Harmanecká jaskyňa patrí k najnavštevovanejším jaskyniam Slovenska. Návštevníkov určite zaujmú bohaté priestory pokryté bielou sintrovou výzdobou, vďaka čomu je pomenovaná aj Biela jaskyňa. Vydajte sa s nami serpentínovým chodníkom až k Harmaneckej jaskyni a spoznajte históriu jej objavenia.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Pri návšteve Harmaneckej jaskyne sa zapotíte

Harmanecká jaskyňa leží v doline Harmanca, v južnej časti Veľkej Fatry, v katastrálnom území obce Dolný Harmanec. Vchod do jaskyne sa nachádza v nadmorskej výške 821 m, 260 m nad dnom doliny. K Harmaneckej jaskyni sa dostanete od parkoviska, ktoré sa nachádza priamo na štátnej ceste Harmanec-Turčianske Teplice.

Ku vchodu do jaskyne treba zdolať strmší serpentínový chodník v dĺžke 1,5 km, s prevýšením 260 m. Chodník lemujú nainštalované tabule Náučného chodníka k Harmaneckej jaskyni. Výstup môže byť pre starších ľudí či menšie deti namáhavý, preto si odporúčame nechať dostatok času na následný oddych (výstup trvá cca 40 minút až 1 hodinu). Pýtate sa prečo oddych? V jaskyni na vás totižto čaká 1042 schodov

Prehliadková trasa Harmaneckej jaskyne

Celková dĺžka jaskyne je 3123 m, z toho pre verejnosť je sprístupnená prehliadková trasa s dĺžkou 1020 m. Teplota vzduchu v jaskyni sa pohybuje od 5,8 °C do 6,4°C, vlhkosť vzduchu sa pohybuje okolo 97 %.

Harmanecká jaskyňa prezývajú Bielou jaskyňou, pretože je známa bohatým výskytom bieleho mäkkého sintra. Očaria vás biele pagody, sintrové jazierka, nástenné vodopády s ružovkastými záclonovitými závesmi vo Vysokom gotickom dóme a Kamenná váza vo Dóme Pagod. V rozsiahlych dómoch a sieňach jaskyne prevládajú mohutné pagodovité útvary s charakteristickými excentrickými stalaktitmi a mäkkým sintrom. Počas prehliadky sa môže stať, že natrafíte na obyvateľov jaskyne, pretože Harmanecká jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie lokality výskytu netopierov na Slovensku.

Fotografie

Navštívte aj ďalšie jaskyne v okolí

V blízkosti známej Harmaneckej jaskyne sa nachádza ešte jedna jaskyňa – Dekrétova jaskyňa, ktorá je voľne prístupná. K jaskyni vedie krátky strmý chodník od parkoviska Horný Harmanec-jaskyňa. Pred jaskyňou sa nachádza informačná tabuľa. Samotnú jaskyňu tvorí jedna chodba, ktorej dominuje 30 metrov dlhá a 18 metrov široká sieň s maximálnou výškou až 8 metrov.

Neďaleko Turčianskych Teplíc, približne 35 km od Harmaneckej jaskyne, leží Hájska jaskyňa, ktorá je súčasťou Náučného chodníka Remata – Ráztočno. Podobne ako Dekrétova jaskyňa, aj táto je voľne prístupná verejnosti. Poslednou jaskyňou, ktorú spomenieme je jaskyňa Mažarná, ktorá je prístupná po značenom turistickom chodníku z obce Blatnica.

Ak chcete spoznať viac krás v okolí kúpeľného mestečka Turčianske Teplice, odporúčame skĺbiť príjemné s užitočným a zotrvať niekoľko dní na relaxačnom pobyte v turčianskych kúpeľoch. Takto môžete spoznať všetky turistické atrakcie v ich okolí.

Z histórie objavenia Harmaneckej jaskyne

Vstupný priestor Harmaneckej jaskyne, ktorý mal podobu priepasťového otvoreného dómu, využívali lesní robotníci ako úkryt v nepriaznivom počasí od nepamäti. Miestny obyvatelia ju poznali pod názvom “Izbica”. Neskoršie preskúmanie jaskyne v roku 1932 pripadlo Michalovi Bacúrikovi, ktorý sa za 14 dní prekopal úzkym otvorom tzv. chodbou objaviteľa do snehobielej siene nazvanej Dóm objaviteľa.

V roku 1933 bola jaskyňa zatvorená z dôvodu ochrany. Speleológovia postupne objavovali ďalšie časti jaskyne – Dóm Pagod a Riečisko (1938), Vysoký gotický dóm, Bludný dóm (1942) a priestory za Bludným dómom. Počas druhej svetovej vojny jaskyňa slúžila ako úkryt okolitému obyvateľstvu.

Na podnet jaskyniarskej skupiny Klubu slovenských turistov a lyžiarov v Banskej Bystrici bola jaskyňa a okolitý terén zamerané v roku 1949, čo súviselo s jej plánovaným sprístupnením. Jaskyňu sprístupnili verejnosti po prvýkrát v roku 1950. Ďalšie bádanie prinieslo nové poznatky o jaskyni. V roku 1959 objavili priestory za Bludným dómom.

Jaskyňu v roku 1968 vyhlásili za chránený prírodný výtvor, novelizovaná bola v roku 1972. V súčasnosti má štatút národnej prírodnej pamiatky. Ďalšie pokračovanie podzemných priestorov našli v roku 1987 jaskyniari z oblastnej skupiny SSS Banská Bystrica. V súčasnosti je sprístupnených 720 m z celkovej dĺžky 3 123 m.

Foto/Zdroj: Historická fotografia vstupnej budovy do Harmaneckej jaskyne / FB Slovensko na historických fotografiách

Zaujímavosti

  • V niektorých častiach jaskyne sa nachádzajú jazierka so vzácnymi jaskynnými perlami.
  • Michal Bacúrik, objaviteľ Harmaneckej jaskyne, dostal za objavenie jaskyne pokutu, pretože vnikol neoprávnene bez povolenia na pozemok mestských lesov.
  • Jaskyňa leží vo významnej prírodnej rezervácii, ktorá sa pýši najbohatším porastom tisu (lat. Taxus baccata) v Európe. Ich počet sa odhaduje na približne 300 000 stromov, u nás je tis zaradený medzi chránené druhy drevín.

Doprava

Obec Dolný Harmanec leží medzi Banskou Bystricou a Turčianskymi Teplicami. Banská Bystrica je vzdialená od obce 13 km, Ružomberok 50 km a Turčianske Teplice 20 km. Do obce premáva autobusová aj železničná doprava.

Ako sa dostať k Harmaneckej jaskyne z kúpeľov v Turčianskych Tepliciach

Kúpele Turčianske Teplice sa od Harmaneckej jaskyne nachádzajú približne 21 km, cesta autom vám zaberie 25 minút. Z kúpeľov pokračujte po ceste číslo 65 smerom na Hornú Štubňu, následne odbočte na cestu číslo 14 cez Harmaneckú dolinu až ku Harmaneckej jaskyni. Verejnou dopravou vám cesta s prestupom v Banskej Bystrici zaberie 1,30 h.

Ako sa dostať k Harmaneckej jaskyne z Kúpeľov Sliač

Harmaneckú jaskyňu od Kúpeľov Sliač delí 31 km, autom sa tam dostanete za necelých 30 minút. Z kúpeľov sa vydáte po ceste III/2448, k ceste I/66 smerom na Banskú Bystricu, odkiaľ ďalej budete pokračovať po I/59 (smer Turčianske Teplice) až do Harmanca. Dostanete sa sem aj autobusom, počítajte však s 1 až 2 prestupmi, takže pre pohodlný výstup k jaskyni a späť, doporučujem využiť skôr osobnú automobilovú dopravu.

Ako sa dostať k Harmaneckej jaskyne z Kúpeľov Brusno

Kúpele Brusno sa od Harmaneckej jaskyne nachádzajú približne 34 km, cesta autom vám zaberie 31 minút. Z Brusna pokračujte do Banskej Bystrice a následne cestou číslo 59 cez Harmanec do Dolného Harmanca. Vzhľadom na prestupy odporúčame využiť radšej osobnú automobilovú dopravu.

Parkovanie

Parkovisko je k dispozícii priamo na hlavnom ťahu medzi Banskou Bystricou a Turčianskymi Teplicami, v blízkosti reštaurácie a vlakovej zastávky Harmanec.

Vstupné/Cenník

Cena základného vstupného sa pohybuje okolo 4,00 €. Jaskyňa býva otvorená pre návštevníkov v určitých hodinách, a to o 10:00, 11:30, 13:00, 14:30, počas týždňa, okrem pondelka a štátnych sviatkov. V zimným mesiacoch sa jaskyňa pre verejnosť uzatvára.

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Mapa miesta

GPS súradnice

Harmanecká jaskyňa: 48.8139000°, 19.0401001°

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekná jaskyňa…výstup k nej od parkoviska pri Čiernej ovci Vám zaberie cca 30-45min, záleží od tempa chôdza a Vašich fyzických možnosti. Avšak oplatí sa! Krásne panorámy z vyhliadky stoja sa pozretie, rovnako ako aj samotná jaskyňa. Prehliadka Vám zaberie 50-60min. Nezabudnite na teplejšie oblečenie.
Robert K.

K jaskyni sme sa vybrali počas slnečného dňa a môžem skonštatovať, že keď sme došli do cieľa, boli sme riadne spotený,. Avšak stalo to za to. Odmenou nám bol neskutočný zážitok z prehliadky tohoto skvost. Pravdou je, že i v jaskyni bolo viac schodov ako sme rátali. Pred vstupom do jaskyne je úžasná vyhliadka na okolie.
Martina J.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Badínsky prales

Badínsky prales patrí k najstarším chráneným lokalitám na Slovensku s mimoriadnym významom. Do Badínskeho pralesa je vstup celoročne zakázaný. Jeho históriu a význam vám predstaví Náučný chodník Badínsky prales.

Zistiť viac
Mestský hrad v Banskej Bystrici

Mestský hrad v Banskej Bystrici s jednotlivými stavbami patrí medzi významné symboly mesta. Ak sa rozhodnete navštíviť Banskú Bystricu, jednoznačne si nenechajte ujsť príležitosť prejsť sa areálom mestského hradu.

Zistiť viac
Romana

Romana pracuje v spoločnosti Relaxos ako klientský pracovník. Je vyštudovaná archeologička a svoju lásku k dejinám uplatňuje aj pri písaní článkov pre blog Relaxosu. Medzi jej vášne patrí hubárčenie, takže ak ideme v rámci CK na infocestu do kúpeľov, okrem historických a turistických zaujímavostí sonduje aj okolité hubárske terény.

Published by
Romana
Tags: Jaskyňa

Recent Posts

Masáž rúk: Relaxačné techniky vás zbavia stresu aj bolesti

Neustále písanie na počítači či každodenná manuálna práca dá našim rukám poriadne zabrať. Masáž rúk…

7 dní dozadu

Zdravotná masáž: Účinná pri bolesti chrbtice, svalov a kĺbov

Liečebná alebo zdravotná masáž sa zvyčajne používa ako doplnková terapia popri iných liečebných postupoch, ako…

1 týždeň dozadu

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

2 týždne dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

3 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

1 mesiac dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu