Čo zbaliť na dovolenku pre seniora

Aj vo vyššom veku môžete žiť aktívnym životom a užívať si dovolenku, ísť do kúpeľov, absolvovať seniorský wellness pobyt a podobne. Staroba je obdobie, keď si treba užívať. Nebrzdia vás pracovné ani rodičovské povinnosti. Je na čase žiť pre seba. Samozrejme, vždy berte ohľad na svoj zdravotný stav a seniorský pobyt si vyberajte podľa svojich schopností. Či už však cestujete sám, so svojou rodinou alebo priateľmi, čaká vás neľahká úloha, a tou je balenie. S našimi radami, ale hravo zvládnete aj to.

Zoznam vecí na balenie 

Zoznam vecí, ktoré budete potrebovať sa odvíja od toho, či ste muž alebo žena. Detailnejšie sa kontrolnému zoznamu pre muža venujeme v článku Čo zbaliť na wellness dovolenku pre muža, a ako už iste tušíte podrobný kontrolný zoznam pre ženy nájdete v článku Čo zbaliť na dovolenku pre ženu. Vráťme sa však späť k baliacim radám pre seniorov. 

Samozrejme, sú určité typické veci, ktoré ako senior musíte so sebou mať, hoci vaši mladší rodinní príslušníci alebo priatelia nad tým uvažovať ešte nemusia. Nebojte sa, my vám ďalej pomôžeme a doplníme do zoznamu všetko to, čo budete na dovolenke potrebovať. 

V prvom rade je nutné zbaliť všetky lieky, ktoré dlhodobo užívate. Myslite aj na nutnú rezervu a pribaľte si lieky na pár dní navyše. Pri chronických ochoreniach, ako sú vysoký krvný tlak, epilepsia alebo cukrovka, je dobré nosiť signalizačné náramky. Do batožiny je vhodné pribaliť aj základné lieky – nielen klasické analgetiká proti bolesti a horúčke, ale aj niečo proti hnačke, nevoľnostiam a na nespavosť. Podľa sezóny a cieľovej destinácie, aj na to, či využijete odpudzovače hmyzu a gél pri uštipnutí. Pre drobné úrazy pribaľte aj rýchloobväzy a obväzy.

V niektorých prípadoch môže byť neoceniteľné pribaliť si do základných osobných vecí aj lupu. Najmä ak máte zhoršený zrak. Budete si tak môcť pohodlne prečítať drobné písmo cestovných poriadkov, turistické mapy alebo jedálny lístok. Ak nosíte dioptrické okuliare, nezabudnite si pribaliť aj jedny záložné. Pre každý prípad.

Nezabudnite si so sebou zbaliť turistickú paličku, ktorá vám poskytne oporu a stabilitu nielen pri turistike. Zlepšíte si vďaka nej rovnováhu a navyše vám pomôže znížiť namáhanie kĺbov a svalov. Určite ju využijete aj pri prechádzkach po kúpeľných parkoch a mladí vám ju budú závidieť. 

Kontrolný zoznam pre seniora

K základnému zoznamu pre mužov a ženy si teda pridajte nasledovné veci. Sú to len maličkosti, ale môžu vám naozaj pomôcť. 

  • dlhodobo užívané lieky
  • základné lieky na zmiernenie bolesti, nevoľnosti, zastavenie hnačky, zníženie vysokej teploty a proti nespavosti
  • signalizačné náramky pri chronických ochoreniach
  • repelent
  • gél po uštipnutí 
  • leukoplasty a obväzy využiteľné pri drobných úrazoch
  • lupa 
  • náhradné okuliare
  • turistická palička
  • kópie dokladov

Ako zbaliť kufor

V prvom rade, by ste veľký dôraz mali klásť na výber správnej batožiny. Najvhodnejšie sú pre vás pevné kufre na kolieskach. Veľkosť batožiny ovplyvňuje, mimo iného, aj sezóna a miesto vášho pobytu. Pri balení je preto dobré myslieť na zlaté pravidlo, že ruky majú ostať voľné. S väčšou cestovnou taškou vybavenou kolieskami a praktickým príručným batohom na chrbát určite nič nepokazíte.

Do mestského prostredia oceníte aj malú kapsičku na doklady, hotovosť, fotoaparát a podobne. Nenoste ale kabelky alebo tašky na plece. Ideálnym riešením je malá taštička na telo (ľadvinka, alebo so šnúrkou okolo krku), ktorú môžete skryť pod oblečenie.

Ťažké predmety patria na spodok kufra. Začnite napríklad topánkami. Pokojne ich vypchajte ponožkami, alebo vyplňte opaskom. Treba využiť každé miesto. Prvú vrstvu vyplňte zrolovanými tričkami, teplákmi, šálom a podobne. Keď si veci zrolujete, nepokrčia sa vám. Do spodnej vrstvy patria aj tekutiny, šampóny a iné fľaše. Nezabudnite ich ešte osobitne zabaliť do vrecúška. Je to poistka, ak by sa náhodou vyliali. Takto vám neznehodnotia oblečenie, aj keby sa stala nejaká nehoda. 

Spodnú vrstvu následne prekryte rozprestretým uterákom alebo veľkým tričkom, vytvoríte tak druhé poschodie. Nasledujú košele, blúzky a nohavice. Najlepšie sa skladajú, ak majú zapnuté všetky gombíky. Navrch poukladajte mäkké predmety, napríklad mikiny. Aj druhé poschodie prekryte. 

Napokon do kufra patria malé veci každodennej potreby.

Užitočné rady

Pred odchodom na dovolenku nechajte známym kľúče od bytu a adresu, kde dovolenkujete, s kontaktom na seba a na hotel. Zbytočne ale nerozprávajte o tom, že odchádzate preč. Zabezpečte však kvôli bezpečnosti niekoho, kto vám bude vyberať schránku, starať sa o kvety, prípadne o domáce zvieratá. Nezabudnite vyprázdniť chladničku, vysypať smeti,  pozatvárať okná, vypnúť spotrebiče, vodu a plyn. 

Reflexy a vnímanie okolia sa vekom spomaľujú, preto nechajte doma všetky cenné veci, napríklad šperky alebo drahé hodinky. Vyhnete sa tým nechcenej pozornosti pozornosť vreckárov. Dávajte pozor aj na svoj mobilný telefón. Nie je na škodu nechať svoj telefónny kontakt aj na hotelovej recepcii. Ak cestujete v skupine a plánujete si individuálny program, vždy niekoho informujte o tom, kam idete a kedy sa plánujete vrátiť.

Okrem toho vám odporúčame urobiť si kópiu všetkých cestovných a osobných dokladov. Ide najmä o občiansky preukaz a kartičku zdravotného poistenia. Záložné kópie sa pre vás stanú neoceniteľnými najmä v prípade, že originálne doklady stratíte, alebo v horšom prípade vám ich dokonca ukradnú. Kópie si odložte na odlišné miesto od pôvodných dokladov. Nezabudnite aj na cestovné poistenie.

Máte svoje osvedčené tipy ako sa rýchlo zbaliť a cestovať bezpečne aj vo vyššom veku? Podeľte sa o svoje skúsenosti v komentároch.

Mohlo by vás zaujímať

Zábaly Ako na reumatické ochorenia – úľavu prinesú aj kúpele na reumu

Reumatické ochorenia sa spájajú s bolesťou. Pacientov bolia kĺby, svaly, šľachy. A hoci neexistuje prevencia a nie je možné reumu ani úplne poraziť, zmierniť jej príznaky môžu rôzne kúpeľné procedúry, ale aj zdravý životný štýl. Doprajte si veľa pohybu a kúpele na reumu a oddiaľte tak predpovedanie počasia v kostiach.

Zistiť viac
Poradíme ako vybrať seniorský pobyt - ilustračný obrázok Seniorské pobyty v kúpeľoch – dokonalá dovolenka pre seniorov

Kúpele sú pre seniorov ako stvorené. Môžete tu spoznať mnoho nových ľudí, porozprávať sa s nimi a zažiť tak aj inú spoločenskú aktivitu. Navyše, pobyt v kúpeľoch pomáha uľaviť od rôznych zdravotných obtiaži, ktoré idú často ruka v ruke s pribudajúcim vekom. Seniorský pobyt v kúpeľoch preto predstavuje ideálnu formu dovolenky pre seniorov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore