Mnohé z liečivých minerálnych vôd Slovenska vyvierajú práve vo Vysokých Tatrách. Ochutnajte aj vy obľúbenú minerálnu vodu, známu ako Smokovská kyselka. Nabrať si ju môžete bezplatne.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Pramene pomenované po bájnych dvojčatách Castor a Pollux

Smokovecká kyselka patrí k obľúbeným pitným zdrojom na území Vysokých Tatier, s priaznivými účinkami na zdravie. Vyviera na území osady Starý Smokovec, v blízkosti Grandhotela Starý Smokovec a galérie kúziel Tricklandia.

V druhej polovici 19. storočia boli dva smokovecké pramene pomenované menami Castor a Pollux, podľa dvojčiat z gréckej mytológie. Voda z nich bola veľmi obľúbená a exportovaná po celom Uhorsku.

Po víchrici, ktorá sa prehnala Tatrami v roku 2004, sa lokalita revitalizovala. Pramene  oplotili a zabezpečili. Vybudovala sa aj nová plnička vôd, vďaka ktorej sa voda z prameňov distribuuje v sklených obaloch pod názvom Tatranská minerálka.

Pod prameňmi vznikol parčík, nad výverom vody vybudovali altánok. Minerálny prameň vyteká zo zachyteného výveru rúrkou a slúži verejnosti na pitné účely. Okolie minerálneho prameňa je upravené a udržiavané, v súčasnosti je pomerne navštevované a využívané turistami.

Smokovecká kyselka a jej zloženie

Smokovecká kyselka je prírodná, hydrouhličitanová, vápenatohorečnatá, uhličitá, studená hypotonická voda. Má železité zafarbenie, hodnotou pH 3,4 a teplotou 6 °C.

Patrí k minerálnym vodám, ale obsah minerálnych látok je chudobný, pretože Tatry sú pre svoje podložie celkovo chudobné na minerálne látky. Táto voda skoro vôbec neobsahuje vápnik. Má slabý minerálny zápach a dobrú chuť. Určená je na pravidelnú konzumáciu.

Doprava

Nový Smokovec leží medzi Starým Smokovcom a Tatranskými Zrubmi. Cez osadu vedie cesta II. triedy 537 (II/537). Na svojej dĺžke 62,111 km spája mestá Liptovský Hrádok a osady mesta Vysoké Tatry. Spolu s časťou cesty I/67 od Tatranskej Kotliny po Tatranskú Javorinu nesie názov Cesta slobody.

V centre Nového a Starého Smokovca sa nachádza železničná stanica, prostredníctvom ktorej sa dostanete do ktoréhokoľvek rekreačného strediska. Nachádzajú sa tu aj autobusové zastávky. K prameňu kyselky vás zavedie aj trasa náučného chodníka – História Smokovcov, ktorej počiatočný bod začína na autobusovej stanici Starý Smokovec.

Parkovanie

Kúpele Nový Smokovec majú k dispozícii vlastné parkovisko, ktoré je spoplatnené. V Starom a Novom Smokovci môžete zaparkovať na niekoľkých vyhradených parkoviskách, taktiež za poplatok.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Železitá kyselka, riadne studená, osviežujúca, s výrazným hrdzavým sfarbením. Pekne upravený prameň s možnosťou naberania kyselky priamo do fľaše. Taktiež je pekne upravené okolie prameňa s povrchovým prevedením odtoku, kde na krásne upravenom zelenom trávniku vynikne farebný odtieň samotnej prírodnej vody.
Maruán Š.

Pekná čistá studnička v nenápadnom prostredí. Je možne si vodu napustiť. Deti sa vyhrajú aj v malých jazierkach pod ňou. Krásne prostredie. Nad kyselkou je chodník vedúci na smokoveckú vyhliadku.
Monika Z..

GPS súradnice

Smokovecká kyselka: 49.1430503°, 20.2236255°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Nenáročné turistické trasy v Tatrách pre rodiny s deťmi

Tatry istotne navštívil aspoň raz každý Slovák. Známe trasy ponúkajú dychberúce výhľady do okolia. Ak sa rozhodnete navštíviť Tatry s deťmi, v článku sa dozviete, kam sa môžete spolu vydať za rodinnou dovolenkou alebo nenáročnou turistikou, ktorú zvládnu aj tí najmenší.

Zistiť viac
11 slovenských minerálok liečilo v kúpeľoch

Minerálne vody sa stali súčasťou nášho každodenného života. Hasíme nimi nielen náš smäd, ale aj zdravotné problémy. Slovenské minerálky nemusíme hľadať len v obchodoch, často sa nachádzajú v blízkosti kúpeľných zariadení alebo sú dokonca ich súčasťou. 

Zistiť viac
Romana

Romana pracuje v spoločnosti Relaxos ako klientský pracovník. Je vyštudovaná archeologička a svoju lásku k dejinám uplatňuje aj pri písaní článkov pre blog Relaxosu. Medzi jej vášne patrí hubárčenie, takže ak ideme v rámci CK na infocestu do kúpeľov, okrem historických a turistických zaujímavostí sonduje aj okolité hubárske terény.

Recent Posts

Subaquálna podvodná masáž: Zažite liečivú silu vody a masáže

Podvodná či subaquálna masáž je jedinečný a účinný spôsob, ako zmierniť stres, bolesti a zlepšiť…

2 dni dozadu

Masáž rúk: Relaxačné techniky vás zbavia stresu aj bolesti

Neustále písanie na počítači či každodenná manuálna práca dá našim rukám poriadne zabrať. Masáž rúk…

2 týždne dozadu

Zdravotná masáž: Účinná pri bolesti chrbtice, svalov a kĺbov

Liečebná alebo zdravotná masáž sa zvyčajne používa ako doplnková terapia popri iných liečebných postupoch, ako…

2 týždne dozadu

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

3 týždne dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

1 mesiac dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

1 mesiac dozadu