Chvíle strávené v rajeckých kúpeľoch si môžete krátiť rôzne. Ak ste typ, ktorý neobsedí, poďte sa prejsť náučným chodníkom cez lesy a lúky. Odmenou vám v cieli bude obrov Stratený budzogáň.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Budzogáň, budzogáň, kdeže si sa len ty vzal?

Súľovské skaly sú charakteristické rôznorodým skalným reliéfom a jedinečnými skalnými útvarmi. Takým je aj prírodný výtvor zaradený medzi sedem najkrajších – Stratený budzogáň. Najľahšie ho nájdete, ak sa k nemu vyberiete náučným chodníkom priamo z Rajeckých Teplíc. Či už si odbehnete len tak z pobytu v rajeckých kúpeľoch,  alebo ste si ho naplánovali ako nenáročnú túru v rámci návštevy kúpeľného mesta, zaiste nebudete ľutovať.

Náučný chodník Stratený budzogáň vedie cestičkou ponad obec Zbyňov a ďalej pokračuje lesom až k skalnému budzogáňu. Cestou vás sprevádzajú informačné tabule, kde sa dozviete aká flóra a fauna vás obklopuje. Možno si oprášite vedomosti z prírodovedy a možno vám ich pripomenú vlastné deti. Kúsok po kúsku, ako skladačka, sa dozviete celý príbeh vzniku Strateného budzogáňa, nazývaného aj Zbyňovský budzogáň. Ako to teda naozaj bolo?

Legenda o obrovi

Povráva sa, že kedysi na svahu vrchu Žibrid rástol najmocnejší strom Hromodub. Jedného dňa si okolo neho vykračoval obor a veru strom sa mu zapáčil  Zaumienil si, že si z neho vyreže budzogáň. Ako si tak stružlikal, ani si nevšimol, koľko miazgy zo stromu vytieklo. Namojveru sa tou živicou o zem prilepil. Keď to zistil, tak od zúrivosti budzogáň o zem hodil. Ten sa premenil na skalu a stojí tam až dodnes.

Ani sa nenazdáte a s príbehom o obrovi sa pomaly dostanete až k samotnému skalnému útvaru. V hornej časti je širší, dole užší a má výšku okolo 12 m. Okrem budzogáňa pripomína aj hríb a niekto v ňom dokonca vidí zovretú päsť. Pravdou je, že vznikol vplyvom erózie vody a vetra. Ak budete cestou náučným chodníkom pozorní, zbadáte neďaleko od neho aj jeho mladšieho brata – Malý budzogáň. Ten sa však trošku ukrýva v lesnom poraste, ale je odtiaľ pekný výhľad na Lietavský hrad.

Kto má ešte chuť a silu, môže pokračovať až na vrchol Žibridu. Turisticky značená trasa už síce nie je súčasťou náučného chodníka, ale ten úžasný výhľad z vrchu stojí za to. Či už je to Súľov, Maníny, Lučanská Malá Fatra a ak už budete mať chodenia dosť, tak môžete vyraziť na cyklo-prieskum Rajeckej kotliny.

Fotogaléria

Trasa na Zbyňovský budzogáň

Trasa náučného chodníka začína pri rieke Rajčianka na okraji kúpeľného parku v Rajeckých Tepliciach. Značená je žltou turistickou značkou. Celá túra trvá približne 2,5 hodiny a zvládnu ju aj deti.

Doprava

Kúpele Rajecké Teplice sú dostupné pravidelnými linkami vlakovej a autobusovej dopravy. Mesto Žilina, odkiaľ je najlepšia dostupnosť, je vzdialené 14 km.

Parkovanie

Parkovať môžete na záchytnom parkovisku na ulici Osloboditeľov, alebo na parkovisku autobusového nástupišťa v Rajeckých Tepliciach. Obe parkoviská sú zdarma.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Náučný chodník v Rajeckých Tepliciach je voľne prístupný celoročne, bez poplatku a obmedzení.

Postrehy návštevníkov

Zaujímavé a originálne pekné miesto. Možnosť opekania. Jedno ohnisko je aj hore pri skale nad budzogáňom. Je od neho krásny výhľad na Lietavský hrad, Rozsutce a Fatranské Kriváňe. Pol hodinu pokračovania ďalej po turistickej značke sa dá dostať na Žibrid, z ktorého je krásny výhľad na Strážovské vrchy, Považie, Súľovské skaly a časť Kysúc. Zvládnete aj s detmi.
Miros L.

Pri väčšej vlhkosti sa dosť šmýka preto odporúčam horskú obuv. Z Budzogáňu je to len 25 min na vrch Žibrid odkiaľ je vidno Rajeckú dolinu aj Súľovské skaly a asi 15 min na Skaly Kačky – Babice odkiaľ sú krásne výhľady na celé údolie
Jozej B.

GPS súradnice

Stratený budzogáň: 49.1312478°, 18.6815465°

Mohlo by vás zaujímať

Starý hrad Strečno

Pravdepodobne vám bude známejší hrad Strečno. Možno ste však netušili, že má aj svojho staršieho brata – Starý hrad Varín. Stojí za to, aby ste si k nemu naplánovali svoj výlet. Naskytne sa vám odtiaľ aj jedinečný výhľad na jednu podmanivú prírodnú pamiatku.

Zistiť viac
Betlehem Rajecká Lesná

Nielen počas vianočného obdobia, ale po celý rok, môžete obdivovať v Rajeckej Lesnej  jeden z najväčších slovenských betlehemov. Výjavy zobrazené a vyrezané do dreva vás chytia za srdce a istotne si v nich nájdete svoj obľúbený kút našej krajiny.

Zistiť viac
Andrea

Andrea pracuje v spoločnosti Relaxos ako klientský pracovník, kde využíva svoje bohaté znalosti jazykov. Pri písaní pre blog Relaxosu pre zmenu praktizuje svoju náklonnosť k turistike. Okrem pravidelných informačných návštev kúpeľov a wellness hotelov (ktoré má v náplni práce) rada navštevuje slovenské hory a turistické zaujímavosti.

Recent Posts

Masáž rúk: Relaxačné techniky vás zbavia stresu aj bolesti

Neustále písanie na počítači či každodenná manuálna práca dá našim rukám poriadne zabrať. Masáž rúk…

2 dni dozadu

Zdravotná masáž: Účinná pri bolesti chrbtice, svalov a kĺbov

Liečebná alebo zdravotná masáž sa zvyčajne používa ako doplnková terapia popri iných liečebných postupoch, ako…

4 dni dozadu

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

1 týždeň dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

3 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

1 mesiac dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu