Unínske hradisko Zámčisko je vyhľadávanou a obľúbenou lokalitou miestnych obyvateľov, vhodnou nielen pre nadšencov histórie, ale aj pre cykloturistov, či hubárov. Patrí dokonca medzi najkrajšie hradiská na západnom Slovensku, pričom jeho valy sú viditeľné dodnes.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Magické miesto uprostred lesov – hradisko Zámčisko

Hradisko Zámčisko sa nachádza v strede 2 km dlhého hrebeňa, v lesoch Chvojnickej pahorkatiny. Lesná cesta prechádza vonkajším valom niekdajšieho hradiska. Zámčisko je obľúbeným turistickým cieľom miestnych obyvateľov, ale aj návštevníkov kúpeľov Smrdáky. Na svoje si prídu cykloturisti aj hubári. V dubových lesoch Zámčiska žije množstvo poľovnej zveri, ale aj veľa druhov rastlín. Aj keby ste nevedeli nič o histórii tohto miesta, tunajšie lesy pôsobia magicky a tajuplne.

Náučná informačná tabuľa vás oboznámi s históriou osídlenia tejto lokality, ale prečítať si môžete aj informácie o archeologickom výskume. Pred vchodom do vrchnej časti hradiska sa nachádza drevený kríž. Je tu aj lavička na posedenie.

Kúsok od hradiska sa nachádza Hoštecná studnička s liečivým prameňom, z ktorého si môžete nabrať pitnú vodu. Južne od zámčiska sa vypína zaujímavá murovaná vyhliadková veža rozhľadňa Lipky.

Trasa na hradisko Zámčisko z obce Unín

Cesta na Zámčisko Unín nie je značená, avšak každý miestny obyvateľ ju pozná a poradí vám, ako sa tam dostanete. Za dedinou prejdete na poľnú cestu a neskôr popri vysielačoch. Potom sa držíte už len lesnej cesty, ktorá vás dovedie až k hradisku. 

Región Záhoria ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu regiónu s kúpeľným pobytom v Kúpeľoch Smrdáky a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Starobylé hradisko v Uníne bolo osídlené už v dobe bronzovej

Hradisko v lese nad obcou Unín bolo objavené v roku 1927. Patrí k najstaršiemu osídleniu chotára obce a v čase svojho najväčšieho rozmachu sa rozprestieralo na ploche 17 ha. Svoj vrchol dosiahlo v dvoch etapách, ktoré napokon skončili ničivým vyplienením.

Osídlené bolo maďarsko-věteřovkou kultúrou, ktorej príslušníci obývali nielen juhozápadné Slovensko, ale aj oblasť dnešnej Moravy a severného Rakúska. Boli výborní hrnčiari. Dominantou hradiska bola akropola a jej obrana bola zabezpečená vo viacerých obranných líniách.

Ďalšími obyvateľmi v strednej dobe bronzovej boli ľudia stredodunajskej mohylovej kultúry, ktorí svojich mŕtvych pochovávali aj s vojenskou výbavou pod mohyly. V závere mladšej doby bronzovej tu žili nositelia sliezsko-plátenickej kultúry, ktorí svojich mŕtvych spopolňovali.

Zámčisko bolo osídlené až do doby halštatskej a ojedinelé nálezy dokazujú, že tu mohlo byť aj keltské osídlenie. Najmladšie nálezy však pochádzajú z doby rímskej. Osídlenie hradiska vo veľkomoravskom období a stredoveku zatiaľ nebolo dokázané.

Fotografie

Obec Unín patrila v 15. storočí k najľudnatejším sídlam na severnom Záhorí

Unín leží na južnom úpätí Bielych Karpát v Chvojnickej pahorkatine, v juhovýchodnej časti skalického okresu. Prvá písomná zmienka o Uníne pochádza z roku 1392. Najstarší zachovaný názov obce je Wny, pričom historici sa domnievajú, že má staroslovanský pôvod. Obec patrila panstvu Holíč.

Podľa prameňov patrila obec Unín v polovici 15. storočia k najľudnatejším sídlam na severnom Záhorí. Obec Unín má výbornú geografickú polohu a to ju napokon ochránilo pred vojenskými stredovekými výpravami. Za Betlenovho povstania Unín v roku 1634 vyrabovali, až ho nakoniec prepadli turecké vojská.

Od 18. storočia tu žila 30 členná židovská komunita, ktorá mala nielen svoju školu, ale aj cintorín a modlitebňu. Počet obyvateľov značne klesol počas cholerových epidémií v rokoch 1831, 1855 a 1866. Obec navštívil v minulosti aj panovník Ferdinand II. v roku 1818 a František Jozef v roku 1902.

Doprava

Ku hradisku na Zámčisku sa dostanete pešo, ale aj na bicykli po lesnej ceste z obce Unín. 

Ako sa dostať ku hradisku Zámčisko z kúpeľov Smrdáky

Do Zámčiska sa dostanete peši aj z kúpeľov Smrdáky. Vedie sem zelená turistická značka a cesta z kúpeľov potrvá vyše hodiny.

Z obce Smrdáky premáva do obce Unín aj autobusový spoj, avšak rátajte s niekoľkými prestupmi. Z kúpeľov Smrdáky sa vydajte južne na obec Koválov, kde sa napojíte na cestu II/500 do Štefanova. Tu odbočíte doprava na cestu č. 1136, ktorá vedie do obce Unín. 

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Hradisko Zámčisko môžete navštíviť celoročne a bez vstupných poplatkov.

Postrehy návštevníkov

Obľúbené miesto, kde sa dobre bikuje, prechádza, hubári a relaxuje…
Patrik G.

Je to tam pekná prechádzka na zaujímavé miesto a je tam blízko aj rozhľadňa, tiež Hostečná studnička, doporučujem!
Ivan V.

Kontakt

Obec UnínObecný úrad Unín, č. 332908 46 UnínGPS súradnice: 48.7357078°, 17.250658°

Mohlo by vás zaujímať

Liečivý sírovodík zo Smrdák

Viete o prírodnom bohatstve v kúpeľoch Smrdáky? Voda v prameni má jednu z najvyšších koncentrácií síry v Európe. Liečivý sírovodík obohacuje pramene a bahno, ktoré tak účinne pomáhajú pri liečbe dermatologických ochorení a chorobách pohybového ústrojenstva.

Zistiť viac
Hrad Branč

Hrad Branč sa vypína na rovnomennom brale Myjavskej pahorkatiny nad obcou Podbranč. Hrad plnil v minulosti strážnu funkciu. Hrad je v súčasnosti pekne upravený, napriek tomu, že z neho po vyhorení ostala už len ruina. Ponúka krásne výhľady na kopaničiarsky kraj

Zistiť viac
Silvia

Silvia má v Relaxose na starosti úspešné vybavenie zákazníka. Vyštudovala archívnictvo a pomocné vedy historické. Získané vedomosti naplno využíva aj pri písaní článkov pre blog Relaxosu. Mimo práce sa naplno venuje svojej rodine a dvom deťom. Podnikajú spolu vychádzky do prírody spojené s návštevou zaujímavých miest. Na infocestách sa snaží na kúpele pozerať očami rodiča a posudzuje vhodnosť lokality pre rodiny s deťmi.

View Comments

  • Ahoj , v bloku sú nesprávne použité niektoré obrázky.
    V časti- Zámčisko Unín na fotografiách sa obrázky č.1,2,4, tam kde sú ako zdroje uvedené Hradiská.sk a Ladislav Šubovič, nevzťahujú na toto miesto.
    Tieto fotografie sú z hradisko Zámčisko nad Modrou, okr. Pezinok.
    Ak máš záujem, môžem pridať správne obrázky. :-)

    Ladislav Šubovič
    subovic@centrum.sk

    • Ahoj, ďakujeme za spätnú väzbu.
      Verím, že sme odstránili už všetky nedostatky fotogalérie a samozrejme uvítame jej rozšírenie o tie správne ;).

Recent Posts

Masáž rúk: Relaxačné techniky vás zbavia stresu aj bolesti

Neustále písanie na počítači či každodenná manuálna práca dá našim rukám poriadne zabrať. Masáž rúk…

18 hodín dozadu

Zdravotná masáž: Účinná pri bolesti chrbtice, svalov a kĺbov

Liečebná alebo zdravotná masáž sa zvyčajne používa ako doplnková terapia popri iných liečebných postupoch, ako…

3 dni dozadu

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

1 týždeň dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

2 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

4 týždne dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu