Kráter v areáli kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch je prírodné jazierko a najväčší travertínový kráter na Slovensku, naplnený termálnou minerálnou vodou. Kúpanie v ňom je oficiálne zakázané, no môže sa stať, že napriek zákazu narazíte na odvážlivcov, ktorí neodolajú a jazierko skúšajú na vlastnej koži. Zvážte však sami, či je to vhodné, nakoľko ide o chránenú prírodnú pamiatku európskeho významu.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Ružbašský kráter

V kúpeľoch Vyšné Ružbachy v areáli kúpeľného parku sa nachádza jedinečný prírodný výtvor – travertínový kráter. Od roku 1967 patrí medzi chránené prírodné útvary Slovenska. Je naplnený termálnou vodou s teplotou viac ako 20 °C. Vznikol prepadnutím travertínovej kopy a je ohraničený travertínovým valom, ktorý mu dodáva jedinečný vzhľad.

Krátery vo Vyšných Ružbachoch – malý slovenský Island

Travertínový kráter má kruhový tvar s priemerom 20 m a hĺbkou cca 3 m. Jazierko lemuje obruba, ktorá má výšku asi 1 m a šírku 2 m. Nachádza sa na ploche cca 300 m². Voda v jazierku pochádza z Belianskych Tatier, kde sa vplyvom vápencov a dolomitov mineralizuje. Putuje ďalej pod súvrstviami flyša Spišskej Magury a potom vyviera na povrch.

Prameň vyviera v strede travertínovej kopy v hĺbke asi 4 metre. Voda je silne mineralizovaná so stálou teplotou vody asi 20 – 23 °C. Cez trhliny na dne unikajú do vody plyny oxidu uhličitého. Jazierko v zimnom období nezamrzne a o to viac láka turistov. Kúdolmi vodnej pary v zimnom období pripomína Island. Má ustálený vodný režim. Napája ho prameň s výdatnosťou 8 litrov za sekundu.

Ďalšie krátery vo Vyšných Ružbachoch

Vo Vyšných Ružbachoch sa nachádzajú aj ďalšie krátery, ktoré sú však menej známe a nie sú vyplnené vodou. Ide o Kaplnkový kráter, ktorý sa nachádza na okraji kaplnky. Ďalší sa nazýva Smerdžonka, ale známejší je viac pod názvom Jama smrti, nakoľko z neho uniká oxid uhličitý.

Fotografie – súčasnosť a história

Trasa

Ku kráteru vedie cesta kúpeľným parkom buď okolo travertínového vodopádu, alebo po červenej turistickej značke okolo termálneho prameňa.

Doprava k travertínovému kráteru vo Vyšných Ružbachoch

Vyšné Ružbachy sa nachádza v okrese Stará Ľubovňa. Od okresného mesta sú kúpele vo Vyšných Ružbachoch vzdialené asi 15 km, od obce Nižné Ružbachy asi 3 km. Z obce Nižné Ružbachy sem vedie cesta 3. triedy č. 3124. 

Na konci obce Vyšné Ružbachy odbočíte doľava a zaparkujete na parkovisku pred kúpeľmi. Pokračujete ďalej kúpeľným parkom okolo travertínového vodopádu až ku ružbašskému kráteru. Kráter sa nachádza v areáli kúpeľov a kúpeľného parku Vyšné Ružbachy

Zo Starej Ľubovne, z obce Nižné Ružbachy a z Podolínca premáva do Vyšných Ružbách priamy autobusový spoj. Pokiaľ sa sem vyberiete z Kežmarku, rátajte s jedným prestupom.  

Parkovanie

Pri kráteri je reštaurácia, kde môžete parkovať na menšom parkovisku. Kúsok ďalej sa nachádza súkromné platené parkovisko. 

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Kráter vo Vyšných Ružbachoch je prístupný celoročne bez poplatkov. Kúpanie v ružbašskom kráteri je oficiálne zakázané. Okúpať sa môžete priamo v kúpeľoch alebo na termálnom kúpalisku Izabela.

Postrehy návštevníkov

Aj napriek zákazom sme neodolali a vykúpali sa v kráteri, hodne pršalo o to zážitok silnejší, miesto úžasné. Areál kúpeľov ma nádherný park a niekoľko kyslikovych túr.
Anton I.

Pekné upravené prírodné prostredie. Upravený priestor okolo krátera. Krásna priezračná čistá voda, ktorá Vás láka aby ste sa do nej ponorili a oddýchli v jej objatí. Naozaj krásne prostredie stvorené na pokojný odpočinok. A ako dodatok, neďaleko od krátera sa nachádza štýlová reštaurácia Kamenný dvor s bohatou ponukou kvalitných jedál.
Imrich M. 

Video

Kontakt

Obec Vyšné RužbachyVyšné Ružbachy 243065 02 Vyšné Ružbachy GPS súradnice: 49.3057535°, 20.5604411°

Mohlo by vás zaujímať

Ľubovniansky hrad

Vedeli ste, že na Ľubovnianskom hrade bol väznený kráľ Madagaskaru Móric Beňovský? Okrem toho tu istý čas ukrývali aj poľské korunovačné klenoty, ktorých repliky si môžete pozrieť v rámci prehliadky. Skanzen pod hradom vám priblíži život na dedine v minulosti a je tu pripravených množstvo atrakcií pre deti.

Zistiť viac
Hrad Branč

Zrúcanina hradu Branč sa vypína na rovnomennom brale Myjavskej pahorkatiny nad obcou Podbranč. Vzhľadom na svoju polohu mal hrad v minulosti strážnu funkciu. Hrad Branč je v súčasnosti pekne upravený, napriek tomu, že z neho po vyhorení ostala už len ruina. Ponúka krásne výhľady na malebný kopaničiarsky kraj

Zistiť viac
Silvia

Silvia má v Relaxose na starosti úspešné vybavenie zákazníka. Vyštudovala archívnictvo a pomocné vedy historické. Získané vedomosti naplno využíva aj pri písaní článkov pre blog Relaxosu. Mimo práce sa naplno venuje svojej rodine a dvom deťom. Podnikajú spolu vychádzky do prírody spojené s návštevou zaujímavých miest. Na infocestách sa snaží na kúpele pozerať očami rodiča a posudzuje vhodnosť lokality pre rodiny s deťmi.

Recent Posts

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

5 dní dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

2 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

4 týždne dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu

Masáž tváre: Jednoduchá procedúra omladí vašu pleť

Každá chceme mladistvú a zdravo vyzerajúcu pleť. Vplyvom rokov však pribúdajú vrásky a pleť chabne.…

1 mesiac dozadu

Chemický peeling: Účinná procedúra alebo prežitok?

Chemický peeling je kozmetické ošetrenie, ktoré sa používa na exfoliáciu, zjemnenie vrások, jaziev a pigmentácií.…

2 mesiace dozadu