Prírodná rezervácia Kamenné more vo Vyhniach

Prírodná rezervácia Kamenné more sa nachádza nad obcou Vyhne. Zaujímavý prírodný výtvor, ktorý je pozostatkom po sopečnej činnosti, každoročne priláka mnoho turistov. Trasa je nenáročná, čiže je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Pohľad na Kamenné more

Kamenné more vo Vyhniach – najväčšie more v Karpatoch

Kamenné more je prírodná rezervácia, ktorá sa nachádza neďaleko obce Vyhne, na úpätí vrchu Kamenná. Územie bolo vyhlásené v roku 1923 na rozlohe 13,30 hektárov. Návštevu tejto prírodnej zaujímavosti si nenechajú ujsť ani návštevníci neďalekých kúpeľov v Sklených Tepliciach.

Predmetom ochrany je najmä samotné kamenné more tvorené ryolitom, pretože sa jedná o najväčšie kamenné more vo vulkanickej časti Karpát. Zároveň je významnou lokalitou, na ktorej žijú rôzne druhy chránených a zriedkavých druhov živočíchov. Kamenné more vo Vyhniach je tiež súčasťou náučného chodníka A. Kmeťa.

Náučný chodník Andreja Kmeťa

Celoročne prístupný náučný chodník Andreja Kmeťa bol vybudovaný v roku 1997. Na trase sa nachádza 8 informačných panelov, ktoré návštevníkov informujú o vzniku Vyhnianskeho travertínu, o minerálnom prameni Vyhnianka či Margosciho vile, ktorá pochádza z roku 1912. Náučný chodník Andreja Kmeťa vedie od Vyhnianskeho travertínu okolo Margocsiho vily, cez sídlisko Dolinky po štátnej ceste a okolo objektov Lesnej správy až ku Kamennému moru. 

Vyhniansky travertín

Vyhniansky travertín je malá travertínová kopa s vodopádom. Je vysoký 3,5 metra a široký približne 80 cm. Vznikol vyzrážaním uhličitanov z vody minerálneho prameňa Vyhnianka.

Ako vzniká kamenné more?

Kamenné more, nazývané aj skalné more či balvanové more, vzniká ako plošná akumulácia rôzne veľkých kameňov na svahoch alebo na úbočiach horských hrebeňov. Vzniká zrútením blokov hornín na svahu pri zemetrasení či tektonickej aktivite. O ďalšie sa postará gravitácia. Najväčšie bloky sa nachádzajú pri úpätí svahu, menšie ďalej. 

Na Slovensku sa nachádza niekoľko kamenných morí

Na Slovensku môžeme nájsť niekoľko kamenných morí. Pod hradom Šomoška sa nachádza kamenné more, ktoré vzniklo mrazovým zvetrávaním a je tvorené menšími blokmi bazaltu. Ďalším známym kamenným morom na Slovensku je Selecké kamenné more na území obce Selce, neďaleko Trenčína. Kamenné more v Selciach je tvorené zvetranými blokmi kremencov lúžňanského súvrstvia. Spomenúť môžeme aj andezitové kamenné more v katastrálnom území obce Malá Lehota. Prístup k nemu je po Náučnom chodníku Vojšín, ktorý začína v osade Stará huta (časť Novej Bane).

Fotogaléria

Zaujímavosti

V minulosti tu prebiehala čulá ťažba ryolitu, na základe ktorej sa Kamenné more zachovalo len z časti. Od vyhlásenia za prírodnú rezerváciu bola ťažba zastavená a kamenné more sa stalo predmetom ochrany.

Do 20. storočia boli Vyhne známe aj kúpeľmi. Dnes tu už známe kúpele nenájdete. Rozmaznať sa účinkami miestnej liečivej vody však môžete vo Vodnom raji Vyhne.

Trasa na Kamenné more vo Vyhniach

Vyhne Vodný raj – Kamenné more

Od kúpaliska je Kamenné more vzdialené približne 15 až 30 minút chôdze. Trasa je označená žltou turistickou značkou. Je nenáročná, vhodná pre rodiny s deťmi. 

Vyhniansky travertín – Margocsiho vila – sídlisko Dolinky – objekty Lesnej správy – Kamenné more – RZ Lodenice Komárno – zastávka autobusu Vyhne

Náučný chodník A. Kmeťa začína pri prírodnej pamiatke Vyhniansky travertín neďaleko kúpaliska a volejbalových ihrísk a končí pri zastávke autobusu v obci Vyhne. Na trase sa nachádza 8 informačných panelov. Celková dĺžka trasy je 4,9 km a odhadovaný čas na prejdenie 2 hodiny. Prechádza čiastočne na žltú, zelenú a modrú turistickú značku. Trasa nie je náročná, je vhodná pre rodiny s deťmi či aktívnych seniorov.

Výlet s deťmi na môžete zakončiť oddychom v termálnom kúpalisku v Sklených Tepliciach. Staršie ročníky po turistike ocenia oddych v jaskynnom parnom kúpeli Parenica, prípadne si doprajú dlhší oddych a nechajú sa rozmaznávať na seniorskom pobyte v sklenoteplických kúpeľoch.

Doprava

Obec Vyhne sa nachádza neďaleko Banskej Štiavnice či Žarnovice. Od Žarnovice je vzdialená 11 km, od Banskej Štiavnice 13,4 km. Od okresného mesta Žiar nad Hronom 19 km. Do Vyhní pravidelne premáva autobusová doprava.

Doprava zo Sklených Teplíc

Obec Vyhne je vzdialená od Sklených Teplíc približne 15 km. Autom túto vzdialenosť prejdete približne za 20 minút. Zo Sklených Teplíc je potrebné pokračovať smerom na Hliník nad Hronom, na križovatke pokračovať smerom na Bzenicu a v Bzenici odbočiť na Vyhne.

Pokiaľ nemáte k dispozícii vlastnú dopravu, do Vyhní pravidelne premáva aj autobusové spojenie. Pokiaľ cestujete zo Sklených Teplíc, je potrebné prestupovať v Lehôtke pod Brehmi alebo v Hliníku nad Hronom. Časová náročnosť je približne pol hodiny, podľa zvoleného dopravného spojenia. Odporúčame vystúpiť na zastávke Vyhne – Vodný raj.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené na parkovisku. Odkiaľ je aj východiskový bod turistickej trasy. Parkovanie je bezplatné. Parkovisko je nestrážené.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Pekný výtvor prírody. Od parkoviska je ku kamennému moru asi 15 minút po lese. Nič náročné, vhodné aj pre rodiny s malými deťmi. Pri chôdzi po kameňoch je dobré mať pevnú obuv.
Marek Š.

Veľmi pekné miesto, ľahko dostupné aj pre rodiny s deťmi. Trafiť tam je náročnejšie nakoľko smerovníky sú nenápadné. Inak fyzicky nenáročné. Pekná prírodná pamiatka pripomínajúca vulkanickú minulosť kraja.
Urban M.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne dostupný bez obmedzení.

Video

Najväčšia atrakcia Vyhní – Kamenné more

GPS súradnice

Kamenné more: 48.510883041°, 18.792307377°

Mohlo by vás zaujímať

Nový zámok v Banskej Štiavnici Banská Štiavnica – história, pamiatky, zaujímavosti

Banská Štiavnica a jej okolie patria k turisticky vyhľadávaným miestam. Bohatá história aj romantický nádych každoročne prilákajú množstvo domácich a zahraničných turistov. Na svoje si prídu rodiny s deťmi, zaľúbené páry či aktívni seniori. Možností, ako tu tráviť čas, je viac než dostatok.

Zistiť viac
Hrad Revište Hrad Revište – história, trasa, náučný chodník

Hrad Revište je jedným zo strážnych hradov, ktoré v minulosti zabezpečovali dôležité obchodné cesty do banských miest, či chránili okolie pred nájazdmi nepriateľov. Aj keď je Revištský hrad v súčasnosti ruinou, ponúka svojim návštevníkom príjemnú, nenáročnú a zaujímavú turistiku náučným chodníkom.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore