Ozónová terapia – zbavte sa bolesti chrbta

Ozónová terapia je vo svete plne využívaná a ako širokospektrálna liečebná metóda. Uznávaná je už od 19. storočia. Viete, kedy vám pomôže zbaviť sa bolesti chrbta a predísť operácii chrbtice?

Operácia a množstvo liekov nemusia byť jediným spôsobom ako sa zbaviť bolestí chrbtice.

Čo je to ozónová terapia?

Ozónová terapia predstavuje miniinvazívny, neoperačný a ambulantný zákrok. Počas ozónoterapie sa vyrobí v špeciálnom kufríkovom prístroji tesne pred aplikáciou zmes plynov ozónu a kyslíka a podáva sa injekčnou striekačkou cez punkčnú ihlu priamo do postihnutého miesta. Lokálne podanie ozónu sa využíva pri bolestiach chrbtice, ktoré sú spôsobené vysunutím platničky. 

Technický postup – ako prebieha ozónová terapia

Striekačka – ilustračný obrázok

Ozónová terapia je liečba tzv. medicínskym ozónom. Je to zmes ozónu a kyslíka, ktorá má presne stanovenú koncentráciu a objem. Zmes sa vyrába v špeciálnom prístroji (generátor ozónu) z bežného kyslíka. Ozónom sa nasycuje voda, fyziologický roztok alebo prípadne aj vlastná krv pacienta.

Liečba ozónovou terapiou sa robí ambulantne. Pri použití ozónu na chrbticu, sa ozón aplikuje paravertebrálne (priamo k vyklenutej platničke). 

Pacient je po zákroku sledovaný zhruba ďalšie dve hodiny, potom odchádza do domáceho liečenia a po niekoľkých dňoch začína s rehabilitáciou. Výhoda ozónovej terapie spočíva najmä v tom, že má podstatne kratšiu dobu rekonvalescencie oproti operácii a je preto pre pacienta menej traumatizujúca.

Rekonvalescencia po ozónovej terapii

Celý zákrok spolu s prípravou trvá približne 15 až 20 minút. Samotná aplikácia ozónu je len zlomok toho času. Pacient podľa povahy zákroku odchádza hneď domov, alebo ešte ostáva ležať u lekára. Maximálne však 2 hodiny, počas ktorých ho lekár pozoruje, či sa neprejavili nejaké komplikácie. Mal by ležať na chrbte a bez hýbania sa.

Pacientovi sa po zákroku odporúča celodenný pokoj. Je vhodné, aby ho sprevádzala sprievodná osoba, nemal by totiž šoférovať ani cestovať hromadnou dopravou. Po ozónovej terapii sa odporúča dodržiavať pokoj a vyhýbať sa fyzickej námahe aspoň týždeň.

Účinky – na čo pôsobí ozónová terapia chrbtice

Ozónová liečba je považovaná za efektívnu a bezpečnú. Nemá prakticky žiadne vedľajšie účinky. Avšak po ozonoterapii môže pacient pociťovať niekoľko minút tŕpnutie postihnutej končatiny a niekedy tlak a lokálnu bolesť v oblasti aplikácie. Dôsledkom môže byť nevoľnosť. 

Ozón sa využíva predovšetkým na komponenty koreňovej oblasti, keďže výrazne pôsobí na medzistavcovú platničku, rovnako ako aj na nervový koreň. Po aplikácii ozónu na chrbticu dochádza k uvoľneniu vody z jadra platničky, čím sa zmenší objem vyklenujúcej sa platničky, a tým aj tlak na nervový koreň. 

Okrem toho ozónová terapia má aj analgetický, protiopuchový a protizápalový efekt, preto nie je taká bolestivá. Zvyšuje prekrvenie a urýchľuje hojenie tkanív, ničí baktérie, vírusy, plesne, potláča alergické reakcie, mobilizuje imunitný systém a popisuje sa aj protinádorový účinok ozónu. 

Ozónová terapia a bolesti chrbtice

Aj pri bolesti krčnej chrbtice môže pomôcť ozónová terapia

Operácia chrbtice je vždy krajným riešením a mala by sa preto využívať len v naozaj odôvodnených prípadoch a po vyčerpaní všetkých konzervatívnych možností. Ozónová liečba chrbtice predstavuje akýsi medzikrok medzi operatívnou a konzervatívnou liečbou problémov s platničkami. Medicínsky ozón je aplikovaný v presne stanovenom množstve a koncentrácii pod CT kontrolou na problematické miesto, do tesnej blízkosti nervového  koreňa, na ktorý vysunutá platnička tlačí. Nesmie však byť už príliš vysunutá, preto svoje problémy riešte radšej skôr ako neskôr. 

Aby sa mohol odborník rozhodnúť, či terapia ozónom má šancu, musí vidieť rádiologickú dokumentáciu pacienta. V niektorých prípadoch, ako sú napríklad masívne hernie či extrúzie, totiž ozónoterapia už nemusí byť vhodná. 

Liečba problémov s chrbticou, a to či už operačná alebo konzervatívna, nebude nikdy úspešná, pokiaľ pacient neodstráni škodlivé návyky, ktoré problém spôsobili.

Hoci je najčastejšie ozón aplikovaný v oblasti driekovej a hrudnej chrbtice, je možné ním liečiť aj bolesti krčnej chrbtice. 

Kontraindikácie – kto by sa mal ozónovej terapii vyhnúť

Úspešnosť liečby je vysoká – 70 až 80 %. V prípade neúspechu, alebo iba čiastočného efektu, sa však terapia musí opakovať. Ozónovej terapii by sa mali vyhnúť:

  • tehotné ženy, 
  • ľudia, ktorí majú zvýšenú činnosť štítnej žľazy, 
  • majú závažné ochorenia srdca, 
  • trpia hypertenziou, 
  • alebo poruchami zrážanlivosti krvi.

Efektívnym dolnkom ozónovej terapie, ale aj prevenciou vážnejších problémov s chrbticou, sú liečebné pobyty v kúpeľoch zamerané na choroby pohybového ústrojenstva a pravidelné cvičenie.

Video

Ozónová terapia – cielené obstreky nervového koreňa pri bolestiach chrbta

Mohlo by vás zaujímať

Pilates Pilates spevní svaly, zlepší držanie tela a zbaví bolestí

Pilates je systém cvičenia, ktorý posilňuje celé telo a zlepšuje jeho stabilitu a držanie. Máloktoré cvičenie je podobne univerzálne. Udrží v kondícii tehotné ženy a prospieva aj ľuďom s bolesťami chrbta.

Zistiť viac
Ilustračný-masage Ako vybrať vhodný liečebný pobyt v kúpeľoch?

Nie je to len o oddychu, ale jeho cieľom je aj úľava od zdravotných problémov. Vybrať ten správny sa môže zdať byť náročné. Prevedieme vás týmto výberom krok za krokom a pomôžeme vám vybrať vhodný liečebný pobyt.

Zistiť viac

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore