Slovenský betlehem Rajecká Lesná

Nielen počas vianočného obdobia, ale po celý rok, môžete obdivovať v Rajeckej Lesnej  jeden z najväčších slovenských betlehemov. Výjavy zobrazené a vyrezané do dreva vás chytia za srdce a istotne si v nich nájdete svoj obľúbený kút našej krajiny. Slovenský betlehem ich totiž znázorňuje mnoho.

Jasličky v Slovenskom betleheme Rajecká Lesná

Celé Slovensko ako na dlani

Drevený betlehem v Rajeckej Lesnej je pozoruhodným výtvorom, ktorého ústredným motívom je zobrazenie narodenia Ježiška. Celé dielo však stvárňuje aj dejiny a obrazy zo života slovenského ľudu. Drevené postavičky znázorňujú tradičné remeslá, zvyky a tradície z nášho územia. Natrafíte na vinobranie v Modre, práce na poli zo severných regiónov, terchovskú muziku, ždiarsku svadbu, stavanie mája, baču s ovečkami.

V betleheme nájdete taktiež naše najznámejšie pamiatky ako sú hrad Devín, Trenčiansky a Oravský hrad, katedrály v Nitre a Košiciach. V pozadí nad nimi čnie vrch Kriváň. Ďalšie vám už neprezradíme, tie si pohľadáte sami osobne, aby ste mali aj vy nejaké prekvapenie.

Celý majestátny slovenský betlehem má na dĺžku 8,5 m, široký je 2,5 m a vysoký 3,0 m. Ak by ste chceli zrátať všetky drevené figúrky a postavičky, napočítali by ste ich okolo 300. Z nich sa polovica aj pohybuje dômyselným pohyblivým mechanizmom.

Nečudo, že túto veľkoleposť ľudového rezbárstva obdivujú ľudia nielen zo Slovenska, ale z celého sveta. Či už organizované zájazdy spoza našich hraníc alebo druhého konca sveta, tak aj významné osobnosti zo spoločenského a kultúrneho života.

Krátka história vzniku slovenského betlehemu v Rajeckej Lesnej

Prvotnú myšlienku vytvoriť stály slovenský betlehem v pútnickom mieste v Rajeckej Lesnej mal vtedajší kňaz spolu so správcom farnosti. Do práce sa pustil rezbár majster Jozef Pekara z Rajeckých Teplíc. Začal v roku 1980, keď už bol na dôchodku a práce mu trvali neuveriteľných 15 rokov.

Slávnostné otvorenie tohto obdivuhodného diela bolo 26. novembra 1995. Pre tieto účely postavili Dom božieho milosrdenstva, kde na prízemí dominuje drevený betlehem. Na poschodí sa nachádza galéria, kde je prezentovaná a vystavená tvorba významných rajeckých drevorezbárov.

Fotogaléria

Zaujímavosti, ktoré ste možno o Rajeckej Lesnej netušili

  • Rajecká Lesná je pútnickým miestom s dominantou svojej Baziliky minor zasvätenej Narodeniu Panny Márie, vrátane kalvárie s krížovou cestou.
  • Historický názov obce je Frivald, preto sa aj dnes môžete stretnúť s týmto pomenovaním.
  • Sem smeruje aj vianočná pošta, ktorú píšu deti Ježiškovi.
  • Za obcou môžete obdivovať aj gejzír, ktorý síce nie je prírodným výtvorom (vytryskuje z podzemného potrubia), ale najmä v zime vytvára úchvatné ľadové útvary vysoké niekoľko metrov.

Doprava

Priame autobusové spojenie funguje z obce Rajeckej Lesnej (zo zástavky Jednota alebo Konečná) po celej Rajeckej doline od Čičmian až po Žilinu. Z križovatky cesty cez obec a cesty 1. triedy č. 64 (zastávka Rázcestie) je možné spojenie po trase Žilina – Prievidza, na ktorej premávajú spoje od Čadce a Žiliny až po Nitru, Nové Zámky a Komárno. Z Rajca premávajú prípoje na Považskú Bystricu, z Prievidze na Trenčín a Banskú Bystricu. Spojenie s obcou je teda veľmi dobré.

Železničná doprava do Rajeckej Lesnej nepremáva.

Slovenský betlehem leží len pár kilometrov od Rajeckých Teplicíc. Návštevu betlehema preto môžete spojiť aj s wellness pobytom v Kúpeľoch Rajecké Teplice.

Doprava z Rajeckých Teplíc

Rajecká Lesná leží od kúpeľného mesta Rajecké Teplice necelých 13 km. Autom ste tam do 15 minút, idete smer Prievidza. Premávajú aj pravidelné autobusové spoje medzi oboma smermi.

Parkovanie

Voľne prístupné parkovisko pre návštevníkov sa nachádza pri supermarkete Jednota, odkiaľ je to už len chvíľku k betlehemu.

Mapa miesta

Program/Akcie

Keďže sa betlehem nachádza vedľa baziliky, konajú sa tu pravidelne kresťanské púte. Hlavné sú na sviatok Najsvätejšej Trojice (pohyblivý sviatok – v máji) a na sviatok Narodenia Panny Márie (v septembri).

Postrehy návštevníkov

Neuveriteľný skvost slovenského umenia, niečo prekrásne, oplatí sa vidieť, my sme tam cestovali už niekoľkokrát aj keď sme z väčšej diaľky, len aby sme to ukázali deťom. Dokonale vyrezané figúrky, prepracované do každého detailu, väčšina z nich v pohybe (zaujme to aj menšie deti), skutočne úžasné.
Viera

Je to nádherné dielo. Deti sa nevedia odtiaľ odtrhnúť a každú chvíľu objavia ešte niečo nové, novú postavičku, nové zvieratko a podobne. 
Vladimíra

Vstupné a otváracie hodiny

Vstup je zdarma. Môžete však betlehem, jeho chod a údržbu podporiť dobrovoľným príspevkom.

Otvorené je počas pracovných dní, víkendov aj sviatkov. Výnimka platí len počas celebrovania omší, kedy je betlehem uzavretý.

Pre aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov, prosím, navštívte oficiálnu webovú stránku Slovenského betlehema, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Kontakt

Slovenský betlehem spravuje Farský úrad v Rajeckej Lesnej.

Slovenský betlehem

013 15 Rajecká Lesná

GPS súradnice: 49.04384°, 18.63508°

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok Cyklotúra Rajeckou dolinou

Rajecká dolina je stvorená nielen na turistiku, ale aj na cyklotúry. Cyklotrasa Rajeckou dolinou vás prevedie jej najkrajšími miestami. Okrem krásnej prírody na vás čakajú mnohé zaujímavostí a pamiatky tohto regiónu. Trasa je vhodná pre rekreačných cyklistov, ale aj pre rodiny s deťmi.

Zistiť viac
Chránené šujské rašelinisko Chránené šujské rašelinisko

Chránené šujské rašelinisko je národná prírodná rezervácia a unikátny ekosystém. Miestny ho nazývajú Čierne blato, názov je odvodený od čiernej rašeliny. Kedysi sa tu rašelina ťažila, dnes je toto územie útočiskom pre viaceré vzácne živočíchy a rastliny. Preto pri jeho návšteve dbajte na podmienky ochrany prírody. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore