Ako vybrať seniorský pobyt

Seniorský pobyt patrí medzi špeciálne pobyty určené pre ľudí vo vyššom veku, ktorí si chcú dopriať trochu relaxu, alebo práve naopak, chcú zažiť niečo nové a naplno si užiť dovolenku. Seniorské pobyty v kúpeľoch majú obrovskú výhodu, a tou je ich liečebný potenciál. Preto sú lákadlom pre všetkých, ktorí majú záujem uzdraviť svoje telo i ducha. Poradíme, ako vybrať seniorský pobyt, vďaka ktorému si odýchnete a naberiete energiu do ďalších dní.

Poradíme ako vybrať seniorský pobyt - ilustračný obrázok

Čo treba zvážiť pri výbere seniorského pobytu?

Medzi hlavné výhody seniorských pobytov patrí široká ponuka a ich cenové zvýhodnenie. Dajte si ale pozor na vekové obmedzenie. V niektorých zariadeniach hrá vek dôležitú úlohu, inde veková hranica určená nie je. Niektoré pobyty sú zas podmienené poberaním starobného či invalidného dôchodku. Najčastejšie je seniorský pobyt určený osobám nad 60 rokov. Aj toto je teda potrebné brať do úvahy. Okrem toho ešte termín, zameranie kúpeľov či cenu. S tým všetkým vám pomôžeme a s našimi radami si vyberiete ten najvhodnejší pobyt stvorený presne pre vás. 

Termín a dĺžka seniorského pobytu

Uprednostňujete nejaké ročné obdobie?

Mnohí z nás majú obľúbené ročné obdobie. Preferujete jarné počasie s prvými lúčmi slnka, letné horúčavy alebo naopak príjemný chládok jesene či zimných dní? Je však dôležité si uvedomiť, že hlavná letná sezóna je obľúbená aj pre rodiny s deťmi a vyťaženosť hotelov môže byť podstatne vyššia. Naopak, pri pobyte cez týždeň, napríklad v priebehu novembra, sa môže stať, že budete jedným z mála hostí. 

Nevadí vám ísť na pobyt mimo hlavnej sezóny?

Ako už bolo uvedené vyššie, hlavná letná sezóna znamená pomerne vysokú obsadenosť. Ľudia si užívajú letné mesiace, rodiny s deťmi prázdniny a je čas dovoleniek. Ak sa chcete vyhnúť rušnému obdobiu, vyberajte pobyt mimo hlavnej sezóny či veľkých sviatkov ako Veľká Noc, Vianoce či Silvester. V niektorých ubytovacích zariadeniach nemusí byť počas hlavnej sezóny zľavnený seniorský pobyt vôbec dostupný. 

Vyhovuje vám nižšia obsadenosť kúpeľov cez týždeň? 

Zvyčajne býva pravidlom, že obsadenosť hotela je nižšia cez pracovný týždeň ako cez víkendy či predĺžené víkendy. Ak vám vyhovuje nižšia obsadenosť, rozhodne si vyberte termín počas pracovných dní a mimo hlavnej letnej sezóny.

Ako dlho plánujete ostať v kúpeľoch?

Seniorský pobyt môže mať vopred stanovený presný počet nocí, alebo si jeho dĺžku môžete vybrať podľa časových či finančných možností. Zdá sa vám celý týždeň veľa alebo málo? Môžete ísť na taký seniorský pobyt, ktorý trvá len tri alebo päť dní, no pokojne môžete v kúpeľoch stráviť aj 2 týždne.

Má sa vám kto postarať o domov?

Ak plánujete v kúpeľoch stráviť viac dní, odporúčame zabezpečiť domácnosť aspoň prípadnou kontrolou. Pokiaľ vlastníte domáceho miláčika a nebudete ho mať kde umiestniť, vopred vás musíme upozorniť, že väčšina kúpeľov pobyt so psom neumožňuje. V takomto prípade vám odporúčame výber hotela pet friendly alebo takého, kde pobyt so psom schvaľujú za určitých podmienok (doplatok za psa, pes nemôže ostať sám na izbe a pod.). Vopred sa odporúčame informovať ohľadom podmienok vybraného ubytovacieho zariadenia. 

Lokalita

Aké prostredie máte najradšej?

Lokalita je pri výbere vášho pobytu dôležitá. Preferujete mestský život? Vyberajte veľké kúpeľné centrá uprostred väčších miest alebo kúpeľných miest. Ak máte radšej tiché prostredie hôr alebo menších obcí či mestečiek, menšie kúpeľné centrá alebo hotely v lone prírody budú pre vás to pravé. V každom prípade nezabúdajte na dobrú dopravnú dostupnosť daného miesta. 

Ako sa plánujete dopraviť na miesto pobytu?

Určite je pre vás dopravná dostupnosť veľmi dôležitá. Predsa len, dlhá cesta autom, či viacero prestupov pri cestovaní verejnou dopravou dokážu poriadne vyčerpať. Vyberte si preto radšej lokalitu, ktorá vám nie je príliš vzdialená, alebo má od vášho bydliska dobrú dopravnú dostupnosť. 

Využijete prípadnú možnosť transferu zo stanice až k hotelu?

Mnohé hotely majú k dispozícii pre klientov transfer, ktorý ich odvezie zo stanice priamo do hotela. Ak takúto možnosť daný hotel nemá, napriek tomu sa informujte o možnostiach, istotne vám odporučia kvalitnú taxislužbu za rozumnú cenu. 

Chcete cestovať do známej lokality, alebo spoznať nový kút Slovenska?

Mnoho ľudí cestuje za odpočinkom na nové neprebádané miesta. Naopak, niektorí navštevujú tie miesta, kde im ubytovanie a služby vyhovovali najviac. Ak sa rozhodnete spoznávať nové miesta, môže sa stať, že budete menej spokojní so službami ako v predchádzajúcom hoteli. Poznávanie rôznych lokalít nemusí vždy na 100 percent splniť vaše očakávania. Naopak, ak ste človek, ktorý sa prispôsobí akejkoľvek situácii a máte v sebe dobrodruha, cestovanie za novými zážitkami môže byť výborným spestrením vášho života. 

Ako plánujete tráviť voľný čas?

Ak plánujete okrem relaxu odpočívať aj aktívne, odporúčame dopredu si prezrieť možnosti voľnočasových aktivít a naplánovať program. Mnohé hotely sa nachádzajú v prostredí s mnohými turistickými atrakciami alebo sú obklopené čarokrásnou prírodou. Často majú hostia k dispozícii bicykle, možnosť zahrať si bowling, biliard, minigolf, nordic walking, joga či iné športové aktivity, vybrať sa na turistiku alebo spoznať okolie prostredníctvom náučných chodníkov. 

Seniorský pobyt - ilustračný obrázok

Zameranie kúpeľov

Potrebujete sa zotaviť zo zdravotných komplikácií?

Ak máte konkrétne zdravotné problémy odporúčame sa vopred informovať ohľadom indikácií a zamerania vybraných kúpeľov. Niektoré slovenské kúpele sa špecializujú napríklad na ochorenia kože, iné liečia viac indikácií súčasne. Existujú aj kúpele so špecifickým zameraním na konkrétne ochorenia. Možností je naozaj veľa, je však potrebné zvážiť, ktoré kúpele budú vzhľadom na váš zdravotný stav tie najideálnejšie. 

Hotel a služby

Máte nejaké zdravotné obmedzenie?

Ak máte nejaké zdravotné obmedzenie, napríklad pohybové, určite sa informujte vopred o polohe hotela, či sú všetky procedúry podávané pod jednou strechou, či je k dispozícii na izbe sprchový kút a nie vaňa, či vás výťah vyvezie na poschodie, na ktorom budete ubytovaní alebo či je hotel bezbariérový alebo čiastočne bezbariérový. Vyhnete sa tak nepríjemnému prekvapeniu, že ste si nedopatrením vybrali hotel na kopci alebo hotel bez výťahu. 

Potrebujete, aby bol prístup na procedúry bezbariérový?

Mnohé hotely na Slovensku a v zahraničí sa snažia o čo najlepšie služby, aj vrátane bezbariérového prístupu do hotela, bezbariérových izieb či prístupu do bazénov a wellness centier. Môže sa však stať, že daný hotel nebude mať výťah až ku wellness centru alebo do bazéna budú viesť schody. Ak máte vy alebo váš partner pohybové obmedzenie, vopred o tom informujte hotel a ubezpečte sa, že ste si vybrali správne.  

Aký štýl zariadenia hotela sa vám páči?

Mnohé hotely sa snažia prispôsobiť modernej dobe. Sú zrekonštruované, zariadenie je vkusné a prostredie príjemné. Niektoré hotely však na rekonštrukciu čakajú alebo rekonštruovať nebudú, ich zámerom je pôsobiť „retro”. V tom prípade samozrejme odpovedá aj cena a počet hviezdičiek. 

Je pre vás dôležitá teplota vody v bazéne?

Hotel, ktorý plánujete navštíviť, môže mať k dispozícii plavecký a relaxačný bazén, ale teplota vody nemusí zodpovedať vašim požiadavkám. Často sa stáva, že voda vám môže byť jednoducho studená a vy si svoj pobyt neužijete v plnej miere. Ak je pre vás dôležitá teplota vody, doporúčame vyberať tie hotely a kúpeľné centrá, ktoré majú k dispozícii termálne bazény s minimálnou teplotou 35 až 40 °C.

Je nejaká procedúra, o ktorú máte vyslovene záujem?

Pobyt pre seniorov väčšinou ponúka kombináciu wellness služieb a liečebných procedúr. Samozrejmosťou bývajú masáže, obľúbená je pohybová terapia, kúpeľné procedúry alebo najrôznejšie pohybové aktivity vždy podľa ponuky pobytu. 

Vďaka širokej škále ponúkaných seniorských pobytov si môžete vybrať pobyt s takým programom, ktorý vám vyhovuje najviac.

Aký typ stravovania preferujete?

Mnohé hotely majú k dispozícii kontinentálne raňajky, bufetové stoly na raňajky alebo výber z menu. Ak preferujete napríklad bufetové stoly uistite sa, že takýto typ stravovania bude k dispozícii.

Máte predpísanú diétu? 

Ak máte predpísanú diétu vopred informujte hotel o vašom stravovacom režime. Hotely sa snažia prispôsobiť sa aktuálnym zdravotným komplikáciám a sú ochotné pripraviť stavu prispôsobenú rôznym alergiám alebo vegetariánsku stravu.

Zvládnete dochádzať na procedúry?

V niektorých prípadoch sa môže stať, že budete musieť z vášho hotela na procedúry dochádzať. Vopred sa informujte ako ďaleko je potrebné dochádzať k jednotlivým procedúram, alebo či má hotel všetky služby pod jednou strechou. 

Cena

Je pre vás dôležitá zvýhodnená cena seniorského pobytu? 

Seniorský pobyt býva zvyčajne cenovo zvýhodnený. Odporúčame preto sledovať aktuálnu ponuku a využiť zľavy pre seniorov.

Máte záujem o nadštandardné služby alebo ubytovanie?

Ak máte záujem o nadštandardné služby, alebo ubytovanie vyššej kategórie, budete musieť počítať s väčšou finančnou záťažou.

Je pre vás dôležité, či sú kúpeľné a stravovacie služby zabezpečované pod jednou strechou?

Mnohé kúpele tvoria veľké hotelové komplexy so všetkými službami pod jednou strechou, aby ste nemuseli nikam dochádzať. Existujú aj hotely navzájom prepojené spojovacími chodbami. V tomto prípade musíte prechádzať z hotela do hotela, ale nemusíte ho opustiť. Ak sú pre vás dôležité všetky služby na jednom mieste vyberajte si skôr väčšie hotelové komplexy ako menšie kúpele. Počítajte v tomto prípade ale s o niečo vyššou cenou.

Očakávania

Ste spoločenský, prípadne aktívny typ?

Ak ste spoločenský typ a uprednostňujete byť v centre diania odporúčame vyberať pobyt cez víkendy, v priebehu letnej sezóny a počas letných kultúrnych podujatí. Ak ste aktívny typ, vyberajte také kúpele, aby ste mali dostatok možností ako tráviť voľný čas. Možností máte mnoho, je len na vás čo preferujete.

Uprednostňujete známu lokalitu?

Ak uprednostňujete známu lokalitu, bude na vás čakať to, na čo ste zvyknutí a s čím ste spokojní. Viete čo môžete od pobytu a hotelových služieb očakávať, ste zvyknutí na stravu i na teplotu vody v bazénoch. Ak ale navštívite inú lokalitu, môže sa stať, že vaše očakávania nebudú stopercentne naplnené a vy odídete z pobytu mierne sklamaní. 

Radi skúšate nové veci?

Naopak, ak radi skúšate nové veci, môžu byť tieto zmeny pre vás vítané. Ak radi spoznávate nové miesta, zoznamujete sa s rôznou gastronómiou a prostredím, radi stretávate nových ľudí, tak je pre vás to pravé vyberať si zakaždým rôzne miesta svojho pobytu. 

Ak ste odpovedali na všetky vyššie položené otázky, určite už viete, na aký seniorský pobyt sa túžite vydať. V prípade nejasností sa však neváhajte obrátiť ešte na našich operátorov, ktorí vám radi poradia, ako vybrať seniorský pobyt presne pre vás.

Mohlo by vás zaujímať

ilustračný obrázok Čo zbaliť na dovolenku pre seniora

Staroba je obdobie, keď si treba užívať. Nebrzdia vás pracovné ani rodičovské povinnosti. Je na čase žiť pre seba. Samozrejme, vždy berte ohľad na svoj zdravotný stav a seniorský pobyt si vyberajte podľa svojich schopností. Či už však cestujete sám, so svojou rodinou alebo priateľmi, čaká vás neľahká úloha, a tou je balenie. S našimi radami, ale hravo zvládnete aj to.

Zistiť viac
Pozor na opuchnuté končatiny. Radšej navštívte lekára. Pozor na lymfatický opuch!

Vedeli ste, že tak ako stromy majú miazgu, aj naše telo má svoju? Voláme ju lymfa a tvorí lymfatický systém človeka a pozostáva z lymfatických ciev a uzlín. Uzliny sa zväčšujú, čoho dôsledkom je lymfatický opuch, ktorý spôsobuje bolesti. Okrem tých krčných, ktoré vám lekár prehmatáva napríklad pri angíne, poznáme aj pazuchové, slabinové či zákolenné uzliny.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore