Kúpeľný pobyt – nielen liečba, ale aj prevencia!

Azda každý z nás to zažil na vlastnej koži – pracovná únava, stres, bolesti chrbtice spôsobené sedavou prácou, či rôzne únavové ochorenia z manuálnej práce. Mnohé z týchto zdravotných problémov môžu byť predzvesťou vážnejších komplikácií. V tomto prípade sú výbornou možnosťou na zabránenie vzniku vážnejších zdravotných problémov kúpele a kúpeľné pobyty pre samoplatcov.

Kúpeľný pobyt – nielen liečba, ale aj prevencia

Prevencia je najlepším liekom

Podľa odborníkov slúži kúpeľný pobyt ako prevencia a je akousi “stopkou” pre začínajúce ochorenia. Bráni tomu, aby prerástli do chronického stavu. Pretože prevencia pred vznikom zdravotných problémov je vždy jednoduchšia, ako následná liečba.

Na Slovensku, ale i vo svete, má kúpeľníctvo dlhú tradíciu. Kúpele však nemusia nutne navštevovať len klienti zdravotných poisťovní alebo ľudia v zrelom veku. V súčasnosti sa kúpele tešia veľkej obľube a návšteva kúpeľov sa tak stáva aj častou voľbou pre dovolenky vo dvojici alebo pre rodiny. Dôvodom je najmä preventívny charakter kúpeľnej dovolenky a možnosť dobitia bateriek, čo pri dnešnom uponáhľanom životnom štýle, ocení naozaj každý. 

Pobyty v kúpeľoch sú vo veľkej miere obľúbené medzi samoplatcami, ktorí si potrebujú oddýchnuť od každodenného stresu, zrelaxovať telo a myseľ a čo je najdôležitejšie, predchádzať vážnejším ochoreniam. Kúpele pre samoplatcov slúžia ako výborná prevencia a predstavujú akúsi pomyselnú stopku pre mnohé začínajúce zdravotné problémy.

Možností, kam sa vybrať do kúpeľov za prevenciou, je mnoho

Pri výbere kúpeľného pobytu pre samoplatcu máte možnosť vybrať si zo širokej škály kúpeľných zariadení, ale i rôznych typov kúpeľných pobytov. Tieto pobyty sú natoľko prispôsobené klientom, že sa pri ich výbere môžete priamo zamerať na svoj zdravotný problém.

Kúpele ako prevencia proti vyhoreniu

Jednotlivé kúpele na Slovensku, ale aj v zahraničí, sa zameriavajú na liečbu a prevenciu konkrétnych ochorení, alebo liečia komplexne viacero indikácií. Ak pozorujete, že sa cítite vyčerpaní, začínate mať zdravotné problémy, alebo sa vaše doterajšie ochorenie zhoršilo, neváhajte a podchyťte to včas. 

V prípade pracovnej vyčerpanosti vám pomôže “resetovať” už aj krátky víkendový pobyt, ktorý môžete absolvovať v ľubovoľných kúpeľoch. Ak sa u vás začínajú napríklad objavovať bolesti chrbtice v dôsledku sedavého zamestnania, vhodnou voľbou bude kúpeľný pobyt v kúpeľoch zameraných na pohybový aparát ako sú napríklad kúpele v Dudinciach či Piešťanoch.

V ponuke sú rôzne kúpeľné pobyty, ktoré sú okrem liečby zamerané aj na prevenciu konkrétnych ochorení. Obľúbené sú napríklad pobyty proti bolesti chrbtice, ktoré sú výbornou voľbou pri počiatočných problémoch s chrbticou v dôsledku sedavej práce, programy na redukciu váhy, ktoré vás môžu ochrániť pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, ktoré spôsobuje nadváha či kúpeľné pobyty na posilnenie imunity, ktorá je základom nášho zdravia. 

S výberom vhodného kúpeľného pobytu vám pomôže náš sprievodca Ako vybrať kúpeľný pobyt, alebo sa môžete obrátiť na našich skúsených operátorov.

Kúpele využívajú vzácne prírodné liečivé zdroje

Počas kúpeľného pobytu s procedúrami na vás čaká rozmaznávanie rôznymi liečivými zdrojmi. Pri kúpeľnej liečbe sa najčastejšie využívajú prírodné liečivé zdroje, ktoré dopĺňajú rôzne ďalšie procedúry. Medzi liečivé zdroje kúpeľov patrí najmä liečivá voda, ktorá svojím zložením prispieva k liečbe konkrétnych druhov ochorení. Slovensko má bohaté zásoby liečivých prameňov a liečivá voda je tak v každých kúpeľoch unikátna. 

Medzi vzácne vody patrí napríklad jódovo-brómová voda v kúpeľoch Číž, sírovodíková voda v Smrdákoch či prameň Herkules v Bardejovských Kúpeľoch, ktorému právom patrí pomenovanie po antickom silákovi. Ide totižto o najsilnejší prameň na Slovensku z hľadiska koncentrácie minerálnych látok. Liečivá voda v kúpeľoch Lúčky je zas výborná ako prevencia proti osteoporóze

Ďalšími dôležitými prírodnými zdrojmi sú liečivé bahno a rašelina, či využitie žriedlového plynu. Medzi doplnkové procedúry patria pitné kúry, magnetoterapia, elektroliečba, rôzne druhy masáží, zábaly, cvičenia, saunovanie a iné.

Kúpeľný pobyt zameraný na prevenciu obsahuje rôzne procedúry. Tie sú buď prispôsobené stavu pacienta a navrhnuté kúpeľným lekárom, alebo sú zahnuté priamo do konkrétneho pobytového balíčka. 

Kúpeľný pobyt nemusí nutne trvať týždne

Pobyt v kúpeľoch nemusí nutne znamenať, že v kúpeľoch strávite dlhší čas, dokonca až niekoľko týždňov. Kúpeľný pobyt pre samoplatcu a liečebno-preventívne pobyty sú prispôsobené svojou dĺžkou aj pre pracujúcich ľudí. Zvyčajne sa pohybujú v primeranej dĺžke (najčastejšie 4 až 6 dní) aj výhodnej cene. 

Kúpele majú svoje nenahraditeľné miesto pri prevencii mnohých ochorení. Účinok tejto liečby môže byť v tom najlepšom prípade dlhodobý. Kúpeľné alebo relaxačné pobyty môžu byť teda zaručenou prevenciou pred mnohými ochoreniami. Investícia do kúpeľného pobytu sa vám tak môže vrátiť aj v podobe obmedzenia práceneschopnosti, ktorá ide ruka v ruke s nižším príjmom. 

Prevencia v kúpeľoch aj s rôznymi zvýhodneniami

Keďže náklady na prevenciu sú vždy nižšie ako náklady na liečbu, preventívny pobyt v kúpeľoch si môžete dopriať aj zvýhodnene.

Prvou možnosťou, ako si dopriať zvýhodnený kúpeľný pobyt, je uplatnenie rekreačného poukazu od zamestnávateľa. Tento poukaz môžete uplatniť aj v slovenských kúpeľoch. V prípade, ak spĺňate nárok na získanie rekreačného poukazu, stačí oň požiadať zamestnávateľa a ten vám preplatí 55 % oprávnených výdavkov na kúpeľný pobyt, maximálne do výšky 275 € za kalendárny rok. 

Za určitých podmienok môžete získať zľavu na kúpele pre samoplatcu aj od vašej zdravotnej poisťovne. Výšku zľavy aj podmienky pre jej získanie si určujú jednotlivé zdravotné poisťovne. 

V minulosti mohli návštevníci kúpeľov využiť aj nezdaniteľnú časť základu dane na úhrady spojené s kúpeľnou starostlivosťou, avšak táto nezdaniteľná časť bola od roku 2021 zrušená. 

Kúpele pre samoplatcu predstavujú ideálnu možnosť prevencie pred rôznymi ochoreniami. Myslite na svoje zdravie a doprajte si pravidelne preventívne pobyt v kúpeľoch. Náklady spojené s kúpeľným pobytom sa vám vrátia v podobe pevnejšieho zdravia, obmedzenia času stráveného práceneschopnosťou a dlhšou schopnosťou užívať si život naplno a bez bolesti.

Mohlo by vás zaujímať

Manuálna lymfodrenáž sa vykonáva bez olejov, emulzií a mastí, aby terapeut dobre nahmatal daný problém Pozor na lymfatický opuch!

Vedeli ste, že aj naše telo má svoju? Voláme ju lymfa a tvorí lymfatický systém človeka. Celý pozostáva z lymfatických ciev a uzlín. Uzliny sa zväčšujú, čoho dôsledkom je lymfatický opuch, ktorý spôsobuje bolesti.

Zistiť viac
Jablko - ilustračný - imunita Ako posilniť imunitný systém

Máte pocit, že sa na vás lepia bacily ako včely na med? V tom prípade treba konať! Máte oslabený imunitný systém. Prinášame vám preto niekoľko rád, ktoré pomôžu posilniť obranyschopnosť vášho organizmu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore