Jedna z unikátnych jaskýň svetového významu sa nachádza aj u nás na Slovensku. Určite ste už počuli o Dobšinskej ľadovej jaskyni v národnom parku Slovenský raj. Obrovské masy ľadu pomerne v malej nadmorskej výške vás nielen prekvapia, ale v horúcom dni aj poriadne schladia. Ak ste ju ešte nenavštívili, istotne neváhajte, tak ako množstvo návštevníkov prichádzajúcich doslova z celého sveta. 

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Doba ľadová v 21. storočí

Od pradávna bol otvor do dobšinskej jaskyne známy ako ľadová diera. Vtedy ešte nikto netušil, aký skvost sa ukrýva v podzemí. Svojho objavu sa dočkala až koncom 19. storočia a postupným bádaním sa zistil jej rozsah aj vznik. Hlavnú a najrozsiahlejšiu časť jaskyne tvorí obrovská dutina s niekoľkometrovou vrstvou ľadu. Tvorí samostatné a najznámejšie časti pomenované Veľká a Malá sieň, Ruffínyho koridor, Prízemie.

Najväčšia hrúbka ľadu, až 26,5 m je práve vo Veľkej sieni. Ľadovú výzdobu v Dobšinskej jaskyni vytvárajú predovšetkým ľadové vodopády, stalagmity, stĺpy a podlahový ľad s objemom vyše 110 000 m3. Síce to voľným okom nezbadáte, ale ľad sa každoročne pohybuje o 2 – 4 cm a jeho plynulá obmena trvá asi tak 2 000 rokov. Nepatrný čas pre jaskyňu, nekonečne dlho pre jeden ľudský život. V hornej nezaľadnenej časti jaskyne sa vytvorila aj sintrová výzdoba a vplyvom riečneho pôsobenia zas horizontálne chodby a siene s typickým oválnymi tvarmi. 

Podmienky na vznik ľadovej jaskyne sa naskytli, keď sa zrútil obrovský strop a prerušila sa chodba medzi Dobšinskou jaskyňou a Stratenskou jaskyňou (ide o rozsiahly krasový systém na Slovensku, zatiaľ nie je sprístupnená). Tým sa vytvoril priestor na prúdenie studeného vzduchu cez horný otvor (v súčasnosti je to vchod do jaskyne) a zamŕzanie presakujúcich zrážok. Počiatky zaľadnenia siahajú až do doby ľadovej pred 300 000 rokmi.

Priemerná ročná teplota vzduchu v Dobšinskej ľadovej jaskyni sa pohybuje od -4 °C do 3,5 °C a relatívna vlhkosť vzduchu od 75 až do 98 %, podľa toho, v ktorej časti jaskyne sa pohybujete. Čiže nič pre zimomravcov. Stačí sa však teplejšie obliecť a prehliadku zvládnu všetci – od malých až po veľkých. Trochu chladu stojí za tú námahu. Odmenou vám budú úžasné a jedinečné ľadové výtvory, ktoré príroda každý rok sčasti obmieňa, aby sa nám neomrzeli.

Fotografie

Historické míľniky Dobšinskej ľadovej jaskyne

  • V roku 1870 objavil jaskyňu Eugen Ruffíny spolu so spoločníkmi.
  • Už v roku 1871 bola Dobšinská ľadová jaskyňa sprístupnená verejnosti najmä vďaka mestu Dobšiná.
  • 1887 do jaskyne zaviedli elektrinu a stala sa tak prvou elektricky osvetlenou jaskyňou na svete.
  • V roku 1893 sa uskutočnilo v Dobšinskej ľadovej jaskyni prvé letné korčuľovanie, ktoré sa môže popýšiť celosvetovým  prvenstvom.
  • 1953 – 1954 sa vykonala generálnu opravu elektrického osvetlenia a celej prehliadkovej trasy.
  • V roku 2000 bola Dobšinská ľadová jaskyňa zapísaná do svetového prírodného dedičstva UNESCO, kde sú zapísané aj iné slovenské jaskyne ako napríklad Domica, Gobmasecká jaskyňa, ale aj hradná jaskyňa Bojnického zámku.

Stredné Slovensko ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Neďaleko Dobšinskej ľadovej jaskyne ležia aj známe klimatické kúpele v Smokovci. Návštevu jaskyne preto môžete spojiť aj s wellness pobytom v Novom Smokovci, ktoré ležia v srdci Vysokých Tatier. Ak ste sa do jaskyne vydali aj s deťmi, tak rodinný výlet môžete zakončiť oddychom v bazéne v neďalekom Aquaparku Poprad a užiť si tak spoločne nezabudnuteľné rodinné chvíle.

Zaujímavosti, o ktorých ste možno netušili

  • Až do roku 1946 bolo v ľadovej jaskyni povolené počas celého roka korčuľovanie pre verejnosť. V 50-tych rokoch v nej ešte trénovali známy československý krasokorčuliar Karol Divín aj rota vojenských rýchlokorčuliarov.
  • Dobšinská ľadová jaskyňa patrila medzi prvé osvetlené jaskyne na svete.Osvetlenie horákmi tu zaviedli už v roku 1882 a elektrické osvetlenie v roku 1887. Druhou našou osvetlenou jaskyňou bola Belianska jaskyňa v TANAPe.
  • V roku 1890 sa vo Veľkej sieni usporiadal koncert na počesť arcivojvodu Karola Ľudovíta Habsburského.
  • Ani filmári neobišli Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Nakrúcali sa tu niektoré scény z rozprávky Popolvár najväčší na svete.
  • Každý rok je vplyvom namŕzania ľadová výzdoba trochu iná a niektoré úseky trasy musia jaskyniari pred otvorením sezóny vysekávať do ľadu odznova.
  • V júli roku 1893 sa tu dokonca konala “Prvá ľadová slávnosť”, kvôli ktorej sa upravila a zarovnala ľadová plocha na dĺžku 120 metrov a šírku až 60 metrov. Pred 300 divákmi sa predviedlo približne 100 krasokorčuliarov a kapela, na tóny ktorej sa tancoval valčík a štvorylka.
  • V Dobšinskej ľadovej jaskyni má zimovisko až 12 vzácnych druhov netopierov. A to je dôvod, prečo nie je celoročne otvorená. Jednak, aby sa nerušili zimujúce netopiere a jednak, aby sa dal čas a priestor na vytvorenie novej zamrznutej výzdobe.

Turistické trasy

Keďže sa Dobšinská ľadová jaskyňa nachádza v Národnom parku Slovenský raj, celé okolie je popretkávané turistickými trasami. Ponúkame vám tipy na niektoré z nich.

Náučný chodník Dobšinská ľadová jaskyňa

Nenáročný lesný chodník vhodný aj pre rodinky s deťmi, ku ktorému vás privedie modrá turistická značka od parkoviska. Je obojsmerný a má dĺžku len 470 metrov. Z jednotlivých informačných tabúľ sa dozviete o Národnom parku Slovenský raj, o prírodnej rezervácii Stratená, v ktorej sa práve nachádzate, o tamojšej flóre a faune a aj samotnej ľadovej jaskyni. A ani sa nenazdáte a chodník vás privedie až priamo k vstupu do jaskyne. 

Tarzania Dobšinka

Lanový park pre veľkých aj malých milovníkov adrenalínu. Natrafíte naň cestou k Dobšinskej ľadovej jaskyni, približne na začiatku náučného chodníka. Nebojte sa. Pred pádom budete istení bezpečnostným lanom, takže si bez obáv užijete výšku, lezenie aj lanovú dráhu. Aspoň si overíte vaše schopnosti a zručnosti. Ani deti neobídu nakrátko. Pre nich je pripravená detská verzia nízko nad zemou. S lezeckou prilbou a istením sa budú cítiť ako praví lezci a možno budete mať problém ich odtiaľ odtrhnúť.

Náučný chodník mokrade Hnilca

Chodník sa začína blízko železničnej stanice Dobšinská ľadová jaskyňa (neďaleko parkovísk). Ide o nenáročnú približne polkilometrovú trasu, ktorá vás prevedie mokraďami horného toku Hnilca s jeho vzácnymi biotopmi. Viac sa o nich dozviete z informačných tabúľ. Niektoré úseky sú podmočené, nemajte však obavy, prejdete po nich suchou nohou po drevených mostíkoch. Náučný chodník vás znova privedie tam, odkiaľ ste začali.

Dedinky – Dobšinská ľadová jaskyňa

Ide o stredne náročnú trasu, ani nie tak svojím stúpaním ako dĺžkou. Odmenou vám však budú  úchvatné scenérie, či už na Palcmanskú Mašu, Stratenskú dolinu a okolité vrchy Slovenského raja. Trasa je dobre značená. Stačí sledovať turistické značky a tabule.

  • Začiatok trasy – Dedinky (parkovisko, autobusová zastávka).
  • Koniec trasy – osada Dobšinská ľadová jaskyňa.
  • Dĺžka – 15 km, na trase nájdete všetky turistické značky od zelenej, červenej, modrej až po žltú (, , , ) časová náročnosť – cca 5 hodín.

Areál bežeckého lyžovania Dobšinská ľadová jaskyňa

Bežecké lyžovanie v tejto oblasti má dlhú tradíciu. Avšak až revitalizácia tratí umožnila po rokoch stagnácie znovu objaviť tento krásny kút prírody aj pre bežkárov. Vytvorili sa dlhšie a kratšie okruhy, pričom každý využíva určitú časť z hlavného najdlhšieho úseku, ktorý má 4,5 km. V priestore štartu/cieľa je príjemný drevený altánok, kde si môžete oddýchnuť, posedieť odložiť veci a na informačnej tabuli naštudovať mapu tratí. Keďže bežky sa tešia čoraz väčšej obľube, určite nevynechajte trate v nádhernom národnom parku Slovenský raj.

Doprava

Dobšinská ľadová jaskyňa je dobre prístupná z viacerých smerov. Autom sa dostanete z Brezna (59 km), z Popradu (30 km), zo Spišskej Novej Vsi (38 km) a z Rožňavy (38 km). Zo všetkých smerov premáva aj pravidelná autobusová doprava. Ak radi cestujete vlakom, ten premáva len zo smeru od Brezna. 

Doprava z kúpeľov Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec sú od Dobšinskej ľadovej jaskyne vzdialené 43 km. Premáva aj pravidelná autobusová doprava, treba však počítať s prestupom v Poprade.

Parkovanie

Niekoľko parkovísk sa nachádza priamo vedľa hlavnej cesty v osade Dobšinská ľadová jaskyňa. Sú rozdelené na viacerých prevádzkovateľov, aj preto sa poplatok za parkovanie líši podľa parkovacieho miesta. Cena sa pohybuje od 5 € za osobné auto.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Cesta do jaskyne viedla krásnym lesom, bola síce dlhšia, ale cieľ stál za to. Asi tak v polovici cesty čaká deti zábavná atrakcia – laná a preliezky v korunách stromov. Jaskyňa je krásna a je tam príjemný chlad a dobre dýchajúci vzduch. Páčilo sa aj mojim teenagerom, boli doslova očarení podzemím.. Hore občerstvenie nenájdete, je tam však okienko so suvenírmi a čisté wc. Odporúčam.
Monika M.

Masy ľadu v podzemí ,ktoré ma vždy fascinujú . Z jari vždy najkrajšie ľadové výzdoby,v lete fantastické schladenie. Navštívil som ju už asi 5x a určite pôjdem znova.
Martin T.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstupné pre dospelú osobu je od 9,00 €. Deti, študenti a seniori majú zľavnené vstupné. Za vyhotovenie fotiek alebo videa si priplatíte od 10,00 €.

Prvý vstup do jaskyne je od 9,00 hod, posledný je o 16,00 hod. Jaskyňa je otvorená od mája do septembra.

Prehliadka trvá 30 minút. Zvyčajne je vstup do jaskyne každú hodinu, avšak v čase zvýšenej návštevnosti, najmä v letných mesiacoch, sú vstupy organizované priebežne v intervaloch.

Aktuálny cenník a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Dobšinskej ľadovej jaskyne, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Upozornenie

Aj keď sa nájdu otužilci, ktorí celú prehliadku jaskyne absolvujú v tričku a v šortkách, odporúčame vám teplejšie oblečenie a pevnú nešmykľavú obuv. Predsa len pôjdete do podzemia, kde sa teplota pohybuje okolo bodu mrazu.

Video

Kontakt

Dobšinská Ľadová Jaskyňa049 71 Dobšinská Ľadová JaskyňaGPS súradnice: 48.8680000°, 20.3024998°

Mohlo by vás zaujímať

Tricklandia Starý Smokovec

Triky, kúzla, čáry – máry. Nie, nebojte, ide len o to prvé. Triky vytvára optická ilúzia a vy sa ocitnete v nevídanom svete, kde mozog neuverí tomu, čo oči vidia, alebo naopak? Vitajte v Tricklandii v Starom Smokovci.

Zistiť viac
Múzeum TANAPu

Patríte k milovníkom prírody a obzvlášť tej tatranskej? Navštívte Múzeum Tatranského národného parku, kde môžete bližšie spoznať tatranskú faunu a flóru, ba aj ďaleko viac.

Zistiť viac
Andrea

Andrea pracuje v spoločnosti Relaxos ako klientský pracovník, kde využíva svoje bohaté znalosti jazykov. Pri písaní pre blog Relaxosu pre zmenu praktizuje svoju náklonnosť k turistike. Okrem pravidelných informačných návštev kúpeľov a wellness hotelov (ktoré má v náplni práce) rada navštevuje slovenské hory a turistické zaujímavosti.

Recent Posts

Zdravotná masáž: Účinná pri bolesti chrbtice, svalov a kĺbov

Liečebná alebo zdravotná masáž sa zvyčajne používa ako doplnková terapia popri iných liečebných postupoch, ako…

3 hodiny dozadu

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

5 dní dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

2 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

4 týždne dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu

Masáž tváre: Jednoduchá procedúra omladí vašu pleť

Každá chceme mladistvú a zdravo vyzerajúcu pleť. Vplyvom rokov však pribúdajú vrásky a pleť chabne.…

1 mesiac dozadu