Ošetrenie IPL svetlom: Dajte zbohom akné a tmavým škvrnám

Stále hľadáte spôsob, ako zlepšiť vzhľad vašej pleti? Vyskúšajte ošetrenie intenzívnym pulzným svetlom. IPL svetlo vás zbaví akné, pigmentových škvŕn, vrások  a jazvičiek.

Ošetrenie IPL vám dodá mladistvý a svieži vzhľad

Čo je ošetrenie intenzívnym pulzným svetlom (IPL)

IPL je skratka pre “Intenzívne pulzné svetlo”, čo je neinvazívne a nechirurgické kozmetické ošetrenie. IPL využíva vysoko intenzívnu svetelnú energiu na cielené odstránenie a redukciu nedokonalostí pleti, ako sú pigmentácia, poškodenie slnkom, akné, rozacea, jemné linky a vrásky.

Ošetrenie IPL spočíva v dodávaní krátkych svetelných impulzov na povrch pokožky, ktoré prenikajú hlboko do pleti a stimulujú tvorbu kolagénu, čo vedie k mladistvejšej a žiarivejšej pleti. Ošetrenie IPL sa vykonáva pomocou špecializovaného zariadenia, ktoré vysiela jasné svetelné záblesky na povrch pokožky. Procedúra zvyčajne trvá 15 až 45 minút a na dosiahnutie optimálnych výsledkov si vyžaduje sériu niekoľkých sedení.

Príprava na ošetrenie IPL

Predtým, než sa rozhodnete pre tento typ kozmetického ošetrenia, oboznámte sa s bodmi, ktoré je vhodné pred procedúrou dodržiavať: 

  1. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu aspoň štyri týždne pred ošetrením, aby ste si nespálili pokožku.
  2. Nepoužívajte samoopaľovacie produkty a vyhnite sa návšteve solárií.
  3. Vyhnite sa liekom, ktoré spôsobujú fotosenzitivitu pokožky, vrátane antibiotík, ako sú tetracyklíny, či liekov obsahujúcich retinoidy, najmenej tri týždne pred zákrokom.
  4. Ak chcete absolvovať IPL epiláciu, deň alebo dva pred ošetrením si ohoľte alebo zastrihnite oblasť, ktorá sa má ošetriť, avšak vyhnite sa voskovej depilácií či vytrhávaniu chĺpkov.
  5. Najmenej týždeň pred zákrokom nepoužívajte prípravky starostlivosti o pokožku, ktoré dráždia pokožku, vrátane exfoliantov.
  6. Ak máte nejaké zdravotné ťažkosti alebo užívate lieky, ktoré môžu ovplyvniť ošetrenie, poraďte sa so svojím lekárom a kozmetičkou.

O ďalších odporúčaniach sa informujte v kozmetickom salóne, kde chcete procedúru absolvovať.

Kde všade sa využíva IPL

IPL má široké spektrum využitia. Najčastejšie sa využíva na:

  1. Odstraňovanie chĺpkov: IPL spomaľuje rast chĺpkov a je obľúbenou epilačnou procedúrou.
  2. Ošetrenie akné: Intenzívne pulzné svetlo ničí baktérie na pokožke a znižuje zápal, vďaka čomu napomáha pri liečbe výskytu akné. IPL sa však nepoužíva na aktívne akné s prebiehajúcim zápalom. Ak vás trápia čierne bodky a rozšírené póry, vyskúšajte ultrazvukové čistenie pleti.
  3. Liečba rosacei: IPL znižuje začervenanie a je účinné pri rosacei.
  4. Omladenie pokožky: Ošetrenie stimuluje tvorbu kolagénu a znižuje výskyt vrások, jemných liniek a pórov.
  5. Ošetrenie jaziev: IPL môže zmierniť vzhľad jaziev, vrátane jaziev po akné.
  6. Liečba cievnych lézií: Ošetrenie sa zameriava aj na jemné žilky, porušené kapiláry a iné cievne lézie.
IPL je obľúbenou epilačnou procedúrou

Ako funguje ošetrenie IPL

Ošetrenie funguje tak, že sa používa vysoko intenzívny zdroj svetla so širokým spektrom.

Počas ošetrenia sa cez pokožku prechádza ručným zariadením, ktoré vydáva krátke výboje vysokoenergetického svetla. Ošetrenie je neinvazívne a vo všeobecnosti bezbolestné, hoci niektorí ľudia môžu pociťovať mierne nepohodlie alebo pocit tepla.

Na dosiahnutie optimálnych výsledkov je zvyčajne potrebných viac ošetrení s odstupom niekoľkých týždňov. Počet potrebných ošetrení závisí od závažnosti liečeného problému a individuálnych vlastností pokožky. Ošetrenie sa odporúča absolvovať v zimných mesiacoch.

Účinky a výhody IPL

Účinky a prínosy terapie IPL, ktoré zahŕňajú:

Zlepšenie tónu a textúry pokožky

Terapia IPL pomáha rozjasniť a vyrovnať tón pleti, znížiť známky poškodenia slnkom alebo zmeny farby pleti. Ošetrenie stimuluje tvorbu kolagénu, čím sa pokožka stáva pružnejšou a zlepšuje sa jej štruktúra.

Zmiernenie jemných liniek a vrások

Terapia IPL dokáže redukovať jemné linky a vrásky tým, že stimuluje tvorbu kolagénu, čím poskytuje pokožke väčšiu podporu.

Odstránenie nežiaduceho ochlpenia

Terapia IPL sa zameriava na vlasové folikuly, čo z nej robí účinné riešenie na odstránenie chĺpkov, najmä pre tých, ktorí chcú dlhodobejšie riešenie ako holenie alebo voskovanie.

Odstránenie tzv. pavúčich žiliek

IPL funguje tak, že vyžaruje silné svetlo, ktoré sa zameriava na pigmenty v cievach, čo spôsobí ich rozpad a nakoniec zmiznutie. Počas ošetrenia sa pokožka vystavuje zábleskom intenzívneho svetla, ktoré preniká cez vonkajšiu vrstvu pokožky a dostáva sa až k problematickej žilke. Teplo generované svetlom spôsobí, že steny žily sa zrútia a uzavrú, čím zabránia prietoku krvi žilou.

Je nevyhnutné poradiť sa s vyškoleným dermatológom, aby ste zistili, či je IPL vhodné pre váš konkrétny stav, aby sa zabezpečila bezpečná a účinná liečba.

Liečba akné

Ošetrenie IPL môže znížiť vzhľad jaziev po akné stimuláciou tvorby kolagénu. Vďaka použitiu širokého spektra svetla môže ošetrenie IPL tiež znížiť začervenanie a zápal spojený s akné.

Kontraindikácie a nežiaduce účinky IPL

Terapia intenzívnym pulzným svetlom (IPL) je bezpečná a účinná liečba rôznych kožných ochorení. S liečbou IPL sú však spojené určité kontraindikácie, ktoré je potrebné vziať do úvahy pred absolvovaním zákroku. Patria medzi ne:

Kontraindikácie

  • tehotenstvo;
  • dojčenie;
  • keloidné jazvy v anamnéze;
  • aktívna kožná infekcia, napríklad herpes simplex alebo bakteriálna infekcia;
  • anamnéza rakoviny kože alebo predrakovinových lézií;
  • používanie fotosenzibilizujúcich liekov alebo liečiv;
  • anamnéza ochorení, ktoré postihujú kožu, ako je lupus alebo psoriáza;
  • aktívne akné.

Nežiadúce účinky

  • nepríjemné pocity počas zákroku, mierne začervenanie a opuch, ktorý zvyčajne ustúpi do niekoľkých hodín;
  • stmavnutie alebo zosvetlenie pokožky;
  • tvorba krust alebo chrasty;
  • modriny.

IPL vs. laserová terapia

IPL je podobná liečbe laserom. Laser však na vašu pokožku zameriava len jednu vlnovú dĺžku svetla, zatiaľ čo IPL uvoľňuje svetlo mnohých vlnových dĺžok, podobne ako fotoblesk.

Svetlo z IPL je viac rozptýlené a menej sústredené ako pri laseri. IPL preniká až do druhej vrstvy pokožky (dermis) bez poškodenia vrchnej vrstvy (epidermis), takže spôsobuje menšie poškodenie pokožky.

Pigmentové bunky v pokožke absorbujú svetelnú energiu, ktorá sa mení na teplo. Teplo ničí nežiaduci pigment a odstraňuje pehy a iné škvrny. Alebo zničí vlasový folikul, aby sa zabránilo opätovnému rastu chĺpkov. Laserové ošetrenie je účinnejšie na zmiernenie hlbších vrások a jaziev a je obvykle požadovaných menej sedení.

IPL je výbornou doplnkovou liečbou pri akné či rosacei

Aká je cena IPL 

Cena IPL je veľmi individuálna a závisí ako od liečeného problému, tak aj od jednotlivých salónov. Pri liečbe akné zohráva pri cene úlohu aj typ akné, či je potrebné ošetriť celú tvár alebo len určité časti a podobne.

Kde ponúkajú ošetrenie IPL

Ošetrenie IPL ponúkajú kozmetické salóny aj vyškolení dermatológovia. Skvelý spôsob, ako dopriať pleti potrebnú starostlivosť, je aj prostredníctvom skrášľovacieho pobytu. Uvoľnite sa a nechajte sa hýčkať počas skrášľovacieho pobytu v Bešeňovej alebo v kúpeľoch v Bardejove.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Sonoforéza sa odporúča všetkým, ktorí túžia po pružnej pokožke a vyhladení vrások. Sonoforéza – ultrazvukové vstrebávanie aktívnych látok

Mladšia, žiarivejšia a hydratovanejšia pokožka? To je len zlomok benefitov, ktoré vám prinesie procedúra s názvom sonoforéza.

Zistiť viac
Oxygen terapia Oxygenoterapia: Liečba kyslíkom zlepšuje dýchanie i pleť

Oxygenoterapia je účinná aj ako prevencia či dokonca ako skrášľovacia procedúra. Využívajú ju športovci na zlepšenie výkonov, či kozmetické salóny.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore