Ak chcete vedieť, kde žil neandertálsky človek, navštívte jaskyňu Čertova pec. Krasová jaskyňa patrí medzi najstaršie jaskynné osídlenie na Slovensku z doby kamennej. Je to významná archeologická a paleontologická lokalita.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Archeologické výskumy jaskyne Čertova pec

Verejnosti málo známu, no vzácnu jaskyňu Čertova pec spomína už Matej Bel v roku 1742 vo svojich Notitia Hungariae novae historico geographica pod slovenským názvom Csertowa Pecz. Pod maďarským názvom Ördögkemencze sa uvádza v monografii Nitrianskej župy z roku 1898

V roku 1932 sa o jaskyni, ako možnom úkryte pravekého človeka, prvýkrát zmienil archeológ Národného múzea v Prahe Jiří Neustupný. Následne v roku 1937 našiel nemecký archeológ Lothar Franz Zotz v jaskyni zlomky mamutoviny a dva pazúrikové úštepy z doby kamennej. V rokoch 1958 až 1961 sa uskutočnil výskum na Čertovej peci pod vedením archeológa Juraja Bártu z archeologického ústavu SAV v Nitre. Ten potvrdil osídlenie z obdobia paleolitu, eneolitu, staršej železnej doby, stredoveku, ako aj novoveké nálezy.

V roku 1981 jaskyňu Čertova pec vyhlásili za chránený prírodný výtvor. Prírodnou pamiatkou bola vyhlásená v roku 1994.

Výlet k Čertovej peci môžete spojiť aj s rodinným pobytom v kúpeľoch Piešťany a užiť si tak ešte viac nezabudnuteľných rodinných chvíľ. V okolí Piešťan nájdete množstvo ďalších atrakcií ako stvorených pre deti, napríklad Park miniatúr v Podolí a Jaskyňu Driny.

Míľniky

  • v staršej dobe kamennej bolo zistené viacvrstvové osídlenie;
  • stredný paleolit reprezentuje moustierská kultúra, kedy ju obýval človek neandertálskeho typu;
  • v mladšom paleolite bolo zistené osídlenie kultúry szeletien;
  • 1742 Matej Bel spomína jaskyňu pod slovenským názvom Csertowa Pecz;
  • 1937 v jaskyni boli nájdené predmety, ktoré dokazujú paleolitické osídlenie;
  • 1958 – 1961 archeologický výskum pod vedením Juraja Bártu potvrdil osídlenie z obdobia paleolitu, eneolitu, staršej doby železnej, stredoveku a takisto novoveké nálezy;
  • 1981 vyhlásená za chránený prírodný výtvor;
  • 1994 vyhlásená za prírodnú pamiatku.

Fotografie

Vedeli ste, že?

  • Jaskyňa je obojstranne priechodná, dlhá 27 m, široká 6 m a jej maximálna výška je 4,6 m;
  • V jaskyni sa v minulosti ukrývali údajne aj zbojníci, ktorí lúpili na neďalekej hradskej spájajúcej Nitru s Piešťanmi;
  • Kamenné nálezy a ulitníky z tejto lokality možno spájať s nálezmi z oblasti Čierneho mora;
  • Obec plánovala realizovať v jaskyni paleolitický skanzen s odbornými textami a figurínami neandertálcov v životnej veľkosti, avšak úsilie stroskotalo na nedostatku financií.

Povesť o Čertovej peci

Čertova pec vznikla prietokom vody, tzv. erozívnou činnosťou. Radošinčania však veria povesti, že ju vyhĺbili čerti, a preto dostala pomenovanie Čertova pec.

Trasa

Z jaskyne Čertova pec sa dostanete žltou turistickou značkou k motorestu Čertova pec. Odtiaľ vedie modrá turistická značka 2417 v dĺžke 9,9 km až ku Kolonádovému mostu do Piešťan. Celá trasa je nenáročná a zvládnete ju aj s malými deťmi. Ak budete mať šťastie, cestou k jaskyni stretnete aj pár voľne pobehujúcich domácich zvieratiek, čo poteší hlavne nielen tých najmenších.

Jaskyňa je prístupná celoročne voľne bez poplatkov a obmedzení.

Doprava k Čertovej peci

Čertova pec sa nachádza v katastrálnom území Radošina, v okrese Topoľčany pri ceste II/499 vedúcej z Piešťan do Topoľčian. Z Topoľčian je jaskyňa vzdialená asi 23 km, z Piešťan 10 km.

Ak sa k jaskyni vyberiete z juhu od Hlohovca, ktorý je vzdialený 22 km, povedie vás cesta II/507 a z Radošinej II/499. Z Hlohovca, Topoľčian aj Piešťan sem premávajú priame autobusové spoje. Od zastávky je jaskyňa vzdialená asi 5 minút chôdze.

Ako sa dostať z kúpeľného mesta Piešťany k jaskyni Čertova pec

Jaskyňa sa nachádza asi 10 km od kúpeľného mesta Piešťany v katastrálnom území obce Radošiná. Verejnou autobusovou dopravou z Piešťan do Radošinej, vystúpite na zastávke Radošiná, Čertova pec. Od motorestu je to k jaskyni približne 5 minút chôdze po vyznačenom chodníku. 

Parkovanie

Pri motoreste Čertova pec, ktorý je vzdialený od jaskyne niekoľko minút pešo. 

Mapa miesta

GPS súradnice

Čertova pec: 48.56034°, 17.91513°

Postrehy návštevníkov

Pekné prostredie a nenáročná trasa.Úžasne nám spestrila táto, pre nás neplánovaná, zastávka dník.
Hana R.

Super miesto pre oddych. Odporúčam navštíviť. Veľa rodín s malými deťmi tam chodia. Odporúčam vziať so sebou suchý chlebík sú tam jelene, srnky, kozičky, prasiatka.
P.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Rozhľadňa na Marháte

Rozhľadňa na Marháte stojí na mieste niekdajšieho hradiska, na rozhraní Považia a Ponitria. Vďaka nenáročnému výstupu je obľúbeným cieľom výletov jednotlivcov, rodín s deťmi, ale aj cyklistov. Na vrchole vás čakajú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Zistiť viac
Rotunda svätého Juraja

Rotunda svätého Juraja v Nitrianskej Blatnici je najstarší zachovaný kostolík na Slovensku. Ide o jedno z našich najvýznamnejších pútnických miest. Nachádza sa v horách pod hrebeňom vrchu Marhát v pohorí Považský Inovec nad obcou Nitrianska Blatnica.

Zistiť viac
Silvia

Silvia má v Relaxose na starosti úspešné vybavenie zákazníka. Vyštudovala archívnictvo a pomocné vedy historické. Získané vedomosti naplno využíva aj pri písaní článkov pre blog Relaxosu. Mimo práce sa naplno venuje svojej rodine a dvom deťom. Podnikajú spolu vychádzky do prírody spojené s návštevou zaujímavých miest. Na infocestách sa snaží na kúpele pozerať očami rodiča a posudzuje vhodnosť lokality pre rodiny s deťmi.

Recent Posts

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

4 dni dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

2 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

4 týždne dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu

Masáž tváre: Jednoduchá procedúra omladí vašu pleť

Každá chceme mladistvú a zdravo vyzerajúcu pleť. Vplyvom rokov však pribúdajú vrásky a pleť chabne.…

1 mesiac dozadu

Chemický peeling: Účinná procedúra alebo prežitok?

Chemický peeling je kozmetické ošetrenie, ktoré sa používa na exfoliáciu, zjemnenie vrások, jaziev a pigmentácií.…

2 mesiace dozadu