verejnosti prístupný bez poplatkov len na základe dohody, nakoľko je uzamknutý. Kontakty na zodpovedné osoby nájdete na oficiálnej stránke obce Dechtice.

Kontakt

Obec Dechtice
Dechtice 488
919 53 Dechtice

GPS súradnice: 48.5517637°, 17.5946205°

Mohlo by vás zaujímať

Ruiny hradu Dobrá Voda Hrad Dobrá Voda

Ak máte menšie deti, ktoré ešte nevydržia absolvovať klasické prehliadky s odborným výkladom, a patríte k nadšencom prírody a histórie, určite odporúčame návštevu zrúcanin. Zrúcanina hradu Dobrá Voda je jednou z nich. Odmenou vám bude pokojná prechádzka lesom bez zástupu turistov.

Zistiť viac
Pohľad na kaštieľ v Dolnej Krupej z prednej strany Kaštieľ v Dolnej Krupej

Kaštieľ v Dolnej Krupej, vedľa anglického parku, je najvýznamnejšou pamiatkou obce. Kaštieľ je spojený s rodinou Brunsvikovcov, pre ktorých bol postavený, ale aj s menom grófky Chotekovej, ktorá tu vytvorila známe rozárium. Dozviete sa tu aj čo má kaštieľ spoločné s Ludwigom van Beethovenom?

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore