Rozhľadňa na Maginhrade a jej zaujímavosti

Rozhľadňa Maginhrad stojí na vrchu, kde stál v minulosti pravdepodobne stredoveký drevený hrad. Žiaľ, nezachovala sa o ňom historická správa, preto je jeho zánik opradený tajomstvami. Vo svojich dielach ho však spomína nejeden slovenský spisovateľ, či básnik. K rozhľadni vedie aj náučný chodník Po stopách Maginhradu.

Rozhľadňa na Maginhrade

História Maginhradu

Rozhľadňa Maginhrad bola postavená na mieste, kde sa v minulosti rozprestieral hrad s rovnakým názvom. Bol pravdepodobne postavený v 13. – 14. storočí. K jeho zániku došlo asi v 15. storočí, avšak nezachovali sa písomné zmienky, preto jeho zánik nie je úplne jasný. V 15. storočí slúžil ako husitská pevnosť.

Rozhľadňa na tajomnom Maginhrade

Nad obcou Malé Teriakovce v okrese Rimavská Sobota sa na vrchu vo výške 430 m n. m. týči asi 17 m vysoká turistická rozhľadňa. Rozhľadňa Maginhrad bola postavená v rokoch 2014 – 2015 vďaka Miestnej akčnej skupine MAS Malohont.

Maginhrad je archeologickou lokalitou, preto pri jej výstavbe bol okrem lesnej lanovky použitý aj vrtuľník. Samotnej výstavbe predchádzal archeologický výskum pod jej základmi. Na výstavbu rozhľadne sa spotrebovalo 20 m3 dreva a 60 m3 betónu. 

Rozhľadňa ponúka pekný výlet v prírode, odmenou vám bude krásny výhľad na všetky svetové strany. Pri dobrom počasí môžete vidieť Kráľovu holu a celú Rimavskú dolinu až do Maďarska.

Zaujímavosti

  • štúrovský básnik Ján Botto, ktorý sa narodil v neďalekom Vyšnom Skálniku, o vrchu napísal básne: Povesť Maginhradu a Báj Maginhradu;
  • Ján Botto je tiež známy pod pseudonymom Janko Maginhradský;
  • cestou na Maginhrad nájdete drevené plastiky, medzi nimi aj drevenú sochu maginhradského rytiera a drevený bájny stôl, pri ktorom sa mali podľa povesti stretávať rytieri, ale aj drevenú sochu kalicha;
  • na Maginhrade sa nachádza štartovacia dráha pre paraglidistov.

Známe osobnosti

Portrét Jána Botta, Edita Ambrušová, SNG

Ján Botto
pseudonym Janko Maginhradský (1829-1881) 

Patrí medzi najvýznamnejších básnikov slovenského romantizmu. Narodil sa vo Vyšnom Skálniku. Pseudonym si vybral podľa vrchu Maginhrad nad svojim rodiskom. O vrchu Maginhrad napísal básne: Povesť Maginhradu a Báj Maginhradu. Bol autorom balád a povestí inšpirovaných ľudovou poéziou. 

Bol tiež zakladajúcim členom Matice slovenskej a slovenského gymnázia v Revúcej. Najviac ho ovplyvnili štúdiá na lýceu v Levoči, kde bol jeho spolužiakom aj Pavol Dobšinský, ktorý neskôr pôsobil ako kňaz v neďalekých Drienčanoch.

Obraz súčasného Slovenska premietal do alegorického sveta povestí. Najväčší úspech dosiahol básňou Smrť Jánošíkova. Cez postavu ľudového hrdinu sa vyjadroval k dobovým problémom. Svojimi dielami sa zaradil medzi najlepších zo Štúrovej básnickej školy. Zomrel v Banskej Bystrici.

Povesť o Maginhrade

K Maginhradu sa viaže povesť, podľa ktorej sa tu pravidelne zjavuje husitský vodca Jan Jiskra z Brandýsa. Spoločne so svojím vojskom pije v tajných sieňach hradu Božiu krv.

Fotogaléria

Náučný chodník Po stopách Maginhradu

Náučný chodník Po stopách Maginhradu začína pri rybníku vo Vyšnom Skálniku, prechádza popri prameni vody Dračia studnička, popri pieskovcových baniach a napája sa na trasu nad Nižným Skálnikom. Každé zastavenie na náučnom chodníku obsahuje úryvok z textu povesti. Ak prekonáte celú trasu, dozviete sa celú povesť. Sú tu tiež inštalované umelecky stvárnené drevené plastiky. Má 12 zastavení a dĺžku 6,5 km. Jednotlivé zastavenia:

  1. Po stopách Maginhradu
  2. Vodné pramene
  3. Pieskovcové bane I.
  4. Pieskovcové bane II.
  5. Lesné spoločenstvo
  6. Obce Vyšný a Nižný Skálnik
  7. Ľudia a život
  8. Príroda a živé tvory v nej
  9. Rieka Rimava
  10. Maginhrad I.
  11. Maginhrad II.
  12. Boje

Načerpať sily po výlete na rozhľadňu Maginhrad môžete v neďalekých kúpeľoch. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s relaxačným pobytom v Číži, určite neoľutujete.

Doprava

Rozhľadňa na Maginhrade sa nachádza v okrese Rimavská Sobota medzi obcami Nižný Skálnik a Veľké Teriakovce. Tieto obce sú od okresného mesta vzdialené 8 – 10 km a sú tiež východiskovými miestami, odkiaľ sa dostanete priamo k rozhľadni. Z Rimavskej Soboty do oboch obcí vedie cesta I/72 smerom na Hnúšťu. 

Ako sa dostať z kúpeľov Číž na rozhľadňu Maginhrad

Rozhľadňa na Maginhrade je vzdialená od kúpeľov Číž asi 35 km. Z Čížu je potrebné ísť najprv do Rimavskej Soboty. Ak máte čas, môžete si naplánovať aj prehliadku Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. V Rimavskej Sobote je potrebné napojiť sa na cestu I/72, ktorá vás dovedie do obce Veľké Teriakovce, ale aj do obce Nižný Skálnik. Ak sa chcete dostať do Horných Zahorian, je potrebné odbočiť skôr pri Rimavskej Sobote za benzínovou stanicou Slovnaft doprava na cestu č. 2744.

Trasa k rozhľadni a parkovanie

K rozhľadni Maginhrad sa dá dostať z troch obcí: Nižný Skálnik, Malé Teriakovce a Horné Zahorany. Okrem toho sem vedie aj náučný chodník Po stopách Maginhradu.

Parkovať môžete bezplatne v niektorej z obcí, podľa toho odkiaľ sa chcete na Maginhrad vybrať.

Trasa č.1 

Z obce Nižný Skálnik vedie zelená turistická značka po nespevnenej ceste cez lúky, neskôr lesom až k rozhľadni. Dĺžka trasy je 1,7 km s prevýšením 193 m. Toto je najkratšia trasa, ale dá sa zvládnuť aj s malými deťmi. Stúpanie cez les je síce poriadne strmé, ale krátke.

Trasa č.2

Z obce Horné Zahorany je trasa o niečo dlhšia, no najmenej náročná. Má 2,8 km, ale len mierne prevýšenie 11 m. Od kostola smerom do poľa po žltej značke. Trasa má tiež spočiatku lúčny, neskôr lesný charakter. Touto trasou sa môžete vybrať na rozhľadňu aj bicyklom. 

Trasa č.3

Z obce Malé Teriakovce vedie zle značená žltá turistická značka, potom zelená značka.

Trasa č.4

Dovedie vás sem aj náučný chodník Po stopách Maginhradu, ktorý má dĺžku 6,5 km s prevýšením 235 m. Začína v obci Vyšný Skálnik, napája sa na zelenú turistickú trasu nad Nižný Skálnikom a vracia sa do Vyšného Skálnika. Ide o stredne náročnú trasu.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Rozhľadňa na mieste bývalého hradu Maginhrad (zanikol v 15 storočí). Nenáročná túra pre všetkých (deti, seniori). Začať môžete v dedinke Nižný Skálnik alebo v susedných Malých Teriakovciach. My sme to dali z Nižného Skálnika, naozaj pohodová prechádzka, trochu stúpania je len pod hrebeňov Maginhradu (430 m.n.m.). Výhľady z veže sú super, vidieť skoro celú Rimavskú dolinu 🙂
Tesne nad dedinou, ale aj pri rozhľadni, nájdete aj drevené sochy a odpočinkové sedenie – ideálne miesto na oddych a fotenie 🙂
N. T.

Maginhrad bol ďalším cieľom našich potuliek po Gemeri. Po zmapovaní situácie sme sa rozhodli navštíviť Teplý vrch (teplota vody luxusných 27°C) a odtiaľ presun do Horných Zahorian, o ktorých mi zvedovia hlásili, že odtiaľ je najprijateľnejšia obtiažnosť výstupu. Tak aj bolo. Nebolo to síce krátke, ale počas jedného výstupu absolvovať dedinu, pole (t.r. kukurica), lúku, les a nakoniec rozhľadňu, to človek hocikedy nemá k dispo 😁. Pekná stavba a úžasný výhľad stojí rozhodne za tú túru.
M. G.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Rozhľadňa na Maginhrade je prístupná bez poplatkov celoročne.

Video

Kontakt

Na vybudovaní rozhľadne sa podieľala Miestna akčná skupina Malohont:

MAS Malohont
Sama Vozára 154
980 52 Hrachovo

GPS súradnice: 48.4480520°, 19.9840980°

Mohlo by vás zaujímať

Večerná obloha Hvezdáreň v Rimavskej Sobote

Hvezdáreň v Rimavskej Sobote vás zoznámi s fungovaním vesmíru. Okrem toho sa môžete zúčastniť astronomických víkendov a stráviť v hvezdárni noc. V areáli hvezdárne sa nachádza astropark, kde si spolu s deťmi nielen oddýchnete, ale zároveň sa niečo nové naučíte. Deti zaujme určite miniraketa, modely planét a asteroidov.

Zistiť viac
Bebekova bašta Fiľakovského hradu Fiľakovský hrad

Fiľakovský hrad patrí medzi najstaršie kamenné hrady na Slovensku. Odolal tatárskym vpádom v polovici 13. storočia. Osmani na dobytom území vytvorili fiľakovský sandžak, ktorý tvoril východnú hranicu osmanskej moci. Hrad v 17. storočí vyhorel, spolu s ním aj župný archív. V súčasnosti sa na hrade nachádza hradné múzeum.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore