Seniorské pobyty v kúpeľoch – dokonalá dovolenka pre seniorov

Kúpele sú pre seniorov ako stvorené. Môžete tu spoznať mnoho nových ľudí, porozprávať sa s nimi a zažiť tak aj inú spoločenskú aktivitu. Navyše, pobyt v kúpeľoch pomáha uľaviť od rôznych zdravotných obtiaži, ktoré idú často ruka v ruke s pribúdajúcim vekom. Seniorský pobyt v kúpeľoch preto predstavuje ideálnu formu dovolenky pre seniorov.

Ilustračný obrázok

Kúpele na Slovensku sú ideálne aj pre staršiu generáciu

Slovensko je plné liečivých vôd, minerálnych a termálnych prameňov. Každé kúpele a ich liečivé vody sa zameriavajú na liečbu špecifických zdravotných kúpeľov, ich služby sú dostupné aj pre verejnosť. Hotely v okolí vítajú nielen tých, ktorí si prajú zostať dlhšie a využiť balíček procedúr, ale i jednorázoví návštevníci sa môžu potešiť z kúpeľa a oddychu v krásnom prostredí. Väčšina slovenských kúpeľov má v ponuke špeciálne pobyty pre seniorov. 

Slovensko ponúka termálne, minerálne aj klimatické kúpele

Slovenské kúpele využívajú minerálne pramene s mimoriadnymi liečivými účinkami. Zameriavajú sa najmä na choroby pohybového a obehového ústrojenstva, látkovej výmeny, dýchacích ciest, nervových a ďalších ochorení. Dobré výsledky sa dosahujú aj v liečbe poúrazových stavov. 

Na Slovensku však nejde len o bohatosť termálnych a minerálnych zdrojov, ale aj výnimočné klimatické podmienky. Napríklad Vysoké Tatry sa vďaka svojej klíme a nadmorskej výške považujú za významný kúpeľný región. Vybrať dovolenku pre seniorov si tak u nás môžete až v 3 rôznych druhoch kúpeľov.

Termálne kúpele 

Termálne kúpele využívajú termálne (horúce) pramene, ktorých je na Slovensku požehnane. Okrem zážitku z kúpania má voda v termálnych kúpeľoch aj rôzne liečivé účinky. Užiť si seniorský pobyt v termálnych kúpeľoch na Slovensku môžete v rôznych lokalitách. Medzi obľúbené patria napríklad Sklené Teplice. 

Minerálne kúpele

Minerálne kúpele sú zariadenia, ktoré využívajú pramene s mimoriadnymi liečivými účinkami. Liečebná voda v minerálnych kúpeľoch obsahuje rôzne stopové prvky ako sú magnézium, sírovodík, bróm a rôzne ďalšie. Minerálne pramene sú jedným z najväčších bohatstiev Slovenska, výber seniorských pobytov v minerálnych kúpeľoch u nás je vďaka tomu dostatočne pestrý. 

Klimatické kúpele

Klimatické kúpele používajú na liečbu priaznivý vplyv prostredia, v ktorom sú situované. Ide o nadmorskú výšku, alebo zloženie ovzdušia. Na Slovensku máme viacero kúpeľov, ktoré sa môžu pýšiť označením klimatické kúpele. Seniorský pobyt v klimatických kúpeľoch môžete absolvovať napríklad vo Vyšných Ružbachoch a Novom Smokovci. 

Kúpele v zahraničí pre seniorov

Navštíviť kúpele môžete aj v zahraničí. V Českej republike vznikli mnohé kúpele pri ložiskách rašeliny, bahna, teplých a horúcich prameňov. 

Aj v Maďarsku sa prírodné liečebné kúry stávajú stále rozšírenejším spôsobom regenerácie organizmu. Mnoho zaujímavých kúpeľných destinácií sa nachádza aj v Slovinsku, ktoré sa navyše môže popýšiť aj kúskom mora, rovnako ako Poľsko.

Pobyt v zahraničných kúpeľoch, tak môže byť ideálnou formou dovolenky pre seniorov, ktorých láka spoznať aj iné krajiny.

Stredoveké české kúpele

História kúpeľov v Česku siaha až do stredoveku, keď ľudia po prvý raz spoznali liečivý a regeneračný vplyv prírodných zdrojov na ľudský organizmus. 

Medzi najobľúbenejšie zariadenia medzi seniormi patria kúpele Luhačovice, Karlovy Vary, Mariánske Lázně.

Liečivá Budapešť

V Maďarsku nájdeme najväčší počet kúpeľných miest v celej Európe. Tunajšie kúpele sa môžu pýšiť až dvetisícročnou tradíciou a históriou. 

Užiť si seniorský pobyt v kúpeľoch v Maďarsku môžete napríklad v Budapešti, kde sa nachádza takmer polovica z 500 maďarských minerálnych a termálnych prameňov.  

Kúpele pri mori

Celé územie Slovinska je doslova prepletené minerálnymi a termálnymi prameňmi. Pri liečivých prameňoch vyrástlo mnoho kúpeľov, ktoré sú dnes známe v celej Európe. Slovinsko však okrem termálnej vody ponúka aj úzky pás mora.

Medzi vyhľadávané kúpeľné strediská určite patria Moravské Toplice a Ptuj

Relax v Poľsku 

Aj náš severný sused, Poľsko, sa radí medzi krajiny bohaté na horúce termálne pramene. Seniorské pobyty v Poľsku vyhľadávajú návštevníci, ktorí očakávajú vysoký komfort pre svoj oddych a relax. Príjemná liečivá klíma radí Poľsko medzi krajiny, kde si môžete vychutnať aj pobyty v klimatických kúpeľoch na juhu vo Vysokých Tatrách. 

Benefity dovolenky v kúpeľoch pre seniorov

Pozitívnym krokom k zlepšeniu psychického a fyzického zdravia je zmena prostredia. Potvrdzujú to aj psychológovia. A pobyt v kúpeľoch takouto zmenou určite je. 

Pár dní v kúpeľnom zariadení môže navyše úplne zmeniť váš život aj po návrate domov. Mnohí hostia totiž pokračujú v aktivitách, na ktoré si zvykli počas kúpeľnej dovolenky aj doma. Ide napríklad o zdravé stravovanie alebo o aktívny pohyb. 

Dovolenka snov

Pobyt v kúpeľoch pre seniorov, to je nielen pekné ubytovanie priamo v kúpeľnom meste, ale aj výborná strava, kúpeľné či wellness procedúry alebo vstupenka na rôzne spoločenské podujatia priamo v kúpeľoch. 

V kúpeľoch dostanete aj potrebnú lekársku starostlivosť. Okrem toho, v súčasnosti sú kúpeľné zariadenia vybavené najmodernejšou technikou a poskytujú svojim klientom najkvalitnejšie procedúry. 

Vyšší vek je výhodou

Seniorské pobyty sú špeciálne navrhnuté pre potreby ľudí vo dôchodcovskom veku. Senior pobyt pomôže relaxovať a zmierniť zdravotné problémy, ktoré so sebou prináša pribúdajúci vek. Väčšina týchto pobytov zahŕňa aj lekársku prehliadku, vďaka ktorej kúpeľný lekár pomôže prispôsobiť procedúry tak, aby vám priniesli čo najvyšší úžitok.

Spravidla sú pobyty pre seniorov dostupné pre klientov nad 60 rokov, ale aj tu sa nájdu výnimky. Neprekvapte sa, keď objavíte seniorský pobyt, ktorý je možné absolvovať aj v nižšom veku (napríklad od 55 rokov) alebo dokonca bez vekového obmedzenia.

Čaro kúpeľných miest

Mnohé kúpeľné mestá majú svoje čaro. Príjemné prostredie a historické zákutia. Romantické zámky, útulné kaviarne, podmanivá príroda, ale aj pulzujúci nočný život. To všetko a oveľa viac ponúka každé kúpeľné mesto. Ktoré očarilo vás?

Túžite po seniorskom pobyte v kúpeľoch aj vy? S výberom pobytu vám pomôže náš sprievodca s názvom Ako vybrať seniorský pobyt, alebo naši skúsení operátori. Či už sa rozhodnete stráviť dovolenku v kúpeľoch na Slovensku, alebo v zahraničí, zaiste pôjde o zážitok, na ktorý budete ešte dlho spomínať.

Mohlo by vás zaujímať

Reuma vie potrápiť staré kolená Ako na reumatické ochorenia

Reumatické ochorenia sa spájajú s bolesťou. Pacientov bolia kĺby, svaly, šľachy. A hoci neexistuje prevencia a nie je možné reumu ani úplne poraziť, zmierniť jej príznaky môžu rôzne kúpeľné procedúry, ale aj zdravý životný štýl. Doprajte si veľa pohybu a slniečka, dodajte telu energiu zo správnych potravín, navštívte pravidelne kúpele na reumu a oddiaľte tak predpovedanie počasia v kostiach.

Zistiť viac
ilustračný obrázok Čo zbaliť na dovolenku pre seniora

Aj vo vyššom veku môžete žiť aktívnym životom a užívať si dovolenku, ísť do kúpeľov, absolvovať seniorský wellness pobyt a podobne. Staroba je obdobie, keď si treba užívať. Nebrzdia vás pracovné ani rodičovské povinnosti. Je na čase žiť pre seba. Či už však cestujete sám, so svojou rodinou alebo priateľmi, čaká vás neľahká úloha, a tou je balenie. S našimi radami, ale hravo zvládnete aj to.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore