Cyrilometodský kríž sa vypína nad mestom Bardejov. Hoci k nemu nevedie oficiálne žiadna turistická trasa, patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám miestnych, ale i cezpoľných turistov. Pri návšteve Bardejova rozhodne nevynechajte príležitosť navštíviť toto čarovné miesto.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Nad mestom Bardejov sa vypína mohutný kríž

Nad Bardejovom sa vypína jedna zo známych turistických atrakcií, a to mohutný dvanásť metrov vysoký štvorramenný Cyrilometodský kríž. Kríž postavili v roku 1995 na mieste známom ako Šibená hora. Dlhšie spodné ramená kríža majú dĺžku 6 metrov a kratšie horné ramená merajú 4 metre. Kríž váži 1500 kilogramov, je pokrytý žiarivým nerezovým plechom.

Ako názov napovedá, postavený bol na pamiatku príchodu vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na naše územie v roku 863, ale aj pamiatku založenia Matice slovenskej v roku 1863 a na pamiatku vzniku Slovenskej republiky v roku 1993.

Kríž bol vysvätený zástupcami rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, evanjelickej a.v. a pravoslávnej cirkvi. Cyrilometodský kríž v Bardejove zároveň symbolizuje náboženské, národnostné a občianske porozumenie. Kríž v súčasnosti patrí k pomerne vyhľadávaným atrakciám miestnych obyvateľov i turistov. Z miesta sa vám naskytne nezabudnuteľný výhľad na mesto Bardejov a jeho okolie.

Ako sa dostať k Cyrilometodskému krížu?

Kríž sa nachádza priamo nad mestom Bardejov. Cesta k nemu nie je náročná, vedie lesnou cestou s miernym stúpaním. Celá trasa je nenáročná vhodná aj pre dôchodcov a rodiny s deťmi. Bez problémov ju zvládnu malé deti a aj hostia na seniorských pobytoch v Bardejovských Kúpeľoch.

Z autobusovej stanice v Bardejove sa k Cyrilometodskému krížu dostanete pomalou chôdzou za približne 25 minút. Z centra mesta je potrebné vydať sa na Ulicu Pod Šibenou horou.

Na Ulici Pod Šibenou horou nájdete aj malé železné “sochy” s nápismi, ktoré vás postupne prevedú dôležitými udalosťami slovenskej histórie. Z konca ulice vás smerovník navedie na lesnú cestu vedúcu na lúku nad mestom. Na vrchole lúky nezabudnite odbočiť vpravo a po pár metroch sa chodníkom vydať k Cyrilometodskému krížu. Lúka v okolí kríža býva občas neudržiavaná s vyšším trávnatým porastom.

V areáli kríža nájdete lavičky, na ktorých si môžete oddýchnuť a kochať sa výhľadom na mesto Bardejov.

Fotogaléria

Doprava

Mesto Bardejov je okresné mesto v Prešovskom kraji. Stará Ľubovňa leží od mesta 54 km západne, Prešov 41 km južne a Svidník 34 km východne. Južným okrajom mesta vedie novovybudovaný obchvat, na ktorý sa pripája II/545 na Prešov. V meste končí lokálna železničná trať Prešov – Bardejov. Do Bardejova premávajú prímestské linky, ale aj diaľkové a medzištátne autobusy. V meste premáva aj MHD.

Ako sa dostať z Bardejovských Kúpeľov k Cyrilometodskému krížu

Z Bardejovských Kúpeľov sa za 12 minút jazdy autom dostanete k východiskovému bodu ku krížu.

Na dopravu do Bardejova môžete využiť aj prímestské autobusy, alebo linky MHD (linka č. 1 a 2), ktoré premávajú zo zastávky v Bardejovských Kúpeľoch v pravidelných intervaloch. Cesta trvá približne 15 minút.

Mapa miesta

Parkovanie

V blízkosti Cyrilometodského kríža sa nenachádza parkovisko. Auto odporúčame nechať na niektorom zo záchytných parkovísk v meste a odtiaľ sa vydať ku krížu pešo. 

Postrehy návštevníkov

Pokojne miesto kúsok nad mestom, kde človek stretne len minimum ľudí. Krásny výhľad na mesto. Škoda, že cesta z mesta nie je značená.
Lenka Š.

Krásny výhľad, rozhodne stojí za to, i keď ku krížu je horší prístup (možný iba peši)
Jana V.

Vstupné/Cenník a otváracie hodiny

Areál je voľne dostupný bez obmedzení.

GPS súradnice

Cyrilometodský kríž, Bardejov: 49.2815966°, 21.2795667°

Mohlo by vás zaujímať

Šarišské múzeum v Bardejove

Šarišské múzeum v Bardejove sa môže pýšiť mnohými prívlastkami. Patrí medzi najstaršie múzeá u nás a jeho zbierkový fond je jedným z najcennejších na Slovensku. Mesto Bardejov má bohatú históriu, ktorá sa z väčšej časti zachovala a dnes je prezentovaná vo forme niekoľkých expozícií Šarišského múzea.

Zistiť viac
Kalvária v Bardejove

Kalvária v Bardejove dotvára siluetu mesta Bardejov. K Pútnickému kostolu povýšenia Svätého kríža vedie 13 zastavení v podobe kaplniek, ktoré symbolizujú krížovú cestu Ježiša Krista. Turisticky nenáročná trasa na vrchol kalvárie je vhodná pre každého, kto má záujem spoznať históriu či prírodu v okolí Bardejova.

Zistiť viac
Romana

Romana pracuje v spoločnosti Relaxos ako klientský pracovník. Je vyštudovaná archeologička a svoju lásku k dejinám uplatňuje aj pri písaní článkov pre blog Relaxosu. Medzi jej vášne patrí hubárčenie, takže ak ideme v rámci CK na infocestu do kúpeľov, okrem historických a turistických zaujímavostí sonduje aj okolité hubárske terény.

Recent Posts

Masáž rúk: Relaxačné techniky vás zbavia stresu aj bolesti

Neustále písanie na počítači či každodenná manuálna práca dá našim rukám poriadne zabrať. Masáž rúk…

5 dní dozadu

Zdravotná masáž: Účinná pri bolesti chrbtice, svalov a kĺbov

Liečebná alebo zdravotná masáž sa zvyčajne používa ako doplnková terapia popri iných liečebných postupoch, ako…

1 týždeň dozadu

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

2 týždne dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

3 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

1 mesiac dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu