Vysoká pec v Sirku – Červeňany

Vysoká pec v obci Sirk, časť Červeňany, v okrese Revúca je chránená a vzácna technická pamiatka. V minulosti rušná banícka lokalita dnes pôsobí ako mesto duchov. Vysoká pec bola postavená spolu so železiarňou v rokoch 1870 – 1871 Hrlicko-tapolcsánskou spoločnosťou a fungovala až do roku 1903.

Vysoká pec, Sirk-Červeňany

Výroba železa na Gemeri – železiarska stolica Uhorska

V historickom regióne Gemer, kam patril aj okres Revúca, malo staré tradície baníctvo a hutníctvo. Najvýznamnejšia bola ťažba a spracovanie železnej rudy Hámre. Tieto hutnícke zariadenia sa spomínajú už v 14. storočí v Štítniku a Dobšinej. Gemer bol najvýznamnejším strediskom železiarskeho priemyslu na Slovensku, známy ako železiarska stolica Uhorska. 

Najstaršie železiarske podniky vznikali pri bohatých ložiskách kvalitného limonitu v Železníku a Hrádku. Prvú vysokú pec na Slovensku a zároveň v Uhorsku postavili pri Dobšinej v roku 1680. Na rozdiel od starších pecí umožňovala spracúvať aj menej kvalitnú železnú rudu siderity. Koncom 18. a začiatkom 19. storočia sa železiarsky priemysel začal rozvíjať aj v doline Slanej. V rokoch 1804 – 1805 bolo v Gemeri a Malohonte 10 vysokých a 81 slovenských pecí.

Gemerský región ponúka veľa zaujímavých atrakcií a pamiatok, ktoré stoja za vašu pozornosť. Spojte návštevu tohto regiónu napríklad s wellness pobytom v Kúpeľoch Číž a preskúmajte bližšie jeho banícko-hutnícku históriu aj v Baníckom múzeu v Rožňave, alebo v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote.

Vysoké pece na Slovensku dokumentujú vyspelú techniku hutníctva a sú súčasťou kultúrneho a technického fondu Slovenska. Jednou z technických pamiatok hutníctva Slovenska je aj vysoká pec v Červeňanoch. 

Vznik železiarskych spoločností

Vznikali aj prvé železiarske spoločnosti: Muránska únia v roku 1808, Rimavská koalícia v roku 1811. Spojením týchto spoločností a Spolku gemerskych železiarov v roku 1852 vznikla Rimavsko-muránska železiarska spoločnosť so sídlom v Rimavskom Brezove. Patrila medzi najväčších výrobcov železa a železiarskych výrobkov v Uhorsku. 

V roku 1852 vznikla Železiareň Hrlica, ktorá v roku 1869 vstúpila do novoutvorenej Hrlicko-tapolcsanskej spoločnosti. Tá vybudovala železiareň Červeňany spolu s vysokou pecou na drevené uhlie.

Vysoká pec v obci Sirk, časť Červeňany

Zlieváreň na železnú rudu v Červeňanoch vznikla už v rokoch 1870 – 1871. Vysokú pec z obdobia Uhorska a hámor postavila Hrlicko-tapolcsánska železiarska účastinná spoločnosť. Pec bola v prevádzke cca od roku 1871. Vyrábalo sa tu surové železo. Železná ruda pochádzala zo železorudných baní v Železníku, Rákoši a Nandraži. Drevené uhlie sa pálilo z bukového dreva blízkych lesov. 

Pec spracúvala až 10 000 ton rudy ročne. V rokoch 1872 až 1879 sa tu vyrobilo ročne 2000 ton surového železa. Časť sa vyvážala do Rakúska, časť sa predala na domácom uhorskom trhu. Hrlicko-tapolcsánska spoločnosť sa v roku 1880 rozpadla. Od roku 1883 bola pec súčasťou Coburgovho železiarskeho podniku. V dôsledku hospodárskej krízy v Uhorsku výroba v roku 1903 skončila. Pec v Sirku naposledy zrekonštruovali v roku 1970. 

Popis vysokej pece v Červeňanoch

Vysoká pec v Červeňanoch je postavená z lomového kameňa. Stojí na 4 pilieroch o pôdoryse 4×4 m. V pilierovej časti sú otvory pre prívod vzduchu, na odvod trosky a vytaveného železa. Pôvodne bola pec vysoká 13 m. Spracovával sa v nej limonit a siderit. Na dodávku vetra slúžilo dúchadlo poháňané parným strojom. Vzduch sa ohrieval v liatinovom ohrievači s vertikálnymi rúrami vykurovanom vysokopecným plynom. Para sa tvorila v parných kotloch. V murive valcovitej šachtovej časti sú kanáliky, ktoré slúžili na vysušenie muriva.

Okolie technickej pamiatky je udržiavané a upravené. Nájdete tu lavičky, ale aj informačnú tabuľu, ktorá opisuje históriu železiarstva na Slovensku. 

Fotogaléria

Železná cesta Gemerom – Via Magna

Železná cesta Gemerom – Via Magna je poznávacia cesta, ktorá je súčasťou Európskej železnej cesty. Prezentuje banícke a železiarske pamiatky, medzi ktorými je aj Vysoká pec v Sirku-Červeňanoch. História Gemera je spojená s využívaním nerastného bohatstva Slovenského rudohoria. Tento región bol najvýznamnejším producentom železa v Uhorsku. Vďaka železiarstvu región prekvital a okrem neho sa tu rozvíjali aj remeslá a umenie. 

Zaujímavosti

  • V Slovenskom technickom múzeu v Košiciach nájdete expozíciu s názvom Metalurgia v 19. a 20. storočí. Expozícia je členená na 8 tém. Posledná téma sa okrem iného venuje pamiatkam železiarskej výroby a techniky v teréne, hámrom a pamiatkam vysokých pecí a zlievarenstva v Sirku – Červeňanoch, Nižnej Slanej, Vlachove, Troch vodách a Podbieli.

Doprava

Obec Sirk, časť Červeňany sa nachádza v okrese Revúca. Obec leží v blízkosti hlavnej cesty, ktorá spája Hnúšťu s Jelšavou. Od okresného mesta Revúca je vzdialená asi 18 km. Vysoká pec sa nachádza asi 200 m od hlavnej cesty a je dobre viditeľná. Neďaleko vysokej pece v Sirku – Červeňanoch sa nachádza aj autobusová zastávka. Premáva sem pravidelný autobusový spoj z mesta Revúca. Je potrebné vystúpiť na zastávke Sirk, Červeňany rázcestie.

Ako sa dostať k Vysokej peci v Sirku – Červeňany z kúpeľov Číž

Obec Sirk, časť Červeňany sa nachádza asi 50 km od Kúpeľov Číž. Z Čížu sa vydajte smerom na sever. Do obce Sirk vedie prevažne cesta 2. a 3. triedy. Budete prechádzať cez obce Chanava, Rumince, Stránska, Gemerská Ves, Leváre, Držkovce, Rákoš, až prídete do obce Sirk, časť Červeňany. Asi 200 m od hlavnej cesty sa nachádza vysoká pec.

Parkovanie

V areáli vysokej pece nie je zriadené oficiálne parkovisko, napriek tomu môžete zaparkovať na spevnenej ploche vedľa nej.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Veľmi zaujímavé miesto, jedno z “čiernych dier Gemera” – schátralá priemyselná stavba, ktorých je na Gemeri veľa a oplatí sa vidieť rovnako ako túto vysokú pec. Miesto má svoje čaro, je to aj vďaka krásnym kopcom, medzi ktorými sa nachádza.
L. R.

Monument vysokej pece v Sirku by si zaslúžil o niečo viacej informácií a trošku záživnejšou formou. Je tam tabuľa, na nej je množstvo informácií v podobe fotiek, mapiek, nákresov a pod. Texty by bolo dobré trochu viac upratať, rozdeliť do odsekov a ku každému odseku pridať relevantné foto. Taktiež aj nejaké minipanely ohľadom pece a jej fungovaní vo vnútri stavby by nezaškodili. Inak okolie pekné a vidieť, že sa samospráva o okolie vzorne stará.
O. S.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vysoká pec v Sirku – Červeňanoch je prístupná bez obmedzení celoročne bez poplatkov.

Video

Technická pamiatka hutníctva Slovenska, vysoká pec v Červeňanoch. 

GPS súradnice

Vysoká pec Sirk-Červeňany: 48.604300°, 20.108878°

Vstup do jaskyne Domica Jaskyňa Domica – história, zaujímavosti, trasa

Jaskyňa Domica patrí nielen medzi naše najkrajšie jaskyne, ale je aj jaskyňou svetového významu. Okrem prehliadky jaskynných priestorov ponúka nevšedný zážitok. Plavba po podzemnej rieke Styx ale závisí od prírodných podmienok, a preto nie je vždy možná. Napriek tomu stojí tento unikátny jaskynný komplex za návštevu.

Zistiť viac
Kaštieľ Betliar Kaštieľ Betliar – história, park, múzeum, doprava

Kto by nepoznal kaštieľ Betliar, bývalé sídlo najvýznamnejších aristokratov v Európe v 19. storočí, rodiny Andrássyovcov? Kaštieľ Betliar patrí medzi najkrajšie a najlepšie zachované šľachtické sídla na Slovensku s pôvodným zariadením. Stojí uprostred rozsiahleho anglického parku.Ročne ho navštívi množstvo turistov. Nenechajte si ujsť jeho návštevu aj vy.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore