Zrúcanina Kostola sv. Heleny Stránske

Na potulkách Rajeckou dolinou natrafíte na rôzne turistické zaujímavosti, ale na takú, akou je zrúcanina gotického Kostola svätej Heleny len tak hocikde nenájdete. Či už ste milovníkom cyklistiky, alebo zaujímavých pikošiek z histórie, nájdete si tu určite to svoje. Príďte teda pozrieť ruiny do Stránskeho.

Gotický kostol sv Heleny

Nemilý osud gotického Kostola sv. Heleny

Pôvodne stál gotický kostolík nad obcou Stránske, len pár kilometrov od kúpeľného mestečka Rajecké Teplice. Ako sa však dedina rozširovala, postupne už tvorí jej súčasť na hornom konci pri cintoríne. Prvá zmienka o kostole je z roku 1368, keď miestny zemepán žiadal postaviť kostol, aby veriaci nemuseli v zime a daždi dochádzať do vzdialeného Rajca. Išlo o skromnú jednoloďovú stavbu so západnou vežou a severnou sakristiou. Najkrajšie boli dve gotické okná a klenba.

Žiaľ, viaceré udalosti ovplyvnili dnešný stav kostola. Jednak to boli neustále vlhké múry sakristie, následkom čoho sa okolo roku 1800 prepadla klenba. Tú už potom nahradili drevenou. Najväčšia pohroma však prišla dňa 15. januára 1858. Silné zemetrasenie s epicentrom v neďalekom vrchu Minčol gotický kostol tak vážne poškodilo, že sa muselo pristúpiť k jeho uzavretiu. Už v tých časoch nebolo dosť peňazí na opravu, a tak sa sochy previezli do iného kostola a zvony sa premiestnili do novopostavenej drevenej zvonice neďaleko.

Dnes sú zachované len obvodové múry, kamenná veža a niektoré gotické architektonické prvky. Ešte v roku 1992 spevnili vežu cementovou zálievkou. Zrúcanina Kostola svätej Heleny však naďalej chátrala, až kým sa jeho záchrany neujalo občianske združenie Obnova Slovenskej Zeme. V roku 2013 si od obce Stránske prenajali celú lokalitu. Vyčistili ruiny od kopy smetí, náletovej vegetácie a postupne ju, vďaka finančnej podpore cez granty aj vďaka dobrovoľníkom, konzervujú a obnovujú.

Fotografie

Zaujímavosti, o ktorých ste možno netušili

  • Rajecký farár súhlasil so stavbou kostola pod podmienkou, že od miestneho šľachtica dostane jednu kobylu, žriebä, kravu a jedno teľa. Všetko bolo splnené, a tak mohli veriaci začať stavať svoj vlastný kostol.
  • Počas I. svetovej vojny použili zvony z kostola na výrobu kanónov.
  • Povráva sa, že od kostola až do Rajca vedie tajná chodba.
  • V roku 1995 v obci Stránske vysvätili nový moderný kostol s rovnomenným názvom – Kostol sv. Heleny.
  • V roku 2017 bol kostolík zaradený do Zoznamu národných kultúrnych pamiatok.

Turistické a cyklo trasy v okolí Kostola sv. Heleny

Okolie zrúcaniny kostola v Stránkom a vôbec celá Rajecká dolina ponúkajú bohaté možností pre nadšencov turistiky aj cykloturistiky.

Cesta 14. storočím

Turistická trasa v dĺžke 4 km vhodná pre peších aj pre cyklistov. Začína pri zrúcanine Kostola sv. Heleny a končí v Rajeckých Tepliciach za hotelom Diplomat. Ide o nenáročnú túru poľnou cestou, ktorá je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Cyklotúra Rajeckou dolinou

Cyklotrasa Rajeckou dolinou má skoro 38 km. Je zokruhovaná, môžete teda na ňu nasadnúť v ktoromkoľvek bode na trase. Počas cesty vám odporúčame prezrieť si aj Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej, alebo Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach.

Načerpať sily po výlete môžete v termálnych bazénoch a saunách v komplexe Spa Aphrodite. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s pobytom v rajeckých kúpeľoch, určite neoľutujete.

Doprava a parkovanie

Najlepší prístup je zo Žiliny, ktorá je od Rajeckých Teplíc vzdialená 14 km. Medzi oboma mestami premáva pravidelná autobusová a vlaková doprava.

Bezplatné parkovisko sa nachádza pri cintoríne v obci Stránske.

Doprava z kúpeľov Rajecké Teplice

Obec Stránske sa nachádza len 2,5 km od Rajeckých Teplíc. Autom ste tam za chvíľu. Premáva aj pravidelná autobusová doprava medzi oboma destináciami. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Každoročne v septembri organizuje obec Stránske Hody na počesť patrónky kostola – svätej Heleny. Na podujatie je vítaná aj široká verejnosť.

Postrehy návštevníkov

O tejto zrúcanine som sa dozvedel na poslednú chvíľu,  takže sme nasadli na bicykle a vyrazili sme z Rajeckých Teplic pohodovou cestičkou na výlet. Zrúcanina je dobre viditeľná už od cesty. Prístup k nej je do mierneho veľmi krátkeho kopca. Je dominantou cintorína. Par chlapov práve na ňom robilo záchranné práce nakoľko 200 rokov táto zrucanina chatrala. Škoda. Počasie nám vyhovovalo a slniečko dokonca pekne svietilo na túto zrúcaninu. Krásna a veľmi nenáročná prechádzka.
Branislav D.

Ruiny gotického kostolíka doporučujem k návšteve všetkým milovníkom histórie. Pamiatka dostupná v rámci cintorína.
Miroslav T.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Zrúcanina Kostola svätej Heleny je celoročne voľne prístupná bez obmedzení.

Video

Kontakt

Obnova Slovenskej Zeme
Jura Hronca 21
01015 Žilina

GPS súradnice: 49.11616°, 18.70022°

obnovaslovenskejzeme@gmail.com

Mohlo by vás zaujímať

Celkový pohľad Stratený budzogáň nazývaný aj Zbýňovský Chodník Stratený budzogáň

Chvíle strávené v rajeckých kúpeľoch si môžete krátiť rôzne. Ak ste typ, ktorý neobsedí, poďte sa prejsť náučným chodníkom cez lesy a lúky. Odmenou vám v cieli bude obrov Stratený budzogáň.

Zistiť viac
Vstavač bazový, žltý – Dactylorhiza sambucina (L.) Soó Orchidey v Rajeckej doline

Keď počujeme slovo orchidea, dýchne na nás exotická vôňa trópov. Mnohí netušia, že okolie mestečka Rajec v Rajeckej kotline je známa botanická lokalita, kde rastú unikátne orchidey.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore