Oponický hrad, postavený v 13. storočí na obranu krajiny, sa nikdy nepodarilo dobyť. Až v polovici 18. storočia ho dal cisár ako mnoho iných slovenských hradov po skončení uhorských stavovských povstaní poškodiť, aby sa nemohol stať útočiskom odbojnej šľachty. Odvtedy je v ruinách.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Oponický hrad – nedobytný hrad v pohorí Tribeč

Nad obcou Oponice v pohorí Tribeč sa nachádza príťažlivá zrúcanina hradu Oponice. Hrad – castrum Oponh založil v 13. storočí syn Petra z rodu Čák. V najlepších časoch to bol impozantný hrad a aj poetka Eloise Beutelová sa o ňom vyjadrila ako o „Perle Uhorska“.

Nikdy ho nedobili ani Turci, zub času je však neúprosný, a tak nám dnes na obdivovanie zostali len ruiny a holé múry. Našťastie aj tie majú svojich obdivovateľov a keď sa k tomu pridá záhada ukrytého pokladu, tak kto by odolal ;). Hrad Oponice leží len pár kilometrov od kúpeľov v Piešťanoch. Ak trávite dovolenku práve v týchto kúpeľoch, tak neváhajte a vydajte sa s deťmi na dobrodružnú výpravu k hradu.

Niečo z histórie „Perly Uhorska“

Prvá písomná zmienka o hrade je z roku 1300. Vystriedalo sa tu viacero vlastníkov, medzi nimi aj Matúš Čák Trenčiansky. Po jeho smrti sa v roku 1329 stal majiteľom hradu Mikuláš Gutkeled, od roku 1389 ho vlastnil Dezider Kaplay, a od roku 1395 prešiel do rúk zakladateľa rodu Aponiovcov – Petra zo Stráž. V blízkom kaštieli pod hradom zriadili aj impozantnú Aponiovskú knižnicu.

Ten začal od roku 1411 používať prídomok de Appon – z Oponíc a hrad sa stal ich trvalým sídlom. Prídomok, ako to už bývalo, sa neskôr zmenil na ich priezvisko. V 16. a 17. storočí bol hrad súčasťou protitureckej obrannej línie a bol viackrát obnovený. Aponiovci hrad začiatkom 17. storočia kvôli sporom medzi jednotlivými členmi rodu opustili. Začal chátrať a v roku 1708 sa stal baštou povstaleckej armády Františka Rákocziho II. Po potlačení povstania cisárskou armádou bol spolu s ostatnými slovenskými hradmi zbúraný a odvtedy je v ruinách.

V roku 1645 ho zasiahol blesk, ktorý následne spôsobil veľký požiar a hrad o tej doby začal chátrať a zarastať. Aponiovci hrad udržiavali až do 30. rokov 20. storočia. V 20. storočí sa tu konali ešte oponické majálesy.

V roku 2000 bolo v obci Oponice založené Občianske združenie Apponiana. Jeho cieľom je záchrana Oponického hradu. Hrad sa podarilo vyčistiť od drevín a spomaliť jeho deštrukciu.

Oponický hrad očami umelcov

Míľniky

  • 1300 prvá písomná zmienka o hrade;
  • 13. storočie hrad založil syn Petra z rodu Čák;
  • začiatok 14. storočia vlastníkom bol aj Matúš Čák Trenčiansky (patril mu aj slávny Trenčiansky hrad);
  • 1329 majiteľom hradu sa stal Mikuláš Gutkeled;
  • 1389 hrad vlastnil Dezider Kaplay;
  • 1395 sa stal vlastníkom hradu Peter, zakladateľ rodu Aponi;
  • 1411 začal používať Peter zo Stráž prídomok de Appony – z Oponíc;
  • 16. – 17. storočie hrad bol súčasťou protitureckej obrannej línie a preto bol viackrát obnovený;
  • zač. 17. storočia kvôli sporom Aponiovci hrad opustili a hrad začal chátrať;
  • 1708 hrad sa stal baštou povstaleckej armády Františka Rákocziho II. Po potlačení povstania bol hrad poškodený a odvtedy je v ruinách;
  • 30. roky 20. storočia – Aponiovci udržiavali hrad až do tohto obdobia;
  • 2000 založené Občianske združenie Apponiana, ktorého cieľom je záchrana Oponického hradu.

Povesť

Podľa povesti predtým, než na tomto mieste stál hrad, tu rád oddychoval a čerpal novú energiu na panovanie kráľ Svätopluk. Údajne tu zanechal veľký poklad aj so svojim slávnym mečom, ktorý bude možné vykopať až keď ho slovanský národ bude najviac potrebovať a zachráni národ od skazy.

Fotografie hradu Oponice

Doprava na Oponický hrad

Oponický hrad sa nachádza medzi Nitrou a Topoľčanmi. Z Nitry aj Topoľčian premáva do Oponíc priamy autobusový spoj na autobusovú zastávku Oponice, námestie.

Ako sa dostanete z kúpeľného mesta Piešťany na hrad Oponice?

Od najbližšieho kúpeľného mesta Piešťany je obec Oponice vzdialená východne asi 40 km. Premávajú sem autobusové spoje, je však potrebné rátať s prestupom v meste Topoľčany. 

Parkovanie

Oproti Aponiovskému kaštieľu, asi v strede obce Oponice, môžete bezplatne odstaviť auto medzi obytnými budovami.

Trasa / výstup na Oponický hrad

Trasa na hrad je po turistickej značke z parkoviska napravo od kaštieľa v obci Oponice. Cesta trvá asi 50 minút s miernym stúpaním. Dostanete sa sem aj dlhšou trasou z obce Horné Lefantovce. Trvá asi 2 hod, najprv po a potom po značke.

Mapa miesta

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Zrúcanina je voľne prístupná bez poplatkov a obmedzení celoročne.

Postrehy návštevníkov

Nenáročná trasa vedie k hradu vhodné aj pre rodiny s malými deťmi. V zrúcanine hradu sa dá voľne pohybovať na svoj vlastnú zodpovednosť, pri hrade sa dá oddýchnuť, piecť spekačky alebo variť guláš. Panoráma je prekrásna. Odporúčam 😊
Bernadet K.

Krásna prechádzka peši, ale dá sa aj bicyklom – vedú tam cyklotrasy a za ten výhľad to stojí.
Maria B.

Video

Kontakt

OZ Apponiana – Oponický hradŠkultétyho 28949 11 NitraGPS súradnice: 48.4485014°, 18.1563480°

Súvisiace odkazy

Mohlo by vás zaujímať

Hrad Tematín

Hrad Tematín, národná kultúrna pamiatka a ruina stredovekého hradu z 13. storočia, je dominantou Stredného Považia. Je obklopený nádhernou prírodou a ponúka krásne výhľady. Leží na jednom z vrchov pohoria Považský Inovec a patrí medzi jeden z najvyššie položených hradov na Slovensku.

Zistiť viac
Trnava – slovenský malý Rím

Pre siluetu historického centra Trnavy sú typické kostolné veže. Vďaka nim dostalo mesto prívlastok slovenský malý Rím. V minulosti bola náboženským, ale aj kultúrnym centrom Uhorska. Vedeli ste, že sa nazýva aj mesto pod mestom? Trnava bola kedysi známa aj výrobou vína, možno tušíte jej ďalší prívlastok.

Zistiť viac
Silvia

Silvia má v Relaxose na starosti úspešné vybavenie zákazníka. Vyštudovala archívnictvo a pomocné vedy historické. Získané vedomosti naplno využíva aj pri písaní článkov pre blog Relaxosu. Mimo práce sa naplno venuje svojej rodine a dvom deťom. Podnikajú spolu vychádzky do prírody spojené s návštevou zaujímavých miest. Na infocestách sa snaží na kúpele pozerať očami rodiča a posudzuje vhodnosť lokality pre rodiny s deťmi.

Published by
Silvia
Tags: Hrad/Zámok

Recent Posts

Zdravotná masáž: Účinná pri bolesti chrbtice, svalov a kĺbov

Liečebná alebo zdravotná masáž sa zvyčajne používa ako doplnková terapia popri iných liečebných postupoch, ako…

2 hodiny dozadu

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

5 dní dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

2 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

4 týždne dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu

Masáž tváre: Jednoduchá procedúra omladí vašu pleť

Každá chceme mladistvú a zdravo vyzerajúcu pleť. Vplyvom rokov však pribúdajú vrásky a pleť chabne.…

1 mesiac dozadu