Odhaľte tajomstvo kineziotapingu

Objavte výhody a využitie kineziologickej pásky na úľavu od bolesti, zlepšenie krvného obehu či zvýšenie športového výkonu. Zoznámte sa s históriou tejto populárnej techniky a preskúmajte niektoré zaujímavé fakty o kineziologickej páske.

Pohľad na aplikované kineziotapingové pásky na podporu svalov a kĺbkov

Čo je to kineziotaping

Kineziotejping je terapeutická technika používaná na zmiernenie bolesti a podporu svalov a kĺbov počas aktivity. Zahŕňa aplikáciu špeciálnej elastickej pásky na konkrétne oblasti tela s cieľom zlepšiť krvný obeh, znížiť zápal a poskytnúť svalom a kĺbom dodatočnú podporu. Páska je navrhnutá tak, aby napodobňovala elasticitu a hrúbku ľudskej kože a môže sa nosiť niekoľko dní bez toho, aby spôsobovala podráždenie. Kineziotaping sa bežne používa v športovej medicíne a pri fyzikálnej terapii.

Kineziologická páska neslúži len športovcov. Kineziologickú pásku síce bežne používajú športovci na prevenciu a liečbu zranení, ale môže ju použiť každý, kto pociťuje bolesť alebo nepohodlie v dôsledku ochorenia pohybového aparátu.

Kineziologickú pásku vynašiel v 70. rokoch 20. storočia japonský chiropraktik Dr. Kenzo Kase. Dr. Kase hľadal spôsob, ako pomôcť svojim pacientom s poraneniami pohybového aparátu a rýchlejšie a účinnejšie sa zotaviť. Začal experimentovať s rôznymi typmi pások a nakoniec vyvinul novú pásku, ktorá bola elastická, priedušná a dala sa natiahnuť až na 140 % svojej pôvodnej dĺžky.

Dr. Kase nazval svoj nový vynález „kinesio tape“ a začal ho s veľkým úspechom používať u svojich pacientov. Pásku navrhol tak, aby poskytovala podporu svalom a kĺbom bez toho, aby obmedzovala pohyb. Keď sa rozšírila správa o vynáleze Dr. Kaseho, kineziologická páska sa stala čoraz viac populárnejšou medzi športovcami a zdravotníckymi pracovníkmi na celom svete.

Aké sú rôzne typy kineziologickej pásky?

Existuje mnoho rôznych značiek a typov kineziologických pások, z ktorých každá má svoje jedinečné vlastnosti a charakteristiky. Kineziopásky zakúpite v lekárňach, drogériách či v športových obchodoch. K dispozícii máte napríklad molitanové podtejpy, cross tape, fixačné tejpovacie pásky a mnoho ďalších. 

Ako funguje kineziotaping

Ide o aplikáciu špeciálnej lepiacej pásky na pokožku s cieľom zmierniť bolesti a podporiť svaly a kĺby. Pri správnej aplikácii páska nadvihne kožu, čím sa vytvorí väčší priestor medzi kožou a pod ňou ležiacimi tkanivami. To zlepšuje krvný obeh a tok lymfy, znižuje zápal a opuch a posilňuje prirodzené hojivé mechanizmy tela. Páska tiež poskytuje oporu svalom a kĺbom a zlepšuje propriocepciu, čo je schopnosť tela vnímať vlastnú polohu v priestore. 

Kineziotaping - objavte farby a vzory kineziotapingových pások

Kinesiotejp je vyrobený z pružného, priedušného materiálu na báze bavlny, ktorý napodobňuje vlastnosti ľudskej pokožky. Aplikuje sa v špecifických vzoroch, ktoré sú prispôsobené individuálnym potrebám. Môže sa nosiť niekoľko dní. Kineziotaping je neinvazívna terapia, ktorú možno použiť na liečbu širokej škály stavov, od športových zranení až po chronickú bolesť a pooperačnú rekonvalescenciu. Mnoho ľudí využíva kineziotaping pri bolestiach kolena, lakťa a ďalších nepríjemných stavoch.

Aké sú účinky a prínosy kinezitapingu

Predpokladá sa, že kineziologická páska má niekoľko účinkov a potenciálnych výhod, vrátane:

  • Úľava od bolesti: Kineziologická páska znižuje bolesť zlepšením prietoku krvi a lymfatickej drenáže, znížením tlaku na nervy a poskytnutím proprioceptívnej spätnej väzby do mozgu.
  • Zlepšenie krvného obehu: Kineziologická páska môže nadvihnutím kože a vytvorením priestoru medzi kožou a pod ňou ležiacimi tkanivami zlepšiť prietok krvi a lymfy, čo následne znižuje zápal a opuch.
  • Zníženie svalovej únavy: Kineziologická páska znižuje svalovú únavu tým, že poskytuje podporu svalom a kĺbom.
  • Zlepšenie stability kĺbov: Kineziologická páska zlepšuje stabilitu kĺbov a znižuje riziko zranenia tým, že poskytuje podporu svalom a väzom, ktoré obklopujú kĺb.
  • Zlepšenie športového výkonu: Niektorí športovci používajú kineziologickú pásku na zlepšenie svojho výkonu tým, že zlepšujú rozsah pohybu, znižujú svalovú únavu a poskytujú podporu svalom a kĺbom.
  • Podpora držania tela: Kineziologická páska sa používa na zabezpečenie posturálnej podpory.

Kontraindikácie kinezio pásky

Tu sú niektoré všeobecné kontraindikácie kinezio pásky:

  1. Kožné alergie alebo citlivosť – lepidlo v tejpe môže spôsobiť podráždenie kože alebo vyrážky.
  2. Otvorené rany alebo rany, ktoré nie sú úplne zahojené – kinesiotape môže spôsobiť ďalšie poškodenie alebo brániť procesu hojenia zraneného miesta.
  3. Hlboká žilová trombóza (HŽT) – tento stav zahŕňa krvné zrazeniny, ktoré sa môžu uvoľniť a putovať krvným obehom a spôsobiť vážne zdravotné problémy.
  4. Aktívne infekcie, zápaly alebo opuchy – používanie kinezio pásky môže zhoršiť príznaky a spôsobiť ďalšie ťažkosti.
  5. Komplikovaný krvný obeh – použitie kinezio pásky v oblastiach s narušeným krvným obehom môže spôsobiť, že sa oblasť viac prekrví. Pred použitím kinesio pásky sa vždy odporúča poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom.

Môže kineziologický tejping pomôcť pri zranení ?

Kineziologická páska pomáha pri širokom spektre zranení a stavov vrátane svalových natiahnutí, podvrtnutí kĺbov, chronickej bolesti a posturálnej nerovnováhy. Je však dôležité poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom, aby ste zistili, či je kineziologický tejping vhodný pre vaše konkrétne potreby.

Je kineziologický tejping bezpečný?

Kineziologický tejping sa vo všeobecnosti považuje za bezpečný, ak ho správne aplikuje kvalifikovaný zdravotnícky pracovník. Existuje však riziko podráždenia kože alebo alergickej reakcie a nesprávna aplikácia by mohla potenciálne zhoršiť zranenie alebo stav.

Odborník ukazuje správny spôsob aplikácie kineziotapingu na ramene, aby podporil hojenie a zmiernil bolesť

Ako dlho by som mal nosiť kineziologickú pásku?

Dĺžka nosenia kineziologickej pásky závisí od jednotlivca a konkrétneho liečeného stavu. Vo všeobecnosti sa páska nosí niekoľko dní, ale je dôležité pásku podľa potreby odstrániť a znovu aplikovať, aby sa predišlo podráždeniu pokožky.

Kde ponúkajú kineziotaping

Kineziotaping poskytujú najmä kvalifikovaní fyzioterapeuti, ktorých jednoducho vyhľadáte vďaka nášmu wellness katalógu.

Ak vás trápi zranenie či iný zdravotný problém, rezervujte si liečebný kúpeľný pobyt. V kúpeľoch v Trenčianskych Tepliciach či v Dudinciach si nielen oddýchnete, ale aj zregenerujete unavené svaly a kĺby.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Akupunktúra je prospešná aj ako podporná liečba pri redukcii hmotnosti Akupunktúra lieči bolesti

Akupunktúra má široké uplatnenie v rámci alternatívnej medicíny. Používa sa na liečbu fyzických, ale aj psychických problémov. Použitie ihiel môže niekoho odradiť, avšak procedúra nie je bolestivá a má minimálne nežiadúce účinky.

Zistiť viac
Rebox zmierňuje zápalové ochorenia a uľavuje od bolesti Rebox

Rebox je inovatívny elektroterapeutický prístroj. Toto prenosné zariadenie využíva reboxové prúdy na zlepšenie pohyblivosti, zmierňovanie bolesti a stimuláciu nervovej sústavy. Zistite viac o tom ako Rebox funguje, jeho výhody, účinky a indikácie.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore