Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory? Spoznajte s nami rôzne typy manikúr a ich výhody.

Žena si kontroluje nechty a rozhoduje sa pre dokonalý typ manikúry

Manikúra – krása skrytá v detailoch

Manikúra je kozmetické ošetrenie rúk a nechtov, ktoré zvyčajne zahŕňa pilovanie a tvarovanie nechtov, odstránenie kožičky a nanesenie laku na nechty alebo iných ozdobných prvkov.

Štandardná manikúra zahŕňa aj masáž rúk, hydratačné ošetrenie a leštenie nechtov. Niektoré manikúry zahŕňajú zložitejšie úpravy, ako napríklad zdobenie nechtov, predlžovanie akrylových alebo gélových nechtov alebo špecializované úpravy problémových nechtov.

Cieľom manikúry je zlepšiť vzhľad a zdravie nechtov a rúk, ako aj poskytnúť klientovi relaxačný a rozmaznávajúci zážitok.

Manikúra je známa už viac ako 5 000 rokov. V starovekom Egypte si muži aj ženy lakovali nechty na označenie svojho spoločenského postavenia, pričom červená a čierna farba boli vyhradené pre kráľovskú rodinu. Prvý nechtový salón bol otvorený v roku 1878 v New Yorku a volal sa „Mrs. Pray’s manicure“.

8 krokov na domácu manikúru jednoduchý postup

Nestíhate ísť do salónu, alebo je pre vás návšteva salónu finančne náročnejšia? Spravte si manikúru v pohodlí vášho domova a za pár minút.

  1. Odlakujte si nechty.
  2. Namočte si ruky do teplej mydlovej vody, alebo vody s citrónom na približne 5 až 10 minút, aby ste zmäkčili kožičku.
  3. Pomocou zatláčadla na kožičku alebo drevenej tyčinky jemne zatlačte kožičku späť.
  4. Pomocou nožničiek na nechty skráťte nechty na požadovanú dĺžku a vytvarujte ich pomocou pilníka. Pilníkujte v jednom smere, aby ste zabránili štiepeniu.
  5. Na ruky naneste krém, aby ste ich zvlhčili. V drogériách nájdete aj rôzne hydratačné masky na ruky, ak potrebujete extra výživu.
  6. Na nechty naneste podkladovú vrstvu laku.
  7. Naneste svoju obľúbenú farbu laku na nechty. Naneste dve tenké vrstvy, pričom každú vrstvu nechajte medzitým zaschnúť.
  8. Naneste vrchnú vrstvu ochranného laku, aby vám manikúra vydržala čo najdlhšie.
Ružová fľaštička laku na nechty

Francúzska manikúra elegantná krása

Francúzska manikúra je klasický a elegantný štýl manikúry, ktorý sa vyznačuje bledoružovou alebo nude základnou farbou s bielymi špičkami. Je obľúbenou voľbou na svadby, špeciálne príležitosti alebo pre tých, ktorí uprednostňujú prirodzenejší a nenápadný vzhľad.

Francúzska manikúra má dlhú a zaujímavú históriu, ktorá siaha až do 30. rokov 20. storočia. Pôvodne ju vytvoril Jeff Pink, zakladateľ značky lakov na nechty Orly, ktorý chcel vytvoriť univerzálny vzhľad nechtov, ktorý by doplnil akýkoľvek outfit. Názov „francúzska manikúra“ vymyslel sám Pink, pretože tento vzhľad bol inšpirovaný prirodzenou, nenápadnou eleganciou francúzskych žien.

Francúzska manikúra sa stala populárnou v 70. a 80. rokoch 20. storočia, keď ju začali nosiť hollywoodske hviezdy. Tento trend je populárny dodnes, pričom existuje mnoho variácií a aktualizácií klasického vzhľadu.

Gélová manikúra dlhotrvajúci efekt

Gélová manikúra je typ manikúry, pri ktorej sa používa gélový lak na nechty, ktorý sa spevňuje pomocou UV alebo LED svetla. Gélový lak na nechty je známy svojou dlhotrvajúcou a odolnou povrchovou úpravou, ako aj vysokým leskom. 

Po aplikácií gélu sa vloží prst alebo celá ruka pod lampu, ktorá vyžaruje UVA lúče, na dobu od 30 sekúnd do niekoľkých minút, v závislosti od typu zariadenia. LED lampy majú oveľa kratší čas vytvrdzovania, ale je to preto, že UVA lúče, ktoré vyžarujú, sú oveľa intenzívnejšie ako bežné UV lampy.

Nadácia Skin Cancer Foundation odporúča, aby ste si pri gélovej manikúre na ruky 20 minút pred vystavením UV žiareniu naniesli SPF (UVA/UVB) opaľovací krém. Ani toto opatrenie však nechráni pred subunguálnym (pod nechtom) skvamocelulárnym karcinómom, zriedkavou, ale potenciálne agresívnou formou rakoviny kože.

UV lampy predstavujú zdravotné riziko, nezabudnite sa natrieť krémom s SPF

Ak si robíte bežnú manikúru, najbezpečnejšie je nechať nechty prirodzene vyschnúť na vzduchu. Na riziká spojené s UV lampami upozorňuje aj Cancer Counsil, ktorý odporúča používať ochranný faktor, prípadne rukavice. Odborníci, ktorí sa venujú tejto problematike sa zhodujú, že pravidelné používanie UV lámp zvyšuje riziko rakoviny a zároveň urýchľuje starnutie.

Akrylová manikúra krásne a silné nechty

Pri akrylovej manikúre sa na nechty nanáša zmes tekutého a práškového akrylu, ktorá vytvrdne a vytvorí odolný a dlhotrvajúci povrch. Akrylové nechty sú známe svojou pevnosťou a pružnosťou a možno ich tvarovať a prispôsobiť tak, aby vyhovovali akémukoľvek tvaru alebo štýlu.

Akrylové nechty vydržia až štyri týždne v závislosti od toho, ako rýchlo rastú vaše prirodzené nechty, aj preto si vyžadujú pravidelnú údržbu. Okrem toho proces odstraňovania poškodzuje vaše prirodzené nechty, preto je dôležité, aby ich odstránil odborník, čím sa minimalizuje akékoľvek poškodenie.

Shellac manikúra spojenie gélového a tradičného laku

Shellac manikúra používa hybridný lak na nechty, ktorý kombinuje výhody gélového a tradičného laku na nechty. Lak Shellac sa vytvrdzuje pomocou UV alebo LED svetla. Je známy svojou dlhotrvajúcou a odolnou povrchovou úpravou s minimálnym odlupovaním.

Shellac manikúra môže vydržať až dva týždne bez odlupovania, čo z nej robí obľúbenú voľbu pre tých, ktorí chcú dlhotrvajúce a na údržbu nenáročné nechty. Proces odstraňovania je tiež pomerne jednoduchý a možno ho vykonať pomocou acetónu a vatových tampónov. Je však dôležité, aby Shellac odstránil odborník, aby sa minimalizovalo akékoľvek poškodenie vašich prírodných nechtov.

V salónoch ponúkajú rôzne typy manikúr pre všetky typy nechtov

Parafínová manikúra jemné a hydratované ruky

Pri tomto druhu manikúry sa používa teplý parafín na zvlhčenie a upokojenie rúk a nechtov. Parafínová manikúra je známa svojimi hydratačnými a terapeutickými účinkami a je obzvlášť užitočná pre ľudí so suchou alebo drsnou pokožkou. Teplo vosku zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesť a stuhnutosť kĺbov. Okrem toho parafínový vosk zmäkčuje kožičku a uľahčiť jej zatlačenie alebo úpravu počas bežnej manikúry.

Púdrová manikúra pevná a odolná bez UV lámp

Pri púdrovej manikúre sa používa špeciálny prášok, ktorý sa nanáša na nechty a vytvára dlhotrvajúci a odolný povrch. Manikúra je známa svojou pevnosťou a odolnosťou a môže vydržať až štyri týždne. Púdrová manikúra je obľúbená, pretože je dlhotrvajúca a odolná a na vytvrdnutie nevyžaduje UV alebo LED svetlo. Rovnako ako akrylové nechty si manikúra namáčaním do púdru vyžaduje pravidelnú údržbu. Manikúru si nechajte odstrániť len u odborníka.

Pánska manikúra aj páni si zaslúžia starostlivosť

Manikúra nie je len pre ženy, aj mnohí muži si radi nechávajú robiť manikúru a starajú sa o svoje nechty. Pánska manikúra je podobná tradičnej manikúre, ale je prispôsobená špecifickým potrebám mužov. Zvyčajne zahŕňa úpravu a tvarovanie nechtov, úpravu kožičky a leštenie

Jedným z hlavných rozdielov medzi pánskou a dámskou manikúrou je, že mužské nechty bývajú hrubšie a silnejšie, čo znamená, že na dosiahnutie čistého a hladkého povrchu si vyžadujú viac tvarovania a leštenia. Dobre upravené nechty dodajú mužom uhladený a profesionálny vzhľad.

Ruská manikúra prirodzený vzhľad nechtov

Táto technika úpravy nechtov pochádza z Ruska a získala si popularitu v mnohých krajinách. Je známa aj ako „e-file“ manikúra, pretože na tvarovanie a leštenie nechtov sa používa elektrický pilník. Táto technika zahŕňa odstránenie kožičky a odumretej kože okolo nechtového lôžka, vytvarovanie nechtov do požadovanej dĺžky a tvaru a následné vyleštenie povrchu nechtov do vysokého lesku. Elektrický pilník sa používa na jemné odstránenie prebytočnej kože a presné vytvarovanie nechtu.

Ruskú manikúru často uprednostňujú tí, ktorí chcú prirodzenejší vzhľad, pretože sa pri nej nepoužívajú drsné chemikálie ani umelé predlžovanie nechtov Manikúra sa neodporúča pre osoby s veľmi tenkými alebo slabými nechtami, pretože elektrický pilník môže ešte viac oslabiť štruktúru nechtu.

Detská manikúra nežná a netoxická starostlivosť

Špeciálna starostlivosť o detské ruky zvyčajne zahŕňa zastrihávanie a tvarovanie nechtov, zatláčanie kožičky a nanášanie laku na nechty. Hlavný rozdiel medzi detskou manikúrou a manikúrou pre dospelých spočíva v tom, že používané nástroje a výrobky sú jemnejšie a bezpečnejšie pre jemnú detskú pokožku a nechty. Na nechtíky sa nanášajú laky určené špeciálne pre deti.

Detská manikúra je pre deti často zábavným a špeciálnym zážitkom a môže sa vykonávať doma alebo v salóne. Je dôležité uistiť sa, že dieťa sa cíti pohodlne a že si tento zážitok užíva, a že sú prijaté bezpečnostné opatrenia, aby nedošlo k náhodnému poraneniu alebo poškodeniu nechtov alebo pokožky.

Malé dievča lakuje nechty svojej kamarátke

Japonská manikúra krásne lesklé nechty

Japonská manikúra, známa aj ako „p-shine“, je typická lesklými a zdravými nechtami. Hlavnú úlohu hrá pasta, ktorá obsahuje výživné zložky a vitamíny, ktoré sa vyleštia hlboko do nechtového lôžka. Pasta zároveň chráni nechty pred vonkajšími vplyvmi. Tento typ manikúry je obzvlášť vhodný pre ľudí, ktorých trápia lámavé a štiepiace nechty. Ošetrenie sa zvykne ukončiť príjemnou masážou rúk.

Koľko stojí manikúra

Cena závisí od typu zvolenej manikúry. Gélové a akrylové nechty sú v porovnaní s tradičnou manikúrou drahšie. Ich cena sa pohybuje od 25 € a líši sa v závislosti od jednotlivých salónov.

Kde poskytujú manikúru

Návšteva salóna za účelom manikúry je príjemne strávený čas, kedy si oddýchnu nielen vaše ruky. Pomocou nášho wellness katalógu nájdete nechtové salóny vo vašom okolí.

Ak chcete dopriať vašim rukám extra starostlivosť a zároveň si oddýchnuť od každodenných povinností, rezervujte si skrášľovací alebo relaxačný pobyt v kúpeľoch. Príjemne strávené chvíle v piešťanských kúpeľoch alebo v kúpeľoch v Rajeckých Tepliciach vás nabijú energiou do ďalších dní.

Video

Súvisiace odkazy

Nadácia Skin Cancer Foundation – Ask the Expert: Are the UV Lamps in the Dryers at the Nail Salon Safe to Use?
Cancer Counsil – Do the UV lights used in nail salons for shellac and other nail polishes cause skin cancer?
Ultraviolet (UV) Radiation

Mohlo by vás zaujímať

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore