Zdravie a wellness

Spoznajte 5 najstarších kúpeľov na Slovensku

Na Slovensku sa nachádza až 1300 minerálnych prameňov, ktoré slúžia ako liečivé i kvalitné stolové vody a viac ako 20 funkčných kúpeľných zariadení. Kúpeľné zariadenia nájdeme roztrúsené po celom Slovensku. Sú dobre vybavené a poskytujú služby vysokého štandardu. Niektoré majú tak dlhú históriu, že na hostí dýcha z každej miestnosti a z každého kúpeľa. Vybrali sme pre vás 5 tých najstarších.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Bardejovské Kúpele

Hlavným bohatstvom Bardejovských Kúpeľov sú prírodné minerálne vody. Desať prameňov vyviera na pomerne malej ploche. Liečivé vody využívajú hlavne na vnútornú balneoterapiu, inhalačnú terapiu a minerálne kúpele. Všetky pramene nájdeme na jednom mieste, a to v príjemnom prostredí krytej kolonády, kde ich môžeme vyskúšať formou pitnej kúry. Najvýraznejší blahodárny účinok pitných kúr je pri ochoreniach zažívacieho ústrojenstva.

Prvé zmienky o liečivých bardejovských prameňoch pochádzajú už z 13. storočia. Právom preto Bardejovské Kúpele radíme medzi jedny z najstarších kúpeľov na Slovensku. O hodnote liečivých prameňov sa ľudia v širokom okolí dozvedeli aj preto, lebo cez Bardejov viedla významná obchodná trasa spájajúca Baltské more s Balkánom. Od 18. storočia sa kúpele zmenili na lukratívnu a modernú destináciu miestnej šľachty.

Najväčšiu slávu a veľkoleposť zažili v období priemyselnej revolúcie na začiatku 20. storočia. Potom začal areál postupne chátrať, až kým kúpele neprešli modernizáciou do podoby, v ktorej ich poznáme dnes. 

Ak chcete vyskúšať vnútornú balneoterapiu formou pitných kúr a rôzne procedúry s využitím liečivej vody na vlastnej koži, navštívte Bardejovské Kúpele

Trenčianske Teplice

Kúpele Trenčianske Teplice patria k najnavštevovanejším a zároveň najstarším kúpeľom na Slovensku. Vďačia za to očarujúcej polohe kúpeľov a prírodnej sírnej termálnej vode. Napriek nadmorskej výške Trenčianskych Teplíc im okolité vrchy dodávajú ráz podhorskej klímy, ale uzavretá poloha zaručuje príjemné a pred vetrami chránené podnebie.

Prvý písomný záznam o prameňoch v Trenčianskych Tepliciach pochádza z roku 1247. Do 19. storočia patrili Trenčianske Teplice aj s liečivými termálnymi prameňmi pod Trenčiansky hrad. V roku 1835 kúpele odkúpil viedenský finančník Juraj Sina, ktorý sa postaral o ich zveľadenie a modernizáciu. V jeho šľapajách pokračovali aj jeho potomkovia – syn Šimon a dcéra Ifigénia. Šimon vybudoval hotel a rozšíril rozšíril trenčiansko-teplický kúpeľný park, zatiaľ čo jeho dcéra Ifigénia nechala postaviť kúpeľe Hammam v orientálno-maurskom štýle, ktorý sú dnes považované za najcennejšiu zachovanú historickú pamiatku Trenčianskych Teplíc.

Kúpeľná liečba v Trenčianskych Tepliciach sa zakladá na využití liečivých vlastností termálnych minerálnych prameňov a mineralizovaného bahna. Liečivá voda tu vyviera z hĺbok okolo 1200 metrov.

Ak túžite na vlastnej koži okúsiť jedinečnú liečebnú silu prírodných liečivých zdrojov z okolia Trenčína, zarezervujte si pobyt v Trenčianskych Tepliciach

Sklené Teplice

Kúpele Sklené Teplice sú zasadené v severo-západnej časti Štiavnických vrchov. Svojou vynikajúcou polohou sa dajú považovať za akúsi imaginárnu bránu do turistického raja – Štiavnické vrchy. Návštevníci kúpeľného mesta Sklené Teplice sa preto môžu okrem bežnej kúpeľnej liečby venovať aj aktívnej turistike a obdivovať krásy prírody alebo diela ľudských rúk z dôb dávno minulých v banskom regióne.

V Sklených Tepliciach vyvierajú termálne minerálne pramene s teplotou od 37 °C do 52,3 °C. Jeden z prameňov vyviera aj v prírodnej travertínovej jaskyni známej ako Parenica. Okrem termálnych minerálnych prameňov tu vyvierajú i jednoduché teplice s menším obsahom minerálov. Aj napriek tomu sa Sklené Teplice ako kúpeľné miesto dostali do povedomia až v 16. storočí. Zaslúžil sa o to známy učenec a zakladateľ balneológie Juraj Wernher, ktorý ich opísal vo svojom diele z roku 1549.

Ak si chcete jeho poznatky overiť v praxi, strávte aspoň pár dní v Sklených Tepliciach, ktoré vznikli ako drevorubačská osada, ktorej obyvatelia ťažili drevo pre bane v neďalekej Banskej Štiavnici. Blahodárne účinky termálnej minerálnej vody obec využívala od svojho počiatku.

Turčianske Teplice

V južnej časti Turca, priamo v srdci Slovenska nájdete Kúpele Turčianske Teplice. Kúpele majú jedinečnú polohu, ležia totiž na tektonickom zlome priamo na prameni termálnej minerálnej vody. Najväčším prírodným bohatstvom sú miestne minerálne pramene a termálne vody, preto bolo mesto predurčené k vytvoreniu kúpeľov. Od roku 1993 sa v Turčianskych kúpeľoch, okrem dospelých, liečia aj deti a dorast.

Prvé zmienky o turčianskych liečivých prameňoch pochádzajú z 13. storočia. Počas štyristo rokov patrili kúpele mestu Kremnica, až do roku 1949. V priebehu 20. storočia sa kúpele modernizovali a postupne pribúdali nové domy a pavilóny. V kúpeľoch Turčianske Teplice si teda na svoje prídu aj priaznivci architektonických pamiatok. Navštíviť tu môžete kaplnku sv. Jána Nepomuckého z 18. storočia v centre mesta, barokovo-renesančný kaštieľ v mestskej časti Diviaky či gotický Kostol sv. Michala v časti Turčiansky Michal. 

Ak vás teda zaujíma architektúra dôb dávno minulých a zároveň túžite rozmaznať svoje telo účinkami liečivej vody, vyberte sa na dovolenku do kúpeľov Turčianske Teplice

Lúčky

Kúpele Lúčky ležia v okrese Ružomberok v horskej doline pod úbočím Choča, na rozhraní Oravy a Liptova. V blízkosti sa nachádza vodná nádrž vodná nádrž Liptovská Mara a športové strediská Jasná a Donovaly, ktoré ponúkajú mnoho príležitostí na rekreačné a športové aktivity.

Lúčanská kúpeľná liečba sa radí k najúčinnejším liečebným metódam. Rozhodujúcim činiteľom pri komplexnej kúpeľnej liečbe je termálna minerálna voda z kúpeľného prameňa Valentína s teplotou 32 °C a termálna voda z prameňa HGL-3, v prirodzenej forme používaná v bazénoch a aj vo všetkých separátnych kúpeľoch. 

Prvá kúpeľná budova bola v Lúčkach postavená koncom 18. storočia. V minulosti mali hostia kúpeľov k dispozícii veľký dom s pohodlnými izbami a nevyhnutnou súčasťou kúpeľného domu boli aj stajne a úschovňa pre kone a koče. V polovici 19. storočia dal nový majiteľ Vojtech Kocha postaviť nový kúpeľný dom. Kúpeľný bazén bol nápájaný priamo z prameňa minerálnej vody, ktorá vyvierala v blízkych dolomitových skalách.

Stráviť pár dní pod južným úpätím Chočských vrchov v kúpeľoch Lúčky môžete od roku 1761.

Mená najstarších slovenských kúpeľov sú všetkým všeobecne známe, ale mnohokrát netušíme, aké príbehy a história sa za ich vznikom skrývajú. Navyše, každá kúpeľná lokalita a jej voda slúžia na liečenie špecifických zdravotných problémov, no využíva ich aj široká verejnosť a to ako vďaka liečivým procedúram, či termálnym kúpaliskám, ktoré vznikli v okolí mnohých slovenských kúpeľov.

Vyskúšajte si kúpeľný pobyt v slovenských kúpeľoch aj vy a pridajte sa k spokojným klientom našich kúpeľov s dlhoročnou históriou. 

Mohlo by vás zaujímať

Najluxusnejšie kúpeľné wellness hotely na Slovensku – poznáte ich?

Návšteva kúpeľov je často spojená s túžbou po relaxe a odpočinku. Luxusné wellness a kúpeľné hotely sa tešia čoraz väčšej obľube a to napriek vyššej cene. Za čo ľudia utrácajú svoje peniaze?

Zistiť viac
Kúpeľný pobyt – nielen liečba, ale aj prevencia!

Azda každý z nás to zažil na vlastnej koži – pracovná únava, stres, bolesti chrbtice Výbornou možnosťou ako predchádzať vzniku vážnejších zdravotných problémov sú kúpele a kúpeľné pobyty pre samoplatcov.

Zistiť viac
Denisa

Denisa sa stará o pútavé texty, ktoré každý číta s radosťou. Vyštudovala žurnalistiku, pracovala ako PR manažérka i ako manažérka inzercie v reklamnej agentúre. Je autorkou dvoch kníh. Vo voľnom čase sa naplno venuje svojej rodine. Všetok voľný čas trávia spolu von, a to za každého počasia. Preto každý jej deň končí rozprávkou, ktorú číta synovi a chvíľou pokoja pri dobrej knihe. Pre Denisu je písanie prácou i záľubou zároveň.

Recent Posts

Zdravotná masáž: Účinná pri bolesti chrbtice, svalov a kĺbov

Liečebná alebo zdravotná masáž sa zvyčajne používa ako doplnková terapia popri iných liečebných postupoch, ako…

2 dni dozadu

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

7 dní dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

2 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

4 týždne dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu

Masáž tváre: Jednoduchá procedúra omladí vašu pleť

Každá chceme mladistvú a zdravo vyzerajúcu pleť. Vplyvom rokov však pribúdajú vrásky a pleť chabne.…

1 mesiac dozadu