Celulitída, alebo ľudovo povedané pomarančová kôra, je strašiakom väčšiny žien. Najčastejšie sa vyskytuje na stehnách a zadku. Tomuto nepríjemnému javu sa však dá predchádzať viacerými spôsobmi. Jedným z nich je aj anticelulitídna masáž. Ide o špeciálnu masáž, ktorá pôsobí na tukové bunky z podkožia a stimuluje podkožné štruktúry pre lepší podkožný metabolizmus. Okrem toho zlepšuje aj odtok nežiaducich látok. Masáž proti celulitíde je teda nielen príjemná, ale je prospešná aj pre naše zdravie.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Čo je to celulitída – ako vzniká pomarančová koža?

Celulitída, čiže pomarančová koža vzniká z dôsledku nahromadenia lymfy v medzibunkovom priestore. Existujú štyri stupne celulitídy:

  • Ľahká celulitída: Je viditeľná len vtedy, ak je koža stisnutá medzi prstami v postihnutej oblasti.
  • Druhý stupeň celulitídy: Je viditeľný aj bez uštipnutia, keď stojíte alebo sedíte. V ležiacej polohe však pomarančovú kožu ešte nie je vidieť.
  • Stredná celulitída: Nerovnosti pomarančovej kože sú viditeľné vždy.
  • Výrazná celulitída: Hrubé nerovnosti pomarančovej kože sa po 40. roku objavujú ešte častejšie a sú trvalé.

Celulitída trápi 80 až 90 % žien bez rozdielu veku a váhy. Najčastejšie sa vyskytuje na stehnách, zadku, bruchu a niekedy aj na ramenách. Spočiatku býva nenápadná, ale keď sa zanedbá, začnú zväčšené tukové bunky tlačiť na cievy, čím sa zhorší cirkulácia krvi a spomalí sa vylučovanie odpadových látok lymfatickým systémom.

Príčiny vzniku celulitídy

Vznik celulitídy podporuje nesprávna životospráva, nedostatok tekutín, pitie kávy a alkoholu, fajčenie, nedostatok pohybu. Príčin vzniku celulitídy je teda hneď niekoľko:

  • vrodená predispozícia,
  • nesprávna životospráva,
  • nedostatočný pohyb,
  • nevhodný stravovací režim,
  • fajčenie,
  • tesná spodná bielizeň,
  • strava bohatá na nasýtené tuky,
  • sedavé zamestnanie,
  • stres,
  • alkohol,
  • kofeín.

Ako sa zbaviť celulitídy

Výborným spôsobom, ako sa zbaviť celulitídy a odstrániť pomarančovú kožu, kým sa to ešte dá, je anticelulitídna masáž. Vďaka masáži sú bunky lepšie zásobované výživnými látkami a kyslíkom. Anticelulitídnu masáž je dobré kombinovať ešte s manuálnou lymfodrenážou nôh a sedacieho svalu. Samozrejmosťou sú aj zdravá životospráva a dostatočný pohyb. 

Človek, ktorý sa chce zbaviť celulitídy, by mal myslieť na 4 základné faktory:

  • správna výživa,
  • pitný režim,
  • aktívny pohyb,
  • kompresné pančuchy.

Avšak, zbaviť sa jej nie je až tak jednoduché. No určite to stojí za to. Základom liečby celulitídy je redukcia hmotnosti a športové aktivity. Nemá zmysel investovať do kozmetických prípravkov na odstránenie celulitídy bez úpravy životného štýlu! Prejavy celulitídy pomáhajú zmierňovať napríklad lymfatické masáže, pretože podporujú správnu cirkuláciu lymfy, ktorá má vplyv na odbúravanie podkožného tuku. 

Okrem lymfatickej masáže pomáhajú proti celulitíde bojovať aj iné metódy, ako rádiofrekvencia, karboxyterapia a kavitácia. Podporujú krvný obeh v mieste celulitídy a tým urýchľujú látkovú výmenu.

Aká je pravda o celulitíde  – čo naozaj funguje v boji s pomarančovou kožou?

Výrobcovia produktov proti celulitíde sľubujú každej žene, že ju zbavia neestetickej pomarančovej kože. Naozaj? Po prvé, celulitídy sa nedá zbaviť úplne, ale môžeme zmierniť jej prejavy. Najlepšími faktormi na boj proti nej sú však pohyb a zdravý životný štýl. Žiadne krémy extra nepomôžu. Veľmi prospešná však vie byť práve anticelulitídna masáž.

Technika masáže  – ako prebieha anticelulitídna masáž

Masáž proti celulitíde trvá približne 40 minút. Počas masáže sa do problémových partií vmasíruje krém s anticelulitídnym účinkom alebo špeciálny ozónový krém. Pri masáži dochádza k stimulácii lymfatického a krvného systému a v neposlednom rade dochádza k rozrušeniu tukového tkaniva. Anticelulitídnou masážou sa ovplyvňujú aj kapiláry, či už povrchové alebo tie hlboké. Tým dochádza k vyhladzovaniu pokožky, rozrušovaniu tukových buniek a koža sa zbavuje strií, praskliniek a najmä celulitídy. Na konci anticelulitídovej masáži sa na partie vmasíruje prírodný olivový olej.

Počas anticelulitídnej masáže sa využívajú ručné lymfodrenážne prvky a špeciálne masážne oleje. Týmto spôsobom je možné celulitídu účinne liečiť a zabrániť aj jej tvorbe a rastu. 

Ozónový a tlakový zábal

Niekedy sa k anticelulitídnej masáži pridáva aj ozónový zábal, ktorý zbavuje telo toxických látok, alebo tzv. tlakový zábal. Vďaka stlačeniu stúpne tlak a filtrácia z krvných kapilár sa zníži. Tento proces je tiež veľmi účinný v boji proti celulitíde. Zábal trvá približne 15 až 30 minút. 

Účinky  – aké sú výhody anticelulitídnej masáže

Masáž na celulitídu využíva rôzne techniky hladenia, masírovania a rytmických pohybov s cieľom uvoľniť tukové tkanivá a vyhladiť povrch pokožky. Používajú sa aj esenciálne oleje. Anticelulitídna masáž je preto aj výborným spôsobom ako si oddýchnuť a zrelaxovať. 

Procedúra napína unavenú a ochabnutú pokožku a regeneruje ju. Zlepšuje krvný obeh a zvyšuje cirkuláciu krvi. Prečisťuje lymfatický systém a urýchľuje vylučovanie odpadových látok z tela. 

Kontraindikácie – kto by sa mal anticelulitídovej masáži vyhnúť

Aticelulitídna masáž sa neodporúča tým, ktorí trpia vysokým krvným tlakom, infekčnými a plesňovými ochoreniami, zápalmi či prechladnutím. Túto procedúru majú zakázanú aj pacienti s chorou štítnou žľazou, ale aj tie ženy, ktoré majú problémy so zápalom kŕčových žíl, majú onkologické, vírusové či horúčkovité ochorenia a tiež tehotné ženy.

Trápi vás pomarančová koža? Ak áno, a je naozaj vysoká pravdepodobnosť, že to tak je, urobte niečo pre seba, svoje telo i zdravie a oddýchnite si na skrášľovacom pobyte v kúpeľoch. Nie len vaša koža, ale aj vy sa vrátite z kúpeľov ako znovuzrodená. 

A ako to prebieha na anticelulitídnej masáži si môžete pozrieť aj tu:

Mohlo by vás zaujímať

Pilates spevní svaly

Pilates je systém cvičenia, ktorý posilňuje celé telo a zlepšuje jeho stabilitu a držanie. Máloktoré cvičenie je podobne univerzálne. Zameraný je na <strong>vytvarovanie</strong> a <strong>spevnenie </strong>partií strednej časti tela. <strong>Svaly</strong> nerastú do šírky, no do dĺžky a <strong>budú štíhle</strong>.

Zistiť viac
Vykúpte sa v zlate!

Viete, aké je to kúpať sa v zlate? Ocitnúť sa na chvíľu v luxusnom raji tohto drahého kovu? Nie? Tak zájdite do kúpeľov Turčianske Teplice. V spojení s liečivou silou turčianskych vôd spôsobí, že sa z kúpeľov vrátite <strong>mladší</strong>,<strong> krajší</strong>,<strong> sviežejší </strong>a o pár gramov zlata bohatší.

Zistiť viac
Denisa

Denisa sa stará o pútavé texty, ktoré každý číta s radosťou. Vyštudovala žurnalistiku, pracovala ako PR manažérka i ako manažérka inzercie v reklamnej agentúre. Je autorkou dvoch kníh. Vo voľnom čase sa naplno venuje svojej rodine. Všetok voľný čas trávia spolu von, a to za každého počasia. Preto každý jej deň končí rozprávkou, ktorú číta synovi a chvíľou pokoja pri dobrej knihe. Pre Denisu je písanie prácou i záľubou zároveň.

Recent Posts

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

4 dni dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

2 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

4 týždne dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu

Masáž tváre: Jednoduchá procedúra omladí vašu pleť

Každá chceme mladistvú a zdravo vyzerajúcu pleť. Vplyvom rokov však pribúdajú vrásky a pleť chabne.…

1 mesiac dozadu

Chemický peeling: Účinná procedúra alebo prežitok?

Chemický peeling je kozmetické ošetrenie, ktoré sa používa na exfoliáciu, zjemnenie vrások, jaziev a pigmentácií.…

2 mesiace dozadu