Čo zbaliť na dovolenku pre rodinu s deťmi

Cestovanie rodinu vždy stmelí. Čas strávený spolu, nové zážitky, netradičné miesta. No balenie dokáže aj rozhádať. Preto vám poradíme, ako sa vyhnúť niektorým nepríjemnostiam tak, aby vaša dovolenka začínala už balením. Z tejto nepríjemnej činnosti môžete dokonca urobiť pre deti aj zábavu.

Aj na maličkostiach záleží

Ach to oblečenie. To je pre mamu asi najťažšie. Čo všetko dieťa bude potrebovať? Neberte deťom príliš veľa oblečenia, ale ak majú nejaké obľúbené kúsky, v ktorých sa dobre cítia, určite im ich zbaľte. Stavte na pohodlnosť a funkčnosť. Nejdete na módnu prehliadku. Navyše, nič nenahradí deťom dobrý pocit v pohodlných nohaviciach. 

Ponožiek a spodného prádla zbaľte toľko kusov, koľko dní budete na dovolenke a len pár navyše. Tieto kusy oblečenia sa dajú ľahko prať aj v hotelovej izbe. Určite nezabudnite čiapky či šiltovky, podľa ročného obdobia. Aj oblečenie prispôsobte tomu, či cestuje v lete alebo v zime, či idete leňošiť v hoteli alebo chodiť po horách a výletoch. Sledujte aj predpoveď počasia, no nezabúdajte, že búrky prichádzajú často z jasného neba.

Maminky zároveň radia, že aj keď ich deti nebývajú nikdy choré, takmer na každej dovolenke sa využije teplomer, a tak je lekárnička to, na čo dávajú pri balení najväčší pozor. Lekárnička by mala obsahovať hlavne leukoplasty a pár obväzov, dezinfekciu, nožničky a podobne. Deti často padajú, odrú si kolená, ale to vás predsa nemôže zastaviť. Doplňte aj klasické lieky na teplotu, hnačku a zvracanie. Radšej ich mať, ako nemať. V lete sa hodí aj Fenistil gél a nezabudnite kvapky do nosa proti nádche.

A napokon prichádza časť zoznamu, o ktorú sa deti hravo postarajú. Hračky. Samozrejme, platia nejaké pravidlá, s ktorými deti oboznámte. Žiadne hračky, ktoré našli na spodku v skrini. Žiadna kopa plyšákov. Žiadne objemné hračky. Ale naopak, 2 či 3 obľúbené hračky, s ktorými sa počas dňa hrajú, si určite v kufri nejaké miesto nájdu. Spoločenské hry sa síce ťažko prenášajú, ale nejaké si určite zoberte. Treba rodinu na dovolenke stmeľovať. Odporúčame pexeso a človeče, nehnevaj sa.

Aj ak nie ste mamička, ktorá preferuje sedenie pred televíziou, zoberte si tablet alebo malý notebook. Rozprávky deti zabavia aj počas dlhého upršaného dňa.

Kontrolný zoznam pre deti

Každé dieťa potrebuje niečo iné, čo záleží aj od veku. Ako príklad uveďme plienky. Bábätko potrebuje plienky, či už látkové alebo jednorazové. Ich počet sa odvíja od priemernej dennej spotreby a od dĺžky dovolenky. Väčšie dieťa ale na druhej strane potrebuje plienku len na noc, ale musíte mu zbaliť nočník. Pristupujte k nasledujúcemu zoznamu týmto spôsobom. Veci doplňte o to, čo potrebujete vy a čo vás partner.

Dokumenty a doklady

  • preukaz poistenca dieťaťa 

Dôležité veci

  • teplomer
  • lieky na bolesť a teplotu 
  • lieky na kašeľ 
  • fenistil gél
  • lieky na hnačku a zvracanie 
  • kvapky do očí a uší
  • dezinfekcia na rany 
  • obväzy
  • rýchloobväzy

Oblečenie pre deti

  • tepláky / pohodlné nohavice
  • pyžamo
  • tričká
  • ponožky / pančušky
  • spodné prádlo
  • papuče / topánky
  • mikina / sveter / vetrovka
  • pršiplášť / gumáky
  • čiapka (podľa ročného obdobia)

Kozmetika a toaletné potreby pre deti

  • detské mydlo a detský šampón
  • vlhčené obrúsky

Užitočné maličkosti pre deti

  • obľúbené hračky
  • plienky alebo nočník
  • drobnosti na jedenie, džús alebo iný nápoj na cestu
  • spoločenské hry

Ako zbaliť kufor

Každá mama vie, že balenie na dovolenku s deťmi je niekedy výzvou. Hlavne ak sú deti rozličného veku. Každé potrebuje niečo iné. Preto má každá mama nejaké zlepšováky, ktoré pri balení využíva.

Dôležitá je správna technika balenia kufra. Ťažké veci dajte na spodok ako prvé. Potom vyplňte vzniknuté medzery a škáry drobnosťami ako sú ponožky, šatky, opasok či zrolované tričko. Na vrch kufra ukladajte mäkké veci. Ak budete ubytovaní na all inclusive dovolenke v luxusnom hoteli, uteráky nechajte doma. Oblečenie môžete skladať alebo rolovať, pri rolovaní sa ho do kufra zmestí viac.

Zapojte deti už do výberu rodinnej dovolenky a neskôr im dajte priestor, nech si samostatne zbalia svoje poklady, najlepšie do malého batohu alebo kufríka na kolieskách. Vlastná batožina dodá malým cestovateľom pocit zodpovednosti a dôležitosti. Vďaka praktickým kolieskam nebude namáhaný chrbátik dieťaťa.

Ako balenie kufra s deťmi vyzerá v realite si môžete pozrieť tu:

Cestovanie do zahraničia so 6 deťmi
Balíme dieťa na dovolenku

Užitočné rady

Naznačili sme, že balenie môže byť aj zábava. Pre deti určite. Zapojte ich. To, že sa budú cítiť potrebné, pre nich veľa znamená. Dokonca si spomenú aj na tie veci a maličkosti, ktoré by ste inak zabudli a možno sa vám naozaj zídu. 

Keďže sa idete baliť s deťmi, určite si to nenechávajte na poslednú chvíľu. Veď aj do školy či škôlky sa chystáte o hodinu skôr a aj tak meškáte. Radšej nech si kufor odpočinie za dverami aj deň, či dokonca dva, ako keby ste nemali stíhať a zbytočne boli v strese. Stres na dovolenku nepatrí. Má tam zákaz vstupu. 

Deťom pripravte malý kufrík, do ktorého si môžu zbaliť hračky. Upozornite ich na to, že ten kufor si budú ťahať samé. Nech na to myslia a premyslia si, čo potrebujú a čo nie. Na chrbátik im môžete kúpiť aj malý ruksačik, do ktorého môžete uložiť džúsik a drobnosť na jedenie. 

Ako vyzerá balenie na rodinnú dovolenku či wellness pobyty u vás doma? Máte svoje osvedčené rady a tipy? Podeľte sa o ne s ostatnými mamičkami prostredníctvom komentárov.

Mohlo by vás zaujímať

Pieskové sochy Bojnice Kam s deťmi za zábavou v Bojniciach

Kam s deťmi v Bojniciach? Ak plánujete navštíviť mesto Bojnice, vaše ratolesti budú mať o zábavu postarané. Okrem známych atrakcií, tu môžete natrafiť aj na tie menšie, v blízkosti turisticky atraktívnych miest. Zabaviť sa v labyrinte zrkadiel, do sýtosti sa vyšantiť na skákacích hradoch či spoznať dinosaury, to všetko čaká na vaše deti v Bojniciach.

Zistiť viac
Stredoveký vojenský tábor, Stará Ľubovňa Stredoveký vojenský tábor Stará Ľubovňa

Chcete zažiť stredovek na vlastnej koži? Stredoveký vojenský tábor v obci Stará Ľubovňa je obrazom vojenského života v 16. storočí. Ideálne miesto nielen pre výlety s celou rodinou, ale aj tábory a školy v prírode. Vyskúšajte si historické vojenské disciplíny, akými je streľba z luku a kuše, ale aj streľba z najväčšieho funkčného katapultu na Slovensku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore