Šarišské múzeum v Bardejove

Šarišské múzeum v Bardejove sa môže pýšiť mnohými prívlastkami. Patrí medzi najstaršie múzeá u nás a jeho zbierkový fond je jedným z najcennejších na Slovensku. Mesto Bardejov má bohatú históriu, ktorá sa z väčšej časti zachovala a dnes je prezentovaná vo forme niekoľkých expozícií Šarišského múzea.

Šarišské múzeum v Bardejove, námestie

Umelecko-historické a prírodné zbierky patria k najcennejším na Slovensku

Šarišské múzeum v Bardejove sa radí k najstarším múzeám na Slovensku. Zároveň bohatá história mesta Bardejov, kde sa v minulosti prelínali rôzne kultúry, umožnila vytvorenie pomerne rozsiahlych muzeálnych zbierok. Zbierkový fond múzea patrí medzi najcennejšie muzeálne zbierky na Slovensku.  Na základe svojej vyvíjajúcej sa činnosti a zväčšovaniu zbierkového fondu sa múzeum postupne rozrastalo. Pôvodne bola sídlom múzea historická radnica. Neskôr sa múzeum rozšírilo a získalo ďalšie objekty.

Na Radničnom námestí je verejnosti prezentovaná expozícia Ikony a Historická expozícia Slobodného kráľovského mesta Bardejov. Na námestí sa nachádza aj Výstavná sieň. Prírodovedná expozícia – Príroda severovýchodného Slovenska a jej ochrana sa nachádza v budove na Rhodyho ulici.

Ďalšie expozície múzea sa nachádzajú v Bardejovských Kúpeľoch, kde je prezentovaná Národopisná expozícia, ktorej súčasťou je expozícia „Bardejovské Kúpele – oáza zdravia a pokoja“ a Lekárenská expozícia vo vile Rákoci. Súčasťou múzea je aj Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry.

Dnes Šarišské múzeum spravuje 34 budov, spolu aj s objektami v skanzene a dvoma baštami, ktoré slúžia ako depozity. Bohatá história regiónu, samotného mesta Bardejov a kúpeľných tradícií Bardejovských Kúpeľov každoročne lákajú na návštevu mnoho domácich i zahraničných turistov.

História Šarišského múzea

História múzea siaha do roku 1903, kedy bolo založené Múzeum Šarišskej župy. V tomto čase sa začalo aj so zbieraním predmetov, ktoré boli muzeálne cenné. Prvá expozícia bola otvorená v roku 1907. Táto expozícia bola zameraná na dejiny Šariša. Múzeum sa v tomto období nachádzalo v priestoroch mestskej radnice. Expozícia prešla premenou až v rokoch 1954, 1967 a 1991, kedy prebehli reinštalácie.

Po roku 1945 sa zameranie múzea zmenilo na vlastivedné, pričom sa rozšírilo o dokumentáciu prírody a históriu spoločnosti v okresoch Bardejov, Giraltovce, Svidník a Stropkov. Od roku 1950 sa sústredilo na dokumentáciu bardejovskej mestskej rezervácie. Múzeum sa oproti minulosti rozrástlo a dnes ho tvorí niekoľko expozícií.

Míľniky

  • 1903 – vznik Múzea Šarišskej župy;
  • 1907 – vznik prvej expozície, ktorá bola zameraná na dejiny Šariša;
  • 1. a 2. sv. vojna – snaha o odcudzenie zbierkových predmetov; 
  • od roku 1945 – postupný rozvoj múzea, zväčšovanie zbierkového fondu, vznik ďalších expozícií.

Zaujímavosti

V rámci Šarišského múzea sa nachádza niekoľko oddelení:

• Historické oddelenie
• Prírodovedné oddelenie
Národopisné oddelenie
Dokumentačný úsek
Úsek reštaurovania a konzervovania
Úsek kultúrno-výchovných činností

Historické oddelenie 

Historické oddelenie bolo od jeho vzniku až do 50-tych rokov prakticky jediné. Vo fondoch historického oddelenia sa nachádza takmer 30 000 kusov zbierkových predmetov. Najpočetnejším fondom oddelenia je Numizmatika (okolo 12 000 mincí a papierových platidiel) a Historická knižnica, kde sa nachádzajú aj vzácne exempláre prvotlačí. Medzi ďalšie patria Sklo, Textil, Cechy a remeslá, umelecko-historické zbierky plastiky a maľby či ikonopisná zbierka. 

V rámci oddelenia existujú stále expozície: Slobodné kráľovské mesto Bardejov (v budove radnice), Ikony (v budove č. 27 na Radničnom námestí) a Dejiny Bardejovských Kúpeľov (v budove národopisného oddelenia v Bardejovských Kúpeľoch).

Prírodovedné oddelenie

Zakladateľom prírodovedného oddelenia bol PhMr. Tibor Weisz. Založené bolo v roku 1956. Prírodovedná zbierka predstavuje druhú najrozsiahlejšiu zbierku na Slovensku s počtom 700 000 zbierkových predmetov, ktoré dokumentujú prírodu Slovenska a zahraničia. Prvá expozícia bola sprístupnená v roku 1957. Súčasná expozícia je prístupná od roku 1986, s názvom „Príroda severovýchodného Slovenska a jej ochrana“.

Národopisné oddelenie

Národopisné oddelenie pracuje od roku 1951 ako samostatná zložka Šarišského múzea. Oddelenie eviduje 6 665 kusov zbierok. Najbohatší fond je textilný, ktorý má okolo 2 000 zbierok. Národopisné oddelenie spravuje dve expozície: národopisnú expozíciu a expozíciu vo vile Rákoci. Zároveň spravuje expozíciu ľudovej architektúry v Bardejovských kúpeľoch.

Dokumentačný úsek

Dokumentačný úsek Šarišského múzea spravuje obrazovú dokumentáciu. Fotoarchív Šarišského múzea eviduje približne 70 094 ks čiernobielych a farebných negatívov. Ide o zábery mesta Bardejov, Bardejovských Kúpeľov a okresu.

Úsek reštaurovania a konzervovania

Úsek reštaurovania a konzervovania zabezpečuje starostlivosť a konzerváciu existujúcich alebo získaných predmetov. Zároveň kontroluje exponáty v jednotlivých múzeách.

Úsek kultúrno-výchovných činností

Úsek zabezpečuje celú réžiu múzea od sprevádzania návštevníkov počas mnohých akcií a podujatí či zabezpečuje propagáciu múzea.

Fotogaléria

Kde sa nachádza Šarišské múzeum v Bardejove?

Šarišské múzeum sídli na Radničnom námestí 13. v blízkosti Prašnej bašty, či ďalšej expozícii múzea – Ikony. 

Doprava k Šarišskému múzeu z Bardejovských Kúpeľov

Vybrané expozície Šarišského múzea nájdete priamo v Bardejovských Kúpeľoch. Ostatné expozície sa nachádzajú v Bardejove. Návštevu Šarišského múzea preto môžete spojiť aj s wellness pobytom v Bardejovských Kúpeľoch.

Autom trvá cesta z Bardejovských Kúpeľov do historického centra Bardejova približne 9 minút. Priamo z Bardejovských Kúpeľov do Bardejova premávajú aj medzimestské autobusy a MHD. Verejnou dopravou trvá cesta približne 15 minút. Pri medzimestských autobusoch je konečná zastávka autobusová stanica Bardejov. Do centra mesta je to odtiaľ pešo približne 5 až 10 minút. 

MHD linkami z Bardejovských Kúpeľov sa do centra mesta dostanete linkami číslo 1, 2. Vystúpiť odporúčame na zastávke s názvom Dlhý rad – okresný úrad. Tá sa nachádza priamo pri Kolonádnom parku pod Radničným námestím. 

Parkovanie

Osobný automobil je vhodné zaparkovať na vymedzených parkovacích zónach za poplatok. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Šarišské múzeum pravidelne pripravuje rôzne kultúrne akcie a výstavy. Aktuálny program kultúrnych akcií a výstav múzea je zverejnený na ich oficiálnej stránke, ktorú uvádzame v sekcii kontakt. 

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekné múzeum, je tu kus histórie nie len mesta ale celého Šariša.
Tatiana N.

Skvelé, je tu prsteň Sisi, skutočné meče … Skutočne nádherné, ak chcete vedieť viac o tomto peknom starom meste, choďte tam …
D. G.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Otváracia doba sa v jednotlivých expozíciách môže líšiť v závislosti od sezóny a jednotlivých dní. Vstupný poplatok v expozíciách sa pohybuje v rozmedzí 1,00 – 10,00 €. Múzeum ponúka mimo základného vstupného poplatku aj zľavnené vstupy.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Šarišského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Šarišské múzeum
Radničné námestie 13
085 01 Bardejov

GPS súradnice: 49.29257475°, 21.27648926°

Mohlo by vás zaujímať

Pamätník Sisi v Bardejovských Kúpeľoch Muzeálny apartmán Sisi v Bardejovských Kúpeľoch

Bardejovské Kúpele sú neodmysliteľne spojené s osobou cisárovnej Alžbety Bavorskej, ktorú všetci poznáme ako Sisi. Cisárovná v Bardejovských Kúpeľoch strávila tri týždne. Na jej počesť bolo v areáli kúpeľov zriadených niekoľko pamiatok.

Zistiť viac
Výhľad na Bardejov od Cyrilometodského kríža Cyrilometodský kríž nad Bardejovom

Cyrilometodský kríž sa vypína nad mestom Bardejov. Hoci k nemu nevedie oficiálne žiadna turistická trasa, patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám miestnych, ale i cezpoľných turistov. Pri návšteve Bardejova nevynechajte príležitosť navštíviť toto čarovné miesto.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore