Kostol Najsvätejšej Trojice v Rákoši

Kostol Najsvätejšej Trojice sa nachádza v dnes už zabudnutej, no v minulosti známej baníckej a železiarskej obci Rákoš, kde kedysi stál aj stredoveký hrad. Románsky kostol v Rákoši pochádza z 13. storočia a je jednou z mála stavieb na Gemeri, zachovaná v pôvodnej podobe. Pýši sa vzácnymi nástennými maľbami zo 14. a 15. storočia.

Kostol najsvätejšej trojice v Rákoši

Románsky kostol v Rákoši

Románsky kostol Najsvätejšej Trojice v Rákoši stojí na úpätí vrchu Železník, neďaleko dnes už zaniknutého hradu Bebekovcov v obci Rákoš. Ide o jednoloďovú stavbu z 13. storočia. Kostol má románsku podkovitú apsidu a štrbinové románske okná, vstupný portál má ale gotický lomený oblúk. Románske prvky sa tu prelínajú s gotickými.

Kostol ukrýva vzácne gotické maľby v interiéri, ale čiastočne aj na vonkajších stenách. Pochádzajú z konca 14. a začiatku 15. storočia. Freskovú výzdobu objednali pre kostol tunajší bohatí zemepáni Bebekovci. Na svojich cestách po Taliansku v službách Ľudovíta Veľkého sa zoznámili s dielami talianskych majstrov. Tých doviedli do Uhorska, aby vyzdobili kostol nielen v Rákoši, ale aj v Plešivci a Štítniku.

V lodi sa nachádza drevený maľovaný strop z konca 17. storočia. Na prelome 16. a 17. storočia prešiel kostolík do rúk protestantom. Preto boli stredoveké maľby zabielené. V 18. storočí získali kostol opäť katolíci a prešiel aj stavebnými úpravami. Vnútorné vybavenie bolo doplnené vyrezávanou kazateľnicou a krstiteľnicou. Pri kostole bola postavená drevená zvonica. 

Od roku 1992 prebieha pamiatková obnova kostola a reštaurovanie malieb. Kostol je súčasťou turistickej cesty, tzv. gemersko-jelšavského okruhu Gotickej cesty

Ak túžite navštíviť viacero pamiatok v Gemerskom regióne, spojte spoznávanie krás sakrálnych a prírodných pamiatok s kúpeľným pobytom v kúpeľoch Číž.

Fotogaléria

Zaujímavosti

  • Unikátnou maľbou, ktorá bola odkrytá v roku 1993, je Boh s troma tvárami a štyrmi očami. Podobné zobrazenie nájdeme aj v Ochtinej. Bolo zakázané Tridentským koncilom, pretože pripomínalo vyobrazenie slovanského boha Triglava.
  • Podľa povesti je kostol prepojený tajnou podzemnou chodbou s neďalekým zaniknutým stredovekým hradom Rákoš.
  • Najmladšie rákošské maľby z prvej polovice 15. storočia – výjav Stigmatizácie sv. Františka sú dôkazom existencie františkánskeho kláštora v blízkych Kameňanoch, ktorý zničili husiti.

Doprava

Obec Rákoš sa nachádza v okrese Revúca. Od okresného mesta Revúca je obec vzdialená asi 22 km, od Jelšavy 11 km. Obcou prechádza cesta II/526 z Hnúšte do Jelšavy. Z Revúcej aj Jelšavy premáva do obce Rákoš priamy autobusový spoj. Kostol stojí na severnom okraji dediny na vyvýšenom mieste. 

Ako sa dostať ku Kostolu Najsvätejšej Trojice v Rákoši z kúpeľov Číž

Obec Rákoš sa nachádza asi 46 km od kúpeľov Číž. Zavedú vás sem cesty 2. a 3. triedy. Z Čížu sa vyberte cestou II/571, odbočte na cestu č. 2805 smerom na Nový Klenovec a Figu. Ďalej pokračujte cestou č. 16 a za Behyncami sa napojte vľavo na II/532. Za Gemerskou Vsou znova doľava na cestu č. 2835 a tá vás dovedie priamo do obce Rákoš. Kostol sa nachádza na severnej strane obce na vyvýšenom mieste.

Mapa miesta

Parkovanie

Parkovať môžete v blízkosti kostola Najsvätejšej Trojice bezplatne.

Postrehy návštevníkov

Gotický kostol v Rákoši je pre mňa z celej gotickej cesty rozhodne najkrajší. Vďaka minimálnym neskorším zásahom si zachoval svojho tajomného ducha. Pri návšteve kostola vás ohromí prekrásna fresková výzdoba po celých stenách kostola. Nachádza sa tu aj jedinečné zobrazenie Boha s troma tvárami. Ak pôjdete okolo, rozhodne ho neobíďte.
Romana U.

Malý kostolík pri Jelšave, ktorý ukrýva nádherné gotické maľby.
J. Ch.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Kostol je prístupný len po telefonickej dohode s kontaktnou osobou. Bližšie informácie nájdete v sekcii kontakt.

Kontakt

Kostol patrí miestnej farnosti Rímskokatolíckej cirkvi, spravovanej z farnosti v Jelšave. Momentálne v ňom neprebiehajú bohoslužby kvôli neukončenej obnove.

Farnosť sv. Petra a Pavla
Námestie republiky 53
049 16 Jelšava

GPS súradnice: 48.603406°, 20.146846°

Mohlo by vás zaujímať

Výhľady na náučnom chodníku Náučný chodník Drienčanský kras

Drienčanský kras je prírodovedecky najhodnotnejší krasový ostrov medzi Slovenským a Muránskym krasom. Chodník vás prevedie nenáročným terénom a popritom sa oboznámite nielen s prírodnými, ale aj kultúrno-historickými pamiatkami. Ako súvisí tento chodník s menom známeho rozprávkára P. E. Dobšinského?

Zistiť viac
Vysoká pec, Sirk-Červeňany Vysoká pec v Sirku – Červeňany

<em>V</em>ysoká pec v obci Sirk, časť Červeňany, v okrese Revúca je chránená a vzácna technická pamiatka. V minulosti rušná banícka lokalita dnes pôsobí ako mesto duchov. Vysoká pec bola postavená spolu so železiarňou v rokoch 1870 – 1871 Hrlicko-tapolcsánskou spoločnosťou a fungovala až do roku 1903.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore