Piešťanské kúpele patria k najobľúbenejším kúpeľným strediskám na Slovensku. To, že rovnako tak to bolo aj v minulosti, dokladá ich bohatá história. Nazrime spolu do najstarších dejín a spoznajme históriu piešťanských kúpeľov.

'; } var h2Elems = document.querySelectorAll('h2'); h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Termálne pramene v Piešťanoch využíval už praveký človek

Osídlenie dnešného kúpeľného mesta Piešťany a jeho okolia siaha až do najstarších čias. Horúcu termálnu vodu vyhľadávali ako ľudia, tak aj zvieratá. Svedčia o tom aj mnohé archeologické nálezy v podobe kostí rôznych druhov pravekých zvierat, nástrojov, či unikátnej Moravianskej Venuše. 

História piešťanských kúpeľov sa začala písať v roku 1113, kedy sa objavila v Zoborskej listine uhorského kráľa Kolomana I. prvá písomná zmienka o Piešťanoch. V priebehu storočí vlastnili Piešťany rôzne šľachtické rody, či priamo spadali pod kráľovský majetok. Čo sa týka piešťanského bahna a liečivých prameňov, tie sa spomínajú po prvý raz písomne v roku 1549. Bezpochyby však môžeme povedať, že sa využívali podstatne skôr. 

História piešťanských kúpeľov v 18. storočí a 19. storočí

V roku 1720 daroval panovník Karol VI. panstvo Hlohovec spolu s Piešťanmi Jánovi Leopoldovi Erdődymu. Rodina Erdődyovcov vlastnila mesto do roku 1848, kedy kúpele prenajali v od roku 1889 do roku 1944 Winterovcom. 

Prvé kúpeľné budovy boli vystavané v roku 1778. Po vážnom poškodení ich prestavali v klasicistickom slohu a pribudol aj piešťanský kúpeľný park. V tomto období vybudovali aj Napoleonské kúpele. Tie tvoria súbor klasicistických budov, ktoré postavili priamo nad prameňmi. 

Liečebné kúpele začali fungovať v roku 1830. V 19. storočí pôsobil v piešťanských kúpeľoch aj prvý balneológ, lekár František Ernest Scherer.

Piešťanské kúpele počas éry Winterovcov

Najväčší rozmach kúpeľov v Piešťanoch nastal potom ako si kúpele prenajala od Erdődyovcov rodina Winterovcov. Alexander Winter a jeho synovia sa zaslúžili o zviditeľnenie kúpeľov na medzinárodnej úrovni, pričom sa tu chodili liečiť mnohé známe osobnosti vtedajšieho sveta. 

Winterovci sa zaslúžili aj o výstavbu do tých čias najluxusnejšieho hotela Thermia Palace a kúpeľného domu Irma, kúpeľného hotela Pro Patria a hotela Excelsior. Zároveň sa postarali o skvalitnenie služieb v oblasti balneológie a zaviedli novšie a najmodernejšie metódy kúpeľnej starostlivosti. 

Zaujímavosti

  • V roku 1894 vznikol symbol kúpeľov – Barlolámač.
  • Winter svoj život a dielo opísal v spomienkach, ktoré vydali v roku 2001 v knižnej podobe. Na základe tejto knihy bol natočený film Optimista.
  • V roku 1642 Adam Trajan z Benešova popísal piešťanské kúpele v oslavnej básni Saluberrimae Pistinienses Thermae.

Piešťanské kúpele po druhej svetovej vojne až do súčasnosti

Po druhej svetovej vojne došlo k zoštátneniu kúpeľov. V rokoch 1965 –1980 prebehla výstavba komplexu ďalších kúpeľných domov Balnea na Kúpeľnom ostrove.

Nasledoval ďalší komplex liečebných domov Grand a Splendid, ktorý vystavili v rokoch 1970 – 1971. V rokoch 1979 – 1980 vybudovali hotel Esplanade. Komplex bol postavený v neofunkcionalisticej architektúre. Budovy sú prepojené navzájom spolu aj s budovou balneoterapie, čím poskytujú návštevníkom absolútny komfort.

Kúpele Piešťany dnes spadajú pod medzináronú sieť hotelov Ensana Health Spa.

Známa osobnosť

Ľudovít Winter (1870 – 1968)

Narodil sa 1. novembra 1870 v Šahách a zomrel 15. septembra 1968 v Piešťanoch. Práve vďaka Ľudovítovi Winterovi, ktorého otec Alexander sa stal nájomcom piešťanských kúpeľov v roku 1889, dosiahli kúpele svetového mena.

Atívne sa podieľal na prestavbe kúpeľov, podnietil výstavbu dovtedy najluxusnejšieho hotela na Slovensku – Thermie Palace.  Zároveň sa podieľal aj vo zveľaďovaní samotného mesta Piešťany. Počas druhej svetovej vojny ho deportovali do koncentračného tábora v Terezíne.

Po znárodnení kúpeľov v roku 1948 žil v ústraní a chudobe. Zomrel v roku 1968. Pochovaný je na cintoríne v Piešťanoch. 

Zdroj foto: Balneologické múzeum Imricha Wintera

Fotografie

Doprava do kúpeľného mesta Piešťany

Kúpeľné mesto Piešťany má priaznivú polohu medzi Bratislavou, Nitrou a Trenčínom. Do Kúpeľov Piešťany sa dostanete vlakom aj autobusom. Cez mesto prechádza diaľnica D1 a cesta 61 smerujúca z Trnavy do Nového Mesta nad Váhom. 

Letisko Piešťany je od Kúpeľného ostrova vzdialené asi 4,5 km, avšak z tohto letiska nelietajú pravidelné, len charterové lety. Z letiska M. R. Štefánika v Bratislave premávajú pravidelné lety. Z Piešťan na letisko v Bratislave je to asi 77 km cestou E75. 

Parkovanie

Parkovať je možné priamo na Kúpeľnom ostrove za poplatok. 

Mapa miesta

Kontakt

SLK Piešťany a.s.Winterova 2992 129 PiešťanyGPS súradnice: 48.5895858°, 17.8363294°

Mohlo by vás zaujímať

Umelci v kúpeľoch

Kúpele na Slovensku majú dlhú tradíciu. Silu liečivých prameňov začali ľudia využívať od 13. storočia. V priebehu storočí kúpele vyhľadávali aj mnohé známe osobnosti a umelci, ktorí sa tu snažili prinavrátiť si svoje stratené zdravie, či hľadali novú inšpiráciu k tvorbe.

Zistiť viac
Aponiovská historická knižnica

Obec Oponice ukrýva knižnicu v miestnom kaštieli, ktorá patrí medzi najkrajšie interiérové knižnice na Slovensku. Okrem svojho interiéru zaujme knižnica predovšetkým svojím obsahom – vzácne diela písané v 12-tich jazykoch v pôvodných vydaniach z rokov 1515 až 1940.

Zistiť viac
Romana

Romana pracuje v spoločnosti Relaxos ako klientský pracovník. Je vyštudovaná archeologička a svoju lásku k dejinám uplatňuje aj pri písaní článkov pre blog Relaxosu. Medzi jej vášne patrí hubárčenie, takže ak ideme v rámci CK na infocestu do kúpeľov, okrem historických a turistických zaujímavostí sonduje aj okolité hubárske terény.

Recent Posts

Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej…

3 dni dozadu

Manikúra: Vyberte si správny typ manikúry pre vás

Páčia sa vám elegantné a decentne upravené nechty? Alebo naopak preferujete žiarivé farby a vzory?…

2 týždne dozadu

Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát.…

4 týždne dozadu

Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide…

1 mesiac dozadu

Masáž tváre: Jednoduchá procedúra omladí vašu pleť

Každá chceme mladistvú a zdravo vyzerajúcu pleť. Vplyvom rokov však pribúdajú vrásky a pleť chabne.…

1 mesiac dozadu

Chemický peeling: Účinná procedúra alebo prežitok?

Chemický peeling je kozmetické ošetrenie, ktoré sa používa na exfoliáciu, zjemnenie vrások, jaziev a pigmentácií.…

2 mesiace dozadu