ZOO Bratislava

Zoologická záhrada v Bratislave patrí k obľúbeným zoologickým záhradám na Slovensku. Neváhajte a vyberte sa s deťmi do ZOO Bratislava, spoznajte obľúbené, ale i ohrozené či vzácne druhy zvierat.

Lev v bratislavskej zoo

ZOO Bratislava nielen s deťmi

Bratislavská zoologická záhrada patrí k najväčším a najkrajším na Slovensku. O prvenstvo sa delí spolu s Národnou zoologickou záhradou v Bojniciach. Nájdete ju v Mlynskej doline, v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves. V súčasnosti ZOO v Bratislave zaberá plochu viac ako 35 hektárov, ktoré sú sprístupnené pre verejnosť.

S výstavbou ZOO sa začalo v roku 1959 a zoologická záhrada otvorila svoje brány verejnosti 9. mája 1960. Za tú dobu prešla podstatným rozvojom v starostlivosti o zvieratá a odchovu, o čom svedčia aj mnohé ocenenia. ZOO je zároveň aj členom rôznych medzinárodných organizácií.

Čo môžete vidieť?

Návštevníci tu majú možnosť vidieť viac ako 1000 jedincov 175 druhov zvierat. Medzi obľúbené druhy zvierat patria najmä levy juhoafrické, leopardy cejlónske či jaguáre americké. Ďalším lákadlom je výbeh zebier a žiráf.

Okrem iného mate možnosť v zoologickej záhrade vzhliadnuť aj vzácne druhy zvierat, medzi ktoré patria adax núbijský, diviak visajanský, orangutan sumatriansky, kulan turkménsky, gibon zlatolíci či hrošík libérijský.

V ZOO Bratislava nájdete:

  • Pavilón šeliem pre levy juhoafrické, tigre (biela forma), jaguára amerického a leopardy cejlónske
  • Pavilón primátov pre šimpanzy učenlivé a orangutany sumatrianske
  • Terárium a exotárium s expozíciou surikát, tropických opičiek, leňochodov, pásavcov a dvomi novými sladkovodnými akváriami Malawi a Tanganyika
  • Výbehy nosorožcov a kengúr
  • Výbeh zebier a žiráf
  • Výbehy antilop a hrošíkov libérijských
  • Prírodné jazerá plameniakov a pelikánov

Foto/Zdroj: Panda Červená v Bratislavskej ZOO / wikimedia.org, CC Zuzana 1981

Panda Červená v Bratislavskej ZOO

Výlet s deťmi do zoologickej záhrady v Bratislave môžete ukončiť oddychom v bazéne, či spojiť s pobytom pre rodiny s deťmi na neďalekom termálnom kúpalisku v Dunajskej Strede. Môžete si tak užiť spoločne nezabudnuteľné rodinné chvíle.

Služby pre návštevníkov

Okrem rôznych atrakcií majú návštevníci k dispozícii aj ďalšie služby ako napríklad ZOO Shop s pestrou ponukou suvenírov, hračiek, šperkov, kníh, hier a iných zaujímavostí. Využiť môžete občerstvenie v bufetoch, tých najmenších potešia detské ihriská alebo jazda na koníkoch.

Ak máte záujem, môžete využiť aj možnosť vyhliadkovej jazdy safari busom z námestíčka pri medveďovi na kopec k nosorožcom. Premáva v intervale 15 minút.

Zaujímavosti

  • ZOO v Bratislave ročne navštívi okolo 320 tisíc návštevníkov.
  • Bratislavská ZOO je jediná ZOO na Slovensku, v ktorej nájdete šimpanzy, žirafy či nosorožce.
  • Ako jednej z prvých ZOO v Európe sa bratislavskej zoologickej záhrade podarilo odchovať mláďatá rysa ostrovida. Tento chovateľský úspech sa pretavil i do loga ZOO Bratislava.
  • ZOO Praha a ZOO Bratislava ako prvé ZOO v zájomnej spolupráci odchovali aru zlatokrkú. 
  • Bratislavská ZOO mala najväčšiu kolekciu papagájov v ČSSR. 

Doprava

Doprava v Bratislave je zabezpečovaná rozsiahlou infraštruktúrou mestskej a diaľkovej dopravy. Bratislava ako hlavné mesto Slovenska je významným dopravným uzlom, má približne 48 km trolejbusových tratí so 106 km trolejového vedenia. V Bratislave sa takisto nachádza viacero železničných staníc, z ktorých najväčšia je Hlavná stanica. V meste funguje rozsiahla sieť MHD. Cez mesto prechádzajú aj diaľnice D1, D2 a D4 a na okraji mesta je medzinárodné Letisko M. R. Štefánika.

Ako sa dostať do bratislavskej ZOO z Thermalparku Dunajská Streda?

Termálne kúpalisko Dunajská Streda je od ZOO Bratislava vzdialené 51 km, jazda autom vám zaberie približne pol hodinu. Z Dunajskej Stredy pokračujte po rýchlostnej ceste R7 až do centra Bratislavy. Ďalej sa po ceste číslo 58 dostanete do Mlynskej doliny k bratislavskej zoologickej záhrade. Z Dunajskej Stredy do Bratislavy pravidelne premáva železničná i autobusová doprava, ideálne spojenie vám zaberie hodinu. Následne je z hlavnej stanice potrebné pokračovať MHD.

Parkovanie

Parkovisko je menšie, s kapacitou len 85 parkovacích miest.Nachádza sa priamo pred vstupom do areálu ZOO a jeho využitie je bezplatné. Vzhľadom na obmedzenú kapacitu parkoviska odporúčame využiť mestskú hromadnú dopravu alebo použiť parkovacie miesta v okolí ZOO.

Trasa

Ak sa chcete dostať do bratislavskej zoologickej záhrady, odporúčame využiť autobusové spojenie linky MHD: autobusy 30, 31, 32 , 37, 39, 92, zastávka ZOO.

Program/Akcie

V bratislavskej zoologickej záhrade sa konajú rôzne podujatia pre rodiny s deťmi, denné tábory, Bratislavské mestské dni apod. Viac informácií ohľadom aktuálnych podujatí nájdete na oficiálnej stránke ZOO Bratislava, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Základná cena vstupné sa pohybuje okolo 5,0 €. ZOO Bratislava je otvorená po celý rok aj počas sviatkov, okrem Nového roku. Otváracia doba sa líši vzhľadom na letnú a zimnú sezónu. 

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke ZOO Bratislava, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Mapa miesta

Kontakt

ZOO Bratislava
Mlynská dolina 1A
842 27 Bratislava

GPS súradnice: 48.156684°, 17.075687°

Postrehy návštevníkov

Po dlhšej dobe sme opäť navštívili Bratislavskú ZOO. Pekné výbehy a do polovice príjemný chládok aj v tejto horúčave. Prešli sme ju celú a po prejdení vrchnej časti v tomto úpeku sme boli radi, že sme dolu pod stromami. Odporúčam navštíviť a keď bude možnosť určite prídeme.
Milan P.

Dnes sme navštívili bratislavskú ZOO. Predtým sme chodili s deťmi do Bojníc takže trochu zmena. Cesta po dialnici fajn a ste tam skoro hneď. Parkovanie (v piatok ráno) v pohode, ale keď sme okolo 14tej odchádzali už bolo plno. ZOO je dosť veľké, takže sa nachodíte. Ale je tu aj alternatíva odvozu po celej ZOO ak chcete. Ak je horúce počasie tak mnoho zvierat ani asi neuvidíte, ale my sme mali šťastie na vlky aj nosorožce. Pavilón opíc obrovský a deťom sa páčili žirafy, hrochy, nosorožce a aj vlci. Pre deti atrakcie a preliezky. Bufety a pitie drahšie, ale napokon ste v Bratislave, s tým nič nenarobíte. WC v pavilóne opíc a potom po trase toi toi.
Martin G.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Dinosaury z Dinoparku nájdete rozmiestnené v celom parku Malkia park

Zábavný areál Malkia Park je výborným miestom pre celú rodinu. Nájdete tu množstvo zaujímavých a vzácnych zvierat. Najnovšie v areáli Malkia parku môžete natrafiť aj na Dinosaury z Dinoparku, ktoré potešia najmä tých najmenších.

Zistiť viac
ilustračný obrázok Čo zbaliť na dovolenku s deťmi

Cestovanie rodinu vždy stmelí. Čas strávený spolu, nové zážitky, netradičné miesta. No balenie dokáže aj rozhádať. Preto vám poradíme, ako sa vyhnúť niektorým nepríjemnostiam tak, aby vaša dovolenka začínala už balením.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore